Neil Young wekt de toorn van rechts Amerika

Gertjan (Kozzmic)
Neil YoungAmerikaanse conservatieven hebben het helemaal gehad met de oude rocker Neil Young (60). Op het nieuwe album 'Living with War' gaat Young volop tekeer tegen de Amerikaanse president George Bush. "Hij huurde al de criminelen in", zingt Young, en "hij laat burgers bespioneren in hun eigen huizen". Bush heeft 'onze godsdienst gegijzeld', 'het land verdeeld' en 'de zwarten verwaarloosd'.

In de song 'Let's Impeach The President' stelt Young dat het tijd is om Bush af te zetten. De president moet weg wegens de leugens over Saddam, machtsmisbruik en een groeiend begrotingstekort. Dat schoot onder andere het conservatieve weekblad The National Review in het verkeerde keelgat. "Hij is niet eens Amerikaan. Hij is Canadees", stelt het blad verontwaardigd. "Hij mag niet eens stemmen. Hij is al veertig jaar in Amerika en heeft nooit de moeite genomen om Amerikaan te worden. Deze indringer uit het land van de elanden vertelt ons dat wij onze president moeten afzetten! Als het niet de illegalen uit Mexico zijn die ons proberen voor te schrijven hoe we de wet moeten veranderen, dan zijn het wel de stropers uit de wildernis van Ontario die ons staatshoofd beledigen."

Young verdedigde zich overigens op een nogal traditioneel 'rechtse' wijze, door te stellen dat hij al vele jaren veel belasting afdraagt aan de Verenigde Staten. Daarbij staat hij aan het hoofd van een Amerikaans gezin. De nieuwe cd van Young ligt sinds gisteren in de winkels.