'Dader Antwerpen ooit gepest door allochtonen'

Hans Van ThemscheDe reden dat de 18-jarige Hans Van Themsche donderdag in Antwerpen het vuur opende op allochtonen is gelegen in het feit dat hij vijf jaar geleden gepest is door allochtonen. Dat stelde hij gisteren in een verhoor. Na het verhoor werd er al verklaard dat het motief in gebeurtenissen uit de jeugd van Van Themsche ligt. De jongen koos zijn slachtoffers volstrekt willekeurig.

De Turkse Songul Koç en de Malinese Oulemata Oudibo hadden de pech de eerste allochtonen te zijn die Van Themsche met zijn geweer tegenkwam. De 2,5-jarige Vlaamse Luna was simpelweg 'op het verkeerde moment op de verkeerde plaats'. Alle slachtoffers werden in de rug neergeschoten. De strafexpeditie van Van Themsche duurde slechts vier minuten: van 11.49 uur tot 11.53 uur. Vervolgens wist een toegesnelde politieagent de 18-jarige met een pistoolschot in de buik uit te schakelen. "Schiet me maar dood", had de dader vlak daarvoor nog naar de koelbloedige agent geroepen.

Niks in het verhoor van de dader wijst er tot nog toe op dat hij beïnvloed zou zijn door films als The Matrix of gefascineerd door de moordpartij in een school in het Amerikaanse Columbine. Er wijst ook niets op dat hij medeplichtigen zou hebben. Van Themsche was de bewuste donderdagochtend niet onder invloed van drugs of alcohol. Zijn vader Peter Van Themsche, sinds jaar en dag als vrijwilliger betrokken bij het Vlaams Belang en het Vlaams Blok, excuseerde zich in de media voor de daden van zijn zoon. "Ik heb donderdagavond sterk aan zelfmoord gedacht, maar dat kan ik niet maken tegenover mijn andere kinderen. Of ik gefaald heb als ouder weet ik niet, maar duidelijk is wel dat ook ik een zoon heb verloren."


Van Themsche is uitgeschakeld door een politieagent


Met dank aan Joost-mag-het-weten voor de submit.