Meeste IsraŽliŽrs tegen vredesplan

Een meerderheid van de Israëlische bevolking is tegen het vredesplan met de Palestijnen dat Israël erkenning in de Arabische wereld verschaft in ruil voor terugtrekking uit de bezette gebieden. Dat is uit een opiniepeiling gebleken. Een meerderheid van de Palestijnen is juist voor het plan.

De Arabische Liga stelde het plan in 2002 voor het eerst voor. Sommige Israëlische en Palestijnse leiders hebben sindsdien geprobeerd het plan nieuw leven in te blazen. Maar 61 procent van de Israëliërs blijkt nu helemaal niet op het plan te zitten wachten. Tweederde van de Palestijnen, 66 procent, ziet er wel naar uit.

Er blijkt wel Israëlische steun te bestaan voor een voorstel waarbij Israël zich terugtrekt van de Westelijke Jordaanoever en uit Gaza, maar nederzettingen, met een oppervlakte van een kleine drie procent van de Westoever, behoudt. Dat land zou dan geruild worden voor een evenredige oppervlakte van Israëls grondgebied.

De peiling, gezamenlijk uitgevoerd door een Israëlisch en Palestijns onderzoeksbureau, toonde eveneens aan dat 49 procent van de Israëliërs en 57 procent van de Palestijnen vindt dat de aankomende regering van Barack Obama een grotere rol zou moeten spelen bij de oplossing van het conflict.

Bovendien wil 51 procent van de Israëliërs en 74 procent van de Palestijnen dat het bestand tussen Israël en Hamas, dat vrijdag afloopt, wordt verlengd.