Jankende lokhoeren

Wat hebben we weer kunnen genieten hè, afgelopen donderdag. Zittend op mijn eigen voedselbank genoot ik, onder het genot van een goed glas wijn, van de raszuivere onderbuik-tv. Kansarme landgenoten die, tranen met tuiten huilend, door RTL 4 werden geportretteerd om een grijpstuiver van de betere bedeelden te bedelen. Die emotie! Bij het zien van al die armoede smaakte de toastjes met kaviaar extra lekker. Wat heb ik het goed. Heerlijk! Maar, het moet gezegd, ik had tegelijkertijd toch ook medelijden. Die arme interviewers. Urenlang wachten aan de kringloop eettafel van een ondervoede lokhoer die ons geld uit de zak probeerde te kloppen. Het zal je baan zijn.

“De camera loopt. Wat heb je het slecht zeg, ben je ongelukkig? Ik zou mezelf opknopen. Nou, waar blijven die waterlanders, wil je nou eten of niet? Jank nou godverdomme! Ja, daar is ‘ie, de traan! Inzoomen! Het interview kan beginnen.”

Maar de moeite heeft zich geloond. Het magnifieke programma heeft ruim tweeënhalf miljoen euro opgeleverd tegen de dreigende scheurbuik. De gulle giften kwamen uit de meest onverwachte hoeken. Neem de voetballers. Zo genereus! De hele selectie van Feyenoord zegde toe elf euro te doneren, waarna FC Twente niet wilde achterblijven. Een hart van goud die gasten, dat ze een half minuutloontje aan de hongerigen gunnen. Ook waren er enkele genereuze directeuren van miljoenenbedrijven die een paar duizend euro afstonden. Wat een gebaar! De reclame die het opleverde was een onvermijdelijk bijproduct; de arme stakkers stonden uiteraard voorop.

Voedselschaarste in Nederland. Zelfs onze olifanten hebben het beter. Tonnetje rond schuifelen ze door hun kleine platgetrapte territoria. Ze hoeven niks te doen voor hun dagelijkse portie groene-, witte-, boeren-, savooie- en spitskool. Wat een luizenleventje.
Maar wat blijkt nou? Hebben die volgevreten vedettes overgewicht en stress! Hun wilde soortgenoten die dagelijks op de hielen worden gezeten door nietsontziende stropers leven drie keer zo lang als de verwende nesten in onze dierentuinen. Wat mij betreft gaan al die kolen voortaan naar de voedselbank. Ondankbare beesten.

In India, daar is het pas vervelend in de dierentuin. Elke dag kreeg de Indiase chimpansee Babu stenen naar z'n kop geslingerd in een Indiase dierentuin. Afgelopen weekend was de maat vol, en gooide hij terug. Groot gelijk, al was het jammer dat z'n richtingsgevoel nog wat te wensen over liet. Blijven oefenen zou ik zeggen! Maar in plaats daarvan krijgt hij straf. De wereld op z'n kop. Geef die stenen gooiende idioten alsjeblieft een enorme straf. En dan heb ik het niet over een dierentuinverbod.

Afgelopen zaterdag werd ook het maasgebouw met stenen bekogeld. In de wetenschappelijke wereld klonk groot gejuich. Het leverde immers nieuw bewijsmateriaal op voor de evolutionaire link tussen mens en chimpansee. De vraag blijft echter wie de primitievere soort is, de chimp of de Feyenoord-supporter. Maar ja, als je fan bent van Feyenoord, is je IQ per definitie niet hoger dan het huidige puntenaantal. Nu lijkt het misschien of ik iets tegen Feyenoord heb, maar dat is absoluut niet zo. Laat ik het voor de zekerheid maar even rechtzetten dan. Heel veel succes in de nacompetitie!

Nog even over de wijn en kaviaar. Natuurlijk stouwde ik me niet écht vol met deze lekkernijen. Nee, ik ben meer van de nootjes, chips en chocolade. Bovendien heb ik natuurlijk niet naar Froger en co. gekeken. Alle verhalen zijn me ter oren gekomen via collega's, vrienden en de kapper. Je kunt er tegenwoordig toch niet meer openlijk voor uitkomen dat je naar RTL 4 kijkt? Het zijn de paria’s van de maatschappij. De Wildersstemmers en Telegraaflezers van televisieminnend Nederland. Geen blik wordt je meer waardig gegund als je er alleen al langs zapt.
Wellicht is het een druppel op de gloeiende plaat, maar ik voel me genoodzaakt het op te nemen voor deze verschoppelingen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die stereotyperingen. Laat iedereen zelf beslissen waar ze naar kijken. Want waar moeten de hersenloze huismoeders, alcoholistische eencellige vaders en Feyenoordsupporters anders naar kijken?