Linkse Turken in Nederland bedreigd

BinnenlandsLinkse Turken in Nederland worden de laatste tijd opvallend vaker bedreigd door rechts-nationalistische landgenoten. Dat schrijft dagblad Trouw vandaag. Zo werd er een felle campagne gevoerd tegen Zeki Arslan van het multiculturele instituut Forum. Hij zou het woord voeren op een symposium over genocide in de synagoge van Enschede, maar zag daarvan af na diverse dreigementen. Op het symposium zouden ook de vermeende genocides tegen Armeniërs en Syrisch-orthodoxe christenen aan de orde komen, uitgevoerd in 1915 in het oosten van Turkije.

Het Turkse blad Dünya, dat ook in Nederland verschijnt, noemde Arslan een verrader en een ''theoreticus van een terreurorganisatie''. Ook zou hij subsidiegelden aanwenden voor terreur. Onduidelijk is overigens wie er verantwoordelijk is voor het artikel in het Turkse weekblad.

Mustafa Ayranci van de Turkse arbeidersvereniging HTIB in Amsterdam zegt dezelfde dreigementen te hebben ontvangen als Arslan. De situatie doet hem denken aan 1988, toen in Amsterdam HTIB-voorzitter Nihad Kahraman werd vermoord. Ayranci: ''Ook toen kregen we veel dreigbrieven. Ik maak mij zorgen over Zeki Arslan. Ik vind dat de Nederlandse media iets moeten doen.'' Hij noemt het veranderde Nederlandse politieke klimaat als een oorzaak voor het optreden van Turkse nationalisten: ''Ze hebben het gevoel dat er veel meer kan.''

Volgens Trouw blijkt de heersende angst ook uit de weigering van mensen om bij name genoemd te worden. De druk van rechts-nationalistische Turken zou zich vooral richten op personen uit de links-marxistische hoek. Maar ook anderen zeggen dat de spanning duidelijk is toegenomen.