Stuurgroep vreest toekomst Limburgse clubs

Peterselieman
De Stuurgroep Topvoetbal in Limburg ziet het somber in voor de toekomst van Roda JC en Fortuna Sittard. Daarom wil de organisatie nagaan of een fusie niet meer toekomstperspectieven voor beide clubs geeft.

Voor de perspectieven van Fortuna Sittard heeft Jos Haverkort, financieel expert van de stuurgroep die de kansen op topvoetbal in Zuid-Limburg in kaart brengt, maar weinig woorden nodig. "De ontwikkelingen in de voetballerij gaan razendsnel. Vroeger had je alleen een groot verschil tussen de topdrie en de rest. Nu zie je ook tussen die overige clubs enorme verschillen," aldus Haverkort in De Limburger.

Ook met Roda gaat het niet best. De club heeft 10,5 miljoen euro aan inkomsten, waarbij een groot deel nog voortkomt uit TV-inkomsten. "Streep die acht ton weg en je komt op 9,7 miljoen. Dan zit je dus onder clubs als Sparta en De Graafschap. Heb je het over positie zestien, zeventien in de Eredivisie. Misschien hou je het nog even vol, maar op langere termijn moet je echt rekening houden met een verblijf in de Eerste Divisie. Roda deed het goed door het goede aan- en verkoopbeleid. Maar de prestaties hebben het probleem verdoezeld."

Haverkort vreest het relatief kleine verzorgingsbied waar de clubs uit moeten vissen. "Kijk naar Heerenveen, FC Twente of zelfs De Graafschap. Die hebben een veel groter verzorgingsgebied."