Redactie Telegraaf voert druk op

De redactie van dagblad De Telegraaf dreigt zelfstandig met de krant verder te gaan als de TMG-directie niet voor het einde van het jaar aan haar eisen tegemoet komt. Bronnen meldden dat dinsdag na afloop van een plenaire redactievergadering. Het dreigement is uniek in de historie van het dagblad.

De Telegraaf-redactie nam tijdens de vergadering een aantal moties aan, die de verhouding met de directie van de Telegraaf Media Groep (TMG) verder op scherp zette. De redactie van De Telegraaf is niet langer bereid op te draaien voor verlieslatende onderdelen van TMG.

De redactie eist onder meer dat de resultaten van het bedrijfsonderdeel UMT, waartoe dagblad De Telegraaf behoort, vanaf het komende jaar apart worden gepubliceerd. "Het is een interne oorlogsverklaring", aldus een bron.

Ook eisen de redactieleden een investeringsprogramma voor het dagblad, met onder meer een ruimer budget voor de redactie. De redactie wil verder dat de eerder gemaakte afspraak van een redactie met 270 voltijdbanen tot eind 2009 wordt gehandhaafd.

De aangenomen moties, met daarin eisen aan de TMG-directie, werden dinsdag in een interne mail onder de redactieleden verspreid en in een brief naar directievoorzitter Ad Swartjes verstuurd. Als de directie voor het einde van het jaar geen gehoor geeft aan de eisen van de redactie, wil de redactie dat de redactieraad samen met de hoofdredactie een onderzoek instelt naar de mogelijkheid van een zelfstandig voortbestaan van dagblad De Telegraaf.

Zowel de Telegraaf-hoofdredactie als de TMG-woordvoering wilde dinsdag geen commentaar geven.

Vorige maand werd bekend dat TMG, dat ook Sp!ts uitgeeft, verwacht bijna vijfhonderd voltijdbanen te schrappen. Het gaat om ongeveer 150 banen op de redacties, ruim 20 procent van alle redactionele banen. De redactieraden van TMG sloegen de handen ineen tegen de voorgenomen reorganisatie en dreigden vorige maand al met harde acties.

De reorganisatieplannen moeten leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van 40 tot 50 miljoen euro. Bij TMG werken in totaal zo'n 3600 mensen.

  (foto: ANP)