Van der Weijden, Vos sporters van het jaar

Tijdens het NOC*NSF Sportgala in De RAI zijn Maarten van der Weijden en Marianne Vos gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2008. Sportman van het jaar Maarten van der Weijden, voormalige kankerpatiënt, werd olympisch kampioen de 10 kilometer open water zwemmen. De voorsprong op de andere genomineerden, Sven Kramer en Lars Boom, was enorm. In zijn dankspeech kondigde Van der Weijden zijn afscheid als zwemmer aan.

De titel van sportvrouw van het jaar ging naar Marianne Vos. De wielrenster bereikte haar grootste succes in Peking, waar ze olympisch kampioen op de puntenkoers werd. Daarnaast werd ze afgelopen maar op dat onderdeel ook wereldkampioen. Verder won ze afgelopen jaar zilver bij het WK veldrijden en het WK wielrennen op de weg. Ze liet Anky van Grunsven en Paulien van Deutekom achter zich.

De waterpolodames werden gekroond tot sportploeg van het jaar. De dames wonnen in China volkomen onverwacht olympisch goud. De hockeydames en zwemsters van de 4x100 meter estafette waren de andere genomineerden.

Robin van Galen werd gekozen tot coach van het jaar. Als bondscoach van de Nederlandse waterpoloploeg won hij olympisch goud. De andere genomineerden waren Gerard Kemkers en Marc Lammers. Esther Vergeer werd gekozen tot gehandicapte sporter van 2008. De tennisster won op de Paralympics goud in het enkelspel en zilver in het dubbelspel. Het verschil met zwemster Mirjam de Koning was echter zeer klein. Pieter Gruijters was de derde genomineerde.

Meer sportnieuws natuurlijk op FOK!sport.