Cheney blijft Guantanamo Bay verdedigen

Vice-president Dick Cheney van de Verenigde Staten blijft erbij dat er niets mis is met de uiterst omstreden militaire gevangenis in Guantanamo Bay en de waterboarding-verhoormethoden. Cheney zei dat maandag (lokale tijd) in een interview met het Amerikaanse tv-station ABC news.

Sluiting van Guantanamo Bay op Cuba, waar veel verdachten sinds 2001 vast worden gehouden zonder dat ooit een aanklacht tegen hen is ingediend, is volgens Cheney pas aan de orde als de 'oorlog tegen terreur' gewonnen is.

Volgens mensenrechtenorganisaties en deskundigen van onder meer de Raad van Europa maken de Verenigde Staten zich schuldig aan marteling door gebruik te maken van waterboarding. Hierdoor werd bij terreurverdachten de indruk gewekt dat ze de verdrinkingsdood zouden sterven in de hoop dat ze bekennende verklaringen af zouden leggen.

In het verleden probeerden de Amerikaanse autoriteiten de toepassing van de zeer omstreden verhoormethode te verhullen. Na publicaties in de media gaven leidende politici toe dat verdachten op deze manier waren behandeld.

Guantanamo Bay is mensenrechtenactivisten en criticasters van de opeenvolgende Bush-regeringen al jarenlang een doorn in het oog. Op dit moment zitten er 250 personen vast. De afgelopen jaren zijn 520 mensen vrijgelaten uit de militaire gevangenis of overgebracht naar andere landen en gevangenissen. De meeste gevangenen werden in Afghanistan en andere landen aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij islamitische terreurorganisaties.

'Ik kan het uitleggen...'  (foto: ANP)