FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 mei 2006

Ook Sony positief over Nintendo's Wii

In een interview dat Sony's Phil Harrisson had met GamePro reageerde hij op een eerdere uitspraak van Microsoft marketingman Peter Moore. Peter Moore zei een korte tijd terug namelijk dat hij verwachtte dat mensen een Wii naast hun Xbox 360 zouden kopen. Nu kopt Harrisson de bal terug met de volgende uitspraak:

I think Peter Moore is exactly right. I think Nintendo will be the second system consumers purchase after PlayStation 3."

"I haven't had a chance to check out the Wii myself, but Nintendo has a great history of innovation and has always done great things for gaming and long may they do so. But as it relates to our strategy they are very much in a different market.

Harrisson liet verder weten dat hij vond dat de PlayStation 3 voldoende meerwaarde zou bieden om het prijsverschil van 200 euro te rechtvaardigen. Voordelen waren volgens hem de blu-ray drive, een netwerkplatform, een nieuwe controller en een harde schijf in elk systeem allemaal tezamen in een aldus hem geweldig pakket.

Verder verzekerde Harrisson het publiek dat men met de 500 euro-versie ook prima blu-ray films in high definition af zou kunnen spelen. En volgens hem was zowel met HDMI als component de beeldkwaliteit geweldig. De andere missende functionaliteiten in de 500-euro, zoals de kaartlezer, zijn te compenseren met externe apparaten die gewoon zullen werken bij de PlayStation 3.

Wil je het hele interview nog eens nalezen, dan kun je dat hier doen.

Riep daar iemand kuthoer?

Goed, jullie zijn gisteren natuurlijk allemaal even geschrokken van het generaal pardon dat Verdonk aan Ayaan Hirsi Ali gaf, maar wees gerust inmiddels is alles weer zoals we gewend zijn. Onze nationale harteloosheid heeft aangekondigd wel gewoon een onderzoek te gaan doen naar de naturalisatie van Ayaan. Op zich wel lekker duidelijk natuurlijk, want waar gisteren de anders zo brave meelopers slecht over Verdonk dachten, is vandaag mannee weer gewoon degene die Verdonk een hersenloze trut vindt die snel moet oprotten met de rest van het kabinet in haar kielzog minder aardig vindt.

Overigens hebben we het bericht gisteren allemaal verkeerd begrepen. Verdonk zei namelijk dat "Hirsi Ali niets te vrezen heeft" en inmiddels is ook duidelijk waarom. Het onderzoek naar Ayaan wordt uitgevoerd door het IND en dat zijn die kansloze stakkers die de reet van Verdonk nog niet zouden vinden terwijl ze er bovenop zaten. Geen zorgen dus Ayaan.

Vuurwerkramp Enschede herdacht

Icoon BinnenlandsIn Enschede is vandaag herdacht dat precies zes jaar geleden de vuuropslag van SE Fireworks in de wijk Roombeek ontplofte. Als gevolg daarvan kwamen destijds 23 mensen om het leven en raakten er meer dan duizend gewond. Ook raakten enkele honderden mensen dakloos.

De herdenking werd ditmaal soberder uitgevoerd dan in voorgaande jaren. Een stille tocht en een voordracht van de namen van de omgekomen slachtoffers werden ditmaal achterwege gelaten. Wel werd er bij het naar aanleiding van de ramp opgerichte monument Het Verdwenen Huis Tussen Hemel En Aarde in de wijk het gedicht Enschede Huilt van Willem Wilmink door een buurtbewoner voorgedragen. Ook hield de Enschedese burgemeester Den Oudsten een toespraak, waarin hij het belang van een herdenking onderstreepte, "omdat verdriet om het verlies van geliefden niet voor even is". Verder luidden alle kerken in Enschede rond 15:25 uur, het tijdstip van de grootste ontploffing, de klokken.

De wijk Roombeek is intussen goeddeels herbouwd. Inmiddels is er ook een informatiecentrum geopend waar een vaste plaats is ingeruimd voor een expositie over de gebeurtenissen van 13 mei 2000. "Door de jaren heen zien wij Roombeek weer herrijzen. Een wijk die haar gelijke niet kent in ons land", aldus Den Oudsten, "Een wijk waar twee groepen leven; zij die de vuurwerkramp meemaakten en terugkeerden en zij die, aangetrokken door het bijzondere karakter, zich nieuw vestigden. Beide groepen zullen met elkaar deze wijk met haar bijzondere geschiedenis vorm moeten geven."

Vuurwerkramp verwoest wijk
De wijk Roombeek werd bij de ramp totaal verwoest

Animal Crossing goes Anime

Nintendo heeft bekend gemaakt dat er een Anime zal worden gemaakt op basis van het populaire spel “Oideyo: Doubutso no Mori”. Dit spel is buiten Japan beter bekend als “Animal Crossing”. Nintendo heeft besloten de franchise naar Anime te vertalen op grond van het gigantische succes van de serie. Van “Animal Crossing: Wild World” zijn er in Japan alleen al drie miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.De anime zal hoogstwaarschijnlijk uitkomen in December onder leiding van Jouji Shimura. De beste man is bekend van onder andere “Master Keaton” en “Shin Angyo Onshi”. Verder zullen ontwikkelaars van het spel ook meewerken aan de anime, in de hoop de thema’s te behouden die het spel zo populair hebben gemaakt bij alle doelgroepen. Met dank aan "henk" voor de submit.

Nintendo: Waarschijnlijk geen nieuwe Gameboy Advance

Zoals het er naar uitziet brengt Nintendo geen opvolger uit van de Gameboy Advance. De GBA-lijn van handhelds komt hiermee na vijfjaar alweer tot een einde. De reden: het grote succes van de Nintendo DS.

Dit vertelde Nintendo-directeur Satoru Iwata op de E3. De Japanner verwacht dat een nieuwe GBA nauwelijks zou aanslaan. Het bedrijf richt zich nu vooral op de DS, waarvan er wereldwijd inmiddels zestien miljoen exemplaren over de toonbank zijn gegaan.

'Nintendo may not launch a new version of its wildly popular Game Boy Advance portable game player so it can focus on the latest hit hand-held machine, the DS', aldus Iwata tegenover persbureau Reuters.

De GBA is, vanaf de lancering in 2001, goed voor 74 miljoen verkochte exemplaren. De DS, die in 2004 uitkwam, was oorspronkelijk niet bedoeld als de opvolger van de GBA maar lijkt dit nu wel te worden.

FC Zürich pakt in slotminuut Zwitserse titel

De Zwitserse competitie kende een erg spannend slot. In Basel stonden koploper FC Basel en nummer twee FC Zürich tegenover elkaar. Tot aan de slotminuut waande Basel, met Daniel Majstorovic in de gelederen, zich kampioen van Zwiterland. In de laatste minuut maakte Iulian Filipescu echter de 1-2, waardoor Zürich de titel greep op basis van een beter doelsaldo.

De bezoekers kwamen op 86 goals voor en 36 tegen, terwijl Basel 87 doelpunten had gemaakt en er 42 incasseerde. De aanhang van Basel kon het verlies maar moeilijk accepteren, ze gooide verschillende voorwerpen naar het hoofd van Filipescu en zijn ploeggenoten. Het was voor Zürich het eerste landskampioenschap sinds het seizoen 1980/1981.

9% van Nederlanders doneert aan Suriname

Icoon Ramp Niet veel Nederlanders doneren geld voor de slachtoffers van de overstromingen in Suriname. Een enquęte van het TweeVandaag Opinie Panel geeft aan dat negen procent van de Nederlanders geld gedoneerd heeft of dat nog gaat doen. 41 procent is dit niet van plan, en 22 procent geeft waarschijnlijk een donatie.

Vijftienduizend mensen namen deel aan de peiling. Iets meer dan de helft van de ondervraagden, namelijk 55 procent, vindt dat de Nederlandse overheid alles moet doen om de slachtoffers te helpen. Eerder gaf het kabinet aan dat ze een miljoen euro naar Suriname zal sturen. Ook worden tenten, stretchers en dekens naar het rampgebied gestuurd.

59 procent vindt het een goede zaak dat er zondag een nationale inzamelingsactie wordt gehouden. Gisteren gaf president Ronald Venetiaan van Suriname aan teleurgesteld te zijn over het lage aantal ontvangen hulpgelden.

Indy 500: Regen zorgt voor problemen

Vandaag stond de eerste dag van de kwalificatie voor de Indy 500 op het programma. Het weer zorgt zorgt er voor dat Pole day is uitgesteld naar morgen. De tweede kwalificatiedag stond gepland voor zondag en moet dus ook worden verschoven.

De kwalificatie voor de Indy 500 zit anders in elkaar dan bij de meeste andere sporten. Er zijn vier kwalificatiedagen, en iedere auto krijgt drie kansen per dag. De kwalificatietijden en -snelheden worden gemeten over vier rondes waarbij de coureur als enige op de baan is.

De eerste dag van de kwalificatie heet Pole day, omdat alleen dan de pole position te behalen is. De elf snelsten van Pole Day krijgen de eerste elf plaatsen op de grid. De snelste rijden komt vooraan te staan, zoals dat ook bij andere sporten geldt.

Iedereen die zich op Pole day niet weet te kwalificeren krijgt nog een kans op de tweede kwalificatiedag. Die dag staat voor zondag op het programma. De elf snelsten van dag twee sluiten aan bij de grid, dus op de plaatsen 12 t/m 22. Het is dus mogelijk dat de auto op positie 12 een snellere tijd heeft dan de auto op pole. Op de derde kwalificatiedag worden de plaatsen 23 t/m 33 verdeeld. Dat staat gepland voor 20 mei.

Een dag later is "Bump day". Hier kan er nog veel veranderen. Als een auto een tijd zet die sneller is dan de langzaamste gekwalificeerde tijd, onafhankelijk van de dag waarop die tijd is gezet, dan wordt de langzaamste auto uit het veld verwijderd. Alle auto's daarachter schuiven een plaats naar voren, en de snellere auto wordt toegevoegd aan het eind van het veld, op volgorde van tijden gezet op Bump day. De auto die uit het veld wordt gehaald mag nog wel weer proberen zich te kwalificeren, als nog niet alle drie de pogingen van die dag zijn gebruikt.

Bij de kwalificatie wordt niet de coureur maar de auto gekwalificeerd. Veel coureurs zullen dan ook proberen twee auto's te kwalificeren. Het is mogelijk een auto terug te trekken uit het veld, en de auto mag dan nog steeds worden gekwalificeerd. Er zijn 61 inschrijvingen, verdeeld over 36 eerste auto's en 25 reserveauto's.

Ook zondag wordt er weer regen voorspeld. Het is dus niet zeker of Pole day morgen wel door kan gaan. Ook de temperatuur is te laag voor de tijd van het jaar. Normaal is 22°C, vandaag kwam de temperatuur niet boven de 10°C uit en morgen zal het maar een paar graden warmer worden.

Ramzi weg bij Utrecht

Het avontuur van Adil Ramzi bij FC Utrecht krijgt geen vervolg. De club uit de Domstad ziet er van af om de optie in het contract van de aanvaller te lichten.

Het afgelopen seizoen huurde Utrecht Ramzi van AZ en had daarbij een optie tot koop bedongen. Ondanks de zeven treffers die de aanvaller maakte in vijftien competitiewedstrijden, willen de Utrechters niet met hem verder. "Zijn aanvallende impulsen hebben ons team zeker versterkt. Hij is heel ambitieus en wil graag in de internationale top voetballen. Enerzijds is het jammer dat hij ons nu verlaat. Anderzijds moeten we reëel zijn, als je weet dat zijn ambitie elders ligt", aldus trainer Foeke Booy.

Bij AZ heeft Ramzi nog een contract tot medio 2008.

Voodoo moet Duitsland WK-titel brengen

Voodoo moet Duitsland WK-titel brengenEen klein voodoopoppetje moet ervoor gaan zorgen dat Duitsland bij het WK Voetbal in eigen land de titel binnensleept. Bij het poppetje wordt een zogenaamd FooTooKit geleverd; landenvignetten van de tegenstanders samen met een vijftal naalden waarmee de bezitter van het hebbedingetje naar hartelust op het poppetje kan insteken.

"Wij gaan hem natuurlijk het Hollandse hemd aantrekken", meldt de website van de Allgemeine Zeitung. Bild Online geeft het gadget zelfs het motto 'Holland prik ik weg...'. Helemaal nieuw is het idee overigens niet. Twee jaar geleden leverde het Nederlandse weekblad Panorama een voodoopoppetje en spelden bij een EK-special. "Neem vóór de wedstrijd een Duitse international in gedachten en prik de bijgeleverde spelden in de voodoopop. Maak de spelden even goed heet, voor beter resultaat", luidde destijds het bijgevoegde advies.

Met dank aan Moosie voor de submit.

Gameplay trailers Caesar 4

De komende tijd zal een groot aantal Rome city building games uitkomen. Laatst werd op Fok! nog Glory of the Roman Empire gepreviewd. Verder kan je nog Heart of Empire: Rome en CivCity Rome verwachten. Alsof dat nog niet genoeg is komt er een oude bekende weer om de hoek kijken. Caesar 4 zal eind van dit jaar klaar moeten zijn om de concurrentie het leven zuur te maken.

Het is een tijdje stil geweest rond de City Building Series van Sierra, games die door Impressions werden gemaakt. Na 3 Caesar games werden wat uitstapjes gemaakt naar Griekenland, Egypte en China. Hoewel redelijk succesvol, hield het er mee op. Vorig jaar werd de serie nieuw leven ingeblazen met Immortal Citites: Children of the Nile, dit keer gemaakt door Tilted Mill Entertainment. TME werkt nu samen met Sierra om een waardige opvolger voor Caesar III te maken.

Op IGN zijn 3 gameplay trailers te vinden. Voor meer info kan je naar de officiële website.

Liverpool wint FA Cup

Liverpool heeft de Engelse FA Cup gewonnen. In het Millenium Stadium in Cardiff, Wales, won de club uit Merseyside na strafschoppen van West Ham United.

De club uit Londen begon het sterkst aan de wedstrijd. Toch was het niet veel beter dan Liverpool, en bleven echt grote kansen uit. Tot even na twintig minuten, toen een voorzet van West Ham door Liverpool-verdediger Jamie Carragher in het net verdween. Zeven minuten later werd de score verdubbeld. Dean Ashton, net terug van een blessure, was de doelpuntenmaker. De Engelsman kon na matig grabbelen van Reina de bal makkelijk binnentikken.

Toch liet Liverpool niet zo makkelijk over zich heenlopen. De Franse spits Djibril Cissé maakte na een dik half uur de aansluitingstreffer, na een goede pass van aanvoeder Steven Gerrard. Even hiervoor eindige net zo'n goede pass op Peter Crouch in een buitenspelsituatie, en een afgekeurde goal. Voor de rust werd er niet meer gescoord, maar spannend bleef het wel.

De Liverpudlians begonnen gebrand aan het tweede bedrijf, en dat leidde tot enkele kansen. De verdediging van de Londenaren bleef niet lang staan, want na negen minuten in de tweede helft maakte Gerrard gelijk met een volley. De Engels international kon uithalen op een afgeketst schot. De toeschouwers werden op hun wenken bediend. De kansen gingen over en weer, ook toen Jan Kromkamp zijn opwachting maakte na een uur spelen.

De Nederlander kon echter niet voorkomen dat een voorzet van Paul Konchesky vanaf links in de goal verdween. Opnieuw zag Reina er niet goed uit, maar daar had Konchesky maling aan. De Engelse linksback van de Hammers dacht dat hij 25 minuten voor het eind zijn club de winnende treffer had bezorgd. Lange tijd leek het daar ook op, tot de laatste minuut. Tot de laatste minuut, toen opnieuw Gerrard aantoonde dat zijn club een abonnement heeft op 3-3 uitslagen in bekerfinales. De middenvelder haalde uit vanaf 40 meter, en de bal knalde snoeihard in de touwen.

In de verlenging die volgde leken beide teams moegestreden, maar toch konden de Reds nog enige kansen creëren. Doelpunten werden er niet meer gemaakt, ook niet na een kort slotoffensief van West Ham. Wat volgde was een strafschoppenserie.

Invaller Dietmar Hamann mocht voor het eerst aanleggen. De Duitser miste, net als in de CL-finale van vorig jaar, niet. Vervolgens misten beide ploegen een strafschop, en zo kreeg Teddy Sheringham de kans op de gelijkmaker. De 40-jarige ex-international deed dat, en werd zo de oudste scorer in de FA Cup. Gerrard, de man van de wedstrijd, maakte daarop de 2-1 voor Liverpool. Konchesky, die nog trefzeker was in de wedstrijd, miste de kans op 2-2. Reina pakte voor de tweede keer een penalty. John Arne Riise scoorde wel weer, en bracht zo de stand op 3-1. Anton Ferdinand moest daarna raak schieten om West Ham in de beker te houden, maar ook hij kon de goed keepende Reina niet passeren.

Voor Liverpool was het de derde prijs in twee seizoenen (Champions League, Super Cup en FA Cup), en West Ham bleef met lege handen achter. Althans, geen prijs, maar wel UEFA Cup voetbal volgend seizoen.

Uitslag:

Liverpool - West Ham United 3-3 (Liverpool wns)

21' Carragher (e.d.) 0-1
28' Ashton 0-2
32' Cissé 1-2
54' Gerrard 2-2
64' Konchesky 2-3
90' Gerrard 3-3

Strafschoppen: 3-1 voor Liverpool.

Neil Young wekt de toorn van rechts Amerika

Neil YoungAmerikaanse conservatieven hebben het helemaal gehad met de oude rocker Neil Young (60). Op het nieuwe album 'Living with War' gaat Young volop tekeer tegen de Amerikaanse president George Bush. "Hij huurde al de criminelen in", zingt Young, en "hij laat burgers bespioneren in hun eigen huizen". Bush heeft 'onze godsdienst gegijzeld', 'het land verdeeld' en 'de zwarten verwaarloosd'.

In de song 'Let's Impeach The President' stelt Young dat het tijd is om Bush af te zetten. De president moet weg wegens de leugens over Saddam, machtsmisbruik en een groeiend begrotingstekort. Dat schoot onder andere het conservatieve weekblad The National Review in het verkeerde keelgat. "Hij is niet eens Amerikaan. Hij is Canadees", stelt het blad verontwaardigd. "Hij mag niet eens stemmen. Hij is al veertig jaar in Amerika en heeft nooit de moeite genomen om Amerikaan te worden. Deze indringer uit het land van de elanden vertelt ons dat wij onze president moeten afzetten! Als het niet de illegalen uit Mexico zijn die ons proberen voor te schrijven hoe we de wet moeten veranderen, dan zijn het wel de stropers uit de wildernis van Ontario die ons staatshoofd beledigen."

Young verdedigde zich overigens op een nogal traditioneel 'rechtse' wijze, door te stellen dat hij al vele jaren veel belasting afdraagt aan de Verenigde Staten. Daarbij staat hij aan het hoofd van een Amerikaans gezin. De nieuwe cd van Young ligt sinds gisteren in de winkels.

Nadal-Federer weer finale

Rafael Nadal blijft winnen op gravel. Ditmaal was Gael Monfils het slachtoffer. In de finale ontmoet hij Roger Federer.

Nadal kwam snel op voorsprong. De jonge Spanjaard pakte de eerste drie games. De eerste set ging met 6-2 naar de gravelkoning. Ook in de tweede set kende de nummer twee van de wereld geen enkel probleem. Ook het tweede bedrijf won Nadal met 6-2. Het betekent voor hem de 52e opeenvolgende zege op het gemalen baksteen. Als hij de finale wint van Federer, evenaart Nadal het oude record van Guillermo Vilas.

Roger Federer had het een stuk moeilijker tegen David Nalbandian. De Zwitser won wel met 6-3 3-6 7-6. In het begin van de wedstrijd leek het een nadeel om te serveren. De eerste vier games was er sprake van een break. Maar in de achtste game was het definitief Federer die de set naar zich toe trok. Daarna was het Nalbandian die het duel dicteerde. De tweede set won hij vrij eenvoudig, en in de beslissende derde set pakte hij een snel een break. Maar Federer toonde zich mentaal sterk en brak meteen terug. Uiteindelijk moest er een tiebreak aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. De nummer één van de wereld toonde zich de sterkste op de beslissende punten.

Wat is Dit: Opgave 21 - Ronde 3

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 2 (dus de periode tot en met 1 juli) is X-toys zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit:
A Thousand And One Nights (massage sampler)
Buzz Off Finger Vibrating Keychain (vibrerende sleutelhanger)
Erotic Dice Glow in the Dark


Naast dat X-toys.nl de prijzen ter beschikking stelt hebben zij ook een speciale aktie voor FOK!kers: Als je bij je bestelling de kortingscode 193466 invult krijg je € 2,50 korting bij een besteding van 25 euro of meer.

De opgave:

Succes!

Jong Oranje speelt gelijk tegen Olympisch Elftal

Jong Oranje en het Olympisch Elftal hebben vanmiddag in Den Bosch gelijkgespeeld.

De ploeg van trainer Foppe de Haan kwam zelfs nog op achterstand, maar wist uiteindelijk vlak voor het eindsignaal toch nog een gelijkspel te behalen. Het was de tweede wedstrijd op weg naar het EK, dat deze zomer in Portugal word gespeeld.

Gianni Zuiverloon opende namens het team van coach Wim van Zwam de score. Toch liet Jong Oranje niet over zich heen lopen en kwam het sterk terug. Het doelpunt bleef echter lange tijd uit, maar uiteindelijk was het Nicky Hofs die uit een vrije trap de 1-1 binnenschoot.


statistieken:

26. Gianni Zuiverloon 0-1

85. Nicky Hofs 1-1

Opstellingen:

Jong Oranje: Kenneth Vermeer (15. Michel Vorm); Dwight Tiendalli (46. Edson Braafheid), Ron Vlaar (Feyenoord), Gijs Luirink (46. Arnold Kruiswijk), Robbert Schilder (Ajax); Demy de Zeeuw (AZ), Ismail Aissati (46. Stijn Schaars), Nicky Hofs (Feyenoord); Julian Jenner (NAC), Haris Medunjanin (AZ), Rachid Bouaouzan (46. Marvin Emnes).

Olympisch elftal: Tim Krul (46. Job Bulters); Henrico Drost (SC Heerenveen), Mark Otten (46. Joas Siahajia), Ryan Donk (RKC Waalwijk), Dustley Mulder (RKC Waalwijk); Gianni Zuiverloon (RKC Waalwijk), Kees Luycks (AZ), Jeffrey Sarpong (Ajax); Eljero Elia (46. Jermaine Lens), Prince Rajcomar (46. Tim Janssen), Otman Bakkal (68. Roy Beerens).

Hearts pas na penalty's langs Gretna

Hearts heeft voor de zevende keer de FA Cup in Schotland veroverd. De nummer twee van de Premier League rekende pas na strafschoppen af met het nietige Gretna.

Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1 op Hampden Park. Rudi Skacel bracht de torenhoge favoriet na 38 minuten op voorsprong. Het veteranenelftal van Gretna kon Hearts moeizaam bijbenen en werd af en toe overlopen. Een kwartier voor tijd werd het sprookje echter nieuw leven ingeblazen: Ryan McGuffie benutte de rebound van zijn eigen penalty. Gedurende de extra tijd werd Hearts nog een strafschop onthouden. Bovendien kon Paul Hartley inrukken met een rode kaart.

In de penaltyserie bleek Hearts uitermate koelbloedig: Pressley, Neilson, Skacel en Pospisil scoorden. Gretna miste bij de derde en vierde beurt, via Townsley en Skelton. Pleister op de wonde voor de stuntploeg is de deelname aan het UEFA Cup toernooi van komend seizoen. Hearts heeft zich als nummer twee van de Premier League immers gekwalificeerd voor de voorronde van de Champions League.

Rotterdam weer het onveiligst van Nederland

Icoon MisdaadRotterdam is en blijft de onveiligste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de vijfde Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. Opvallend is dat Amsterdam, dat drie jaar geleden nog als gevaarlijkste stad van het land te boek stond, inmiddels is gezakt naar een zesde plek. Eindhoven, Tilburg, Roermond en Den Bosch gaan de hoofdstad in 2005 nog voor.

Stelde de gemeente Rotterdam vorig jaar nog dat men zich nauwelijks herkende in het beeld van de Misdaadmeter, dit jaar reageert burgemeester Ivo Opstelten nuchterder. "Ik zie dat we op straatroof het slechtst scoren terwijl we daar toch een enorme slag hebben gemaakt. (..) Het betekent dat we een forse achterstand hadden en die zijn we nu aan het inhalen. Zo is Amsterdam bijvoorbeeld eerder begonnen met de gerichte aanpak van straatroof", verklaart Opstelten, die stelt dat volgens een eigen index de gemeente de laatste vier jaar 'ontegenzeglijk' vooruit is gegaan. Een belangrijke oorzaak van de toegenomen aantallen bedreigingen en mishandelingen is volgens de VVD'er te wijten aan de sterk gemengde bevolkingssamenstelling van zijn stad.

Volgens burgemeester Job Cohen van Amsterdam, die vorige week nog uit de mond van minister Rita Verdonk moest horen dat zijn stad lijkt op een bananenrepubliek, is de veiligheid in zijn gemeente onder meer verbeterd door goede samenwerking tussen de verschillende instanties om veelplegers aan te pakken. Het beeld dat hij enkel een softe aanpak predikt klopt volgens hem niet. "Ik heb altijd gezegd dat het een aanpak van hard én zacht is, maar op de één of andere manier blijft alleen het sociale deel hangen. Dat moet dan maar. Het is natuurlijk wel zo dat je beter kan voorkomen dat mensen afglijden en in die probleemgroep komen, dan dat je ze eruit moet halen", aldus Cohen.

'Jongeren worden agressiever'
Landelijk gezien namen het aantal mishandelingen en zedendelicten fors toe, terwijl auto-inbraken en straatroven minder vaak voorkwamen. Het totaal aantal mishandelingen lag volgens het AD op 62.569. Aanrandingen en verkrachtingen kwamen uit op respectievelijk 2928 en 1960 gevallen. Cees den Bakker, woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen, wijt de toename van het aantal mishandelingen aan de agressiever wordende jongeren. Ook het aantal aanrandingen, verkrachtingen en ontucht met minderjarigen zou volgens hem liggen aan de veranderende seksuele moraal van jongeren.

Veiligste gemeente
De gemeente die uit het onderzoek als veiligste kwam, ligt overigens maar op een steenworp van het onveilige Rotterdam. In Graafstroom in de Alblasserwaard wordt nog het meest aanstoot genomen aan de met stift geschreven woorden 'seks, drugs en rock 'n roll' op een bankje bij een plaatselijke kerk. "Laatst was de fiets van een van mijn klanten verdwenen", verhaalt een winkelier. "Ik was in shock! Gelukkig bleek dat iemand per ongeluk de verkeerde fiets had meegenomen." Ook Boekel, Millingen aan de Rijn, Tubbergen en Twenterand staan hoog op de lijst van veiligste gemeenten.

Graafstroom
Een dorpje in de gemeente Graafstroom, in de Alblasserwaard

----
AD Misdaadmeter 2005

'Energierekening wordt hoger'

Icoon Economie Nuon verwacht dat de energierekening de komende maanden hoger zal uitvallen. Dit komt door de recente stijging van de olieprijzen, die nog niet verwerkt zijn in de kosten die de consument betaalt voor energie. Dit zegt Ludo van Halderen, topman van energiebedrijf Nuon.

Het bedrijf moet nog een besluit nemen over de nieuwe prijs, die vanaf juli zal gelden. Van Halderen denkt dat olie op de lange termijn nog duurder zal worden. "We proberen de afhankelijkheid van olie te verminderen, maar daar heeft de consument nu niets aan". Deze hoge prijzen kunnen volgens hem tot maatschappelijke problemen leiden. "Mensen hebben vaak beperkte budgetten. Dan leveren zulke grote veranderingen moeilijkheden op". Het kabinet heeft 375 miljoen euro uitgetrokken om de energierekening voor alle huishoudens met 52 euro te verlagen.

De energierekening is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vanaf 1 januari van dit jaar al met 7,5 procent gestegen ten opzichte van december 2005. Vergeleken met 2000 is energie fors duurder geworden. Inmiddels betaalt een huishouden gemiddeld 65 procent meer voor energie dan in 2000.

BBC ziet chauffeur aan voor juridisch expert

OpmerkelijkDe Britse omroep BBC heeft deze week een taxichauffeur in een live uitzending tot juridisch deskundige gebombardeerd. Hij moest allerlei ingewikkelde vragen beantwoorden aangaande de rechtszaak tussen de nog levende Beatles en computerfabrikant Apple, over de rechten op het appelsymbool.

De chauffeur stond doodgemoedereerd in de lobby te wachten op een pakje toen medewerkers van de omroep hem voor de camera trokken. Ze zagen hem aan voor een expert die ze uitgenodigd hadden. Toen de chauffeur zich realiseerde dat hij tegen wil en dank tot deskundige was 'gepromoveerd', bleef hij rustig alle vragen beantwoorden. Hij wilde de BBC namelijk niet in verlegenheid te brengen. De omroep heeft zich geëxcuseerd bij haar kijkers.

Fransman met kraan huis uit getakeld

Icoon WeirdIn een voorstad van Straatsburg moest er donderdag een kraan aan te pas komen om een 280 kilo wegende man zijn huis uit te takelen. De man was zó dik dat hij niet meer door de voordeur paste.

De man had die dag een afspraak bij de dokter, maar realiseerde zich dat hij niet meer door de deur kon. Hierop schakelde hij de brandweer in. Twaalf brandweermannen werkten drie uur om de man naar buiten te krijgen. Dit deden ze door het raam van zijn appartement, dat op de derde verdieping lag. Daarna is hij met een busje naar de universiteit van Straatsburg gebracht voor een behandeling.

Verbrugghe rondt aanval af

Rik Verbrugghe heeft de zevende rit van de Giro d’Italia gewonnen. De Belg bleef als enige vooruit van een kwintet leiders. Sergei Gonchar start zondag weer in de roze trui.

De eerste bergen doemden op tussen Cesena en Saltara. Het voornaamste obstakel vormde de Monte Catria, een col van de eerste categorie. De laatste drie kilometer liepen ook omhoog, zodat de aankomst garant stond voor spektakel. Extra moeilijkheidsgraad was de lengte; met 236 kilometer stond vandaag de langste Giro-etappe op het programma.

Om ongeveer 11.00 uur vertrokken de overgebleven 194 coureurs vanuit Cesena met Olaf Pollack in de maglia rosa. De etappe kende een geanimeerde beginfase; ontsnappingen en valpartijen domineerden het beeld. Na 25 kilometer kozen Staf Scheirlinckx en Sylvain Calzati het hazenpad. Het peloton liet begaan en al snel fietste het tweetal naar een voorsprong van achttien minuten.

Na zo’n tachtig kilometer ontstond er een achtervolgende groep. Belangrijkste namen hierin Rik Verbrugghe, Francisco Vila, Victor Hugo Peńa en Juan Manuel Garate. Deze achtervolgers naderen snel op Scheirlinckx, die zijn vluchtmakker Calzati op de Catria achterliet. De Belg van Cofidis koos eieren voor z’n geld en wachtte, waardoor negen coureurs aan de kop van de koers kwamen: Kessler, Mori, Yakovlev, Scheirlinckx, Garate, Peńa, Vila, Efimkin en Verbrugghe. De hoofdmacht liet aanvankelijk begaan, maar al snel namen Discovery-Channel en CSC de handschoen op.

Op de zeer lastige Monte delle Cesane viel de kopgroep uiteen. Verbrugghe, Peńa, Vila, Garate en Mori bleven over. In uitgedunde pelotonnetje (zo’n 30 man) zaten José Rujano en Danilo Di Luca helemaal achterin, terwijl Pollack en Rabo’s troef Mauricio Ardila moesten lossen. Dankzij werk van Lampre slonk het verschil met de leiders snel: op tien kilometer was het gat een minuut. Voorin regeerde de status quo, totdat Rik Verbrugghe vlak voor de slotklim een poging ondernam.

Verbrugghe pakte rap honderd meter en bleef ook in de laatste, zeer steile kilometer uit de greep van z’n achtervolgers. Het is de derde Giro-etappewinst in de carričre van Verbrugghe. Vanuit de groep der favorieten stoomde Paolo Savoldelli op indrukwekkende wijze af op de tweede plaats, voor Luca Mazzanti. Sergei Gonchar herovert de leiderstrui door voorin te finishen.

Morgen ligt de aankomst op de Passo Lanciano, een venijnige klim van twaalf kilometer. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 8,4 procent, en sommige stroken komen royaal boven de 10 procent uit. De etappe kenmerkt zich door een vlakke aanloop.


Giro d’Italia - 7e etappe – Cesena – Saltara – 236 kilometer:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1R. Verbrugghe BELCOF06.42.15
2P. SavoldelliITADSC0.14”
3L. Mazzanti ITAPAN0.14”
4I. GutierrezSPAPHO0.14”
5D. Rebellin ITAGER0.16”

Stand na 7e etappe:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1S. GoncharOEKTMO12.39,40
2P. SavoldelliITADSC0.05”
3I. BassoITACSC0.11”
4M. RogersAUSTMO0’32”
5D. RebellinITAGER0’53”

Spookschip met elf 'mummies' gevonden

ShockingVoor de kust van het Caribische eiland Barbados is een pleziervaartuig aangetroffen dat stuurloos ronddobberde, met aan boord elf gemummificeerde lijken. Het zou om Afrikaanse immigranten gaan die illegaal naar Brazilië probeerden te komen.

Op het spookschip werden de identiteitspapieren van in totaal 37 mensen gevonden. Men gaat er van uit dat ze allemaal zijn overleden. Vermoedelijk hebben de langst overlevenden de eerste 26 doden overboord gekieperd. Waarschijnlijk zijn alle opvarenden door gebrek aan water gestorven.

Opnieuw motorwissel Villeneuve

Jacques Villeneuve krijgt voor de tweede keer dit weekend een nieuwe motor. Nadat eerder al een motor was beschadigd tijdens het transport naar Barcelona, wordt de motor nog een keer gewisseld.

De motorwissel wordt uitgevoerd omdat de Canadees morgen toch al vanaf de laatste plek op de grid zal starten. Hij kreeg voor zijn eerdere wissel een straf van tien gridplaatsen en kwalificeerde zich vandaag op een veertiende plaats. Een tweede wissel zal dus geen gevolgen hebben voor zijn startplaats.

Vrouwen, opgelet!

1. Van 9 Juni t/m 9 juli 2006 is het de bedoeling dat je de sportsecties van de kranten leest, zodat je op de hoogte bent van wat er gebeurt met betrekking tot de World Cup 2006, zodat je kan meepraten in een discussie. Als je dit niet doet, bestaat de kans dat je kwaad wordt aangekeken of totaal wordt genegeerd. AUB niet klagen als je geen aandacht krijgt.

2. Tijdens de World Cup is de televisie van mij, de hele tijd, zonder uitzonderingen. Als je ook maar naar de afstandsbediening kijkt, ben je een oog kwijt !!!!!

3. Mocht je tijdens een wedstrijd voor de tv langs willen, dan mag dat, mits je dit kruipend over de vloer doet, zonder mij te storen. Wanneer je besluit om naakt voor de tv te gaan staan, zorg dan dat je daarna gelijk weer je kleren aandoet, want als je een koudje vat, heb ik geen tijd om je naar een dokter te brengen of je te verzorgen tijdens de World Cup.

4. Tijdens de wedstrijden ben ik doofstom en blind, behalve als ik iets te drinken of te eten nodig heb. Je bent gek als je denkt dat ik naar je luister, de deur open ga doen, de telefoon op neem of, indien aanwezig, de baby opraap als die op de grond is gevallen.....Dat gebeurt niet !!!

5. Het is belangrijk dat je er te allen tijde voor zorgt dat er minimaal 2 sixpacks bier in de koelkast staan, er voldoende chips in de kast ligt en dat je je gedraagt als er vrienden van mij voetbal komen kijken. Als tegenprestatie mag jij dan de tv gebruiken tussen 00.00 uur en 06.00 uur, behalve als er een herhaling van een goede wedstrijd is.

6. AUB !!! Als ik boos of verdrietig ben, omdat mijn favoriete land aan het verliezen is/verloren heeft zeg dan NOOIT: "Het is maar een spelletje" Of: "Geen zorgen, de volgende wedstrijd winnen ze".
Wanneer je dit soort dingen zegt, maak je mij alleen maar bozer en ga ik minder van je houden. Bedenk dat je nooit meer van voetbal zult weten dan ik en je troostende woorden dus alleen maar averechts zullen werken en leiden tot een scheiding.

7. Je bent welkom om 1 wedstrijd samen met mij te bekijken en je mag in de rust tegen me praten, maar alleen tijdens de reclame en als de score gunstig is. Ik benadruk dat dit voor 1 wedstrijd is. Je kan de World Cup dus niet gebruiken als excuus om meer tijd samen door te brengen.

8. De herhalingen van de doelpunten zijn erg belangrijk. Het kan mij niet schelen dat ik ze al gezien heb, ik wil ze weer zien. Heel vaak.

9. Vertel je vrienden geen baby's te krijgen of kinderfeestjes te geven of andere bezigheden die mijn aanwezigheid vereisen te organiseren, want :

a) Ik kom niet
b) Ik kom niet
c) Ik kom niet

10. Mocht 1 van mijn vrienden bellen om op zondag voetbal bij hem thuis te kijken, dan gaan we gelijk!

11. De dagelijkse uitzendingen met hoogtepunten op tv elke avond, is net zo belangrijk als de wedstrijden zelf. Durf niet te zeggen: "Maar dit heb je toch al gezien...laten we overschakelen op 1 van mijn favoriete uitzendingen". Want het antwoord zal zijn:"Kijk bij regel 2 van deze lijst".

12. En als laatste : Houd opmerkingen als "Gelukkig is het WK maar 1 keer in de 4 jaar" voor je. Ik trek mij toch niets aan van deze opmerking, want na het WK beginnen De Eredivisie, de Serie A, de Primera Division, de Premier League etc, etc, etc. toch weer.

Graag zie ik bovenstaande uitgebreid met meer regels, om te voorkomen dat er misverstanden ontstaan. Deze kunnen jullie kwijt in de reacties.
Een goede voorbereiding is het halve werk.

Geen Metal Gear Solid titel naar de Xbox 360

Hideo Kojima zelf heeft bekend gemaakt geen Metal Gear Solid spel voor de Xbox 360 te zullen gaan ontwikkelen. Afgelopen week doken er weer aardig wat geruchten op dat Kojima toch zijn creatie naar de Xbox 360 zou brengen, maar hij liet weten dat de Metal Gear Solid serie "PlayStation exclusive" blijft.

Er bestaat overigens nog wel de kans dat Kojima ooit een game zal ontwikkelen voor de Xbox 360 en/of Wii, dit zou dan volgens hem echter een totaal andere game worden dan Metal Gear Solid. Als dit je niet kan troosten, bedenk dan dat de beste man in het verleden ook heeft gezegd dat er waarschijnlijk geen vervolg op Metal Gear Solid 2 kwam en zeker geen vervolg op Metal Gear Solid 3. Het is een kleine kans, maar hij is zeker aanwezig.


PlayStation exlusive

[upd] Pechtold: pardon 'oude asielzoekers'

Logo D66Het congres van D66 is inmiddels bezig in Zutphen. Op dit congres zijn twee moties tegen het kabinet ingediend. In de eerste wordt opgeroepen om uit het kabinet te stappen. De motivatie hiervoor is onder andere van partijpolitieke aard, namelijk dat D66 niet zichtbaar genoeg zou zijn in de coalitie. In de tweede, ingediend door de Jonge Democraten, wordt opgeroepen om het vertrouwen in minister Verdonk op te zeggen.

De ministers Brinkhorst en Pechtold zijn niet blij met de moties en raden het congres af om ze aan te nemen. Brinkhorst deelt de mening van de indieners van het eerste voorstel niet en vindt dat D66 wel degelijk zichtbaar is in het beleid van het kabinet. De minister van Economische Zaken zegt een belangrijke rol te spelen bij de vernieuwing van de Nederlandse economie. Sommige leden zijn het absoluut oneens met de minister en vinden dat D66 "met een schone lei moet beginnen" en weer duidelijk moet aangeven waar de partij staat.

Minister Pechtold vindt het onverstandig om steeds onduidelijkheid te laten bestaan over of D66 nou wel of niet uit het kabinet stapt. Veel leden vinden dit ook. "Als we uit het kabinet hadden willen stappen, hadden we dat moeten doen bij het paasakkoord, nu is het te laat."

Overigens wordt op het congres ook Lousewies van der Laan aangevallen, en wel doordat ze haar beslissing zich kandidaat voor te stellen voor het lijsttrekkerschap uitstelt. Volgens enkele leden is iemand die zo lang wacht met besluiten of ze wel geschikt is alleen daardoor al ongeschikt.

Update 16:35
De Telegraaf meldt dat de ingediende motie, die stelde dat D66 uit het kabinet zou moeten stappen, vandaag op het congres verworpen is. Slechts een kleine minderheid was voor. Hiermee blijft het kabinet voorlopig dus gewoon aan.

Verder heeft minister Pechtold gepleit voor een generaal pardon voor de zogeheten 'oude asielzoekers', als hun asielverzoek deze kabinetsperiode niet geregeld kan worden.

D66-kopstukken
Kopstukken van D66, v.l.n.r. minister Pechtold, staatssecretaris Van der Laan, kamerlid Dittrich en minister Brinkhorst

Nevland heeft niks van Feyenoord gehoord

Erik Nevland weet niks van interesse van Feyenoord voor hem. Volgens RTV Noord vinden de Rotterdammers de Noor de enige juiste vervanger van Dirk Kuijt, mocht die vertrekken.

De 28-jarige goaltjesdief liet in het Noorse Aftenbladet weten wel geruchten gehoord te hebben, maar niks concreets. Voor een topclub zou hij zijn huidige club, FC Groningen, best willen verlaten. Dirk Kuijt wordt door Nevland een grote speler genoemd.

Eight Days trailer voor PS3

Vorig jaar liet Sony tijdens de E3 een spectaulaire demo zien van wat de PS3 zou moeten kunnen, getiteld Eight Days.
Deze demo werd zo goed ontvangen dat SCE London de gebruikte engine verder heeft ontwikkeld en er een echte game van heeft gemaakt.
Sony liet al tijdens de Pre-E3 persconferentie het vernieuwde filmpje zien.
Nu is er een direct-feed hier te aanschouwen en deze bestaat uit in-game footage.

Japan gelijk tegen Schotland, Mexico wint

Mexico had vrijdag veel moeite om Congo te verslaan, de Mexicanen wonnen uiteindelijk met 2-1. Een andere WK-deelnemer, Japan, speelde met 0-0 gelijk tegen Schotland. Eerder wonnen de Schotten nog met 5-1 van Bulgarije.

In de vierde minuut kwam Mexico dankzij Fonseca op een 1-0 voorsprong tegen Congo. In de 42e minuut verdubbelde Fonseca de voorsprong van de Mexicanen door zijn tweede treffer te maken. In de vijftigste minuut kwam Congo echter onverwacht terug, dankzij een treffer van Ntuabone.

Grote zoekactie naar meisje voor niks

Icoon BinnenlandsEen 16-jarig meisje heeft gisteravond voor heel wat consternatie gezorgd op het Veluwemeer tussen Harderwijk en Elburg. De puber wilde nog even afkoelen en besloot het water in te gaan, tegen de zin van haar vader in. Een groep jongeren had haar gezien rond 22.00 uur in zwemkleding en vanwege de lage temperatuur en de invallende duisternis waarschuwden ze de politie, toen bleek dat ze later verdwenen was. Er volgde een grote zoekactie met een helikopter en duikploegen. Later bleek dat ze al veilig thuis in bed lag.

Het meisje had de groep jongeren eerder gezegd dat het goed met haar ging. De groep liep door maar waren er toch niet gerust op. Ze gingen terug en toen was het meisje spoorloos verdwenen. Ze belden de politie die eerst met de jongeren in bootjes het stuk meer afzocht. Toen ze rond middernacht nog niet gevonden was, werd groot alarm geslagen en werd er een helikopter en duikploegen ingezet.

Omstreeks 02:00 uur belde haar vader de politie. Hij werd wakker van de helikopter en had het gevoel dat het om zijn dochter ging. Het meisje was, zonder toestemming van hem, naar het water gegaan om te zwemmen. Ze was te laat thuis. Hij is daar zeer boos over geweest, maar inmiddels lag ze weer veilig in bed. Na het uitwisselen van het signalement, bleek het inderdaad om hetzelfde meisje te gaan en werd de zoekactie stopgezet.

'Donkerbruin brood niet altijd gezonder'

Als je dacht dat bruinere broden vezelrijker en dus gezonder zijn, dan heb je het mis. Onderzoek van de Consumentenbond heeft uitgewezen dat consumenten vaak 'gefopt' worden. De bond onderzocht achttien 'donkerbruine broden' uit verschillende supermarkten en ontdekte dat het vaak de kleurstof is die de broden er donkerbruin en gezond uit laat zien.

Twee van de achttien geteste broden bleken slechts een beetje meer vezels te bevatten dan wit brood. Het betrof hier het donker- en meergranenbrood van Plus en Lidl. Het grootste deel van de donkere broden was vergelijkbaar met het lichtere tarwe- en volkorenbrood. Slechts vier broden bevatten daadwerkelijk meer vezels. Namelijk het Kamps Waldbrood en Zonnevolkorenbrood van C1000, het oerbrood van Super de Boer en Klooster dubbel donker pompoen van Lekker & Laag.

De bond raadt consumenten aan goed te kijken of de vereiste ingrediënten als eerste op het etiket staan. Anders kunnen zij ook aan de bakker of supermarkt vragen of het brood voornamelijk uit volkoren(tarwe)meel bestaat.


Veel gezonde kleurstoffen

Uitslag kwalificatie GP Spanje

Een dolblije Fernando Alonso heeft op zijn thuiscircuit in Barcelona de pole position gepakt voor de Grand Prix van Spanje. Teamgenoot Giancarlo Fisichella maakte er een complete eerste startrij van voor Renault, Ferrari start vanaf plaatsen drie en vier.

De eerste sessie werd al snel stilgelegd door een crash van David Coulthard. De Schot, die dit weekend zijn tweehonderdste race rijdt, spinde van de baan en kwam achterwaarts in de bandenstapels terecht.

Alonso wist uiteindelijk de snelste tijd neer te zetten in deze sessie, gevolgd door teamgenoot Fisichella. Christijan Albers bleef opnieuw achter bij de laatste zes, nadat hij in een vliegende ronde last had gehad van Takuma Sato, wat de Japanner op een Nederlandse middelvinger kwam te staan. Buiten Albers en Coulthard waren ook Scott Speed, Tiago Monteiro, Takuma Sato en Franck Montagny uitgeschakeld na de eerste sessie.

De tweede sessie werd al snel aangevoerd door Alonso, maar hij werd verslagen door Michael Schumacher, die met een 1:14.637 de snelste rondetijd van het weekend liet noteren. Alonso zakte nog verder terug, toen ook Giancarlo Fisichella en Jarno Trulli snellere tijden dan de regerend wereldkampioen lieten noteren.

Kimi Räikkönen en Nick Heidfeld haalden op hun tandvlees de derde sessie, maar Juan Pablo Montoya was niet zo gelukkig. Hij werd in de laatste momenten van de sessie teruggedrongen naar een twaalfde plaats en had geen tijd meer om zijn tijd te verbeteren. Na de tweede sessie waren ook Mark Webber, Nico Rosberg, Jacques Villeneuve, Christian Klien en Vitantonio Liuzzi uitgeschakeld.

De derde sessie begon, al bijna traditioneel, met de tien coureurs die hun wagens leegreden voordat er met verse banden een aanval werd gedaan op de pole position. De eerste die op verse banden voor de snelste tijd ging, was Alonso, na twaalf minuten. Zijn pitstop ging echter niet goed , want er waren nog geen banden beschikbaar.

Alonso reed in de laatste minuten de snelste tijd van de derde sessie, maar had Schumacher vlak achter zich. De Duitser kon de tijd van Alonso echter niet verbeteren en werd zelfs nog gepasseerd door Fisichella, die de tweede plaats pakte. Felipe Massa zette ook de tweede Ferrari op de tweede startrij, Räikkönen stelde teleur met een negende plaats.


Coulthard vernielde een wagen in de kwalificatie

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijd
1 Fernando AlonsoRenault F1  1:14.648
2 Giancarlo FisichellaRenault F1  1:14.709
3 Michael SchumacherScuderia Ferrari  1:14.970
4 Felipe MassaScuderia Ferrari  1:15.442
5 Rubens BarrichelloHonda Racing F1  1:15.885
6 Ralf SchumacherToyota F1  1:15.885
7 Jarno TrulliToyota F1  1:15.976
8 Jenson ButtonHonda Racing F1  1:16.008
9 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes  1:16.015
10 Nick HeidfeldBMW Sauber F1  1:17.144

11 Mark WebberWilliams F1  1:15.502
12 Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes  1:15.801
13 Nico RosbergWilliams F1  1:15.804
14 Jacques VilleneuveBMW Sauber F1  1:15.847
15 Christian KlienRed Bull Racing  1:15.928
16 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso  1:16.661

17 Scott SpeedScuderia Toro Rosso  1:17.361
18 Tiago MonteiroMidland F1  1:17.702
19 Christijan AlbersMidland F1  1:18.024
20 Takuma SatoSuper Aguri F1  1:18.920
21 Franck MontagnySuper Aguri F1  1:20.763
- David CoulthardRed Bull Racing  geen tijd

Verdonk: Toch onderzoek naar Hirsi Ali

Rita VerdonkMinister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken laat toch een onderzoek uitvoeren naar het naturalisatieverzoek van haar partijgenote Ayaan Hirsi Ali. Gisteren liet Verdonk nog weten dat het VVD-Kamerlid niets te vrezen heeft, en dat eventuele fraude bij het verzoek uit 1997 geen gevolgen meer zal hebben. Naturalisatie-expert René de Groot betoogde vandaag echter aan de hand van een ander geval dat een onderzoek nodig is.

De Groot stelde in Trouw dat Verdonk 'ogenblikkelijk een onderzoek moet instellen naar het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali', zeker omdat het hier een Kamerlid betreft. Onafhankelijk Kamerlid Hilbrand Nawijn, die donderdag al stelde dat Hirsi Ali wellicht Nederland moet worden uitgezet, sloot zich daarbij aan. "Ik kan me een zaak herinneren van iemand die vijftien jaar eerder asiel had gekregen. Nadat was gebleken dat er onjuiste informatie was verstrekt, hebben we die persoon het land uitgezet. Dergelijke besluiten zijn door de rechter goedgekeurd", aldus de voormalige directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Verdonk laat nu weten een onderzoek te willen, om precies te weten te komen hoe de vork in de steel steekt.

De VVD-top steunt vooralsnog Hirsi Ali. Fractievoorzitter Willibrord van Beek stelt dat er geen nieuwe informatie naar buiten is gekomen, iets waar Financiën-minister Gerrit Zalm zich bij aansluit. "Dit speelde in 1992. Daarbij komt dat Ayaan het zelf naar buiten heeft gebracht." De PvdA drong vanochtend bij het bestuur van de Tweede Kamer wel aan op een onderzoek. "De politici Rozenblad (PvdA), Schwietert (VVD) en Bijlhout (LPF) werden direct uit hun functie gezet nadat duidelijk werd dat zij over hun achtergrond hadden gelogen", verklaarde een woordvoerder.

Lingeriereclame verboden tijdens bezoek paus

Icoon Opmerkelijk Het is niet toegestaan reclames uit te zenden voor alcohol, voorbehoedsmiddelen en lingerie tijdens het bezoek van paus Benedictus XVI later deze maand in Polen. Ook andere aanstootgevende reclames die met seks te maken hebben, worden geweerd op de publieke zenders. Dit is gisteren bekend gemaakt door het Poolse staatstelevisiebedrijf Telewizja Polska.

De paus bezoekt vanaf 25 mei voor het eerst het geboorteland van zijn voorganger Johannes Paulus II. De reclamecensuur werd ook in diens tijd al ingesteld om te voorkomen dat gelovigen zich gekwetst zouden voelen.

Door de maatregel is circa tien procent van de reclamespotjes op de Poolse staatstelevisie ongeschikt om uit te zenden. Voor en na de door de paus opgedragen missen zullen zelfs helemaal geen reclames worden uitgezonden.

Mauresmo te sterk voor Hingis

Amélie Mauresmo heeft de halve finale bereikt van het WTA-toernooi van Berlijn. De 26-jarige Française won zaterdag de derde set van haar wedstrijd tegen Martina Hingis met 6-4. Vrijdag werd de wedstrijd bij de stand 1-1 afgebroken door invallende duisternis.

De Franse nummer één van de wereld plaatste de beslissende break op 5-4 in de laatste set. Hingis nam nog een break voorsprong in de derde set, maar de Française brak in de achtste game terug.

In de halve finale moet Mauresmo het opnemen tegen de Belgische Justine Henin-Hardenne, die vrijdag te sterk was voor de Russische Svetlana Kuznetsova met 6-4, 7-6. Ook de Chinese Na Li en de als tweede geplaatste Nadia Petrova bereikten de laatste vier. Li klopte de Zwitserse Patty Schnyder en Petrova versloeg landgenote Dinara Safina.

Stand NHL-playoffs per 13 mei

Edmonton liet gisteren zien baas in eigen huis te zijn. Met een 6-3 overwinning op San Jose werd de stand in de serie gelijkgetrokken tot 2-2 alvorens weer naar Californië werd afgereisd.

Halve finales conferences:

Eastern Conference
Ottawa SenatorsBuffalo Sabres1-3
OttawaBuffalo6-7, OT
OttawaBuffalo1-2
BuffaloOttawa3-2, OT
BuffaloOttawa1-2
Carolina HurricanesNew Jersey Devils3-0
CarolinaNew Jersey6-0
CarolinaNew Jersey3-2, OT
New JerseyCarolina2-3
Western Conference
San Jose SharksEdmonton Oilers2-2
San JoseEdmonton2-1
San JoseEdmonton2-1
EdmontonSan Jose3-2, 3OT
EdmontonSan Jose6-3
Anaheim Mighty DucksColorado Avalanche4-0
AnaheimColorado5-0
AnaheimColorado3-0
ColoradoAnaheim3-4, OT
ColoradoAnaheim1-4


Eerste ronde:

Eastern Conference
Ottawa SenatorsTampa Bay Lightning4-1
OttawaTampa Bay4-1
OttawaTampa Bay3-4
Tampa BayOttawa4-8
Tampa BayOttawa2-5
OttawaTampa Bay3-2
Carolina HurricanesMontréal Canadiens4-2
CarolinaMontréal1-6
CarolinaMontréal5-6, 2OT
MontréalCarolina1-2, OT
MontréalCarolina2-3
CarolinaMontréal2-1
MontréalCarolina1-2, OT
New Jersey DevilsNew York Rangers4-0
New JerseyNew York6-1
New JerseyNew York4-1
New YorkNew Jersey0-3
New YorkNew Jersey2-4
Buffalo SabresPhiladelphia Flyers4-2
BuffaloPhiladelphia3-2, 2OT
BuffaloPhiladelphia8-2
PhiladelphiaBuffalo4-2
PhiladelphiaBuffalo5-4
BuffaloPhiladelphia3-0
PhiladelphiaBuffalo1-7
Western Conference
Detroit Red WingsEdmonton Oilers2-4
DetroitEdmonton3-2, 2OT
DetroitEdmonton2-4
EdmontonDetroit4-3, 2OT
EdmontonDetroit2-4
DetroitEdmonton2-3
EdmontonDetroit4-3
Dallas StarsColorado Avalanche1-4
DallasColorado2-5
DallasColorado4-5, OT
ColoradoDallas4-3, OT
ColoradoDallas1-4
DallasColorado2-3, OT
Nashville PredatorsSan Jose Sharks1-4
NashvilleSan Jose4-3
NashvilleSan Jose0-3
San JoseNashville4-1
San JoseNashville5-4
NashvilleSan Jose1-2
Calgary FlamesAnaheim Mighty Ducks3-4
CalgaryAnaheim2-1, OT
CalgaryAnaheim3-4
AnaheimCalgary2-5
AnaheimCalgary3-2
CalgaryAnaheim3-2
AnaheimCalgary1-2
CalgaryAnaheim0-3

Arbiter De Santis mag niet naar WK

Scheidsrechter Massimo De Santis mag niet naar het WK voetbal in Duitsland. De Italiaanse voetbalbond heeft dit zaterdag bekendgemaakt.

De federatie heeft de wereldbond FIFA in een brief laten weten dat het de accreditatie van de arbiter voor het toernooi heeft teruggetrokken. De Santis is één van de 24 scheidsrechters die mogelijk betrokken is bij het voetbalschandaal dat momenteel Italië in zijn greep houdt.

Ex-president Suharto (Indonesië) steeds zieker

Icoon BuitenlandsDe gezondheidstoestand van voormalig president Suharto van Indonesië is verder achteruit gegaan na meer interne bloedingen, maar de president, die 32 jaar op zijn post zat, is nog volledig bij kennis. Dit meldde een dokter eerder vandaag. Suharto, 84 jaar oud, heeft Indonesië 32 jaar lang bestuurd. Hij werd ruim een week geleden in het ziekenhuis opgenomen vanwege interne bloedingen in zijn spijsverteringsorganen. Dit zorgde voor een dalend zuurstofniveau in zijn lichaam, waaronder ook zijn hersenen.

"Zijn gezondheid gaat achteruit, hij is nog niet stabiel, maar hij is bij bewustzijn," vertelde Hermansur Kartowisastro, een chirurg van het medische team van Suharto tegen Reuters. "Er is opnieuw een bloeding opgetreden in verschillende delen van zijn lichaam, maar het is al minder geworden, het was afgelopen nacht slechter." Dokters verklaarden eerder dat Suharto aan de beterende hand was nadat hij een operatie had ondergaan.

De voormalige generaal werd sinds zijn aftreden in 1998 al enkele keren eerder in het ziekenhuis opgenomen. Hij heeft sindsdien enkele beroertes gehad en long- en nierproblemen. Afgelopen vrijdag meldde het Ministerie van Justitie in Indonesië dat rechtzaken over corruptie wellicht niet zouden worden doorgezet vanwege zijn slechte gezondheid. De laatste die zich hierover moet uitspreken is huidig president Susilo Bambang Yudhoyono, die eerder al liet weten hier nog geen beslissing over te nemen.

Suharto heeft er tijdens zijn ambtsperiode voor gezorgd dat de inkomens flink stegen, ten koste van politieke vrijheid en corruptie die hand over hand toenam tijdens zijn periode als president. Tegenstanders van Suharto beschuldigen hem en zijn familie ervan dat er zo'n 45 miljard dollar is verdwenen in de zakken van hem en zijn familie, beschuldigingen die altijd ontkend zijn.

In een zeldzaam interview in 1998 ontkende Suharto speculaties dat hij rijkdommen in het buitenland had. "Het feit is dat ik zelfs niet één cent in het buitenland heb, ik heb geen buitenlandse bankrekeningen, ik heb geen depositos en zelfs geen aandelen in buitenlandse bedrijven."

Suharto


Met dank aan indahnesia.com voor de submit en vertalen.

Veel Britten flossen maar raak

Een meerderheid van de Britten gebruikt een schroevendraaier, schaar, mes, vork, sleutel, naald, oorbel of iets anders merkwaardigs, om te flossen na het eten. Volgens een onderzoek van de Britse Nationale Tandartsenvereniging flost ruim 60% met scherpe voorwerpen die snel voorhanden zijn.

Van de ondervraagden zei 23% niet te flossen en er voor te kiezen om de etensresten tussen de tanden te laten zitten. Dit vergroot het risico op tandvleesontsteking en een slechte adem. Flossen met scherpe voorwerpen kan echter ook schade toebrengen aan tandvlees en gebit.

Spaanse publieke omroep heeft 7,5 miljard schuld

Icoon MediaWie dacht dat de Nederlandse publieke omroep veel geld kost heeft het mis. De Spaanse openbare maakt veel meer geld op. Zelfs meer dan dat ze krijgen. Er is dan ook een schuld van meer dan 7,5 miljard euro.

De Spaanse regering heeft nu geëist dat de maatschappij, RTVE, maatregelen neemt om die schuld af te bouwen. Het gevolg is dat er 2818 banen op de tocht staan bij zowel de radio- als televisieafdeling. Oorspronkelijk werd gedacht aan 3133 ontslagen, maar uiteindelijk worden het er dus minder.

Toch zijn de vakbonden er niet over te spreken. Afgelopen vrijdag kregen ze de plannen te horen, maar ze verlieten onmiddellijk de onderhandelingstafel. Er is al gestaakt tegen de ontslagen.

Linkse Turken in Nederland bedreigd

BinnenlandsLinkse Turken in Nederland worden de laatste tijd opvallend vaker bedreigd door rechts-nationalistische landgenoten. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag. Zo werd er een felle campagne gevoerd tegen Zeki Arslan van het multiculturele instituut Forum. Hij zou het woord voeren op een symposium over genocide in de synagoge van Enschede, maar zag daarvan af na diverse dreigementen. Op het symposium zouden ook de vermeende genocides tegen Armeniërs en Syrisch-orthodoxe christenen aan de orde komen, uitgevoerd in 1915 in het oosten van Turkije.

Het Turkse blad Dünya, dat ook in Nederland verschijnt, noemde Arslan een verrader en een ''theoreticus van een terreurorganisatie''. Ook zou hij subsidiegelden aanwenden voor terreur. Onduidelijk is overigens wie er verantwoordelijk is voor het artikel in het Turkse weekblad.

Mustafa Ayranci van de Turkse arbeidersvereniging HTIB in Amsterdam zegt dezelfde dreigementen te hebben ontvangen als Arslan. De situatie doet hem denken aan 1988, toen in Amsterdam HTIB-voorzitter Nihad Kahraman werd vermoord. Ayranci: ''Ook toen kregen we veel dreigbrieven. Ik maak mij zorgen over Zeki Arslan. Ik vind dat de Nederlandse media iets moeten doen.'' Hij noemt het veranderde Nederlandse politieke klimaat als een oorzaak voor het optreden van Turkse nationalisten: ''Ze hebben het gevoel dat er veel meer kan.''

Volgens Trouw blijkt de heersende angst ook uit de weigering van mensen om bij name genoemd te worden. De druk van rechts-nationalistische Turken zou zich vooral richten op personen uit de links-marxistische hoek. Maar ook anderen zeggen dat de spanning duidelijk is toegenomen.

Diddy Kong Racing filmpje

Op de E3 is Diddy Kong Racing voor de Nintendo DS, een samenwerkingsverband tussen Nintendo en hun oude maatje Rare, aangekondigd. De eerste racegame met het kleine aapje in de hoofdrol verscheen toentertijd op de Nintendo 64. Later was er even sprake van Diddy Kong Pilot voor de GBA, een vliegspelletje. Rare en Nintendo gingen toen echter uit elkaar, waardoor Rare haar rechten op Diddy kwijt was. De rechten van Banjo de beer waren nog wel van Rare, logischerwijs werd Diddy Kong Pilot omgetoverd tot Banjo Pilot. Nu, negen jaar na de release van het origineel, kunnen we dus alsnog een tweede Diddy Kong Racing tegemoet zien.

Bekijk filmpje

Barthez weg bij Olympique Marseille

Fabien Barthez vertrekt om persoonlijke redenen bij Olympique Marseille. De doelman heeft dit het bestuur van de Franse voetbalclub laten weten.

In januari 2004 kwam de Fransman over van Manchester United. De clubleiding van Marseille had de sluitpost een nieuw contract aangeboden, maar daar wil hij geen gebruik van maken. "Ik heb mijn redenen uitgelegd aan de directie van Marseille. Ze hebben het geaccepteerd. Het was een goed en eerlijk gesprek", aldus de 34-jarige Barthez. Er is een kans dat hij terugkeert naar Toulouse, de club waar hij in 1990 zijn loopbaan begon.

In 1998 stond Barthez in het doel toen Frankrijk de wereldtitel won, en ook in 2000, toen de Europese titel werd veroverd, was Bartez sluitpost bij het nationale Franse team. Er is een kans dat hij nu wegens een reeks van blessures en schorsingen achter Gregory Coupet als tweede doelman meegaat naar het WK. Bondscoach Raymond Domenech zal zondag zijn eerste keeper voor het toernooi bekendmaken.

Milli Görüs Nederland onder Duits-Turks gezag

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse tak van de Turks-islamitische beweging Milli Görüs wordt overgenomen door Duits-Turkse geloofsgenoten. Dat bevestigt Haci Karacaer, tot voor kort directeur van de in Amsterdam gevestigde organisatie. Milli Görüs Europa, dat geleidt wordt vanuit Keulen, geldt als uiterst conservatief en wordt door de Duitse inlichtingendiensten geschaduwd, terwijl Milli Görüs Nederland in het openbaar meerdere malen juist afstand nam van de radicale islam.

Karacaer, wiens vertrek volgens eigen zeggen los staat van de Duitse overname, zegt te begrijpen dat de eerste reacties in Nederland negatief zijn. Ondertussen heeft Amsterdamse centrum voor buitenlanders (ACB) vandaag de samenwerking met de beweging opgeschort. "Milli Görüs Nederland stond voor constructieve samenwerking. Van de Keulse organisatie hebben wij niet de indruk dat zij een open dialoog voorstaat. Zij redeneren uitsluitend vanuit hun strenge religieuze opvatting, die participatie met de niet-islamitische wereld afwijst", zegt voorzitster Miep van Diggelen van het ACB.

De Nederlandse Milli Görüs en voorman Karacaer spraken zich in het verleden bijvoorbeeld openlijk uit tegen het slaan van vrouwen door mannen, en probeerde homoseksualiteit onder haar achterban bespreekbaar te maken. De moord op Theo van Gogh werd in een verklaring 'een laffe daad, waarbij het extra treurig was dat de moord door een moslim in de naam van de islam is gepleegd' genoemd. De organisatie mocht onlangs na jarenlang juridisch gesteggel starten met de bouw van de Westermoskee in Amsterdam-West.

'Dader Antwerpen ooit gepest door allochtonen'

Hans Van ThemscheDe reden dat de 18-jarige Hans Van Themsche donderdag in Antwerpen het vuur opende op allochtonen is gelegen in het feit dat hij vijf jaar geleden gepest is door allochtonen. Dat stelde hij gisteren in een verhoor. Na het verhoor werd er al verklaard dat het motief in gebeurtenissen uit de jeugd van Van Themsche ligt. De jongen koos zijn slachtoffers volstrekt willekeurig.

De Turkse Songul Koç en de Malinese Oulemata Oudibo hadden de pech de eerste allochtonen te zijn die Van Themsche met zijn geweer tegenkwam. De 2,5-jarige Vlaamse Luna was simpelweg 'op het verkeerde moment op de verkeerde plaats'. Alle slachtoffers werden in de rug neergeschoten. De strafexpeditie van Van Themsche duurde slechts vier minuten: van 11.49 uur tot 11.53 uur. Vervolgens wist een toegesnelde politieagent de 18-jarige met een pistoolschot in de buik uit te schakelen. "Schiet me maar dood", had de dader vlak daarvoor nog naar de koelbloedige agent geroepen.

Niks in het verhoor van de dader wijst er tot nog toe op dat hij beďnvloed zou zijn door films als The Matrix of gefascineerd door de moordpartij in een school in het Amerikaanse Columbine. Er wijst ook niets op dat hij medeplichtigen zou hebben. Van Themsche was de bewuste donderdagochtend niet onder invloed van drugs of alcohol. Zijn vader Peter Van Themsche, sinds jaar en dag als vrijwilliger betrokken bij het Vlaams Belang en het Vlaams Blok, excuseerde zich in de media voor de daden van zijn zoon. "Ik heb donderdagavond sterk aan zelfmoord gedacht, maar dat kan ik niet maken tegenover mijn andere kinderen. Of ik gefaald heb als ouder weet ik niet, maar duidelijk is wel dat ook ik een zoon heb verloren."


Van Themsche is uitgeschakeld door een politieagent


Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.

Uitzendtijden GP Spanje

De zesde race van de Formule 1 staat weer voor de deur. Naast de voorbeschouwing op de komende race willen we je ook graag de uitzendtijden geven, zodat je niets van het spektakel hoeft te missen. Hieronder vind je alle uitzendingen op SBS6 (Nederland), Canvas (België) en RTL (Duitsland).

Vrijdag 12 mei:
Geen uitzendingen op tv.

Zaterdag 13 mei:

ZenderUitzendtijdProgramma
RTL11.00 - 12.20Derde vrije training
SBS613.25 - 14.40Kwalificatie
RTL13.45 - 15.15Kwalificatie

Zondag 14 mei:

ZenderUitzendtijdProgramma
SBS610.10 - 11.25Kwalificatie (hh)
RTL12.45 - 16.30Voorbeschouwing, race en nabeschouwing
SBS613.00 - 16.05Voorbeschouwing, race en nabeschouwing
Canvas14.00 - 16.00Race

Alle uitzendtijden zijn onder voorbehoud.

Adams mogelijk nieuwe coach NAC Breda

Tony Adams is de belangrijkste kandidaat om hoofdtrainer bij NAC Breda te worden. De voormalige topspeler van Arsenal is een verrassende keuze van de club uit Breda, die in het afgelopen seizoen maar liefst drie verschillende hoofdtrainers (Lokhoff, Lok en Karelse) aan het roer had staan.

De oud-international heeft al een oriënterend gesprek gehad met de Brabantse ploeg. Adams werd afgelopen week gesignaleerd in een hotel in Eindhoven waar hij aan tafel zat met Theo Mommers en interim-coach John Karelse.

Karelse wordt volgend seizoen gewoon weer assistent maar lijkt, met zijn ervaring in Engeland, de ideale man naast Tony Adams. De Engelsman stond twintig jaar lang aan de top als speler maar heeft een uitgesproken voorkeur voor het Nederlandse voetbal.

Adams was daardoor afgelopen seizoen al een aantal maanden werkzaam bij Feyenoord, waar hij samen met Henk Duut het tweede elftal begeleidde, en liep ook stage bij FC Utrecht. Hij heeft zich verdiept in het Nederlandse voetbal, terwijl hij in Engeland door zijn uitstekende staat van dienst eveneens een uitstekend netwerk tot zijn beschikking heeft. Daarvan kunnen de Brabanders profiteren als ze er in slagen Adams te contracteren.

Uitslag 3e vrije training GP Spanje

Zojuist is de derde vrije training voor de GP van Spanje verreden. Michael Schumacher zette de snelste tijd neer, gevolgd door Giancarlo Fisichella en Nick Heidfeld.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Spanje:

PosCoureurTeam TijdRonden
1 M. Schumacher Ferrari 1:15.65814
2 G. Fisichella Renault 1:15.70714
3 N. Heidfeld BMW 1:16.05713
4 C. Klien Red Bull 1:16.27712
5 D. Coulthard Red Bull 1:16.35216
6 R. Barrichello Honda 1:16.39916
7 F. Massa Ferrari 1:16.41015
8 F. Alonso Renault 1:16.59510
9 JP. Montoya McLaren 1:16.6609
10 K. Räikkönen McLaren 1:16.7059
11 J. Button Honda 1:16.99918
12 S. Speed Scuderia Toro Rosso 1:17.00413
13 R. Schumacher Toyota 1:17.19919
14 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:17.24019
15 N. Rosberg Williams 1:17.64514
16 M. Webber Williams 1:17.74314
17 J. Villeneuve BMW 1:17.92416
18 J. Trulli Toyota 1:18.41118
19 T. Monteiro Midland F1 1:18.74722
20 T. Sato Super Aguri 1:18.85720
21 C. Albers Midland F1 1:19.58719
22 F. Montagny Super Aguri 1:20.03124

Burgemeester wil niet naar de Wallen

Thea de RoosDe burgemeester van het Friese Gaasterlân-Sleat heeft er geen behoefte aan om samen met het personeel van haar gemeente over de Amsterdamse Wallen te slenteren. Thea de Roos boycot dan ook de jaarlijkse excursie van de personeelsvereniging. Op het programma staat een rondvaart door de Amsterdamse grachten en een rondleiding door de rosse buurt.

Volgens De Roos (PvdA) is een dergelijke wandeltocht door een hoerenbuurt niet goed voor de uitstraling van een nette gemeente, zo verklaarde ze tegenover de media. Ze zal overigens de ambtenaren en partners die wel willen gaan het uitje niet verbieden. De twee wethouders van Gaasterlân-Sleat (ook bekend als Gaasterland-Sloten) zijn solidair met de eerste burger, en gaan eveneens niet.

Topadvocaten weigeren te getuigen

Justitie"Topadvocaat Nico Meijering moet volgens de president van de meervoudige strafkamer van de Amsterdamse rechtbank optreden als getuige in een rechtszaak tegen zijn cliënt oud-rechercheur Hans van E. Deze Van E. wordt er van verdacht jarenlang vertrouwelijke informatie van justitie te hebben doorgespeeld aan onder meer de Hells Angels en kopstukken uit de hoofdstedelijke onderwereld.

MeijeringMeijering was al eens opgeroepen door de rechter-commissaris, maar weigerde toen te komen. Volgens hem is het principieel onjuist als advocaten moeten getuigen in rechtszaken die dienen tegen hun cliënten. Hij wordt daarin gesteund door de Orde van Advocaten, die eerder al het standpunt heeft ingenomen dat een advocaat die onder deze omstandigheden zijn mond opendoet, zich blootstelt aan tuchtrechtelijke maatregelen.

Mocht Meijering worden opgeroepen als getuige, dan zal hij zich beroepen op zijn verschoningsrecht; dat betekent dus dat hij zal zwijgen. Het is dan aan de rechter-commissaris om te oordelen of dat verschoningsrecht wel van toepassing is. In principe kan een getuige die volhardt in zwijgen, telkens voor 12 dagen in een cel worden gezet (gerechtelijk in gijzeling worden genomen). Deze procedure kan jarenlang doorgaan.

Ook strafpleiter Bram Moszkowicz riskeert dit. Hij wordt mogelijk als getuige opgeroepen in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. De advocaat heeft al laten weten daar niet aan mee te zullen werken. Justitie snijdt zich volgens Moszkowicz ook zelf in de vingers. Als een advocaat in gijzeling wordt genomen, kan hij zijn cliënt niet dienen en ligt de rechtszaak dus stil. Het OM kan een verdachte nooit dwingen een andere advocaat te nemen.

Nico Meijering heeft al laten weten wel samen met Bram Moszkowicz op een cel te willen gaan zitten. ''Lijkt me gezellig'', zo zei hij gisteren.

This explains why Dell are so successful

Danny submitte een wat ouder filmpje. Misschien dat jullie het al kennen.

Het is een fragment van 'Jimmy Kimmel Live' wat al in maart door ABC werd uitgezonden.

Het lijkt op een opname van cable shopping channel QVC. Twee hosts proberen Dell computers aan de man te brengen en een zeer tevreden Dell gebruiker belt op, wordt in de uitzending aan het woord gelaten en vertelt ze eerlijk waar hij zijn computer het meest voor gebruikt.

Het is erg leuk, maar helaas, dit is niet echt gebeurd. Jimmy Kimmel is bekend om zijn 'prank calls' en hij had dit bewust in elkaar gedraaid als parodie op 'live' cable shopping programma's.

Gelukkig konden ze er bij QVC en bij Dell nog wel om lachen.

Ajax: Nooit meer 'bommen op Rotterdam'

Bekercup Ajax 2006Bij Ajax-feestelijkheden zal nooit meer de klassieker 'Tulpen uit Amsterdam' klinken. Reden is dat de aanhang de tekst graag verdraait, waardoor uit volle borst wordt gezongen hoe graag men de bommen op Rotterdam ziet neerdalen ("Wat de Luftwaffe niet kan/Doet de F-side in Rotterdam"). Bij de huldiging naar aanleiding van de bekerwinst werd de grove versie luidkeels gezongen, nadat zanger Denny het lied vanaf het bordes had ingezet.

Volgens Wim Bohnenn, organisator en spreekstalmeester, was het al niet de bedoeling om het lied ten gehore te brengen. Hij was er als de kippen bij om de zanger op zijn fout te wijzen. "Bohnenn stond direct naast me nadat ik het had gezongen. Dit wilde hij niet hebben. En ik wist ook meteen dat ik fout zat. Ik ben meegegaan in de roes van voor het eerst zingen voor vijftienduizend mensen", stelt Denny schuldbewust. "Ik heb een enorme blunder gemaakt. In plaats van 'Als de lente komt dan stuur ik jou...' zong ik 'Als de lente komt dan gooi ik jou' en daarna riep ik 'Jullie!' naar het publiek. Dat ging verder met de versie die al jaren in stadions klinkt." Ook de club is ongelukkig met het incident. "Het spijt ons dat dit is gebeurd. Wij willen niet dat er gekwetst of beledigd wordt. Dat delen we ook altijd mede aan de entertainers. Bij deze zanger is dat helaas mis gegaan, wij betreuren dit", laat perswoordvoerder Simon Keijzer weten.

De kwestie werd door Hugo Borst donderdag in het Algemeen Dagblad nog eens uitvergroot. De columnist ging echter de mist in toen hij de verkeerde zanger verantwoordelijk stelde voor het inzetten van het kwetsende lied. Gevolg was op het internet diverse verwensingen en bedreigingen richting zanger Peter Beense werden geuit. "De arme Amsterdamse volkszanger Peter Beense, die ik eergisteren ten onrechte aanwees, is verrot gescholden en zelfs bedreigd op zijn website. Verwensingen en bedreigingen zijn altijd laakbaar, maar in zijn geval dus helemaal niet op zijn plaats", rectificeert Borst vandaag, om vervolgens de juiste schuldige aan de schandpaal te nagelen.

Recordinflatie in Zimbabwe

Icoon EconomieZimbabwe heeft de twijfelachtige eer een nieuw inflatierecord te hebben gevestigd. Het Afrikaanse land had in april een inflatie van maar liefst 1042,9%, een absoluut wereldrecord.

De huidige inflatie ligt 129,3 procentpunten boven het vorige record, dat uit maart stamde. Gideon Gono, de president van de Zimbabwaanse centrale bank, denkt dat de inflatie in juni onder de 500% uit zal komen en volgend jaar zelfs minder dan 100% zal bedragen.

Zimbabwe kampt al jaren met een enorme hyperinflatie. De oorzaak daarvan ligt grotendeels in het beleid van Robert Mugabe. Vanwege schendingen van de mensenrechten door zijn regime heeft het Internationaal Monetair Fonds de geldkraan dichtgedraaid. Zimbabwe heeft vervolgens eind 2005 200 miljoen dollar in de kas van het IMF gestort, om te voorkomen dat het land uit de organisatie werd gezet. Het gevolg hiervan is dat er nu nauwelijks meer dollars in omloop zijn.

Met dank aan pberends voor de submit.

'Hirsi Ali kan wel paspoort kwijtraken'

De affaire rondom de leugens die Ayaan Hirsi Ali (Magan) heeft verteld toen ze in Nederland asiel aanvroeg, krijgt nog wel degelijk een staartje. Zei minister Rita Verdonk gisteren nog dat haar partijgenoot niets te vrezen heeft (omdat het 'verjaard' zou zijn), deskundigen hebben daar een hele andere mening over.

Naturalisatie-expert professor René de Groot wijst vandaag in dagblad Trouw op een arrest van de Hoge Raad uit 2005. Daarin werd gesteld dat een Iraaks gezin terecht de Nederlandse nationaliteit was kwijtgeraakt. De ouders hadden valse namen en geboortedata opgegeven bij hun verzoek om naturalisatie.

Volgens De Groot moet VVD-minister Verdonk ''ogenblikkelijk een onderzoek instellen naar het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali''; zeker omdat het hier een Kamerlid betreft. Zelf heeft Hirsi Ali nooit ontkend dat ze gelogen heeft in het verleden. Ze vertelde dit ooit al eens op tv bij Barend en Van Dorp en ook de VVD-top wist ervan toen ze zich daar aanmeldde als lid. De VVD zag er destijds geen probleem in. Maar sinds donderdag het VARA tv-programma Zembla de zaak oprakelde, is er grote ophef over ontstaan.

Veel asieladvocaten hebben zich inmiddels ook op de affaire gestort: ''Er wordt met twee maten gemeten. We kennen uit de praktijk voorbeelden van cliënten die vanwege een leugen het land zijn uitgezet'', aldus de Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN). Donderdag al liet Kamerlid Hilbrand Nawijn weten dat Hirsi Ali het Nederlanderschap zou moeten worden ontnomen. De asieladvocaten gaan niet zo ver, maar stellen wel het voorbeeld van Hirsi Ali te zullen gebruiken in zaken die in de toekomst voor de rechter komen. Verdonk zei gisteren wel dat als ze in 1992 minister was geweest, ze Hirsi Ali zou hebben uitgezet. Dat liet ze ook al eerder aan Ayaan weten, toen die haar persoonlijk aansprak op de affaire rondom Taida Pasic.

Met dank aan utvoske en BeejEm voor de submit.

Transparante vlinder ontdekt?

Vlinders zijn van nature als plaatjes om naar te kijken. Eén van de weinige insecten waar zeer weinig mensen bang voor zijn. Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt die variëren in grootte, kleur maar zo nu ook blijkt: transparantie!

Maar ... is het wel echt? Naja ... of Moedertje Natuur het nou heeft gemaakt of een 3D hobbyist ... sowieso knap gedaan!

Met dank aan een onbekende voor de submit

Merapi-vulkaan spuwt pyroclastische wolken

Icoon RampIndonesische geleerden hebben de waarschuwingsstatus voor de Merapi-vulkaan verhoogd naar het hoogst mogelijke niveau, wat ervoor zorgt dat er verplichte evacuatie's in gang gezet zijn voor diegenen de op en rond de hellingen van de vulkaan leven. De 2.968 meter hoge vulkaan vlakbij Yogyakarta (centraal Java) spuwt pyroclastische wolken (hete wolken van gas, puim en ander materiaal) de hellingen af sinds half negen vanmorgen lokale tijd (half vier Nederlandse tijd).

"Pyroclastische wolken zijn vanochtend op gang gekomen, vooral op de zuidelijke hellingen van de berg," meldde Subandrio. Hij zei dat de super-hete wolken met steen, gas en as acht tot twaalf kilometer ver kunnen komen in de komende dagen.

Vice-president Jusuf Kalla heeft de opdracht gegeven om de ruim 7.000 achtergebleven dorpelingen van de vulkaan weg te halen toen hij de vulkaan eergisteren bezocht. Zo'n 1500 voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen zijn reeds geëvacueerd.


De vulkaan in kwestie. (Foto:Indahnesia.com)


Met dank aan indahnesia.com voor de herschreven submit.

Warhammer Online draait op Xbox 360

Op de stand van Mythic Entertainment werd uiteraard het PC-spel Warhammer Online: Age of Reckoning getoond en konden bezoekers het op de PC even uitproberen. Wat geen van de spelers had opgemerkt was dat één van de spelers niet met een muis en toetsenbord aan het spelen was, maar met een draadloze Xbox 360 controller achter de schermen.

Een Xbox 360 versie van dit spel is nog niet aangekondigd, maar dit projectje was een test of het mogelijk was om dit spel op de 360 te kunnen spelen. In een luttele zes weken is het de developer gelukt om PC spelers samen te laten spelen met Xbox 360 spelers.

De PC-versie van dit spel staat vooralsnog gepland om in de herfst van 2007 uit te komen. Of het spel echt op de Xbox 360 uit zal komen is nog niet zeker, maar het is in ieder geval mogelijk.

Red Bull steekt draak met geruchten

Red Bull Racing liet in de gebruikelijk mail aan de pers weten welke coureurs dit seizoen zullen racen. David Coulthard zal elke race rijden maar krijgt steeds een andere teamgenoot. Vol trots werden de namen van diverse groten der aarde als coureur genoemd.

In Monaco zal Prins Albert in wagen nummer vijftien zitten. Ex-wereldkampioen Damon Hill racet op Silverstone en in de Noord- Amerikaanse races zien we twee zangers. In Canada mag Bryan Adams zijn kunsten vertonen en op Indianapolis zal The Doors zanger Jim Morrison (overleden in 1971) de kleuren van Red Bull verdedigen. Voor de rocklegende is gekozen om the doors closed te houden.

Tijdens de Grand Prix van Frankrijk rijdt generaal De Gaulle. Op Hockenheim komen we Kai Ebel tegen. Christian Klien keert op de Hungaroring terug in de wagen, speciaal omdat het dichtbij zijn eigen Oostenrijk is. Iedereen die op tijd over de Bosporus is mag in Turkije racen. Renault-manager Flavio Briatore mag in zijn Italië in de wagen van de concurrent rijden. Ene Wong zal racen in Shanghai, welke Wong is vooralsnog niet bekend. En op Suzuka komen we Eugene Ide tegen mits de FIA hem gewoon een licentie toekent. Voor de race op Interlagos is nog geen coureur aangewezen.

De persafdeling van Red Bull heeft aangetoond over een dosis humor te beschikken na alle ophef rond Doornbos en Klien.

AZ neemt afscheid van iconen en stadion

AZ heeft de Alkmaarderhout, Barry van Galen en Michael Buskermolen vrijdagavond uitgezwaaid met een speciale afscheidswedstrijd tussen Team Van Galen en Team Buskermolen.

Team Van Galen won met 4-2. Van Galen scoorde twee keer en Buskermolen één maal. Beide spelers misten tevens nog een strafschop.


Van Galen had onder meer Piet Keur, José Fortes Rodriquez, Dennis den Turk en Max Huiberts uitgenodigd om mee te spelen. Buskermolen werd bijgestaan door onder meer Peter Wijker, Silvan Inia, Rini van Roon en John Mutsaers. Willem van Hanegem en Jan Nederburgh waren de coaches.

Ook Olaf Lindenbergh, Juha Reini en Kenneth Perez werden tussen de twee helften door gehuldigd. Met hun optreden tijdens de afscheidswedstrijd, een bos bloemen en een grote ingelijste foto vertrok het drietal uit De Hout. Volgens voorzitter Scheringa "hadden we nog niet echt afscheid van Lindenbergh genomen".

Tevens was het de laatste wedstrijd in de Alkmaarder Hout. Vanaf komend seizoen speelt AZ in het nieuwe DSB stadion. In De Hout speelden de Alkmaarders in 1967 hun eerste wedstrijd.

Boek: Het weer voor DummiesHet weer is misschien wel het meest gebruikte onderwerp in praatjes die er niet toe doen. Niet omdat we er veel invloed op hebben, maar juist omdat het zoveel invloed heeft op ons. Opvallend aan al die informele weerpraatjes is dat eigenlijk vaak geen van beide gesprekspartners ook daadwerkelijk verstand heeft van de verschijnselen van het weer (Cumulus, wat is dat?). Het gaat er alleen maar om of het weer wordt om buiten op een terrasje te zitten of misschien wel of het witte kerst wordt. Voor al die mensen die het zat zijn al die oppervlakkige praatjes aan te horen en nu echt willen weten hoe de wereld van het weer in elkaar zit, is er nu Het weer voor dummies.

Kasperczak bondscoach Senegal

De nieuwe bondscoach van Senegal heet Henri Kasperczak. De 60-jarige Pool moet de weg plaveien naar het WK 2010.

Kasperczak beschikt over geruime ervaring in Afrika. Zo trainde hij eerder de nationale ploegen van Ivoorkust, Tunesië, Marokko en Mali. Met Ivoorkust en Mali verrichte hij knap werk door de halve finales van de Afrika Cup te halen. In 1998 was hij bondscoach van Tunesië tijdens het WK in Frankrijk. Kasperczak volgt het duo Sarr/Traoré op, dat afscheid nam in februari.

Lorient stelt promotie veilig

Lorient komt komend seizoen uit in de Ligue 1. De club uit de havenstad in Bretagne had aan een 3-1 overwinning op Stade Reims voldoende voor promotie.

Lorient finishte net als Caen op 66 punten, maar wegens een beter doelsaldo is de derde plek voor Lorient. Valenciennes en Sedan verzekerden zich in een eerder stadium van Ligue 1 voetbal in het komende seizoen. Ajaccio, Racing Strasbourg en FC Metz bewandelen de omgekeerde weg.

IDL: Taylor, Adams uitgeschakeld

Liefst drie PDC-spelers hebben zich geschaard onder de laatste vier van de International Darts League. Verrassenderwijs ontbreekt de naam van Phil Taylor.

Taylor moest met 5-6 zijn meerdere erkennen in Simon Whitlock, in een partij die middels een tiebreak zijn beslissing kende. Whitlock leek de hele wedstrijd al op weg naar een stunt, want The Wizard pakte steeds zijn kansen en al vroeg leidde hij met 2-0. Tot 4-3 hield hij deze break vast, waarna Taylor zijn klasse hervond. The Power kwam op 5-4, maar Whitlock sleepte er een beslissende set uit.

Deze dertiende set ging ook gelijk op (Taylor miste een matchdart), zodat de tiebreak als scherprechter moest fungeren. De dertienvoudig wereldkampioen won de bull en zette zich na negen darts op 84. Whitlock bleef in het spoor en profiteerde van matig uitgooien van Taylor. Een finish van 94 bracht de Australiër, die een voormalig PDC-speler is, de overwinning, ondanks zijn lagere gemiddelde (33,84 om 33,74).

In de halve finale stuit Whitlock op Raymond van Barneveld, die met 6-3 een eind maakte aan de opmars van Michael van Gerwen. Barney plaatste de beslissing bij een stand van 4-3, toen hij de set van zijn tegenstander wist te pakken. Van Gerwen gaf net niet thuis op de beslissende momenten, maar liet andermaal spectaculair darts zien. Twee keer leek hij op weg naar een negendarter en evenzo vaak miste hij op millimeters de bull voor een checkout van 170.

De andere halve eindstrijd gaat tussen Roland Scholten en Colin Lloyd. Met name de naam van Scholten is onverwacht, want Martin Adams verkeerde in een bloedvorm. Wolfie haakte echter niet aan bij zijn niveau van de eerdere dagen en gunde Scholten teveel kansen. Op 4-4 verzuimde Adams zijn eigen set te pakken, iets wat Scholten later wél lukte. Colin Lloyd rekende in negen sets af met Ted Hankey: 6-3. The Count benutte aan het begin zijn kansen niet en liep vervolgens achter de feiten aan.

Kwartfinales, best of 11 sets, best of 3 legs:
Ted Hankey – Colin Lloyd 3-6
Raymond van Barneveld – Michael van Gerwen 6-3
Martin Adams – Roland Scholten 4-6
Phil Taylor – Simon Whitlock 5-6

Halve Finales, best of 17 sets, best of 3 legs:
Colin Lloyd – Roland Scholten
Raymond van Barneveld – Simon Whitlock

"Geen plannen voor tilting controller Xbox 360"

Naast het spelen van vele games is er natuurlijk ook gewerkt op de E3. FOK!games had een vraaggesprek met Chris Lewis, de vice-president van Xbox Europe waarin de toekomst van de Xbox 360 het onderwerp van gesprek was. Op de constatering dat Sony en Nintendo allebei nu tilting controllers in de markt gaan zetten en de bijbehorende vraag of Microsoft die stap ook zal nemen, werd aangegeven dat daar op dit moment geen plannen voor zijn. De "niche" waar met name Nintendo zich op richt is iets waar Microsoft vooralsnog dus geen brood in ziet.

E3 2006 officieel afgelopen

Zojuist hebben we contact gehad met onze ploeg in Los Angeles en deze wisten ons te melden dat de E3 2006 zojuist officieel afgelopen is. Onder luid trompetgeschal werd de afsluiting aangekondigd en al de aanwezige pers-mensen stromen nu langzaam naar buiten. Natuurlijk laat FOK!games zich er niet zomaar uit zetten en onze crewleden zijn op dit moment nog druk bezig extra goodies te verzamelen.

Waarschijnlijk zullen we pas morgen meer nieuws, foto's en artikelen van hun hand kunnen aanschouwen. Pas terug in het hotel zal het mogelijk zijn om weer op internet te komen. Jullie krijgen in ieder geval allemaal de groeten .Boothbabe wordt uit de L.A. Convention Centre gezet

Wat misschien niet iedereen weet is dat de E3 dit jaar een nieuwe regel heeft ingevoerd. Jammer genoeg voor MrSubtle en zijn kornuiten mogen boothbabes dit jaar niet alleen bikini's meer als outfit dragen. Site Kotaku zag dan ook iets interessants, de boothbabe van de game Wonder Woman werd door de bewaking eruit gezet. De conversatie scheen als volgt te gaan.


WWI: The rules say bikini bottom. This is not a bikini bottom!
Security: It's not to code. Put something else on and we'll let you stay.
WWI: I didn't bring anything else to wear!

Dat niet iedereen het met deze regel eens is, blijkt wel uit de twee vrouwen die buiten protest houden voor deze nieuwe regel.

Veel meer huidkanker

Icoon GezondheidNaar schatting zal het aantal gevallen van huidkanker in 2015 met zo'n 75 procent toegenomen zijn in vergelijking met 2000. Hiermee zouden jaarlijks ongeveer 36.800 mensen de ziekte krijgen. De toename zou voornamelijk veroorzaakt worden doordat in de zon zitten en zonvakanties steeds populairder worden. Dat zegt KWF Kankerbestrijding. Vanaf vandaag is er een nieuwe campagne, met de naam 'Te veel zon is niet gezond'.

Vooral mensen die een erg lichte huid hebben, 39 procent van de bevolking, lopen een verhoogd risico. Deze mensen moeten bijzonder oppassen voor de zon. Kankerbestrijding zegt dat veel mensen, ongeveer de helft van de bevolking, het risico onderschatten en daardoor onvoldoende maatregelen neemt. Ongeveer een kwart van de mensen die in de zon zitten beschermt zich niet. In 2000 was dat 15 procent minder.

KWF Kankerbestrijding richt zich in de nieuwe campagne vooral op kinderen. Als die op jonge leeftijd vaak verbranden, is de kans dat ze op latere leeftijd huidkanker krijgen veel groter. Op www.alarmbericht.nl kun je je aanmelden voor een gratis sms wanneer de zonkracht boven de factor zeven komt.

Viva Piñata videos

Er zijn drie video's van Rare's nieuwste creatie Viva Pińata verschenen. De video's zijn opgenomen in drie verschillende omgevingen en laten naast dit ook nog wat van de gameplay zien. In de game zal je een omgeving zo aantrekkelijk mogelijk moeten maken zodat bepaalde 'dieren', Pińatas genaamd, er naar toe komen.

Klik hier om video 1 te downloaden.
Klik hier om video 2 te downloaden.
Klik hier om video 3 te downloaden.

Analist: Prijs Wii 200 dollar

Vanmiddag maakte Nintendo nog bekend dat ze de prijs van de Nintendo Wii nog voor de TGS zullen vertellen en nu heeft een analist bepaald dat de prijs ongeveer 200 dollar zal bedragen.

De analist Justin Post van het bedrijf Merrill Lynch zegt dat de prijs van de Nintendo Wii ervoor zal zorgen dat er meer games voor zullen worden ontwikkeld. Ook de lagere ontwikkelingskosten zullen er ook voor gaan zorgen dat meer games ontwikkeld zullen worden voor de Nintendo Wii. Een hoge pief bij SEGA heeft tegen het bedrijf Merrill Lynch verteld dat hij ook verwacht dat de prijs van de Nintendo Wii 200 dollar zal zijn.

Rockstar Games presents Table Tennis gameplay video

Er is een gameplay video van Rockstar Games presents Table Tennis op internet verschenen. In de game zul je de keuze krijgen tussen 11 professionele tafeltennissers, ieder met zijn eigen eigenschappen en specialiteiten. Je zult het tegen de computer kunnen opnemen in 19 verschillende stadia, die tot in detail zijn nagemaakt.

Rockstar Table Tennis moet 26 mei in de winkels liggen. Doordat de video met een camera is opgenomen zal de kwaliteit niet perfect zijn.

Klik hier om de video te downloaden.

Veel nieuwe PS3 info

In een aantal interviews die vandaag gegeven zijn zijn weer een aantal nieuwe feitjes boven komen drijven over de PS3. De personen die een interview hebben gegeven zijn: Ken Kutaragi en Izumi Kawanishi. We hebben de feiten voor jullie op een rijtje gezet:

- Twee miljoen consoles bij de launch
- Er zijn tien speelbare PS3-games op de E3
- Gamecontent kan via een netwerk op de PS3 gezet worden en in de toekomst zal Sony hier veel gebruik van gaan maken
- De PS3 is ontworpen als een PC. De PS3 zal in de toekomst misschien aangepast kunnen worden aan de wensen van de klant, net als een PC.
- Als de HDD niet groot genoeg is kun je een grotere kopen, volgend jaar komt de PS3 misschien met een 120 GB HDD.
- De PS3 is overal ter wereld gelijk, maar in de toekomst kunnen hier veranderingen in komen.
- Games kunnen gesaved worden op de HDD, het gemis van WiFi, Kaartlezer en HDMI-output bij de 20GB versie zal geen invloed hebben op de games.
- De logo-knop op de PS3-controller kan gebruikt worden om het systeem-menu op te roepen en de PS3 aan te zetten.
- De PS3 zal standaard een web-browser en een mediaplayer bevatten en als server dienen voor de PSP. Bij de 20GB versie zal de PSP aangesloten moeten worden via een USB-kabel
- De power-adapter zit intern verwerkt in de PS3 en de PS3 zal even veel geluid maken als de PS2.
- Twee keer HDMI komt er misschien in de toekomst
- Er is geen harde eis voor de resolutie van games, maar SD heeft niet de voorkeur.
- Linux-programmeren op de PS3 zal worden toegestaan, maar zonder echte support.
- De PS3 zal altijd een PlayStation blijven, maar er zal ook worden geconcurreerd met de PC door andere soorten programma's dan videogames.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.