Indy 500: Regen zorgt voor problemen

Arjan (Light)
Vandaag stond de eerste dag van de kwalificatie voor de Indy 500 op het programma. Het weer zorgt zorgt er voor dat Pole day is uitgesteld naar morgen. De tweede kwalificatiedag stond gepland voor zondag en moet dus ook worden verschoven.

De kwalificatie voor de Indy 500 zit anders in elkaar dan bij de meeste andere sporten. Er zijn vier kwalificatiedagen, en iedere auto krijgt drie kansen per dag. De kwalificatietijden en -snelheden worden gemeten over vier rondes waarbij de coureur als enige op de baan is.

De eerste dag van de kwalificatie heet Pole day, omdat alleen dan de pole position te behalen is. De elf snelsten van Pole Day krijgen de eerste elf plaatsen op de grid. De snelste rijden komt vooraan te staan, zoals dat ook bij andere sporten geldt.

Iedereen die zich op Pole day niet weet te kwalificeren krijgt nog een kans op de tweede kwalificatiedag. Die dag staat voor zondag op het programma. De elf snelsten van dag twee sluiten aan bij de grid, dus op de plaatsen 12 t/m 22. Het is dus mogelijk dat de auto op positie 12 een snellere tijd heeft dan de auto op pole. Op de derde kwalificatiedag worden de plaatsen 23 t/m 33 verdeeld. Dat staat gepland voor 20 mei.

Een dag later is "Bump day". Hier kan er nog veel veranderen. Als een auto een tijd zet die sneller is dan de langzaamste gekwalificeerde tijd, onafhankelijk van de dag waarop die tijd is gezet, dan wordt de langzaamste auto uit het veld verwijderd. Alle auto's daarachter schuiven een plaats naar voren, en de snellere auto wordt toegevoegd aan het eind van het veld, op volgorde van tijden gezet op Bump day. De auto die uit het veld wordt gehaald mag nog wel weer proberen zich te kwalificeren, als nog niet alle drie de pogingen van die dag zijn gebruikt.

Bij de kwalificatie wordt niet de coureur maar de auto gekwalificeerd. Veel coureurs zullen dan ook proberen twee auto's te kwalificeren. Het is mogelijk een auto terug te trekken uit het veld, en de auto mag dan nog steeds worden gekwalificeerd. Er zijn 61 inschrijvingen, verdeeld over 36 eerste auto's en 25 reserveauto's.

Ook zondag wordt er weer regen voorspeld. Het is dus niet zeker of Pole day morgen wel door kan gaan. Ook de temperatuur is te laag voor de tijd van het jaar. Normaal is 22°C, vandaag kwam de temperatuur niet boven de 10°C uit en morgen zal het maar een paar graden warmer worden.