Verbrugghe rondt aanval af

Rik Verbrugghe heeft de zevende rit van de Giro d’Italia gewonnen. De Belg bleef als enige vooruit van een kwintet leiders. Sergei Gonchar start zondag weer in de roze trui.

De eerste bergen doemden op tussen Cesena en Saltara. Het voornaamste obstakel vormde de Monte Catria, een col van de eerste categorie. De laatste drie kilometer liepen ook omhoog, zodat de aankomst garant stond voor spektakel. Extra moeilijkheidsgraad was de lengte; met 236 kilometer stond vandaag de langste Giro-etappe op het programma.

Om ongeveer 11.00 uur vertrokken de overgebleven 194 coureurs vanuit Cesena met Olaf Pollack in de maglia rosa. De etappe kende een geanimeerde beginfase; ontsnappingen en valpartijen domineerden het beeld. Na 25 kilometer kozen Staf Scheirlinckx en Sylvain Calzati het hazenpad. Het peloton liet begaan en al snel fietste het tweetal naar een voorsprong van achttien minuten.

Na zo’n tachtig kilometer ontstond er een achtervolgende groep. Belangrijkste namen hierin Rik Verbrugghe, Francisco Vila, Victor Hugo Peña en Juan Manuel Garate. Deze achtervolgers naderen snel op Scheirlinckx, die zijn vluchtmakker Calzati op de Catria achterliet. De Belg van Cofidis koos eieren voor z’n geld en wachtte, waardoor negen coureurs aan de kop van de koers kwamen: Kessler, Mori, Yakovlev, Scheirlinckx, Garate, Peña, Vila, Efimkin en Verbrugghe. De hoofdmacht liet aanvankelijk begaan, maar al snel namen Discovery-Channel en CSC de handschoen op.

Op de zeer lastige Monte delle Cesane viel de kopgroep uiteen. Verbrugghe, Peña, Vila, Garate en Mori bleven over. In uitgedunde pelotonnetje (zo’n 30 man) zaten José Rujano en Danilo Di Luca helemaal achterin, terwijl Pollack en Rabo’s troef Mauricio Ardila moesten lossen. Dankzij werk van Lampre slonk het verschil met de leiders snel: op tien kilometer was het gat een minuut. Voorin regeerde de status quo, totdat Rik Verbrugghe vlak voor de slotklim een poging ondernam.

Verbrugghe pakte rap honderd meter en bleef ook in de laatste, zeer steile kilometer uit de greep van z’n achtervolgers. Het is de derde Giro-etappewinst in de carrière van Verbrugghe. Vanuit de groep der favorieten stoomde Paolo Savoldelli op indrukwekkende wijze af op de tweede plaats, voor Luca Mazzanti. Sergei Gonchar herovert de leiderstrui door voorin te finishen.

Morgen ligt de aankomst op de Passo Lanciano, een venijnige klim van twaalf kilometer. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 8,4 procent, en sommige stroken komen royaal boven de 10 procent uit. De etappe kenmerkt zich door een vlakke aanloop.


Giro d’Italia - 7e etappe – Cesena – Saltara – 236 kilometer:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1R. Verbrugghe BELCOF06.42.15
2P. SavoldelliITADSC0.14”
3L. Mazzanti ITAPAN0.14”
4I. GutierrezSPAPHO0.14”
5D. Rebellin ITAGER0.16”

Stand na 7e etappe:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1S. GoncharOEKTMO12.39,40
2P. SavoldelliITADSC0.05”
3I. BassoITACSC0.11”
4M. RogersAUSTMO0’32”
5D. RebellinITAGER0’53”
Submitter:  Bron: FOK!