Sarcasme helpt diagnose dementie

Veerle (Volpez)

Australisch onderzoek wijst uit dat Fronto-temporale dementie (FTD) gediagnosticeerd kan worden door te beoordelen in hoeverre de patiënt sarcasme snapt. Voor het onderzoek hebben de onderzoekers van de University of New South Wales (UNSW) de FTD-patiënten naar toneelstukjes laten kijken. Iedere keer was de tekst van het toneelstukje hetzelfde, maar de ene keer werden ze oprecht gespeeld en de andere keer sarcastisch.

De patiënten met FTD (dat ook wel de ziekte van Pick wordt genoemd) konden geen onderscheid maken tussen de verschillende toneelstukjes en snapten de grap van het toneelstuk daarom ook niet. Patiënten met Alzheimer (een andere vorm van dementie) daarentegen konden feilloos beoordelen wanneer de auteurs sarcastisch waren en wanneer niet.

De mensen met FTD begrepen het sarcasme in het toneelstukje niet, omdat zij door hun aandoening minder goed zijn in het oppikken van sociale signalen. Zij hebben geen inlevingsvermogen in andere mensen waardoor zij vaak onbeleefd, niet invoelend of seksueel ontremd raken. Daarnaast verliezen patiënten met FTD hun gevoel voor humor.

Uit de tests bleek dat de patiënten die de grappen in het toneelstukje niet snapten, op hersenscans het beeld lieten zien behorend bij FTD. De onderzoekers hopen met de kennis die zij tijdens het onderzoek hebben opgedaan een bijdrage te kunnen leveren aan een vroege diagnose van FTD.

Met dank aan E-Lise voor de submit.