Ex-president Suharto (Indonesië) steeds zieker

Icoon BuitenlandsDe gezondheidstoestand van voormalig president Suharto van Indonesië is verder achteruit gegaan na meer interne bloedingen, maar de president, die 32 jaar op zijn post zat, is nog volledig bij kennis. Dit meldde een dokter eerder vandaag. Suharto, 84 jaar oud, heeft Indonesië 32 jaar lang bestuurd. Hij werd ruim een week geleden in het ziekenhuis opgenomen vanwege interne bloedingen in zijn spijsverteringsorganen. Dit zorgde voor een dalend zuurstofniveau in zijn lichaam, waaronder ook zijn hersenen.

"Zijn gezondheid gaat achteruit, hij is nog niet stabiel, maar hij is bij bewustzijn," vertelde Hermansur Kartowisastro, een chirurg van het medische team van Suharto tegen Reuters. "Er is opnieuw een bloeding opgetreden in verschillende delen van zijn lichaam, maar het is al minder geworden, het was afgelopen nacht slechter." Dokters verklaarden eerder dat Suharto aan de beterende hand was nadat hij een operatie had ondergaan.

De voormalige generaal werd sinds zijn aftreden in 1998 al enkele keren eerder in het ziekenhuis opgenomen. Hij heeft sindsdien enkele beroertes gehad en long- en nierproblemen. Afgelopen vrijdag meldde het Ministerie van Justitie in Indonesië dat rechtzaken over corruptie wellicht niet zouden worden doorgezet vanwege zijn slechte gezondheid. De laatste die zich hierover moet uitspreken is huidig president Susilo Bambang Yudhoyono, die eerder al liet weten hier nog geen beslissing over te nemen.

Suharto heeft er tijdens zijn ambtsperiode voor gezorgd dat de inkomens flink stegen, ten koste van politieke vrijheid en corruptie die hand over hand toenam tijdens zijn periode als president. Tegenstanders van Suharto beschuldigen hem en zijn familie ervan dat er zo'n 45 miljard dollar is verdwenen in de zakken van hem en zijn familie, beschuldigingen die altijd ontkend zijn.

In een zeldzaam interview in 1998 ontkende Suharto speculaties dat hij rijkdommen in het buitenland had. "Het feit is dat ik zelfs niet één cent in het buitenland heb, ik heb geen buitenlandse bankrekeningen, ik heb geen depositos en zelfs geen aandelen in buitenlandse bedrijven."

Suharto


Met dank aan indahnesia.com voor de submit en vertalen.