'Donkerbruin brood niet altijd gezonder'

Tamara (Chanty)
Als je dacht dat bruinere broden vezelrijker en dus gezonder zijn, dan heb je het mis. Onderzoek van de Consumentenbond heeft uitgewezen dat consumenten vaak 'gefopt' worden. De bond onderzocht achttien 'donkerbruine broden' uit verschillende supermarkten en ontdekte dat het vaak de kleurstof is die de broden er donkerbruin en gezond uit laat zien.

Twee van de achttien geteste broden bleken slechts een beetje meer vezels te bevatten dan wit brood. Het betrof hier het donker- en meergranenbrood van Plus en Lidl. Het grootste deel van de donkere broden was vergelijkbaar met het lichtere tarwe- en volkorenbrood. Slechts vier broden bevatten daadwerkelijk meer vezels. Namelijk het Kamps Waldbrood en Zonnevolkorenbrood van C1000, het oerbrood van Super de Boer en Klooster dubbel donker pompoen van Lekker & Laag.

De bond raadt consumenten aan goed te kijken of de vereiste ingrediënten als eerste op het etiket staan. Anders kunnen zij ook aan de bakker of supermarkt vragen of het brood voornamelijk uit volkoren(tarwe)meel bestaat.


Veel gezonde kleurstoffen