Bos wist niet van miljardenfraude Madoff

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer werd vandaag Minister Bos van Financiën het vuur aan de schenen gelegd over de kwestie Madoff. Zoals gisteren bekend werd, gaat Fortis Nederland bij het Madoff-schandaal tot 1 miljard euro het schip in.

Bos betitelt de fraude als 'misbruik van een goede naam in de financiële wereld'. Het is volgens Bos duidelijk dat het gaat om een soort piramidespel, maar het hoe en wat van de werking er van is nog niet duidelijk. Bos geeft ook aan dat er vele slachtoffers van deze fraude zijn.

Zo verwijst Bos ook naar de Spaanse bank Santander die nog als gezonde bank te boek stond en nu zwaar geraakt is door dit schandaal. De minister van Financiën geeft aan dat hij afgelopen weekend op de hoogte was gesteld van deze fraude en dat hij gisteren te horen kreeg dat het voor Fortis Nederland een schadepost tussen de 850 miljoen en 1 miljard euro zou gaan betekenen.

Toezichthouders

Op vragen van de Tweede Kamer legt Bos verder uit: deze fraude zou niet te zien zijn op de balans van Fortis Nederland, een balans die jaarlijks door accountants wordt doorgespit. De fraude speelt zich ook niet in Nederland en onder het Nederlandse Toezicht af. Er werden door Madoff constructies in de Verenigde Staten en op de Kaaiman eilanden gebruikt en kennelijk is daar onvoldoende toezicht geweest.

Volgens Bos speelde veel van de fraude zich af bij zogenaamde hedgefondsen. Deze fondsen staan in Amerika niet onder enig financieel toezicht. De minister geeft op vragen van Kamerleden aan dat hij voor het uitbreiden van toezicht naar deze fondsen is. Er wordt nog gekeken of er schadeclaims kunnen worden gedaan bij de betreffende toezichthouders in het buitenland, anders moet Fortis kijken wat er uit de failliete boedel van Madoff te halen valt.

Bos benadrukt overigens dat Fortis Nederland een gezond bedrijf is en dat Nederland alleen de gezonde delen heeft overgenomen.