Ajax: Nooit meer 'bommen op Rotterdam'

Bekercup Ajax 2006Bij Ajax-feestelijkheden zal nooit meer de klassieker 'Tulpen uit Amsterdam' klinken. Reden is dat de aanhang de tekst graag verdraait, waardoor uit volle borst wordt gezongen hoe graag men de bommen op Rotterdam ziet neerdalen ("Wat de Luftwaffe niet kan/Doet de F-side in Rotterdam"). Bij de huldiging naar aanleiding van de bekerwinst werd de grove versie luidkeels gezongen, nadat zanger Denny het lied vanaf het bordes had ingezet.

Volgens Wim Bohnenn, organisator en spreekstalmeester, was het al niet de bedoeling om het lied ten gehore te brengen. Hij was er als de kippen bij om de zanger op zijn fout te wijzen. "Bohnenn stond direct naast me nadat ik het had gezongen. Dit wilde hij niet hebben. En ik wist ook meteen dat ik fout zat. Ik ben meegegaan in de roes van voor het eerst zingen voor vijftienduizend mensen", stelt Denny schuldbewust. "Ik heb een enorme blunder gemaakt. In plaats van 'Als de lente komt dan stuur ik jou...' zong ik 'Als de lente komt dan gooi ik jou' en daarna riep ik 'Jullie!' naar het publiek. Dat ging verder met de versie die al jaren in stadions klinkt." Ook de club is ongelukkig met het incident. "Het spijt ons dat dit is gebeurd. Wij willen niet dat er gekwetst of beledigd wordt. Dat delen we ook altijd mede aan de entertainers. Bij deze zanger is dat helaas mis gegaan, wij betreuren dit", laat perswoordvoerder Simon Keijzer weten.

De kwestie werd door Hugo Borst donderdag in het Algemeen Dagblad nog eens uitvergroot. De columnist ging echter de mist in toen hij de verkeerde zanger verantwoordelijk stelde voor het inzetten van het kwetsende lied. Gevolg was op het internet diverse verwensingen en bedreigingen richting zanger Peter Beense werden geuit. "De arme Amsterdamse volkszanger Peter Beense, die ik eergisteren ten onrechte aanwees, is verrot gescholden en zelfs bedreigd op zijn website. Verwensingen en bedreigingen zijn altijd laakbaar, maar in zijn geval dus helemaal niet op zijn plaats", rectificeert Borst vandaag, om vervolgens de juiste schuldige aan de schandpaal te nagelen.