Liverpool wint FA Cup

Liverpool heeft de Engelse FA Cup gewonnen. In het Millenium Stadium in Cardiff, Wales, won de club uit Merseyside na strafschoppen van West Ham United.

De club uit Londen begon het sterkst aan de wedstrijd. Toch was het niet veel beter dan Liverpool, en bleven echt grote kansen uit. Tot even na twintig minuten, toen een voorzet van West Ham door Liverpool-verdediger Jamie Carragher in het net verdween. Zeven minuten later werd de score verdubbeld. Dean Ashton, net terug van een blessure, was de doelpuntenmaker. De Engelsman kon na matig grabbelen van Reina de bal makkelijk binnentikken.

Toch liet Liverpool niet zo makkelijk over zich heenlopen. De Franse spits Djibril Cissé maakte na een dik half uur de aansluitingstreffer, na een goede pass van aanvoeder Steven Gerrard. Even hiervoor eindige net zo'n goede pass op Peter Crouch in een buitenspelsituatie, en een afgekeurde goal. Voor de rust werd er niet meer gescoord, maar spannend bleef het wel.

De Liverpudlians begonnen gebrand aan het tweede bedrijf, en dat leidde tot enkele kansen. De verdediging van de Londenaren bleef niet lang staan, want na negen minuten in de tweede helft maakte Gerrard gelijk met een volley. De Engels international kon uithalen op een afgeketst schot. De toeschouwers werden op hun wenken bediend. De kansen gingen over en weer, ook toen Jan Kromkamp zijn opwachting maakte na een uur spelen.

De Nederlander kon echter niet voorkomen dat een voorzet van Paul Konchesky vanaf links in de goal verdween. Opnieuw zag Reina er niet goed uit, maar daar had Konchesky maling aan. De Engelse linksback van de Hammers dacht dat hij 25 minuten voor het eind zijn club de winnende treffer had bezorgd. Lange tijd leek het daar ook op, tot de laatste minuut. Tot de laatste minuut, toen opnieuw Gerrard aantoonde dat zijn club een abonnement heeft op 3-3 uitslagen in bekerfinales. De middenvelder haalde uit vanaf 40 meter, en de bal knalde snoeihard in de touwen.

In de verlenging die volgde leken beide teams moegestreden, maar toch konden de Reds nog enige kansen creëren. Doelpunten werden er niet meer gemaakt, ook niet na een kort slotoffensief van West Ham. Wat volgde was een strafschoppenserie.

Invaller Dietmar Hamann mocht voor het eerst aanleggen. De Duitser miste, net als in de CL-finale van vorig jaar, niet. Vervolgens misten beide ploegen een strafschop, en zo kreeg Teddy Sheringham de kans op de gelijkmaker. De 40-jarige ex-international deed dat, en werd zo de oudste scorer in de FA Cup. Gerrard, de man van de wedstrijd, maakte daarop de 2-1 voor Liverpool. Konchesky, die nog trefzeker was in de wedstrijd, miste de kans op 2-2. Reina pakte voor de tweede keer een penalty. John Arne Riise scoorde wel weer, en bracht zo de stand op 3-1. Anton Ferdinand moest daarna raak schieten om West Ham in de beker te houden, maar ook hij kon de goed keepende Reina niet passeren.

Voor Liverpool was het de derde prijs in twee seizoenen (Champions League, Super Cup en FA Cup), en West Ham bleef met lege handen achter. Althans, geen prijs, maar wel UEFA Cup voetbal volgend seizoen.

Uitslag:

Liverpool - West Ham United 3-3 (Liverpool wns)

21' Carragher (e.d.) 0-1
28' Ashton 0-2