Veel meer huidkanker

Daan (DaanA)
Icoon GezondheidNaar schatting zal het aantal gevallen van huidkanker in 2015 met zo'n 75 procent toegenomen zijn in vergelijking met 2000. Hiermee zouden jaarlijks ongeveer 36.800 mensen de ziekte krijgen. De toename zou voornamelijk veroorzaakt worden doordat in de zon zitten en zonvakanties steeds populairder worden. Dat zegt KWF Kankerbestrijding. Vanaf vandaag is er een nieuwe campagne, met de naam 'Te veel zon is niet gezond'.

Vooral mensen die een erg lichte huid hebben, 39 procent van de bevolking, lopen een verhoogd risico. Deze mensen moeten bijzonder oppassen voor de zon. Kankerbestrijding zegt dat veel mensen, ongeveer de helft van de bevolking, het risico onderschatten en daardoor onvoldoende maatregelen neemt. Ongeveer een kwart van de mensen die in de zon zitten beschermt zich niet. In 2000 was dat 15 procent minder.

KWF Kankerbestrijding richt zich in de nieuwe campagne vooral op kinderen. Als die op jonge leeftijd vaak verbranden, is de kans dat ze op latere leeftijd huidkanker krijgen veel groter. Op www.alarmbericht.nl kun je je aanmelden voor een gratis sms wanneer de zonkracht boven de factor zeven komt.