Pechtold: pardon 'oude asielzoekers'

Logo D66Het congres van D66 is inmiddels bezig in Zutphen. Op dit congres zijn twee moties tegen het kabinet ingediend. In de eerste wordt opgeroepen om uit het kabinet te stappen. De motivatie hiervoor is onder andere van partijpolitieke aard, namelijk dat D66 niet zichtbaar genoeg zou zijn in de coalitie. In de tweede, ingediend door de Jonge Democraten, wordt opgeroepen om het vertrouwen in minister Verdonk op te zeggen.

De ministers Brinkhorst en Pechtold zijn niet blij met de moties en raden het congres af om ze aan te nemen. Brinkhorst deelt de mening van de indieners van het eerste voorstel niet en vindt dat D66 wel degelijk zichtbaar is in het beleid van het kabinet. De minister van Economische Zaken zegt een belangrijke rol te spelen bij de vernieuwing van de Nederlandse economie. Sommige leden zijn het absoluut oneens met de minister en vinden dat D66 "met een schone lei moet beginnen" en weer duidelijk moet aangeven waar de partij staat.

Minister Pechtold vindt het onverstandig om steeds onduidelijkheid te laten bestaan over of D66 nou wel of niet uit het kabinet stapt. Veel leden vinden dit ook. "Als we uit het kabinet hadden willen stappen, hadden we dat moeten doen bij het paasakkoord, nu is het te laat."

Overigens wordt op het congres ook Lousewies van der Laan aangevallen, en wel doordat ze haar beslissing zich kandidaat voor te stellen voor het lijsttrekkerschap uitstelt. Volgens enkele leden is iemand die zo lang wacht met besluiten of ze wel geschikt is alleen daardoor al ongeschikt.

Update 16:35
De Telegraaf meldt dat de ingediende motie, die stelde dat D66 uit het kabinet zou moeten stappen, vandaag op het congres verworpen is. Slechts een kleine minderheid was voor. Hiermee blijft het kabinet voorlopig dus gewoon aan.

Verder heeft minister Pechtold gepleit voor een generaal pardon voor de zogeheten 'oude asielzoekers', als hun asielverzoek deze kabinetsperiode niet geregeld kan worden.

D66-kopstukken
Kopstukken van D66, v.l.n.r. minister Pechtold, staatssecretaris Van der Laan, kamerlid Dittrich en minister Brinkhorst