'Energierekening wordt hoger'

Icoon Economie Nuon verwacht dat de energierekening de komende maanden hoger zal uitvallen. Dit komt door de recente stijging van de olieprijzen, die nog niet verwerkt zijn in de kosten die de consument betaalt voor energie. Dit zegt Ludo van Halderen, topman van energiebedrijf Nuon.

Het bedrijf moet nog een besluit nemen over de nieuwe prijs, die vanaf juli zal gelden. Van Halderen denkt dat olie op de lange termijn nog duurder zal worden. "We proberen de afhankelijkheid van olie te verminderen, maar daar heeft de consument nu niets aan". Deze hoge prijzen kunnen volgens hem tot maatschappelijke problemen leiden. "Mensen hebben vaak beperkte budgetten. Dan leveren zulke grote veranderingen moeilijkheden op". Het kabinet heeft 375 miljoen euro uitgetrokken om de energierekening voor alle huishoudens met 52 euro te verlagen.

De energierekening is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vanaf 1 januari van dit jaar al met 7,5 procent gestegen ten opzichte van december 2005. Vergeleken met 2000 is energie fors duurder geworden. Inmiddels betaalt een huishouden gemiddeld 65 procent meer voor energie dan in 2000.