Topadvocaten weigeren te getuigen

Justitie"Topadvocaat Nico Meijering moet volgens de president van de meervoudige strafkamer van de Amsterdamse rechtbank optreden als getuige in een rechtszaak tegen zijn cliënt oud-rechercheur Hans van E. Deze Van E. wordt er van verdacht jarenlang vertrouwelijke informatie van justitie te hebben doorgespeeld aan onder meer de Hells Angels en kopstukken uit de hoofdstedelijke onderwereld.

MeijeringMeijering was al eens opgeroepen door de rechter-commissaris, maar weigerde toen te komen. Volgens hem is het principieel onjuist als advocaten moeten getuigen in rechtszaken die dienen tegen hun cliënten. Hij wordt daarin gesteund door de Orde van Advocaten, die eerder al het standpunt heeft ingenomen dat een advocaat die onder deze omstandigheden zijn mond opendoet, zich blootstelt aan tuchtrechtelijke maatregelen.

Mocht Meijering worden opgeroepen als getuige, dan zal hij zich beroepen op zijn verschoningsrecht; dat betekent dus dat hij zal zwijgen. Het is dan aan de rechter-commissaris om te oordelen of dat verschoningsrecht wel van toepassing is. In principe kan een getuige die volhardt in zwijgen, telkens voor 12 dagen in een cel worden gezet (gerechtelijk in gijzeling worden genomen). Deze procedure kan jarenlang doorgaan.

Ook strafpleiter Bram Moszkowicz riskeert dit. Hij wordt mogelijk als getuige opgeroepen in de rechtszaak tegen Willem Holleeder. De advocaat heeft al laten weten daar niet aan mee te zullen werken. Justitie snijdt zich volgens Moszkowicz ook zelf in de vingers. Als een advocaat in gijzeling wordt genomen, kan hij zijn cliënt niet dienen en ligt de rechtszaak dus stil. Het OM kan een verdachte nooit dwingen een andere advocaat te nemen.

Nico Meijering heeft al laten weten wel samen met Bram Moszkowicz op een cel te willen gaan zitten. ''Lijkt me gezellig'', zo zei hij gisteren.