Irakese schoenengooier krijgt heldenstatus

De Irakese journalist die zondag tijdens een persconferentie in Bagdad een paar schoenen naar het hoofd van de Amerikaanse president George W. Bush gooide, is voor velen in de Arabische wereld uitgegroeid tot een held. In verschillende Arabische landen spreken veel mensen hun steun uit aan de man.

Correspondenten van de Amerikaanse krant de New York Times melden dat een Amerikaans legerkonvooi in de zuidelijke Irakese stad Najaf bekogeld werd met schoenen. Een menigte in de wijk Sadr City in Bagdad protesteerde tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak door schoenen te bevestigen aan lange houten stokken.

Maar ook buiten Irak was er begrip voor de actie van de man. Een man uit Saoedi-Arabië zou in een krant tien miljoen dollar geboden hebben voor een van de schoenen van de Irakese journalist. Een dochter van de Libische leider Kaddafi zou de man zelfs een eremedaille willen toekennen.

Tegen de Irakese journalist is nog geen formele aanklacht ingediend. In theorie zou hij tot zeven jaar cel kunnen krijgen voor agressie tegen een buitenlands staatshoofd. Volgens de broer van de man, die beweert dat het om een 'spontane actie' ging, hebben zich al meer dan honderd kandidaten uit binnen- en buitenland gemeld om hem te verdedigen voor de rechtbank.

Volgens anderen was de actie helemaal niet zo spontaan als ze leek. De journalist zou al eerder op wraak gezonnen hebben. "Ik herinner me dat hij op het einde van 2007 tegen me zei: 'Je zal zien hoe ik op mijn persoonlijke wijze wraak neem op die crimineel Bush, voor de misdaden die hij heeft begaan tegen onschuldige Irakese burgers,'" zo herinnert een collega zich.