Verdonk: Toch onderzoek naar Hirsi Ali

Rita VerdonkMinister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken laat toch een onderzoek uitvoeren naar het naturalisatieverzoek van haar partijgenote Ayaan Hirsi Ali. Gisteren liet Verdonk nog weten dat het VVD-Kamerlid niets te vrezen heeft, en dat eventuele fraude bij het verzoek uit 1997 geen gevolgen meer zal hebben. Naturalisatie-expert Ren de Groot betoogde vandaag echter aan de hand van een ander geval dat een onderzoek nodig is.

De Groot stelde in Trouw dat Verdonk 'ogenblikkelijk een onderzoek moet instellen naar het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali', zeker omdat het hier een Kamerlid betreft. Onafhankelijk Kamerlid Hilbrand Nawijn, die donderdag al stelde dat Hirsi Ali wellicht Nederland moet worden uitgezet, sloot zich daarbij aan. "Ik kan me een zaak herinneren van iemand die vijftien jaar eerder asiel had gekregen. Nadat was gebleken dat er onjuiste informatie was verstrekt, hebben we die persoon het land uitgezet. Dergelijke besluiten zijn door de rechter goedgekeurd", aldus de voormalige directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Verdonk laat nu weten een onderzoek te willen, om precies te weten te komen hoe de vork in de steel steekt.

De VVD-top steunt vooralsnog Hirsi Ali. Fractievoorzitter Willibrord van Beek stelt dat er geen nieuwe informatie naar buiten is gekomen, iets waar Financin-minister Gerrit Zalm zich bij aansluit. "Dit speelde in 1992. Daarbij komt dat Ayaan het zelf naar buiten heeft gebracht." De PvdA drong vanochtend bij het bestuur van de Tweede Kamer wel aan op een onderzoek. "De politici Rozenblad (PvdA), Schwietert (VVD) en Bijlhout (LPF) werden direct uit hun functie gezet nadat duidelijk werd dat zij over hun achtergrond hadden gelogen", verklaarde een woordvoerder.