Van Bijsterveldt verlangt inzet ouders

Veerle (Volpez)

Als het aan staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) ligt, gaan ouders meer betrokkenheid tonen bij de middelbare school waar hun kind naartoe gaat. Volgens Van Bijsterveldt moeten middelbare scholen meer eisen aan ouders durven te stellen. Deze ouders moeten niet alleen betrokken zijn bij hun schoolgaande kind, maar ook betrokkenheid tonen bij de school zelf, aldus Van Bijsterveldt (CDA) in een interview met Trouw.

Volgens de staatssecretaris mag een school aan het begin van het schooljaar best aan de ouders vragen welke taak ze op zich gaan nemen. "Ik wil dat niet verplichten, maar als burger heb je de plicht je betrokken te tonen", aldus de staatssecretaris. Zij erkent overigens dat ouders het vaak te druk hebben, waardoor het niet mogelijk is jaren achtereen deel uit te maken van een schoolbestuur, maar zij vindt wel dat scholen de inzet van ouders mogen verwachten bij vastomlijnde projecten.

De opmerkingen van Van Bijsterveldt worden gemaakt in het kader van de te verschijnen Schoolprestaties, een jaarlijks onderzoek van Trouw naar de kwaliteitsgegevens van scholen in het voortgezet onderwijs. Het onderzoek wordt voor de twaalfde keer gehouden. De eerste keer, in 1997, stuitte het onderzoek op veel weerstand van onder meer toenmalig staatssecretaris Tineke Netelenbos.

De huidige staatssecretaris juicht openheid over de kwaliteit van scholen juist toe. Volgens haar moeten ouders scholen kunnen vergelijken voor zij kiezen waar zij hun kroost naartoe sturen. Als ouders de keuze eenmaal gemaakt hebben, moeten ze scholen kunnen aanspreken op hun prestaties. "Ouders moeten zich niet alleen opstellen als kritische consument, maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de school", aldus Van Bijsterveldt.

Wil je weten hoe jouw (toekomstige of oude) middelbare school het doet? Hier kun je de school opzoeken.

Met dank aan E-Lise voor de submit.