Ruzie op vakantie is juist goed

Redactie

We hebben allemaal het gevoel dat de vakantie dé periode is om ontzettend te gaan genieten. In de praktijk blijkt dat we veel tijd besteden aan ruziemaken. Heel vervelend. Troost je: je bent niet de enige. Sterker nog: de vakantie is eigenlijk een heel goede tijd om wat problemen door te nemen.

In het dagelijks leven is het druk, druk, druk. Er wordt hard gewerkt en het kost een hoop energie om het gezin draaiende te houden. Tijd om er eens rustig voor te gaan zitten om met je partner zaken te bespreken die je niet bevallen, is er vaak niet. Het resultaat is dat je gewoon doorhobbelt en de dagelijkse zaken afhandelt, zonder elkaar er rekenschap van te geven dat het hoog tijd is om elkaar eens diep in de ogen te kijken en knelpunten te bespreken.

Dat dóe je toch niet?!

En dan is daar de vakantie! Jullie hebben allebei je ergernissen opgepot, maar jullie zijn er ook van overtuigd dat het allemaal gaat overwaaien als je eenmaal weg bent. Weg van het gewone gedoetje, weg van de dagelijkse sleur: dat gaat helpen! Want ruzie maken op vakantie, dat dóe je toch niet?!

Maar ja, ondanks alle goede voornemens ontploft de boel toch op een gegeven moment: ruzie! Weet dat het werkelijk iedereen overkomt: ruim de helft van de Nederlanders zei desgevraagd dat vakantie heel geschikt is om relationele plooien glad te strijken en ruzies bij te leggen. Dus: kijk elkaar eens diep in de ogen en loop er niet voor weg. Sterker nog: grijp de kans aan om in een andere omgeving eens flink aan je relatie te werken. Eerst je ergernissen spuien en dan werken aan oplossingen. In de loop van de vakantie groeien jullie weer naar elkaar toe, en dan kunnen jullie er weer een tijdje tegenaan.