FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 mei 2006

Multicultureel geweld

Op een periode van amper enkele weken tijd werd België tot vier keer toe opgeschrikt door "multicultureel" geweld. Een Poolse zigeuner steekt op de drukste plek van de hoofdstad op klaarlichte dag een Brusselse jongeman neer om zijn Ipod te bemachtigen. Een Afrikaanse asielzoeker werd bij een benzinepomp gemolesteerd omdat "die aap" na het tanken nog even zijn voorruit schoonmaakte. Een zwarte Parijzenaar kwam in een coma terecht nadat hij door drie skinheads werd aangevallen. In Antwerpen trok vorige donderdag een dolle schutter met extreem-rechtse sympathieën door de stad en vermoordde een zwarte zwangere vrouw en een tweejarige kleuter; een Turkse vrouw die ook door hem beschoten werd, belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Diezelfde week werd bovendien brand gesticht bij een Marokkaans gezin uit Kortrijk en verdronk een Marokkaanse jongen uit Antwerpen op verdachte wijze in de Schelde. Waarschijnlijk werd hij door blanke discotheekgangers in het water geduwd.

Gears of War multiplayer filmpje

Het is deze keer een heel kort filmpje, maar het laat wel ingame-beelden zien van de multiplayer-mode in Gears of War. Gears of War is een third-person shooter (je kijkt over de schouder mee met de hoofdpersoon) en speelt zich af in de toekomst. Volgens de ontwikkelaars kun je niet als een kip zonder kop gaan rondrennen, maar is het meer een kwestie van "Stop and pop". Je zult dus echt gebruik moeten maken van tactiek en beschutting.

Link naar het filmpje

Stairway to Heaven: 96 treden

Ik herinner me vaag een scene uit de film Wayne's World, waarin hoofdrolspelers Wayne en Garth een muziekshop binnen lopen en recht op de gitaarafdeling afstappen. Op het moment dat één van hen een door hem begeerde gitaar van de standaard af pakt en bij wijze van uitproberen één enkel akkoord aan slaat, wijst de plots aanwezige verkoper hem op een bord met een belangrijke huisregel: géén 'Stairway to Heaven'. Please.

De overbekende rockclassic van de oude mannen van Led Zeppelin heeft velen behaagd, geïnspireerd of domweg geïrriteerd. Mocht je het nummer na al die jaren van kapot draaien op de radio echter nog steeds kunnen pruimen, kijk dan eens op deze site. Daar staan namelijk 94 96 linkjes (and counting...) naar de meest uiteenlopende versies van Led Zep's 'Stairway to Heaven'. Niet het meest complete overzicht aan covers uiteraard, maar allemaal(!) wel downloadbaar in mp3-formaat. Have fun!

Unreal Tournament 2007 toch niet naar de Xbox 360?

Mark Rein, vice-president van Epic Games, reageerde in een interview met Voodoo Extreme verbaasd op het nieuws dat Unreal Tournament 2007 op Xbox.com staat aangeven als 360-game. De game staat bij Epic helemaal niet in de planning voor de Xbox 360. Tuurlijk spelen ze wel met het idee, maar momenteel komt de game exclusief naar de PlayStation 3.

Het lijkt er dus op dat er ergens iets mis is gegaan bij communicatie tussen Microsoft en Epic Games, want het is toch raar dat de game op Xbox.com staat maar ze bij Epic van niks weten.

Ontvoerde dochter na 30 jaar terecht

Icoon OpmerkelijkDertig jaar geleden verdween de 21 maanden oude dochter van Laura Gooder, afgelopen zaterdag hoorde Gooder (nu 53) dat haar kind Genevieve als 31-jarige vrouw en zelf moeder in Arizona woont. Saillant detail: zowel de verdwijning als het bericht dat Genevieve terecht is vonden plaats in het moedersdagweekend.

Eric Nielsen, gescheiden van Gooder, had zijn dochter in mei 1976 voor een nachtje logeren meegekregen, maar bracht haar vervolgens niet meer terug. De twee verlieten de staat waar ze woonden en verhuisden naar Arizona, waar het jonge meisje onder een nieuwe naam opgevoed werd. Nielsen had Genevieve wijsgemaakt dat haar moeder bij een auto-ongeval om het leven was gekomen. Ondanks dat de politie in de loop der tijd verschillende malen de familie van Nielsen ondervroeg, wisten ze niet achter de verblijfplaats van vader en dochter te komen.

Een tip leidde de politie naar een gevangenis in Arizona, waar Nielsen vanwege een geheel andere zaak momenteel vastzit. Voor de kidnapping van zijn dochter kan hij voor minimaal tien jaar opnieuw achter de tralies verdwijnen. Moeder en dochter hebben ondertussen nog geen contact gehad. Volgens een politiewoordvoerder is de 31-jarige Genevieve emotioneel ingestort door de plotselinge onthullingen over haar leven. Laura Gooder, die hertrouwd is en uit haar tweede huwelijk drie zonen heeft, wacht gespannen op een belletje van haar verloren gewaande dochter. "De cirkel is rond. Het is op de dag af dertig jaar geleden dat ze verdween. Dit is het mooiste moederdagsgeschenk dat ik ooit kon krijgen."

Ontvoerde dochter na 30 jaar terecht
Links: Genevieve als baby, rechts: een verouderingsfoto van hoe
ze er mogelijk nu uitziet, gebruikt voor haar opsporing. Volgens
een politiewoordvoerder ziet de echte Genevieve er anders uit.


Foto's maken in Dead Rising

Een heel winkelcentrum vol met zombies en jij bent als journalist 'toevallig' aanwezig. Dit is een beetje de strekking van Dead Rising en als journalist moet jij de hordes zombies van je proberen af te houden terwijl je allerlei missies probeert te volbrengen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen je zelf te redden en zo snel mogelijk naar de helikopter te rennen. Vandaag zijn er weer een tweetal gameplay-filmpjes verschenen van Dead Rising.

In het eerste filmpje zie je de hoofdpersoon in een helikopter over het rampgebied vliegen en foto's maken, op deze manier kun je dus extra punten verdienen. In het tweede filmpje zie je dat je als hoofdpersoon andere mensen kunt redden. Terwijl je dit aan het doen bent kun je ook die mensen vertellen waar ze heen willen.

Eerste filmpje
Tweede filmpje

Phil Harrison over Grand Theft Auto 4

Rockstar kondigde op de E3 aan dat Grand Theft Auto 4 tegelijk voor de Xbox 360 en PlayStation 3 zal verschijnen. Een flinke verandering na vele jaren waarin de game eerst naar de console van Sony kwam alvorens hij een paar jaar later naar PC en Xbox kwam. Phil Harrison, president van Sony Worldwide Studios, sprak met de Duitse krant Der Spiegel over de verloren exclusiviteit.

In dit interview vertelde Harrison dat Grand Theft Auto in de PS2-tijd een enorme invloed had op de markt. Hij gelooft aan de andere kant niet dat de serie diezelfde invloed zal houden tijdens de volgende generatie. Hij respecteert het besluit van Take 2 natuurlijk, het is hun beslissing. Het goede nieuws volgens Harrison, is dat de game gewoon nog naar zijn favoriete platform komt; de PlayStation 3.

Binnenkort update voor Xbox 360 dashboard?

Het gerucht gaat weer dat Microsoft eind deze maand met een grote update komt voor Xbox Live. Na deze update zal het mogelijk worden om je download in de achtergrond te laten draaien en bestanden in de wachtrij te zetten. Het downloaden zal zelfs doorgaan tijdens online-gamen, maar het gamen krijgt qua bandbreedte wel de voorrang.

Een Duitse website heeft deze informatie gekregen van Boris Schneider-Johne, de Microsoft-baas in Duitsland. De update wordt eind deze maand verwacht en zal naast de achtergrond-download optie ook nog een aantal andere nieuwe features bevatten, maar deze zijn voorlopig nog een verrassing. Echter zijn er de afgelopen tijd meerdere geruchten (januari en mei) geweest over een eventuele update, het is dus maar afwachten of deze wel klopt.

IDL: Barney ruim langs Lloyd

Raymond van Barneveld heeft voor de derde keer de International Darts League gewonnen. In een eenzijdige finale was Barney een maatje te groot voor Colin Lloyd: 13-5.

Lloyd kende een zeer beroerde start. Scorend wist hij Van Barneveld nog redelijk bij te benen, maar naarmate het einde van een leg in zicht kwam, liet hij het liggen. De eerste leg zette wat dat betreft de toon: Jaws miste viermaal op dubbel 8 en Van Barneveld profiteerde optimaal. Met name op de beslissende momenten was onze landgenoot, die aanvankelijk ook niet super speelde, dominant. De eerste vijf sets eindigden in een 2-1 score, waarvan de laatste na een knappe bullfinish. Pas net voor de eerste onderbreking slaagde Lloyd erin een set te pakken.

De spanning leek in het tweede gedeelte terug te keren. Lloyd kwam in zijn ritme en miste minder dubbels. Een fraaie elfdarter bracht hem op 3-5. Ook Van Barneveld bereikte een hoger niveau, iets wat zich het best laat illustreren door een bijna negendarter (zijn achtste pijl belandde net boven de triple 19). De laatste twee sets voor de tweede pauze gingen naar de viervoudig Lakeside kampioen. Vooral de elfde set was van belang. In plaats van 6-5 werd het 7-4, waarna Barney doordrukte naar 8-4.

Een ontspannen Van Barneveld gaf Lloyd vervolgens geen schijn van kans. Onder andere dankzij een tiendarter koerste de voormalige postbode nog af op een zeer respectabel gemiddelde van om en nabij de 100 per drie pijlen. Op 12-5 gooide Van Barneveld succesvol voor het toernooi: een checkout van 78 bracht hem de bokaal. Net als in 2003 en 2004 is de Darts League een prooi voor Barney.


Raymond van Barneveld – Colin Lloyd 13-5
(2-1, 2-1, 2-1, 2-1, 2-1, 0-2, 1-2, 0-2, 2-0, 1-2, 2-1, 2-0, 2-0, 2-1, 2-0, 0-2, 2-0, 2-0)

Gouden Gids Divisie wordt Jupiler League

De Gouden Gids Divisie zal volgend jaar een andere naam krijgen. Net als de eerste klasse in België zal deze de naam Jupiler League gaan dragen.

Manisha Thakker, marketing manager van InBev Nederland, lichtte de keuze als volgt toe: "Omdat voetbal goed past bij het stoere, mannelijke Jupiler dat staat voor competitie, kracht en gezelligheid is sponsoring van de Eerste Divisie voor ons interessant." De coöperatie Eerste Divisie heeft met het Belgische biermerk een contract voor drie jaar afgesloten. Frans Derks is vol lof over Jupiler: "Het is een partner die een actieve bijdrage gaat leveren om de voetballiefhebber voor onze divisie te interesseren en daarmee onze stadions nog voller te krijgen."

Slecht begin Giro voor Rabobank

De Rabobank kent een stroef begin van de Giro d'Italia. De optimistische verwachtingen van de Nederlandse wielerploeg zijn nauwelijks uitgekomen.

Vooraf werd ingezet op de sprinter Graeme Brown, die in de vlakkere etappes, misschien kon verrassen. Het beste resultaat dat hij noteerde was een tiende plaats in de etappe naar Charleroi. De Australiër is echter inmiddels uit de Giro gestapt. Gisteren kreeg hij op de eerste serieuze beklimming teveel last van verwondingen, die hij opliep in een valpartij.

Voor het klassement werd de Colombiaanse troef Maurizio Ardilla ingezet. Maar ook hij heeft niet kunnen overtuigen. Gisteren kwam hij anoniem binnen op een 86e positie. In de etappe van vandaag is hij terug te vinden op een 145e plaats met ruim 19 minuten achterstand op winnaar Ivan Basso. Ploegleider Frans Maassen heeft hem echter geadviseerd vandaag met de handrem te rijden, omdat ook hij betrokken was in een zware valpartij.

Men blijft bij de Rabobank echter optimistisch en gokt nu op succes via een ontsnapping. "Een etappe-overwinning zou voor ons de hele missie naar deze Giro geslaagd maken. Voor de pogingen dat binnen te halen, moet nu alles wijken. Ook een ogenschijnlijk leuke klassering in het klassement rond de dertigste plaats. Wij vinden het niet waard om daarvoor te gaan forceren. Wel voor een ritzege", aldus ploegleider Maassen.

Word fit met de Governator

Je kunt denken wat je wilt van de politieke aspiraties van Arnold Schwarzenegger, een veelzijdig man was het wel; naast een memorabele carriere als bodybuilder, topacteur in vele ondergewaardeerde films en de reeds genoemde politieke loopbaan die ongetwijfeld zal lijden leiden naar het eerste Amerikaanse presidentschap voor een niet in Amerika geboren staatsburger, deed de man ook nog iets met fitnessen op muziek. Muziek naar Arnie's eigen smaak en keuze, jawel. Geheel in lijn met de hoge kwaliteit van al z'n andere glansrollen rapte de Austrian Oak zo zijn fitnessinstructies over z'n meest favo dansplaatjes uit de jaren tachtig heen. Anno 2003... Muzieklogger Araglin vond 'em op rapidshare en daar kun je dit werkje nog steeds neerladen (62,9Mb).
Iemand een teiltje woordenboek???

=edit= wel na 24 uur weer van de harde schijf verwijderen hè Dit meesterwerkje is binnen 24 uur leverbaar via o.a. Amazon voor nog geen 10 dollar!

Indy 500: Weer uitstel door regen

Ook vandaag zorgt de regen weer voor problemen in Indianapolis. Om half tien vanmorgen zou men beginnen met de training voor de uitgestelde Pole day. De regen zorgde alweer voor uitstel.

Nadat het ophield met regenen heeft men de baan drooggemaakt, en daarna werd de start weer uitgesteld doordat het weer vochtig werd. Uiteindelijk is om 13:21 de baan vrijgegeven voor de eerste trainingsgroep. Enkele minuten later was Scott Dixon de eerste coureur die de grens van 227 mph (365 km/h) te doorbreken met een rondetijd van 39,5997 seconden.

Na iets meer dan twintig minuten werd de trainig acht minuten stil gelegd, in verband met de vochtigheid in bocht 1. Daarna was het nog geen minuut groen voordat vochtigheid in bocht 3 zorgde voor nog eens zes minuten pauze. Daarna hadden de coureurs nog drie minuten om te proberen hun tijden scherper te stellen. Vervolgens was het de beurt aan de mensen die hebben geloot voor de tweede helft in de kwalificatievolgorde.

Helio Castroneves begon goed en wist de snelste tijd naar 39,4931 seconden aan te scherpen. Lang kon hij echter niet van zijn snelste tijd genieten. Dan Wheldon had slechts 39,3592 seconden (gemiddeld 228,663 mph / 368,00 km/u) nodig voor zijn ronde en was daarmee de eerste die de 228 mph doorbrak. Ook Sam Hornish Jr. wist de grens van 228 mph te passeren en kwam tot 228,220 mph (367,28 km/h) ofwel 39,4357 seconden.

Iets meer dan tien minuten na de start van de tweede groep werd de training weer stilgelegd. Dit keer in verband met de vochtigheid in bocht 1 en 2. Deze keer bleef de regen niet uit. De regen begon bij bocht 1 en 2 en trok over de rest van de baan, waarbij het ook harder is gaan regenen. Ook op dit moment regent het nog steeds. Ondertussen heeft de organisatie bekend gemaakt dat alle trackactiviteiten voor de rest van de dag zijn afgelast. De training zal op woensdag worden hervat.

Hondo neemt leiding over in Vredeskoers

In de Vredeskoers heeft Danilo Hondo met een ritoverwinning in de tweede etappe de leiding in het algemeen klassement overgenomen. Het was voor de Duitser de eerste keer dat hij zegevierde na het vroegtijdig opheffen van zijn schorsing.

De tweede etappe van de Vredeskoers voerde naar het Tsjechische Ceske Budejovice over 177 kilometers. In de eindsprint bleef de Duitser, die nu in dienst van de ploeg Lamonta rijdt, twee andere landgenoten voor (Steffen Radochla en Andre Schulze). Met zijn etappezege neemt Danilo Hondo de leiding over in het algemeen klassement van Baden Cooke. De Australische sprinter van Unibet.com won de eerste etappe, maar eindigde vandaag pas op de zevende stek in de sprint.

Adriaanse pakt dubbel met Porto

Co Adriaanse heeft FC Porto de dubbel bezorgd. Os Dragões versloegen in de bekerfinale Vitoria Setúbal met 1-0 na al eerder de landstitel te hebben veiliggesteld.

De Braziliaanse aanvaller Adriano maakte in de 40e minuut de enige treffer. FC Porto pakte twaalfmaal eerder de beker, de laatste keer in 2003. De laatste dubbel van Porto dateert ook uit dat jaar, toen eveneens de UEFA Cup in de prijzenkast werd bijgezet. Voor Setúbal is de nederlaag zuur: afgelopen jaar was Benfica te sterk in de finale.

Davids leidt Suriprofs naar overwinning

Een afvaardiging van de Suriprofs won vanmiddag, aan de hand van Edgar Davids, de jaarlijkse wedstrijd tegen de All Stars, een formatie samengesteld uit spelers die in de eerste divisie acteren. Het werd 5-1 voor de SuriProfs.

Davids bereidde vier van de vijf treffers voor en benutte een strafschop. De Vries, Redan, Bechan en Babel waren voor ruim tienduizend toeschouwers in het Olympisch stadion ook succesvol. Namens de All Stars was Tuyp trefzeker.

De Suriprofs werden gecoached door Aron Winter en Winston Bogarde, die ook konden beschikken over Emanuelson, Greene, Engelaar, Vermeer en Bobson. Tijdens de wedstrijd werd er tevens gecollecteerd voor de watersnoodramp in Suriname.

Politie jaagt achter snelle speedboot aan

Icoon PolitieNiet alleen op de weg maar ook op het water vinden wel eens achtervolgingen plaats. Op het Pikmeer bij het Friese Grou merkten politiemannen op de surveillanceboot vrijdagavond een te snel varende speedboot op. Toen de politie hem wilde aanhouden, ging hij er echter als een speer vandoor.

De achtervolging op water duurde ongeveer een half uur, en bracht de twee boten via het Prinses Margrietkanaal richting Leeuwarden, waar de speedboot op de Harlingertrekvaart in een doodlopend stuk terechtkwam. De snelheidsduivel probeerde zich nog onder in zijn boot te verstoppen, maar de politie wist hem te vinden. De man, een 25-jarige Leeuwarder, bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken.

Wat is Dit: Opgave 21 - Uitslag

Het bleek niet eenvoudig deze opdracht. Uiteindelijk wist maar een iemand het juiste antwoord te geven en dat was livelink. Zij gaf de exact goede beschrijving: "Vestje met handvat achterop om je kind te leren fietsen zonder zijwieltjes". Ofwel: een BikyBiky. Hier vind je meer informatie over dit handige ding. Kijk vooral ook het filmpje.
Het verbaasde me enigzins dat niemand op haar antwoord meelifte. Livelink is dan ook de enige die punten heeft verdiend in deze ronde.

De volgende ronde van "Wat is Dit" zal zijn op maandag 15 mei om 12.00 uur

De prijzen
Voor kwartaal 2 (dus de periode tot en met 1 juli) is X-toys zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit:
A Thousand And One Nights (massage sampler)
Buzz Off Finger Vibrating Keychain (vibrerende sleutelhanger)
Erotic Dice Glow in the Dark


Naast dat X-toys.nl de prijzen ter beschikking stelt hebben zij ook een speciale aktie voor FOK!kers: Als je bij je bestelling de kortingscode 193466 invult krijg je € 2,50 korting bij een besteding van 25 euro of meer.

De oplossing, een BikyBiky:

Tot maandag, tot WiD!

Rome: Nadal troeft Federer af

Rafael Nadal heeft op heroïsche wijze het Masterstoernooi van Rome gewonnen. In een strijd der titanen klopte hij Roger Federer na vijf zinderende sets. Nadal evenaart met zijn zege het record aantal aaneengesloten overwinningen op gravel.

Nadal won met 6-7, 7-6, 6-4, 2-6 en 7-6 van de nummer één van de wereld. Met recht geldt de Spanjaard als angstgegner van Federer, want de stand in onderlinge ontmoetingen is nu 5-1 in het voordeel van Nadal. Het eerste bedrijf zette de toon voor de clash: lange rally’s, waarin voor ieder punt werd gestreden. Een tiebreak was het logische gevolg van het evenwicht. Federer domineerde met zijn aanvallende spel deze ‘dertiende game’: het werd 7-0.

De tweede set werd ook beslist middels een tiebreak. Nu kon Nadal beter meekomen en op 5-5 beging de Fed-Express twee dure fouten met zijn forehand. De Spanjaard kwam steeds beter in de wedstrijd en op 3-2 in de derde set kraakte hij Federers service. Een wederopstanding bracht de drievoudig Wimbledonwinnaar echter in een beslissende set: Nadal werd liefst tweemaal gebroken in de vierde set.

Federer pakte een 3-1 voorsprong, maar Nadal versaagde niet en plaatste de rebreak. Op 5-6 miste Federer twee matchpoints, via twee unforced errors. De Zwitser was weinig aangedaan door deze gemiste kansen, getuige zijn uitstekende start in de cruciale tiebreak. Vanaf 3-5 pakte Nadal echter vier punten achtereen. Ondanks zeventig winners incasseert Federer opnieuw een nederlaag tegen zijn vijf jaar jongere rivaal. Nadal heeft nu Guillermo Vilas’ record van 53 ongeslagen partijen achter elkaar geëvenaard.

Chelsea wil Shevchenko

Het contract van Michael Ballack is nog niet getekend of de volgende grote naam dient zich al weer aan op het verlanglijstje van Chelsea-coach José Mourinho. Andriy Shevchenko, die aangegeven heeft over een vertrek bij AC Milan na te denken, staat in de belangstelling van de Portugees.

"Chelsea wil achter spelers van grote kwaliteit aangaan, Shevchenko en nog een andere," aldus Mourinho. Directeur Peter Kenyon voegde daar nog aan toe dat hij denkt dat Shevchenko het type speler is dat Chelsea zou willen hebben.

De echte kans dat Shevchenko naar de Blues verkast wordt door Mourinho echter nog als klein afgedaan. "Ik denk dat het natuurlijk is dat er een grote spits is die bij ons komt en de groep versterkt. Ik kan niet zeggen dat het Shevchenko is - Shevchenko is een speler die bij Milan hoort en Milan heeft een drie- of vierjarige overeenkomst met hem. Zij kunnen hetzelfde als wij zeggen met betrekking tot William Gallas - geen aanbod en geen manier om te vertrekken omdat dat de macht is die de clubs kunnen hebben als ze een contract met een speler hebben."

Teleurstelling bij afvallers Oranje

Romeo Castelen reageerde zondag teleurgesteld op het bericht van bondscoach Marco van Basten dat hij niet mee naar het wereldkampioenschap in Duitsland gaat.

"Ik had dit echt niet verwacht. Vooral niet omdat ik de enige echte rechtsbuiten in de selectie was."

Rond 11 uur vanmorgen kregen de afvallers een telefoontje van de bondscoach. "Hij vertelde me dat hij voor Babel had gekozen. Natuurlijk ben ik heel teleurgesteld. Ik heb een goed seizoen gedraaid en heb afgelopen week ook goed getraind bij Oranje. Ik had echt het gevoel dat ik mee zou gaan," zei Castelen. "Maar helaas heeft de bondscoach anders besloten. Ik kan het daar mee eens zijn of niet, maar dat maakt allemaal niet uit. Ik ga niet naar het WK. Klaar uit. Ik moet vier jaar wachten en hopen dat we ons dan weer kwalificeren."

Huntelaar had absoluut geen zin om tegenover de pers te reageren. "Laat me maar met rust. Ik reageer niet. Geen commentaar. Laat mij vandaag maar lekker relaxen", aldus de spits van Ajax. En ook AZ-verdediger Barry Opdam, die een vaste waarde leek voor Oranje, wilde niet reageren en liet zijn telefoon uit.

Voor Davids, die het WK-kwalificatietoernooi begon als aanvoerder, en Nigel de Jong kwam het niet meer als een verrassing dat ze geen deel uitmaken van de WK-selectie. "Mijn voordeel was dat ik op meerdere posities inzetbaar ben. Maar die knieblessure is uiteraard een groot nadeel. Jammer, meer kan ik niet zeggen," aldus De Jong.

Davids had de hoop op een uitnodiging al vorige week opgegeven. "Ik was immers al niet voor de trainingsessie uitgenodigd. Dat is niet leuk, maar wat moet ik er op zeggen. De bondscoach belde me vorige week terwijl het bericht al op teletekst stond. Ik moet gewoon verder gaan. Of dat bij Ajax zal gebeuren? Ik denk het niet want Tottenham Hotspur heeft mij afgelopen week nog laten weten dat ik niet weg mag. Ik ga maar eens lekker op vakantie en zie dan wel weer verder."

'Treble-meiden zijn sloeries'

Silvia Night De zangeres Silvia Night, die voor IJsland uitkomt tijdens het Eurovisie Songfestival, heeft de meiden van Treble in een persconferentie "sloeries" genoemd. Daarnaast zei ze in een IJslands televisieprogramma dat ze de meiden van Treble maar lelijk vindt. Treble vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival.

"Nee, zij is een lekker ding", reageerde Caroline Hoffman van Treble verontwaardigd. Beide groepen zijn verwikkeld in een vete, die begon toen de Nederlandse groep voor een promotie-tournee in IJsland optrad. "Silvia Night wilde daar met ons meespelen, maar we hebben het liedje stopgezet omdat zij totaal niet de juiste akkoorden speelde". Sindsdien is het ruzie tussen beide groepen. "Ach, het past wel bij haar", zegt Hoffman, terwijl ze haar tong uitsteekt. "Volgens mij vindt haar vriendje ons nogal leuk, vandaar".

Treble
Dit zijn ze dan, de 'sloeries'

McLaren niet tevreden

Kimi Räikkönen eindigde als vijfde tijdens de Grand Prix van Spanje, terwijl zijn teamgenoot Juan Pablo Montoya na achttien ronden uitviel. De Colombiaan spinde in de tweede bocht en bleef vastzitten op een hoge kerbstone.

Het team van McLaren Mercedes had de hoop dat ze dit weekend het gat hadden kunnen dichten naar Renault en Ferrari, en men is dan ook niet erg tevreden.

"Het was een saaie race voor mij. Ik maakte een goede start en kon van de negende plek opklimmen naar de vijfde positie. Meer progressie kon ik niet boeken deze race. Ik kon de Renaults en de Ferrari's dit weekend gewoon niet bijhouden. We moeten hard aan het werk om verbeteringen te vinden voor de Grand Prix van Monaco," aldus de Fin. In de stand staat Räikkönen derde met 27 punten.

"Ik maakte een slechte start en verloor drie of vier posities. Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar ik verloor de controle over mijn auto en kwam klem te zitten op een kerb. Ik reed met veel brandstof aan boord en ik denk dat we vandaag een paar punten hadden kunnen scoren," aldus Montoya.

Voetbal: FC Twente pakt laatste prijs seizoen

Icoon EredivisieIn de allerlaatste wedstrijd van de play-offs en daarmee ook de allerlaatste wedstrijd van het voetbalseizoen 2005/2006 heeft FC Twente de allerlaatste prijs van het seizoen gewonnen. De Enschedeërs versloegen dankzij twee doelpunten van Bas Sibum Vitesse uit Arnhem met 2-0, en komen daardoor eind juli uit in de derde ronde van de Intertoto-competitie.

Het eerste duel tussen beide ploegen was afgelopen donderdag in 1-1 geëindigd. FC Twente en Vitesse waren in de competitie respectievelijk negende en elfde geworden. Indien FC Twente de derde ronde van de Intertoto doorkomt dan komt het uit in de tweede voorronde van het UEFA-bekertoernooi.

Resultaten seizoen 2005/2006:

Landskampioen + Champions League: PSV
Voorronde Champions League: Ajax
UEFA Cup: FC Groningen, AZ, Feyenoord, Heerenveen
Intertoto: FC Twente
Kampioen GGD en gepromoveerd: Excelsior
Winnaars play-offs promotie/degradatie: NAC, Willem II
Gedegradeerd: RBC Roosendaal
Winnaar Gatorade Cup (bekercompetitie): Ajax

Uitslagen Duitsland speelronde 34

Gisteren stond de laatste speeldag in de Bundesliga op het programma. Terwijl Bayern het seizoen als kampioen het seizoen voor eigen publiek mocht afsluiten stond er voor vier ploegen nog heel veel op het spel. Om de tweede plaats stonden Werder Bremen en Hamburger SV tegenover elkaar, en in de strijd tegen degradatie ging Kaiserslautern op bezoek bij Wolfsburg.

Bayern mocht als gastheer optreden voor Borussia Dortmund. Voor beide ploegen was het seizoen al gespeeld, met duidelijk verschillende uitkomsten voor de enige Duitse ploegen die ooit de Champions League wonnen. De Dortmunders behaalden geen Europees voetbal, Bayern werd kampioen. Alsof de Beierse formatie nog aan het feestvieren was kon Jan Koller in zijn tweede wedstrijd na zijn blessure zijn eerste treffer al na twee minuten aan laten tekenen. Nauwelijks vijf minuten later liet Roy Makaay Dennis Gentenaar volledig kansloos voor de gelijkmaker. Vervolgens ontstond een interessant schouwspel met kansen over en weer. Gentenaar en Oliver Kahn moesten zich regelmatig van hun goede kant laten zien. In de tweede helft was het de beurt aan Michael Rensing om het Beierse doel te verdedigen, en daarmee na vijf minuten een voorsprong van twee goals in stand te houden. Bastian Schweinsteiger kannonneerde vanaf twintig meter en verschalkte hiermee Gentenaar, en Michael Ballack nam met een doelpunt afscheid van Bayern. Philipp Degen bracht echter vanuit een moeilijke hoek de Westfaalse formatie weer in de wedstrijd, waarna Jan Koller zijn afscheid met zijn tweede treffer wat kleur gaf en de eindstand op 3-3 bepaalde.

In de strijd om de tweede plaats was Hamburger SV in de Nordderby gastheer voor Werder Bremen. HSV had een voorsprong van een punt op de groen-oranje formatie, en had derhalve voldoende aan een gelijkspel. Werder, de meest scorende ploeg uit de competitie, diende dus te winnen. Na een krap half uur kwam Werder ook op voorsprong. Ivan Klasnic, de helft van de Duitse versie van K&K, was attent op een tot voorzet gedegradeerd schot van Miroslav Klose en verschalkte HSV-doelman Sascha Kirchstein. Na een uur wist HSV echter op gelijke hoogte te komen. Sergej Barbarez verslaat Naldo in een kopduel en Tim Wiese wist de bal niet voldoende van richting te veranderen om het doelpunt te voorkomen. Slechts vijf minuten later had Ailton de 2-1 op de voet maar hij presteerde het schier onmogelijke: vanaf de rand van het doelgebied mist hij voor open doel. Het was uiteindelijk de effectiviteit van Werders spitsenduo dat de Bremer club de zege brengt. Een prachtdoelpunt van Klose bezegelt het lot van Champions League-voorrondes voor HSV, en haalt de topschutterstrofee naar Bremen.

In en tegen Wolfsburg moest gewonnen worden. Zo simpel luidde de opdracht van Kaiserslautern. Bij winst zou Wolfsburg degraderen en bij een ander resultaat zou Kaiserslautern dat lot beschoren zijn. Met deze gegevens was een vergelijking met het seizoen 1995-1996 volledig op de plaats. Kaiserslautern kwam na twintig minuten op voorsprong door Halil Altintop op aangeven van Daniel Halfar. Tien jaar geleden kwam Lautern ook op voorsprong. Tot aan de rust domineerde FCK de wedstrijd, maar in de rust zal een donderpreek van Klaus Augenthaler de spelers uit de Volkswagenstad wakker geschud hebben. Twintig minuten na rust zorgde invaller Cedric Makiadi voor de gelijkmaker, drie minuten later gevolgd door Diego Klimowicz, die Wolfsburg op voorsprong zette. Kaiserslautern leek al geknakt, en bij fans begonnen tranen al te vloeien. Op het veld werden de verdedigende stellingen echter vrijwel volledig aan de jonge keeper Florian Fromlowitz gelaten, wat acht minuten voor tijd toch nog onverwacht resulteerde in de 2-2 van Marcel Ziemer. Een emotioneel eindoffensief, tijdens welke Lautern-coach Wolfgang Wolf nog naar de tribune werd gestuurd, mocht echter niet meer baten. Kaiserslautern speelt volgend seizoen in de tweede Bundesliga.

Elders was Nürnberg in een verhitte partij voetbal met 2-1 te sterk voor Hertha BSC, en hielden Hannover 96 en Bayer Leverkusen elkaar in evenwicht: 2-2. Borussia Mönchengladbach nam ondanks de laatste 0-2 overwinning bij Eintracht Frankfurt afscheid van coach Horst Köppel. Schalke won de laatste thuiswedstrijd met 3-2 van VfB Stuttgart, terwijl de 0-0 tussen MSV Duisburg en FSV Mainz slechts voor de statistieken diende. FC Köln nam met een 4-2 overwinning op Arminia Bielefeld in stijl voorlopig afscheid van de Bundesliga.


Uitslagen:

1.FC NürnbergHertha BSC2-1
Hannover 96Bayer Leverkusen2-2
Eintracht FrankfurtBorussia M'gladbach0-2
Bayern MünchenBorussia Dortmund3-3
VfL Wolfsburg1.FC Kaiserslautern2-2
Schalke 04VfB Stuttgart3-2
MSV Duisburg1.FSV Mainz 050-0
1.FC KölnArminia Bielefeld4-2
Hamburger SVWerder Bremen1-2


De eindstand:

PositieClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1.Bayern München347567-32
2.Werder Bremen347079-37
3.Hamburger SV346853-30
4.Schalke 04346147-31
5.Bayer Leverkusen345264-49
6.Hertha BSC344852-48
7.Borussia Dortmund344645-42
8.1.FC Nürnberg344449-51
9.VfB Stuttgart344337-39
10.Borussia M'gladbach344242-50
11.1.FSV Mainz 05343846-47
12.Hannover 96343843-47
13.Arminia Bielefeld343732-47
14.Eintracht Frankfurt343642-51
15.VfL Wolfsburg343433-55
16.1.FC Kaiserslautern343347-71
17.1.FC Köln343049-71
18.MSV Duisburg342734-63


De topscorers:

PositieSpelerClubDoelpunten
1.Miroslav KloseWerder Bremen25
2.Dimitar BerbatovBayer Leverkusen21
3.Halil Altintop1.FC Kaiserslautern20
4.Roy MakaayBayern München17
5.Robert Vittek1.FC Nürnberg16
6.Ivan KlasnicWerder Bremen15
7.Michael BallackBayern München14
8.Ebi SmolarekBorussia Dortmund13
9.Lukas Podolski1.FC Köln12
=.MarcelinhoHertha BSC12
=.Diego KlimowiczVfL Wolfsburg12
=.Ioannis AmanatidisEintracht Frankfurt12
=.Michael Thurk1.FSV Mainz 0512

Energie Cottbus promoveert

Energie Cottbus komt komend seizoen weer uit in de Bundesliga. De equipe uit de voormalige DDR stelde promotie veilig dankzij een 3-1 overwinning op 1860 München.

Voorafgaand aan de laatste ronde maakten naast Cottbus ook SC Freiburg, Greuther Fürth en Karlsruher SC kans op de felbegeerde derde plaats. De Oost-Duitsers begingen echter geen fout en maken in 2006/2007 hun rentree op het hoogste niveau. Cottbus speelde eerder van 2000/2001 tot en met 2002/2003 in de Bundesliga. Alemannia Aachen en VfL Bochum pakten de overige twee promotietickets.

Ballack naar Chelsea

'Chelsea en Michael Ballack zullen maandag 15 mei een persconferentie houden.' Met deze summiere verklaring werd het publieke geheim bevestigd dat Michael Ballack van Bayern München naar Chelsea verhuist.

"Ik verheug me erop en ben zeer trots dat Ballack voor Chelsea heeft gekozen, We hebben goede gesprekken gehad. Daarom heeft hij voor ons gekozen," aldus manager José Mourinho. De Londense club hoeft geen afkoopsom te betalen, omdat Ballack bij de Duitsers aan zijn laatste contractjaar bezig was.

Voor Ballack is de overgang een droom die uitkomt. "Het was altijd mijn doel om in het buitenland te gaan spelen', zei hij nog op het kampioensfeest van Bayern.

In november deed Bayern nog een ultieme poging Ballack te behouden. Maar toen dat niet lukte, toonde de leiding van de Beierse club zich een slechte verliezer. Manager Uli Hoeness noemde geld dé reden van de overgang. Ballack heeft dat echter altijd tegengesproken. "Dat is niet het geval. Ik heb vier wonderschone jaren gehad bij Bayern, maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging."

Voetbal: kampioen van Italië bekend

Icoon VoetbalJuventus heeft voor de 29e keer de Italiaanse landstitel veroverd. De club uit Turijn won op de laatste speeldag met 2-0 van Reggina, hetgeen ruim voldoende was om AC Milan voor te blijven. De treffers voor Juve werden gemaakt door David Trezeguet en Alessandro Del Piero.

Juventus bekleedde al lange tijd de eerste plek in Italië, maar was door puntverlies in de laatste weken nog niet zeker van de titel. Een gelijkspel was vandaag voldoende, maar spitsen Trezeguet en Del Piero besloten er toch maar een feest van te maken. Juve pakte zo voor de vierde keer in vijf jaar de Italiaanse titel. Milan werd tweede en mag ook volgend jaar weer meedoen aan de Champions League, de nummers drie en vier Internazionale en Fiorentina spelen in de voorronde van dit toernooi.

Meer sportnieuws op FOK!sport!

Petrova te sterk voor Henin in Berlijn

Op passende wijze heeft de Russische tennisster Nadia Petrova revanche genomen voor de nederlaag vorig jaar in de finale van het toernooi in Berlijn. In een herhaling van de eindstrijd van 2005 versloeg ze de Belgische Justine Henin-Hardenne in drie sets, setstanden waren 4-6 6-4 en 7-5.

Petrova behaalde hiermee haar vierde toernooizege van dit jaar. Eerder was ze de sterkste in Doha, Amelia Island en Charleston.

Urenlange massage door Japanse inbreker

Icoon BizarEen Japanse inbreker heeft één van zijn slachtoffers ruim vier uur gemasseerd om haar tot bedaren te brengen. De man had ruim een miljoen yen (7000 euro) gestolen, maar wilde wachten totdat de banken open gingen om nog extra geld op te kunnen nemen met de pinpas van zijn slachtoffer.

De vrouw was tijdens de langdurige massage vastgebonden op een stoel. Het lukte de inbreker op deze manier om in het appartement in Tokio te blijven zonder buren of voorbijgangers te alarmeren. Uiteindelijk verliet de man de woning om te gaan pinnen. Om de vrouw de moeite te besparen een nieuwe pas aan te vragen, stuurde hij haar bankpas later per post terug.

Schiermonnikoog mooiste plek van Nederland

Schiermonnikoog is dit jaar de mooiste plek van Nederland. Het eiland werd gisteravond gekozen tijdens de finale van het programma 'De Mooiste Plek van Nederland', georganiseerd en uitgezonden door de NCRV.

In totaal hielden 24 ambassadeurs de afgelopen maanden een weblog bij. Daarop presenteerden ze hun gebied. Hetzelfde deden ze in de uitzendingen van het televisieprogramma. Uiteindelijk bleven er negen finalisten over. Zij streden gisteravond om de titel 'De mooiste plek van Nederland'.

Sytze Schut werd door de tv-kijkers het meest gekozen. Hij promootte Schiermonnikoog. Schut won 25.000 euro die hij mag besteden in zijn gebied. Hij wil van het geld een vogelhut laten bouwen die eveneens toegankelijk is voor mindervaliden.

Het Overijsselse Varsenerveld en het Gelderse Wapenveldsbroek eindigden op de tweede en derde plaats.

De mooiste plek van Nederland.
Schiermonnikoog: mooiste plek van Nederland

Uitslagen Italië Speelronde 38

Juventus heeft voor de 29e keer de Italiaanse landstitel veroverd. La Vecchia Signora haalde de bevrijdende zege binnen tegen Reggina: 0-2. David Trezeguet en Alessandro Del Piero maakten de treffers.

Juve pakte voor de vierde keer in vijf jaar de Scudetto. Voorafgaand aan het duel tegen laagvlieger Reggina volstond een remise: het verschil met de laatste overgebleven concurrent AC Milan bedroeg immers drie punten. Wanneer Juventus zou verliezen en Milan erin zou slagen AS Roma te verslaan, dan zou de titel een prooi zijn voor de Rossoneri.

Dit scenario diende zich echter nooit aan. Juventus speelde namelijk goed in het stadion van Bari, waar Reggina naar moest uitwijken wegens recente supportersproblemen. Ibrahimovic en Nedved hadden al redelijk wat gevaar gesticht toen David Trezeguet attent reageerde en Juve na 23 minuten op voorsprong bracht. Francesco Cozza tekende namens Reggina voor enig gevaar. Vlak voor rust kreeg Ibrahimovic een gouden mogelijkheid, maar de Zweed kon de bal niet goed meekrijgen. In de tweede helft verzuimden Emerson en Ibrahimovic alles veilig te stellen. Pas in de slotminuut zorgde Alessandro Del Piero voor de 0-2, na een mooie individuele actie.

De 2-1 winst van AC Milan op AS Roma was dus een typisch voorbeeld van een Pyrrusoverwinning. Milan – met Clarence Seedorf in de basis – kwam al na vijf minuten op voorsprong. Kaká zette een strafschop om nadat Alberto Gilardino onderuit ging in de zestien. Echt doordrukken deed de equipe van Carlo Ancelotti niet, en de 1-1 viel niet eens onverwacht. Een vrije trap van Simone Perrotta werd door de volledig vrijstaande Philippe Mexès ingekopt. Mexès onderscheidde zich hierna opnieuw in positieve zin door een poging van Kaká te blokken.

In het tweede bedrijf nam Roma veel risico, want alleen een driepunter zou de kans op Champions League levend houden. Er ontspon zich een aantrekkelijke confrontatie met veel ruimtes. Uiteindelijk besloot Milan deze jaargang met een winstpartij. Opnieuw moest hiervoor een strafschop aan te pas te komen en weer was Gilardino het slachtoffer. De Italiaan werd aan zijn shirt getrokken door Cesare Bovo. Bovo kreeg de rode kaart en Marcio Amoroso scoorde vanaf de stip.

Fiorentina verzekerde zich van voorronde Champions League door de lastige uitwedstrijd bij Chievo Verona met goed gevolg af te ronden: 0-2. Achteraf gezien was deze driepunter niet eens nodig, vanwege de nederlaag van AS Roma. Luca Toni en Dario Dainelli tekenden voor de goals. Toni eindigt daarmee de competitie met 31 doelpunten. Internazionale was al weken zeker van Champions League en liet de teugels de afgelopen weken vieren. Ook bij Cagliari kwamen de Nerazzuri niet tot drie punten: 2-2.


Uitslagen 38e speeldag:
Cagliari – Internazionale 2-2
Chievo Verona – Fiorentina 0-2
Empoli – Ascoli 1-2
Lazio Roma – Parma 1-0
AC Milan – AS Roma 2-1
Palermo – Messina 1-0
Reggina – Juventus 0-2
Sampdoria – Lecce 1-3
Siena – Livorno 0-0
Treviso – Udinese 2-1


Eindstand:

#ClubWedstrijdenPuntenDoelsaldo
1 Juventus* 389171-24
2 AC Milan*388885-31
3 Internazionale**387668-30
4 Fiorentina**387466-41
5 AS Roma***386970-42
6 Lazio Roma***386257-47
7 Chievo Verona***385454-49
8 Palermo385250-52
9 Livorno384937-44
10 Parma384546-60
11 Empoli384544-61
12 Ascoli384343-53
13 Udinese384340-54
14 Sampdoria384147-51
15 Reggina384139-65
16 Cagliari383942-54
17 Siena383942-60
18 Messina****383134-58
19 Lecce****382930-57
20 Treviso****382124-56

* = Champions League
** = Voorronde Champions League
*** = UEFA Cup
**** = gedegradeerd


Topscorers:

#Speler:Club:Goals:
1Luca ToniFiorentina31
2David TrezeguetJuventus23
3David SuazoCagliari22
4Cristiano LucarelliLivorno19
4Andrei ShevchenkoAC Milan19
4Francesco TavanoEmpoli19
7Alberto GilardinoAC Milan17
8Francesco TottiAS Roma15

Basso grijpt macht in Giro

Ivan Basso heeft de achtste etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaan was de sterkste op de Passo Lanciano. Basso pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

Na de lange ritten van de afgelopen dagen stond vandaag met 171 km een wat kortere etappe op het programma. Maar na een vlakke aanloop moest de laatste elf kilometer wel geklommen worden naar de Passo Lanciano, waar de Girokaravaan voor het eerst in de historie neerstreek.

Meteen na het startsignaal waren er volop demarrages. Onder andere Stefan Schumacher en Giovanni Lombardi waagden een kans. Na een uur koers volgde de goede aanval, ingezet door Sylvain Calzati en Francisco Perez Sanchez. Uiteindelijk vormde zich een kopgroep met maar liefst veertien renners. Bekende namen hierbij Nicki Sörensen, Grischa Niermann, Serge Baguet, Marzio Bruseghin en Francisco Perez.

Het peloton maakte ondanks de grote groep geen jacht op de leiders. Er waren dan ook geen gevaarlijke renners bij voor T-Mobile, de ploeg die het tempo onderhield. Hierdoor was de maximale voorsprong nooit groter dan vier minuten. Met nog vijftig kilometer voor de boeg namen Saunier Duval en Liquigas het initiatief in handen voor hun kopmannen Simoni en thuisrijder Di Luca. Hierop nam de voorsprong van de kopgroep rap af.

Toen de voorsprong van de kopgroep kleiner werd dan een minuut, kwamen voorin de aanvallen. Eerst was het Flores, maar zijn demarrage werd gecounterd door de Belgische kampioen Baguet, die het ook niet lang volhield. Overtuigender was de poging van Bruseghin, die steun kreeg van Calzati.

Bruseghin nam afstand van zijn metgezel toen de klim begon. Daarachter kwamen Savoldelli en Honchar in moeilijkheden op de steile stukken. Er ontstond een afvalrace. Ook Di Luca had het niet makkelijk, de Italiaan moest uiteindelijk lossen. Rujano was de eerste aanvaller in de favorietengroep. De klimmer pur sang was net terug van gelost. Cunego was de volgende die het probeerde, maar Basso ging erop en erover. De CSC-renner breidde zijn voorsprong langzaam uit. De Italiaan kwam niet meer in de problemen en boekte een mooie zege met veel tijdwinst op zijn concurrenten. Revelatie van de dag was Giampaolo Caruso, die vierde eindigde.

Morgen is één van de kortste etappes van deze Giro. De renners hoeven maar 120 km af te leggen. Wel kenmerkt het parcours zich door enkele steile klimmetjes, waardoor het onzeker is of er een massasprint komt.


Giro d’Italia – 8e etappe – Civitanova Marche – Maielletta – 171 km :

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1I. BassoITACSC4.04,19
2D. Cunego ITALAM0.30”
3 E. Gutierrez SPAPHO0.30”
4G. CarusoITALIB0’45”
5L. MazzantiITAPAN1’09”


Stand na 8e etappe:

#Coureur:Land:Ploeg:Tijd:
1I. BassoITACSC31.41’17
2E. GutierrezSPAPHO1.34”
3D. Cunego ITALAM1.48”
4P. SavoldelliITADSC2’35”
5S. HoncharOEKTMO2’43”

Nederlandse militairen Afghanistan getroffen door explosie

Icoon BinnenlandsIn het noorden van Afghanistan zijn zo'n tien Nederlandse militairen zondagochtend met de schrik vrijgekomen na een explosie, zo heeft het ministerie van Defensie vandaag bekend gemaakt. Het voertuig waarin zij zich bevonden, een pantserwagen bedoeld voor personentransport, raakte wel beschadigd. De militairen waren op het moment van de explosie aan het patrouilleren in Baghlan-stad.

De aanwezigheid van de militairen in Noord-Afghanistan heeft overigens niets te maken met die van hun collega's die opereren onder de naam Taskforce Uruzgan in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De militairen in het noorden van het land werken aan de wederopbouw als leden van het Provincial Reconstruction Team.

Met dank aan Surveillance-Fiets voor de submit.

Indringer bedreigt gezin met vuurwapen

Icoon Misdaad Een gezin uit het Gelderse Ermelo is afgelopen nacht bedreigd met een vuurwapen. Een onbekende man drong het huis binnen via het slaapkamerraam toen de familie lag te slapen en bedreigde de twee dochters van veertien en zeventien jaar en twee zoons van twaalf en achttien jaar met een pistool.

Het lukte de vader en zijn oudste zoon om de indringer van de trap af te werken. Deze vernielde daarop een ruit en ontvluchtte daardoor naar buiten. Het is niet duidelijk wat de man wilde. Hij heeft geen spullen meegenomen uit de woning.

Met dank aan TimmyAsd voor de submit.

Formule 1: Uitslag GP van Spanje

Icoon Formule 1Fernando Alonso heeft zijn thuisrace in Spanje gewonnen. De wereldkampioen hield Michael Schumacher en teamgenoot Giancarlo Fisichella achter zich.

Alonso was razendsnel weg bij de start van de race. Terwijl achter hem Kimi Räikkönen van een negende naar een vijfde plaats reed, kon de regerend wereldkampioen Fisichella makkelijk de baas. Schumacher behield de derde plaats, Felipe Massa kwam daarachter op de vierde plaats. Ondertussen verknalde Ralf Schumacher zijn wedstrijd door bij een onbezonnen inhaalactie zijn voorvleugel stuk te rijden op de achterband van teamgenoot Jarno Trulli.

In de eerste zeventien ronden tot zijn eerste pitstop, reed Alonso in een moordend tempo van zijn achtervolgers weg. De voorsprong die hij opbouwde, was genoeg om na beide pitstops Schumacher voor te blijven en onbedreigd naar de finish te rijden.

Het team van McLaren had een beduidend slechtere race. Juan Pablo Montoya spinde al vroeg in de race en moest uitstappen, terwijl zijn wagen op een gevaarlijke positie op de kerbstones achterbleef. Tot verbazing van velen werd er echter geen safety car ingezet en werd de wagen weggehaald met een kraan, terwijl de andere wagens op volle snelheid langsreden. Teamgenoot Räikkönen reed de race wel uit, maar kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Christijan Albers kende ook een ongelukkige race. De Nederlander kwam in totaal vier maal de pits binnen, onder andere om zijn voorvleugel te laten vervangen en zijn voorwielophanging te laten controleren. Albers klaagde over een sterke vibratie in zijn auto en uiteindelijk besloot het team de strijd te staken.

Opvallend was de race van Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso. De vier coureurs van deze teams reden bijna de hele race achter elkaar, waarbij Scott Speed zelfs even de elfde plaats bezette, voor hij de strijd moest staken met motorproblemen. Ook Liuzzi viel uit. De andere twee coureurs, Klien en Coulthard, finishten vlak achter elkaar op plaatsen dertien en veertien.

Meer (auto)sportnieuws lees je op FOK!sport

Uitslag FC Twente - Vitesse

Vanmiddag troffen FC Twente en Vitesse elkaar in de strijd om een ticket in de Intertoto Cup. Hieronder vind je de uitslag van de return.

FC Twente - Vitesse 2-0
69' Sibum 1-0
72' Sibum 2-0

Scheidrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 9.250.
Geel: Heubach, Sibum (Twente), Swerts, v.d Schaaf (Vitesse).
Rood: 81. Rahim (Twente/2x geel)

Opstellingen

Twente: Boschker, Rahim, Vidarsson, Zomer, Heubach, Sibum (Bouchiba/90+1), Brama, Bakircioglü (Kleizen/88), Gerritsen, N'Kufo, Touma (Wellenberg/83).

Vitesse: Coutinho, Verhaegh, v.d.Berg (Dingsdag/77), Knol, Fränkel (Rojer/77), Knopper (Esajas/77), v.d.Schaaf, Swerts, Hersi, Junker, Benson.

De eerste wedstrijd eindigde afgelopen donderdag in 1-1. FC Twente speelt volgend seizoen Intertoto Cup-voetbal.

[GP2] Uitslag race 2 Barcelona

Ernesto Viso heeft de tweede race van het GP2 weekend in Barcelona gewonnen. Tweede werd Nelson Piquet Junior. De winnaar van de eerste race, Alexander Premat werd derde.

Viso starte vanaf de eerste positie en behield de gehele race een kleine voorsprong op Nelson Piquet Junior. Achter Piquet waren teamgenoten Premat en Hamilton met elkaar in gevecht. Hamilton probeerde Premat in een fout de dwingen, maar de Fransman wist de Brit goed achter zich te houden.

Uiteindelijk finishte de top vier binnen 3 seconden. Doordat Piquet voor Hamilton wist te finishen pakt hij de leiding in het kampioenschap. Hamilton heeft nu 37 punten, twee puntjes minder dan Piquet.

Uitslag GP2 race 2 Barcelona:

Pos.RijderTeamTijdRonden
1E. VisoiSport-26
2N. PiquetPiquet Sports00'00"73026
3A. PrematART00'01"58126
4L. HamiltonART00'02"44326
5T. GommendyiSport00'03"98726
6F. MonfardiniDAMS00'15"87926
7G. PantanoFMS00'21"52626
8M. AmmermullerArden00'30"71126
9L. Di GrassiDurango00'31"03326
10T. GlockBCN Comp.00'34"00926
11A. ZuberTrident00'34"71526
12A. CarrollRacing Eng.00'36"32726
13S. HernandezDurango00'39"76426
14F. FauzySuper Nova00'50"47926
15J. VillaRacing Eng.00'51"07326
16A. VallesCampos Racing01'10"64526
17G. BruniTrident01'16"24726
18A. NegraoPiquet Sports01'22"22726
19J. TahinciFMS-25
20O. PlaDPR-25
21N. LapierreArden-20
22H. YoshimotoBCN Comp.-16
23F. PorteiroCampos Racing-12
24J. LopezSuper Nova-8
25F. PereraDAMS-0
26C. PiccioneDurango-0

Uitslag Grand Prix Spanje

Fernando Alonso heeft zijn thuisrace in Spanje gewonnen. De wereldkampioen hield Michael Schumacher en teamgenoot Giancarlo Fisichella achter zich.

Alonso was razendsnel weg bij de start van de race. Terwijl achter hem Kimi Räikkönen van een negende naar een vijfde plaats reed, kon de regerend wereldkampioen Fisichella makkelijk de baas. Schumacher behield de derde plaats, Felipe Massa kwam daarachter op de vierde plaats. Ondertussen verknalde Ralf Schumacher zijn wedstrijd door bij een onbezonnen inhaalactie zijn voorvleugel stuk te rijden op de achterband van teamgenoot Jarno Trulli.

In de eerste zeventien ronden tot zijn eerste pitstop, reed Alonso in een moordend tempo van zijn achtervolgers weg. De voorsprong die hij opbouwde, was genoeg om na beide pitstops Schumacher voor te blijven en onbedreigd naar de finish te rijden.

Het team van McLaren had een beduidend slechtere race. Juan Pablo Montoya spinde al vroeg in de race en moest uitstappen, terwijl zijn wagen op een gevaarlijke positie op de kerbstones achterbleef. Tot verbazing van velen werd er echter geen safety car ingezet en werd de wagen weggehaald met een kraan, terwijl de andere wagens op volle snelheid langsreden. Teamgenoot Räikkönen reed de race wel uit, maar kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Christijan Albers kende ook een ongelukkige race. De Nederlander kwam in totaal vier maal de pits binnen, onder andere om zijn voorvleugel te laten vervangen en zijn voorwielophanging te laten controleren. Albers klaagde over een sterke vibratie in zijn auto en uiteindelijk besloot het team de strijd te staken.

Opvallend was de race van Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso. De vier coureurs van deze teams reden bijna de hele race achter elkaar, waarbij Scott Speed zelfs even de elfde plaats bezette, voor hij de strijd moest staken met motorproblemen. De andere drie coureurs finishten vlak achter elkaar op plaatsen dertien, veertien en vijftien. Vitantonio Liuzzi moest zijn wagen één rondje voor het einde parkeren met hydraulische problemen.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Fernando AlonsoRenault F1 1:26:21.759
2 Michael SchumacherScuderia Ferrari + 18.502
3 Giancarlo FisichellaRenault F1 + 23.951
4 Felipe MassaScuderia Ferrari + 29.859
5 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes + 56.875
6 Jenson ButtonHonda Racing F1 + 58.347
7 Rubens BarrichelloHonda Racing F1 + 1 ronde
8 Nick HeidfeldBMW Sauber F1 + 1 ronde
9 Mark WebberWilliams F1 + 1 ronde
10 Jarno TrulliToyota F1 + 1 ronde
11 Nico RosbergWilliams F1 + 1 ronde
12 Jacques VilleneuveBMW Sauber F1 + 1 ronde
13 Christian KlienRed Bull Racing + 1 ronde
14 David CoulthardRed Bull Racing + 1 ronde
15 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso + 1 rondeHydraulica
16 Tiago MonteiroMidland F1 + 3 ronden
17 Takuma SatoSuper Aguri F1 + 4 ronden
- Christijan AlbersMidland F1 uitval
- Scott SpeedScuderia Toro Rosso motor
- Ralf SchumacherToyota F1 uitval
- Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes spin
- Franck MontagnySuper Aguri F1 aandrijfas

Rijnsburgse Boys kampioen hoofdklasse A

Zaterdaghoofdklasser Rijnsburgse Boys uit Rijnsburg heeft zich op de slotdag verzekerd van het kampioenschap in de hoofdklasse A. Hiermee zijn zij na IJsselmeervogels (B) en ONS Sneek (C) de derde en laatste kampioen bij de zaterdagamateurs dit seizoen. Deze drie clubs zullen de komende tijd gaan strijden om de zaterdagtitel.

Rijnsburgse Boys behaalde de titel op het veld van FC Lisse, waar het heen was gereisd met slechts één opdracht: winnen. De Lissenaren stonden twee punten voor op Rijnsburg en hadden aan 0-0 dus ook voldoende.

Lange tijd leek deze stand de eindstand te worden, maar vroeg in blessuretijd knikte voormalig profspeler Martijn Gootjes de winnende goal binnen. Hiermee werd Rijnsburgse Boys kampioen in de hoofdklasse, voor de derde keer in de clubhistorie. De laatste keer was in 1990.

FC Utrecht test Uruguayaan

FC Utrecht heeft de Uruguayaan Pablo Caceres op proef. De linksback speelde zaterdag mee met de Utrechters in de oefenwedstrijd tegen VV Oosterhout, die door Utrecht met 7-0 werd gewonnen.

Caceres genoot zijn opleiding bij Danubio in zijn vaderland Uruguay. De club staat in Zuid-Amerika bekend om zijn uitstekende jeugdopleiding. Trainer Foeke Booy is tot nu toe erg te spreken over de speler, die ook in het bezit is van een Spaans paspoort.

Dijkstal: Hirsi Ali zou Kamer moeten verlaten

PolitiekVolgens oud-VVD-leider Hans Dijkstal zou VVD-parlementariër Ayaan Hirsi Ali moeten overwegen uit de Tweede Kamer te stappen. De VVD-coryfee zei dat vanmiddag in het discussieprogramma Buitenhof op Nederland 3. Dijkstal meent dat de leugens uit het verleden haar geloofwaardigheid ter discussie stellen. ''Niet alleen voor de Kamer maar ook voor de VVD is er reden genoeg om opheldering te vragen over en aan Hirsi Ali, ook al was al veel langer bij de partij bekend dat zij gelogen heeft over haar verleden.''

Niet alleen de VVD, ook anderen konden overigens al weten van de leugens, daar Hirsi Ali ooit al in een programma van Barend en Van Dorp aangaf niet de waarheid te hebben verteld bij haar asielaanvraag in 1992. Ook in 2005 in een interview met New York Times Magazine deed ze dat. Schrijver/columnist Leon de Winter wees daar vrijdag al op in een woedende column in Elsevier.

Maar sinds het VARA-programma Zembla de zaak opgerakeld heeft, is de kwestie rondom Hirsi Ali's verleden weer actueel. In Zembla zeiden diverse familieleden, zoals haar broer, ook dat de politica niet tegen haar zin was uitgehuwelijkt en dat zij destijds geen angst had of hoefde te hebben voor haar familie. Haar broer kwam overigens na de uitzending weer terug op die woorden. Hij stelde vervolgens dat het huwelijk wel degelijk was gearrangeerd en hij er niet bij was. De Winter beschuldigt Zembla ervan bewust karaktermoord te hebben gepleegd: ''Tuig van de richel, die Zemblamakers.''

GroenLinks-fractieleider Femke Halsema, ook aanwezig in Buitenhof, beschuldigde VVD-minister Rita Verdonk van ''politiek gewin''. Eerst zei Verdonk dat Hirsi Ali niets te vrezen had, en nog geen dag later stelde ze een onderzoek in. Halsema: ''Puur opportunisme van de liberalen. De VVD wist dat Hirsi Ali heeft gelogen en heeft haar toch op de lijst gezet voor de Kamerverkiezingen, om electorale winst te behalen. Ik ben tegen het slachtofferen van Ayaan. Als er al iemand schuldig is, dan niet Hirsi Ali.'' Halsema vindt verder dat de discussie in de VVD thuishoort, en niet in de Tweede Kamer.

Angola heeft selectie rond

Bondscoach Luís Gonçalves van Angola heeft ook zijn spelersgroep voor het WK vrijgegeven. Opvallend is het grote contingent dat zijn brood verdient in de Portugese competitie.

Angola reist naar Duitsland met acht spelers die uitkomen in Portugal. Bekendste naam is die van Pedro Mantorras, die de afgelopen vijf seizoenen geregeld in actie kwam voor Benfica. Verder herbergt de selectie weinig prominenten. Tijdens de Afrika Cup begin dit jaar nam Angola al afscheid na de eerste ronde. De ploeg van Gonçalves speelt haar eerste WK-duel ooit op 11 juni tegen Portugal. Later ontmoet Angola eveneens Mexico en Iran.

De selectie:

Doel: João Ricardo (Geen club), Lama (Petro Atletico), Mário (InterClube)

Verdediging: Delgado (Petro Atletico), Jamba (AS Aviacao), Kali (FC Barreirense), Lebo Lebo (Petro Atletico), Loco (Primeiro Agosto), Marco Abreu (Portimonense), Marco Airosa (FC Barreirense), Rui Marques (Hull City)

Middenveld: André (Kuwait SC), Edson (Pacos Ferreira), Figueiredo, Mendonca (Varzim), Miloy (InterClube), Zé Kalanga (Petro Atletico)

Aanval: Akwá (Geen club), Andre Titi Buengo (Clermont Foot), Flávio (Al Ahli), Love (AS Aviacao), Mantorras (Benfica), Mateus (Gil Vicente)

Politie Noordwijk bekogeld door jeugd

PolitieIn Noordwijk zijn vannacht 27 aanhoudingen verricht nadat jongeren zich massaal tegen de politie keerden. Zeker honderd relschoppers bekogelden de agenten met stenen.

De ongeregeldheden begonnen nadat zo'n 50 man een politieauto probeerde om te duwen. Agenten wisten dat te voorkomen en hielden één jongen aan die tegen de auto stond te plassen. Daarna keerde de groep zich tegen de politie.

Bij het incident raakten drie agenten gewond. Eén arrestant werd gebeten door een politiehond. De aangehouden personen variëren in leeftijd van 16 tot 36 jaar. De politie sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen worden verricht.

Met dank aan TimmyAsd, Funkamental, jpg en sup voor de submit.

Bewoners rond vulkaan terug ondanks uitbarstingsgevaar

Icoon RampOndanks dat de Merapi-vulkaan op het Indonesische eiland Java op uitbarsten staat, proberen tientallen Indonesiërs die er rondom wonen toch terug te keren naar hun huis op de hellingen van de vulkaan. Gisteren werd er nog een officieel bevel van de regering afgegeven om het gebied te verlaten.

Rond de Merapi geldt het hoogste alarm omdat de kans bestaat dat de vulkaan op Java binnen 24 uur zal uitbarsten. De Merapi rommelt al weken. De laatste dagen komen hete rook en lava naar buiten. Meer dan 7000 mensen die bij de vulkaan leven zijn al naar tenten en opvangplekken in veilige gebieden gedirigeerd.

De politie heeft wegversperringen opgeworpen, maar staat sommigen toe tijdelijk terug te keren om hun akkers te bewerken of hun vee te verzorgen. De laatste uitbarsting was in 1994. Daarbij kwamen zeventig mensen om. In 1930 kostte een uitbarsting aan 1300 mensen het leven.

Britse ex-gedetineerden vaak opnieuw in de fout

Icoon BuitenlandsThe Sunday Telegraph heeft zondag bericht dat in Groot-Brittannië maandelijks meer dan 10.000 misdrijven werden gepleegd door mensen die voorwaardelijk vrijgelaten zijn. De krant haalt deze cijfers uit rapporten van het ministerie van Binnenlandse zaken.

Per maand worden ongeveer 7.800 van deze voorwaardelijke vrijgelatenen opnieuw aangehouden en voor een totaal van 10.206 misdrijven veroordeeld of berispt door politie of justitie.

Voor de premier Blair, die in 1997 aan de macht kwam met de belofte op te treden tegen de misdaden en de oorzaken van deze misdaden, zullen deze cijfers nog meer slecht nieuws betekenen. Eerder verving Blair de minister van Binnenlandse zaken Charles Clarke toen bleek dat duizend veroordeelde buitenlanders, onder wie veroordeelden wegens ernstige delicten, vrijgelaten zijn zonder dat ze naar hun land van herkomst teruggestuurd zijn.
Charles Clarke, voormalig Britse minister van Binnenlandse Zaken
Charles Clarke, voormalig Britse minister van Binnenlandse Zaken

Vervanging speler tot 24 uur voor aftrap

Bondscoach Marco van Basten kan tot 24 uur voor het eerste duel tegen Servië en Montenegro zijn selectie nog aanpassen. Als er spelers geblesseerd zijn, dan geeft de FIFA toestemming om een spelersgroep aan te passen.

Indien er zich een dergelijke situatie voordoet, dan moet er wel een doktersverklaring aan de wereldvoetbalbond overhandigd worden, waarin vermeld staat dat de desbetreffende speler tijdens het toernooi niet in actie kan komen.

Het maakt niet uit op welk moment een speler de blessure heeft opgelopen. Een geblesseerde speler kan nu opgeroepen worden, maar als blijkt dat de desbetreffende speler niet op tijd hersteld is, dan kan hij op het laatste moment nog vervangen worden.

Van Bronckhorst en Van Persie melden zich later

In verband met de Champions League-finale in Parijs tussen Arsenal en Barcelona sluiten Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie later aan bij de selectie van het Nederlands elftal.

Het trainingskamp van Oranje begint op 21 mei aanstaande. De selectie zal zich eerst verzamelen in Noordwijk, waarna men later op die dag naar het Zwitserse Lausanne vertrekt.

Van Persie zal een dag later bij de groep aansluiten, terwijl Van Bronckhorst zich op 24 mei bij Van Basten meldt.

Marion Jones snel bij comeback

Marion Jones heeft na elf maanden weer eens een 100 meter in wedstrijdverband gelopen. De drievoudig olympisch kampioen deed dat zeer behoorlijk.

Jones kwam in het Mexicaanse Veracruz tot een tijd van 11,06, royaal beter dan nummer twee Torri Edwards. Alleen Allyson Felix was met 11,04 deze jaargang al eens rapper. De inmiddels 30-jarige Jones liep haar laatste wedstrijd in juni 2005. De Amerikaanse kon na de geboorte van haar kind in 2003 nooit meer de oude vorm hervinden. Tijdens de Olympische Spelen van Sydney 2000 veroverde Jones driemaal goud.

MotoGP : Pedrosa wint eerste race

De Spaanse wegracer Dani Pedrosa heeft in Shanghai zijn eerste race in de MotoGP-klasse gewonnen.

De voormalig wereldkampioen in de kwartliterklasse bleef op zijn Honda zijn teamgenoot Nicky Hayden voor. De Amerikaan behield wel de leiding in het klassement. De Amerikaan Colin Edwards eindigde als derde, zijn Yamaha-teamgenoot en zevenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi viel uit met een technisch mankement.

De Fin Mika Kallio boekte in de 125cc-klasse zijn eerste zege van het seizoen. Na een spannende race bleef de KTM-rijder de Italiaan Mattia Pasini en de Spanjaard Alvaro Bautista voor. In de 250cc won de Spanjaard Hector Barbera. Met de overwinning pakte Barbera ook de leiding in het WK-klassement. De Italiaan Andrea Dovizioso werd tweede, de Japanner Shuhei Aoyama derde.

Uitslag MotoGP Shanghai

positiecoureurteamachterstand
01 Dani Pedrosa Repsol Honda Team 0'00"000
02 Nicky HaydenRepsol Honda Team0'01"505
03 Colin EdwardsCamel Yamaha Team0'14"634
04 John HopkinsRizla Suzuki MotoGP0'19"265
05 Casey StonerHonda LCR0'23"061

Uitslag 250cc Shanghai

positiecoureurteamachterstand
01 Hector BarberaFortuna Aprilia0'00"000
02 Andrea DoviziosoHumangest Racing Team0'00"266
03 Hiroshi AoyamaRed Bull KTM GP 2500'03"320
04 Jorge LorenzoFortuna Aprilia0'03"602
05 Yuki TakahashiHumangest Racing Team 0'03"618

Uitslag 125cc Shanghai

positiecoureurteamachterstand
01 Mika KallioRed Bull KTM GP 1250'00"000
02 Mattia PasiniMaster-MVA Aspar Team0'00"097
03 Alvira BautistaMaster-MVA Aspar Team0'00"357
04 Gabor TalmacsiHumangest Racing Team0'00"899
05 Julian SimonRed Bull KTM GP 1250'01"106

Prijzen nieuwe Xbox 360 accesoires bekend?

Iemand van Microsoft schijnt zijn mond voorbij gepraat te hebben en de prijzen van de nieuwste accesoires van de Xbox 360 bekend gemaakt te hebben. De prijzen zijn in dollars, maar deze prijzen zijn meestal hetzelfde in euro's. Wanneer de accesoires precies op de markt komen is nog niet bekend. Helaas is er geen prijs bekend van de HD-DVD speler, maar de verwachting is dat deze rond de 200 dollar zal liggen.

- 360 Draadloze gaming-receiver (draadloze 360 accesoires ook op de PC): $20
- Draadloos stuurtje: $130
- Draadloze headset: $60
- Xbox Live Vision Camera (met headset, maand Live Gold en één Arcade-game): $40
- Faceplates van Halo (geen Halo 3) en Forza: $20 per stuk
- 256 MB geheugenkaart: Nog geen prijs bekend, maar niet vier maal de prijs van de 64 MB.

'Meer zetels D66 met Verdonk als VVD-leider'

Icoon Politiek Volgens een peiling van Maurice de Hond liggen de kansen voor D66 bij de aankomende verkiezingen veel hoger als Rita Verdonk lijsttrekker van de VVD wordt. D66 zou dan zes zetels of meer halen. Als Mark Rutte lijsttrekker van de VVD wordt, dan krijgt D66 slechts drie zetels.

Volgens 45 procent van de Nederlanders is Alexander Pechtold een geschikte kandidaat voor het lijsttrekkersschap van D66. Pechtold is sinds een jaar minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en stelde zich afgelopen woensdag kandidaat als lijsttrekker. Het publiek geeft hem het rapportcijfer 4,8 als het gaat om vertrouwen. Dat is ongeveer even hoog als Wouter Bos, Mark Rutte en Rita Verdonk verdienen op dat gebied. 24 procent van de respondenten denkt dat Pechtold in staat is om de weggelopen kiezers van D66 terug te winnen.

Daarnaast zijn meer mensen bereid op de VVD te stemmen als Verdonk aan het hoofd staat. 23 procent stemt dan op de VVD. Als Mark Rutte lijsttrekker wordt zal 17 procent van de Nederlanders op de VVD stemmen. Bij Verdonk als lijsttrekker zou het huidige zetelaantal in de peilingen gehandhaafd blijven, terwijl met Rutte de VVD zou verliezen ten opzichte van de Tweede Kamer verkiezingen in 2003.

De peiling over het zetelaantal in de Tweede Kamer verandert weinig vergeleken met vorige week. De regeringspartijen staan op 67 zetels, en een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks en SP zou 70 zetels halen. Een coalitie van CDA en PvdA zou een nipte meerderheid behalen. Alleen een coalitie van VVD en PvdA zou een ruim zetelaantal in de Kamer hebben.

"GPMA sluit verdrag met FIA"

Naar verwachting worden vandaag de onderhandelingen tussen de teams in de Grand Prix Manufacturers' Association (GPMA) en de FIA afgerond. Dat zou betekenen dat alle teams die zich bij de GPMA hadden aangesloten, zich verbinden aan de huidige Formule 1 en het nieuwe Concorde Verdrag, dat in 2008 ingaat.

De vijf overgebleven GPMA-teams, BMW Sauber F1, Honda Racing F1, McLaren Mercedes, Renault F1 en Toyota F1, hebben nu "volledige overeenkomst bereikt", aldus teambaas Ron Dennis van McLaren.

De vijf teams hebben in de afgelopen twee etmalen meerdere malen vergaderd met Bernie Ecclestone van de FIA. De teams zouden nu gereed zijn om hun handtekeningen te zetten onder een zogenaamd Memorandum of Understanding (MoU) opgesteld, een verdrag tussen alle partijen. Het wachten zou alleen nog zijn op Donald McKenzie, afgevaardigde van de investeringsmaatschappij CVC, die het grootste deel van de rechten in de Formule 1 in handen heeft. Zijn komst wordt vandaag verwacht.

Burkhard Göschel, voorzitter van de GPMA, noemt het MoU een "constructieve oplossing voor de toekomst van de sport. We kunnen op dit resultaat bouwen en vooruit kijken naar een groei van Formule 1 om het een nog groter sportspektakel te maken dan het al is."

Coach Espanyol stapt op

Zaterdagavond wist RCD Espanyol zich ternauwernood in de Primera División te handhaven, maar desondanks maakte coach Miguel Ángel Lotina zijn afscheid bekend.

Hij deed dat na de 1-0 overwinning op Real Sociedad. Corominas maakte in de 91ste minuut het bevrijdende doelpunt, waardoor niet Espanyol maar Alavés degradeerde. i"Het is beter om op een feestelijk moment te stoppen, dan te lang te wachten. Ik neem even rust en heb nog geen andere club."

Vorig seizoen leidde hij de Catalaanse club, in zijn eerste jaar als coach, naar de vijfde plaats en dit seizoen pakte Espanyol de Copa del Rey.

Domenech neemt Chimbonda mee

Raymond Domenech heeft bekend gemaakt welke 23 spelers hij meeneemt met Frankrijk naar het WK voetbal. Een grote verrassing in de selectie is Pascal Chimbonda.

In vergelijking met Euro 2004 zijn er niet veel wijzigingen. Enkele nieuwelingen naast Chimbonda zijn Alou Diarra, Florent Malouda en Louis Saha, terwijl onder meer Ludovic Giuly niet is opgeroepen. Ook Robert Pires zal er in Duitsland niet bij zijn vanwege een conflict met Domenech.

Frankrijk trapt op 13 juni af voor haar eerste duel tegen Zwitserland. Verder moeten Les Bleus het opnemen tegen Zuid-Korea en Togo.

De selectie:

Doel: Barthez (Olympique Marseille), Coupet (Olympique Lyon), Landreau (FC Nantes)

Verdediging : Abidal (Olypique Lyon), Boumsong (Newcastle United), Chimbonda (Wigan Athletic), Gallas (Chelsea), Givet (AS Monaco), Sagnol (Bayern München), Silvestre (Manchester United), Thuram (Juventus)

Middenveld: Dhorasoo (PSG), Diarra (RC Lens), Makélélé (Chelsea), Malouda (Olympique Lyon), Vieira (Juventus), Zidane (Real Madrid)

Aanval: Cissé (Liverpool), Henry (Arsenal), Ribéry (Olympique Marseille), Louis Saha (Manchester United), Trezeguet (Juventus), Wiltord (Olympique Lyon)

Selectie Kameroen bekend voor duel tegen Oranje

Jules Nyongha, de bondscoach van Kameroen, heeft zijn selectie prijsgegeven voor het oefenduel tegen Nederland op 27 mei in De Kuip te Rotterdam.

Bij de twintig spelers zijn twee debutanten, te weten Eric Matoukou van Racing Genk en Stephane Mbia van Rennes. Kameroen wist zich niet te plaatsen voor het WK voetbal in Duitsland.

Selectie

Keepers: Kameni (Espanyol), Souleymanou (Denizlispor)

Verdedigers: Bilayi (Paris Saint Germain), Atouba (Hamburger SV), Bikey (Lokomotiv Moskou), Matoukou (Racing Genk),
Geremi (Chelsea), Doumbe (Rennes), Song (Galatasaray)

Middenvelders: Makoun (Lille), Feutchine (PAOK Saloniki), Mbia (Rennes), Olembe (Qatar), Kome (Murcia), Saidou (Galatasaray),Wamfor (Racing Genk)

Aanvallers: Douala (Sporting Portugal), Eto`o (FC Barcelona), Meyong Ze (Belenenses), Achille (Osasuna)

Selectie Jong Oranje voor EK bekend

Foppe de Haan heeft de selectie van Jong Oranje voor het komende Europees kampioenschap bekendgemaakt. Klaas-Jan Huntelaar, Romeo Castelen en Urby Emanuelson, die bij de WK-selectie afvielen, zullen wel meegaan naar het EK, dat van 23 mei tot en met 4 juni plaats vindt in Portugal.

Doel:
Remko Pasveer (FC Twente), Kenneth Vermeer (Ajax), Michel Vorm (FC Den Bosch).

Verdediging:
Edson Braafheid (FC Utrecht), Urby Emanuelson (Ajax), Arnold Kruiswijk (FC Groningen), Gijs Luirink (FC Groningen), Dwight Tiendalli (FC Utrecht), Paul Verhaegh (Vitesse), Ron Vlaar (Feyenoord), Ramon Zomer (FC Twente)

Middenveld:
Ibrahim Afellay (PSV), Ismail Aissati (PSV), Nicky Hofs (Feyenoord), Stijn Schaars (AZ), Demy de Zeeuw (AZ)

Aanval:
Fred Benson (Vitesse), Romeo Castelen (Feyenoord), Patrick Gerritsen (FC Twente), Klaas Jan Huntelaar (Ajax), Collins John (Fulham), Daniël de Ridder (Celta de Vigo)

'Bin Laden vrij man in Pakistan'

Icoon TerrorismeVolgens de Afghaanse minister Rangeen Dadfar Spanta van Buitenlandse Zaken verblijft Osama Bin Laden, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen op het WTC in New York in 2001, op dit moment ondergedoken in Pakistan. De autoriteiten zouden op de hoogte zijn van de aanwezigheid van de internationaal gezochte terrorist in hun land maar zouden slechts "halfhartige" pogingen hebben ondernomen om Bin Laden achter slot en grendel te krijgen. De minister zei dit tijdens een bezoek aan Duitsland.

Spanta houdt strijders van Bin Ladens Al Qaeda en de Taliban medeverantwoordelijk voor de toegenomen onrust in Afghanistan. Die organisaties opereren veelal vanuit Pakistan. De minister verwijt de Pakistaanse regering een te zwak optreden tegen de groeperingen, iets wat het buurland overigens tegenspreekt. Eerder werden delen van West-Pakistan door de Amerikaanse terreurbestrijder Henry Crumpton al omschreven als een "vrijhaven" voor moslim-extremisten.

Osama is nog altijd op de vlucht
Osama Bin Laden: nog altijd spoorloos

Met dank aan Reigndear voor de submit.

Verkeersbord voor dove kat

Icoon OpmerkelijkAutomobilisten in het Zuid-Hollandse Heerjansdam moeten voortaan goed oppassen als zij over de Lindstedijk rijden. Ter hoogte van nummer 33 worden zij namelijk geacht flink snelheid te minderen vanwege Zwervertje.

De kat heeft de neiging op deze plaats rustig over te steken zonder zich te storen aan het verkeer. Dat is niet helemaal onlogisch: hij is namelijk zo doof als een kwartel.

Om de verkeerssituatie rond zijn huis wat veiliger te maken voor Zwervertje, zocht de eigenaar van het beest de publiciteit door de hulp in te roepen van Paul de Leeuw. En met succes: inmiddels is er een heus verkeersbord neergezet. Op het bord, dat precies ter hoogte van nummer 33 is geplaatst, staat een afbeelding van Zwervertje met daaronder de tekst: 'Overstekende dove kat!'

Klien: "Ik ben sneller dan Coulthard"

Christian Klien is van mening dat zijn teamgenoot David Coulthard zijn langste tijd in de Formule 1 gehad heeft. Red Bull Racing wil echter graag door met Coulthard, die vandaag zijn tweehonderste race zal rijden.

De laatste weken waren er volop geruchten over het zitje naast de Schot. Zo werden Juan Pablo Montoya en Robert Doornbos al genoemd als vervanger van Klien, maar het team ontkent hem te vervangen. Beide Red-Bull's hebben één punt gescoord dit jaar tot op heden. Klien is wel de enige in het team die tweemaal de laatste kwalificatiesessie heeft bereikt. Dit weekend staat hij weer voor Coulthard, maar die parkeerde zijn auto in de muur gistermiddag.

Klien is niet bang voor zijn stoel voor volgend jaar. "Er werd mij verteld dat ik mijn zitje niet zou kwijtraken als ik goed werk zou afleveren. Het hangt allemaal af van onze resultaten en, tot nu toe, ben ik de snelste geweest. Mijn racesnelheid is hoger en, als ik wat meer geluk zou hebben gehad, zou ik nog heel wat meer punten hebben gescoord.Iedereen zegt dat de druk op mij ligt maar de druk op David is veel hoger. Dit zou zijn laatste seizoen in de sport kunnen zijn, terwijl ik nog aan het begin van mijn F1 carrière sta. Ik ben erg optimistisch dat ik volgende jaar weer bij het team zal zijn want ik heb al bewezen sterker te zijn dan Oom David."

30 doden bij aanvallen op Braziliaanse politie

Icoon Misdaad Bij een serie aanvallen op de politie in de Braziliaanse provincie Sao Paulo zijn gisteren en eergisteren zeker 30 doden gevallen. Onder hen bevinden zich 2 onschuldige voorbijgangers, 5 bendeleden en 23 politieagenten. Daarnaast vielen er nog eens tientallen gewonden bij de in totaal 63 aanvallen. De agenten werden door gangsters aangevallen in hun auto's, huizen, in bars of op politiebureaus. Daarnaast werd ook een brandweerkazerne aangevallen.

Vermoedelijk zit de Primeiro Comando da Capital (PCC) achter de aanvallen. De PCC is in de jaren negentig ontstaan in een Braziliaanse gevangenis, en daarna uitgegroeid tot de grootste criminele organisatie van de regio.

De aanvallen zouden een reactie zijn op de overplaatsing van 765 gedetineerden naar een andere gevangenis. De politie probeerde met de overplaatsing een gevangenisopstand te voorkomen. Toch braken er in 23 gevangenissen opstanden uit, waarbij zeker honderd gijzelaars zouden zijn gemaakt. De meeste van die opstanden zijn nu nog steeds aan de gang.


De politie van de metropool verkeert momenteel in de hoogste staat van paraatheid


Met dank aan derrudyjah voor de submit.

Voetbal: Huntelaar niet mee naar WK

Icoon Nederlands ElftalBondscoach Marco van Basten heeft zojuist zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor het WK in Duitsland. Liefst acht verdedigers kregen een invitatie. Klaas Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Romeo Castelen en Barry Opdam ontbreken.

Dinsdag gaf Van Basten aan dat van de vier pure aanvallers er één zou moeten afvallen. Dit lot is Klaas Jan Huntelaar, de topscorer van de Eredivisie, beschoren. Onder andere Jan Vennegoor of Hesselink kreeg de voorkeur. Ajax en AZ zijn met vijf spelers de hofleverancier. Daarbij ook Kew Jaliens en John Heitinga, en niet Barry Opdam, die tijdens de kwalificatie geregeld speelde.

In totaal verdienen veertien van de afgevaardigden hun brood in de Eredivisie. Alleen Edwin van der Sar, Phillip Cocu, André Ooijer en Giovanni van Bronckhorst zijn nog over van de groep die als vierde eindigde op het WK van 1998. Enkele beeldbepalende figuren van toen, zoals Patrick Kluivert en Clarence Seedorf, zaten niet eens in de voorselectie. Edgar Davids maakte hier nog wel deel van uit, maar zijn WK-kansen verschrompelden toen hij geen invitatie kreeg voor het vrijdag afgeronde trainingskamp.

Oranje oefent in de aanloop naar het WK driemaal, tegen Kameroen (27 mei), Mexico (1 juni) en Australië (4 juni). Op 11 juni speelt Nederland, twee dagen na de opening van de mondiale, haar eerste WK-duel als Servië en Montenegro als tegenstander fungeert. Later kruist Oranje de degens met Ivoorkust (16 juni) en Argentinië (21 juni).


De selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (AZ)

Verdediging: André Ooijer (PSV), Khalid Boulahrouz (Hamburger SV), Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona), Tim de Cler (AZ), Joris Mathijsen (AZ), Jan Kromkamp (Liverpool), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ)

Middenveld: Mark van Bommel (FC Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Denny Landzaat (AZ), Hedwiges Maduro (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)

Aanval: Dirk Kuijt (Feyenoord), Ruud van Nistelrooij (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea), Robin van Persie (Arsenal), Ryan Babel (Ajax), Jan Vennegoor of Hesselink (PSV)


------------------------------
Kijk voor al het voetbalnieuws, de wekelijkse donderdagcolumn en uitslagen op de FOK!voetbalmanager!

WK-selectie Nederland bekend

Bondscoach Marco van Basten heeft zojuist zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor het WK in Duitsland. Liefst acht verdedigers kregen een invitatie. Onder meer Klaas Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Romeo Castelen en Barry Opdam vielen af.

Dinsdag gaf Van Basten aan dat van de vier pure aanvallers er één zou moeten afvallen. Dit lot is Klaas Jan Huntelaar, de topscorer van de Eredivisie, beschoren. Onder andere Jan Vennegoor of Hesselink kreeg de voorkeur. Ajax en AZ zijn met beide vijf spelers de hofleverancier. Daarbij ook Kew Jaliens en John Heitinga, en niet Barry Opdam, die tijdens de kwalificatie geregeld speelde.

In totaal verdienen veertien van de afgevaardigden hun brood in de Eredivisie. Alleen Edwin van der Sar, Phillip Cocu, André Ooijer en Giovanni van Bronckhorst zijn nog over van de groep die als vierde eindigde op het WK van 1998. Enkele beeldbepalende figuren van toen, zoals Patrick Kluivert en Clarence Seedorf, zaten niet eens in de voorselectie. Edgar Davids maakte hier nog wel deel van uit, maar zijn WK-kansen verschrompelden toen hij geen invitatie kreeg voor het vrijdag afgeronde trainingskamp.

Oranje oefent in de aanloop naar het WK driemaal, tegen Kameroen (27 mei), Mexico (1 juni) en Australië (4 juni). Op 11 juni speelt Nederland, twee dagen na de opening van de mondiale, haar eerste duel als Servië en Montenegro als tegenstander fungeert. Later kruist Oranje de degens met Ivoorkust (16 juni) en Argentinië (21 juni).


De selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (AZ)

Verdediging: André Ooijer (PSV), Khalid Boulahrouz (Hamburger SV), Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona), Tim de Cler (AZ), Joris Mathijsen (AZ), Jan Kromkamp (Liverpool), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ)

Middenveld: Mark van Bommel (FC Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Denny Landzaat (AZ), Hedwiges Maduro (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)

Aanval: Dirk Kuijt (Feyenoord), Ruud van Nistelrooij (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea), Robin van Persie (Arsenal), Ryan Babel (Ajax), Jan Vennegoor of Hesselink (PSV)

'Homonaam' missie Uruzgan vervangen

Icoon Binnenlands Het ministerie van Defensie heeft vorige week de naam van de missie in Uruzgan veranderd. De oorspronkelijk naam, Unicorn (eenhoorn), bleek associaties met de homoscene op te roepen. Na protesten van de militairen heet de missie nu 'Taskforce Uruzgan'. "De Nederlandse militairen vinden een mythische naam prima, zolang ze maar niet voor mietje worden uitgemaakt", aldus een adjudant.

De naam was na uitgebreid onderzoek gekozen vanwege de positieve uitstraling. Daarnaast verbinden moslims geen negatieve gevoelens aan de naam. Het onderzoek had zich echter alleen op de Afghanen gericht, en niet op westerse landen. Daarom was het de onderzoekers ontgaan dat de eenhoorn in de Verenigde Staten en in andere Engelstalige landen met homobelangenverenigingen wordt geassocieerd.

Na de protesten besloot het ministerie vorige week dus terug te vallen op de standaardbenaming 'Taskforce Uruzgan'. Volgens het ministerie kan niemand daar over vallen.

Met dank aan pberends voor de submit.

Stand NHL-playoffs per 14 mei

Nadat in de eerste ronde de als eerste geplaatste ploeg in het westen, Detroit, door Edmonton eruit gekegeld werd zullen nu ook de Ottawa Senators de rest van de playoffs via de TV moeten volgen. Een 3-2 thuisnederlaag tegen Buffalo betekende het einde voor de ploeg uit de Canadese hoofdstad.

Halve finales conferences:

Eastern Conference
Ottawa SenatorsBuffalo Sabres1-4
OttawaBuffalo6-7, OT
OttawaBuffalo1-2
BuffaloOttawa3-2, OT
BuffaloOttawa1-2
OttawaBuffalo2-3, OT
Carolina HurricanesNew Jersey Devils3-1
CarolinaNew Jersey6-0
CarolinaNew Jersey3-2, OT
New JerseyCarolina2-3
New JerseyCarolina5-1
Western Conference
San Jose SharksEdmonton Oilers2-2
San JoseEdmonton2-1
San JoseEdmonton2-1
EdmontonSan Jose3-2, 3OT
EdmontonSan Jose6-3
Anaheim Mighty DucksColorado Avalanche4-0
AnaheimColorado5-0
AnaheimColorado3-0
ColoradoAnaheim3-4, OT
ColoradoAnaheim1-4


Eerste ronde:

Eastern Conference
Ottawa SenatorsTampa Bay Lightning4-1
OttawaTampa Bay4-1
OttawaTampa Bay3-4
Tampa BayOttawa4-8
Tampa BayOttawa2-5
OttawaTampa Bay3-2
Carolina HurricanesMontréal Canadiens4-2
CarolinaMontréal1-6
CarolinaMontréal5-6, 2OT
MontréalCarolina1-2, OT
MontréalCarolina2-3
CarolinaMontréal2-1
MontréalCarolina1-2, OT
New Jersey DevilsNew York Rangers4-0
New JerseyNew York6-1
New JerseyNew York4-1
New YorkNew Jersey0-3
New YorkNew Jersey2-4
Buffalo SabresPhiladelphia Flyers4-2
BuffaloPhiladelphia3-2, 2OT
BuffaloPhiladelphia8-2
PhiladelphiaBuffalo4-2
PhiladelphiaBuffalo5-4
BuffaloPhiladelphia3-0
PhiladelphiaBuffalo1-7
Western Conference
Detroit Red WingsEdmonton Oilers2-4
DetroitEdmonton3-2, 2OT
DetroitEdmonton2-4
EdmontonDetroit4-3, 2OT
EdmontonDetroit2-4
DetroitEdmonton2-3
EdmontonDetroit4-3
Dallas StarsColorado Avalanche1-4
DallasColorado2-5
DallasColorado4-5, OT
ColoradoDallas4-3, OT
ColoradoDallas1-4
DallasColorado2-3, OT
Nashville PredatorsSan Jose Sharks1-4
NashvilleSan Jose4-3
NashvilleSan Jose0-3
San JoseNashville4-1
San JoseNashville5-4
NashvilleSan Jose1-2
Calgary FlamesAnaheim Mighty Ducks3-4
CalgaryAnaheim2-1, OT
CalgaryAnaheim3-4
AnaheimCalgary2-5
AnaheimCalgary3-2
CalgaryAnaheim3-2
AnaheimCalgary1-2
CalgaryAnaheim0-3

[CCWS] Uitslag Houston

Sebastien Bourdais heeft de race in Houston in de ChampCar World Series gewonnen. Het was de tweede winst dit seizoen voor de tweevoudig kampioen.

Bourdais' raceweekend begon slecht. Hij werd ziek in het vliegtuig op weg naar Houston en moest een dokter bezoeken om toch te kunnen racen. Donderdag zette hij de snelste tijd neer in de eerste van de twee kwalificatiesessies, maar zijn tijd werd hem afgenomen toen zijn wagen te licht werd bevonden. Uiteindelijk pakte hij vrijdag een vijfde startplaats.

Pole position was voor Mario Dominguez, de eerste voor de Mexicaan. Bij de start pakte hij ook de leiding en wist deze tot de 66e ronde van de 96 ronden vast te houden. Slechts in ronde 27, vlak voordat een gele vlag verscheen, werd hij ingehaald door Bourdais, die direct daarna de pits in ging. In ronde 67 verremde Dominguez zich echter in bocht vijf en spinde de baan af. Hij kon weer op de baan komen, maar was gepasseerd door Bourdais en Paul Tracy. Bourdais gaf de leiding niet meer uit handen, ondanks een aanvallende Tracy achter zich.

Beide Nederlanders in het veld haalden de finish niet. Charles Zwolsman was vanaf een redelijke elfde plaats gestart in het veld van zeventien auto's, maar kwam in de zeventigste ronde in contact met Will Power en vervolgens de muur. Nicky Pastorelli debuteerde in de ChampCars vanaf een zestiende startplaats, maar moest op een kwart van de raceafstand zijn wagen in de pits parkeren met remproblemen.


Sebastien Bourdais, gevolgd door Paul Tracy

posstartcoureurteamrondenachterstand/uitvalreden
14Sebastien Bourdais Newman/Haas96 
22Paul Tracy Forsythe96+ 1.238 sec
31Mario Dominguez Forsythe96+ 3.524
49Nelson Philippe CTE-HVM96+ 7.191
56Justin Wilson RuSPORT 96+ 11.231
613Andrew Ranger Mi-Jack Conquest96+ 16.581
710Will Power Team Australia 96+ 22.566
83AJ Allmendinger RuSPORT 96+ 30.255
914Cristiano da Matta Dale Coyne95+ 1 ronde
107Bruno Junqueira Newman/Haas93+ 3 ronden
--5Alex Tagliani Team Australia 90crash
--8Oriol Servia PKV87crash
130Jan Heylen Dale Coyne82+ 14 ronden
1415Katherine Legge PKV81+ 15 ronden
--11Charles Zwolsman Mi-Jack Conquest69crash
--12Dan Clarke CTE-HVM33mechanisch
--16Nicky Pastorelli Rocketsports29remmen

Puntenklassement

poscoureurpunten
1Sebastien Bourdais68
2Mario Dominguez50
3Justin Wilson48
4Andrew Ranger40
5Alex Tagliani35
6Cristiano da Matta34
7Paul Tracy31
--Nelson Philippe31
9Will Power30
10Jan Heylen26
11Katherine Legge22
12AJ Allmendinger20
13Bruno Junqueira18
14Dan Clarke15
--Charles Zwolsman15
16Oriol Servia12
17Antonio Pizzonia11
18Jimmy Vasser7
19Nicky Pastorelli4

Melkert erkent falen ten tijde Fortuyn

PolitiekOud PvdA-leider Ad Melkert heeft gisteren in het IKON-tv-programma Rosenmöller en... van Paul Rosenmöller, erkend dat hij in 2002 niet goed is omgegaan met de opkomst van Pim Fortuyn. ''Ik heb mezelf te veel in de toren van de bestuurder verschanst. Mijn optreden kreeg daardoor iets bevoogdends.''

Met Melkert als lijsttrekker behaalde de PvdA in 2002 een enorme verkiezingsnederlaag van 23 zetels. De Lijst Pim Fortuyn kwam van niks op 26 zetels. Melkert zei gisteren dat hij er niet in slaagde om in de strijd om de gunst van de kiezer ''de emotie te pakken. Het rationele plan kwam tegenover het emotionele pamflet te staan. Dat is in handen van Fortuyn gekomen, en daar hadden we geen antwoord op.''


Melkert, tegenwoordig de tweede man bij het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP, blikte gisteren ook terug op het voor hem desastreus verlopen lijsttrekkersdebat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Fortuyn zat glorieus aan tafel na de door hem gewonnen verkiezingen in Rotterdam, terwijl Melkert er verslagen bijzat. ''Ik ben toen te veel gaan hangen op het veilige bastion van de regeringsverantwoordelijkheid die we al die jaren gedragen hadden, waardoor ik te veel ontkende wat die revolutie was die zich in Rotterdam afspeelde en waarvan Fortuyn de vertolker was op een manier die me tegenstond.''

De PvdA'er ontkende een hekel te hebben gehad aan de persoon Fortuyn. Zijn weerzin was gericht tegen diens opvattingen. ''De polarisatie over de hoofden van bevolkingsgroepen heen, het in een hoek zetten van buitenlanders en zeggen dat Nederland op slot moest, daar kon ik emotioneel niet mee omgaan'', aldus Melkert tegenover Rosenmöller.


Fortuyn naast Rosenmöller. Op de rug Ad Melkert.

Iran: Hoe dan ook een kernprogramma

Icoon BinnenlandsFrankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zijn een nieuw voorstel aan het maken om Iran te laten stoppen met zijn kernprogramma. Hiermee willen ze voorkomen dat een resolutie van de VN-Veiligheidsraad nodig is. De president Ahmadinejad van Iran heeft nu echter gezegd dat ze zich de moeite beter kunnen besparen. Op de Iraanse televisie noemde hij ieder voorstel waarin Iran moet stoppen met zijn kernprogramma "waardeloos".

De drie Europese landen waren van plan om Iran te overtuigen te stoppen met het kernprogramma door Iran in ruil daarvoor allerlei beloningen te beloven. Iran is naar eigen zeggen alleen bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van kernenergie, maar veel mensen zijn ervan overtuigd dat Iran deze kennis wil gebruiken om atoomwapens te maken.

Predisent Ahmadinejad heeft gezegd dat mensen het non-proliferatieverdrag goed moeten toepassen, vooral artikel twee en vier. In artikel twee staat dat ondertekenaars van het verdrag geen kernwapens zullen ontwikkelen. Artikel vier stelt dat landen vrij zijn de mogelijkheden van kernenergie te onderzoeken. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap vindt echter dat Iran niet genoeg openheid van zaken biedt en dat daardoor niet goed te controleren is of Iran daadwerkelijk alleen met kernenergie bezig is.

Peer en Stosur finalisten in Praag

De finale van het WTA-toernooi in het Tsjechische Praag gaat tussen de Israëlische Shahar Peer en de Australische Samantha Stosur.

Peer, als derde geplaatst, versloeg in de halve finale met 6-3, 6-0 Kaia Kanepi uit Estland. De als vijfde geplaatste Stosur won met 6-1, 6-3 van de Chinese Peng Shuai.

Peer en Stosur speelden één keer eerder tegen elkaar. Dat was vorig jaar tijdens het toernooi van Amelia Island. Toen was Peer met 6-1 en 6-3 de sterkste.

Peijs: A4 gaat zeker afgemaakt worden

Icoon FileHet ontbrekende stuk A4Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat vindt dat de A4 hoe dan ook afgemaakt moet worden. Over het stuk snelweg, dat de aansluiting moet vormen tussen het huidige einde van de A4 bij Delft en de A20 bij Rotterdam, wordt al veertig jaar ruzie gemaakt tussen de rijksoverheid en de lokale overheden. Over zowel de financiering als het tracé is al die tijd geen overeenstemming bereikt en minister Peijs is het meer dan zat. Voor de zomer wil ze een beslissing, anders laat ze het zelf doen.

Als alles gaat zoals de minister het wil, ligt er in 2007 een definitief plan voor de bouw van de zeven kilometer snelweg. In 2008 zou er dan begonnen kunnen worden met de aanleg. 511 miljoen euro heeft de minister beschikbaar voor dit stuk snelweg. De gemeente Rotterdam, de gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland steunen de plannen al. Uiteindelijk zou de A4 de A13 flink moeten kunnen ontlasten.

De afgelopen week nam minister Peijs nóg een opmerkelijke beslissing over een belangrijke snelweg. De A2 tussen Utrecht en Amsterdam krijgt er in 2010 twee rijstroken per rijrichting bij, waardoor hij naar tien rijbanen gaat.

[GP2] Uitslag 1e race Barcelona

De eerste race van het GP2 weekend in Barcelona is gewonnen door Alexander Premat. De Fransman wist in de laatste ronde de leiding over te nemen van Lewis Hamilton.

Nelson Piquet Junior vertrok vanaf pole nadat de snelste tijden van een zestal rijders ongeldig waren verklaard. Hieronder was ook de man die gisteren de pole position pakte, Lewis Hamilton. De reden voor deze straf was het negeren van gele vlaggen tijdens de kwalificatie.

Bij de start kwam Hamilton slecht weg en viel terug van een vierde naar een achtste positie. Piquet had wel een goede start en pakte meteen de leiding. Al snel kwam Hamilton samen met Lapierre naar binnen voor de verplichte pitstop. Weer uit de pits had Hamilton een vrije baan voor zich en wist meteen de snelste rondetijd neer te zetten. Voor in het veld probeerde Piquet zijn voorsprong op de rest van het veld uit te bouwen.

Nadat ook Piquet binnen was geweest voor zijn verplichte pitstop leek hij op weg naar een overwinning. De raceleiding had echter een snelheidsovertreding in de pitstraat geconstateerd. Hiervoor kreeg Piquet een drive through penalty en viel hij ver terug. Voor in het veld was er een gevecht voor de eerste positie gaande tussen Premat en Hamilton. In de laaste ronde van de wedstrijd probeerde Premat met een risicovolle manoeuvre voorbij Hamilton te komen. Hamilton liet de Fransman echter niet genoeg ruimte en de twee raakten elkaar. Hamilton spinde van de baan en Premat kon zijn overwinning veilig stellen.

Uiteindelijk wist Hamilton nog als tweede over de streep te komen, voor Ammermüller. Piquet was inmiddels opgeklommen tot een vierde plaats. Hierdoor delen Piquet en Hamilton de leiding in het kampioenschap met beide 34 punten.

Uitslag race 1 GP2series Barcelona:

Pos.RijderTeamTijdRonden
1A. PrematART-39
2L. HamiltonART00'02"18739
3M. AmmermullerArden00'10"96339
4N. PiquetPiquet Sports00'11"72039
5T. GommendyiSport00'13"00539
6F. MonfardiniDAMS00'14"84839
7A. NegrãoPiquet Sports00'20"11339
8O. PlaDPR00'23"00039
9E. VisoiSport00'31"74239
10G. PantanoFMS00'33"71339
11A. CarrollRacing Eng.00'38"17339
12T. GlockBCN Comp.00'48"66039
13L. Di GrassiDurango00'53"30339
14F. PereraDAMS01'02"59039
15J. VillaRacing Eng.01'07"21939
16J. TahinciFMS01'07"53939
17C. PiccioneDurango-38
18F. PorteiroCampos Racing-38
19A. VallesCampos Racing-37
20N. LapierreArden-34
21J. LopezSuper Nova-22
22G. BruniTrident-22
23H. YoshimotoBCN Comp.-20
24A. ZuberTrident-16
25S. HernandezDurango-16
26F. FauzySuper Nova-15

CD: Bubba Sparxxx - The Charm

Tegenwoordig onder contract bij Big Boi's Purple Ribbon Records brengt Bubba Sparxxx zijn derde album uit. Met de nieuwe platenmaatschappij komt ogenschijnlijk een nieuwe sound, maar het is ook meer van de vertrouwde Bubba. Vertrouwde Bubba, zo voelt het echt, want op één of andere manier blijft het idee dat hij nog écht bij die oude garde hoort door mijn hoofd spoken. Ik denk aan de hits Ugly en Deliverance en dan lijkt het allemaal zo lang geleden, maar feit is dat zijn debuut Dark Days, Bright Nights in 2001 uitkwam. Nu, eigenlijk 'pas' 5 jaar later komt hij met The Charm. De titel suggereert: Third time is the Charm. De vraag is nu alleen of dat ook zo is.


Nieuwe Guild Wars Expansion in de maak

Op het laatste moment van de E3 heeft NCsoft nog een tweede expansion voor Guild Wars getoond. De expansion heeft een Noord-Afrikaanse thema en de gebouwen en omgevingen zijn geinspireerd door Marokko, Tunesië en de Savanne.

De expansion is nog niet officieel aangekondigd, maar verwacht wordt dat dit gebeurt als Factions wat langer uit is. Meer informatie volgt dan ook bij deze aankondiging.

Vandaag moederdag

Icoon AlgemeenVoor iedereen die het vergeten was: vandaag is het moederdag. Meer dan tachtig procent van de Nederlanders besteedt daar aandacht aan. Van alle moederdagvierders doet negentig procent dat door een cadeautje te kopen. Een bloemetje is favoriet. Bloemenveiling FloraHolland draaide de afgelopen week dan ook een recordomzet van 140 miljoen bloemen, genoeg bloemen om de weg van Den Haag naar Berlijn ermee vol te zetten. Ook cosmetica en parfum doen het erg goed met moederdag.

FloraHolland geeft het advies om voor moeder een niet te bont gekleurd boeket te kopen, met zonnebloemen maar met weinig groen. Onderzoeksbureau Q&A heeft samen met het Algemeen Dagblad onderzoek gedaan naar wat moeders het liefste hebben. Zij zeggen dat het vooral geen praktische cadeaus moeten zijn. Dat is meer iets voor vaderdag. Moeders willen volgens het onderzoek vooral dingen waarmee ze kunnen ontspannen: een boek, een cd of een etentje.

Uitslagen Frankrijk Speelronde 38

In de laatste speelronde in Frankrijk liet kampioen Olympique Lyon zaterdagavond zien over genoeg scorend vermogen te beschikken. Middenmoter Le Mans werd met een 8-1 nederlaag huiswaarts gestuurd.

De gasten waren in het Stade de Gerland nog wel op voorsprong gekomen, maar Lyon stelde daarna al snel orde op zaken. De Braziliaanse aanvaller Fred had met drie doelpunten een groot aandeel in de monsterscore.

Lille wist zich te verzekeren van een plekje in de voorronde van de Champions League. De ploeg speelde met 2-2 gelijk bij Stade Rennes en wist daardoor de derde plek op de ranglijst te behouden.

Olympique Marseille liep directe kwalificatie voor Europees voetbal mis door het 1-1 gelijkspel tegen Girondins Bordeaux. Marseille kwam nog wel op voorsprong, maar vlak voor tijd maakte Menegazzo namens de gasten gelijk. De Zuid-Fransen mogen nu gaan deelnemen aan de Intertoto Cup.

De Noord-Fransen van RC Lens profiteerden van het puntverlies van Marseille. Met een 3-1 overwinning wist de ploeg beslag te leggen op de vierde plaats en spelen ze aankomend seizoen UEFA Cup voetbal.

Uitslagen

Olympique Lyon - Le Mans 8-1
AC Ajaccio - St Etienne 3-1
Auxerre - Strasbourg 4-0
Metz - Paris St. Germain 1-0
AS Monaco - Nancy 2-2
Toulouse - Sochaux 1-2
Troyes - Nice 1-2
Ol. Marseille - Girondins Bordeaux 1-1
Stade Rennes - Lille 2-2
RC Lens- FC Nantes 3-1

Eindstand:

Positie:Club:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Ol. Lyon**388473 - 31
2Bordeaux**386943 - 25
3Lille OSC***386256 - 31
4RC Lens^386048 - 34
5Ol. Marseille^^386044 - 35
6AJ Auxerre385950 - 39
7Rennes385948 - 49
8Ol. Nice385836 - 31
9PSG385244 - 38
10AS Monacos385242 - 36
11Le Mans385233 - 36
12Nancy384835 - 37
13Saint-Etienne384729 - 39
14Nantes384537 - 41
15Sochaux384434 - 47
16Toulouse384136 - 47
17Troyes383937 - 47
18Ajaccio AC*383327 - 53
19Strassbourg*382933 - 56
20FC Metz*382926 - 59

** = Champions League
*** = Voorronde Champions League
^ = UEFA Cup
^^ = Intertoto Cup
* = Gedegradeerd

Catania naar Serie A

Catania maakt komend seizoen haar opwachting in de Serie A. De ploeg uit Sicilië had aan een 3-0 zege op Pescara voldoende.

Spinesi (2X) en Zerbi tekenden voor de doelpunten. De Rossazzurri ontbraken liefst 22 jaar op het hoogste niveau. Pas sinds 2002 komt de ploeg weer uit in de Serie B, na jarenlang een rol te hebben vertolkt in de spelonken van het Italiaanse voetbal. Atalanta Bergamo verzekerde zich afgelopen week al van promotie. Voor het derde ticket heeft Torino de beste papieren.

Ook Mexico heeft selectie rond

De Mexicaanse bondscoach Ricardo Lavolpe heeft zijn definitieve WK-selectie bekendgemaakt.

Lavolpe moest nog drie spelers laten afvallen en Joel Huiqui, Jaime Lozano en Israel Lopez werden teleurgesteld. De 37-jarige Claudio Suarez maakt dus deel uit van het keurkorps, evenals het genaturaliseerde duo Antonio Naelson en Guillermo Franco. Laatstgenoemde is samen met Jared Borgetti en Rafael Marquez de enige die zijn brood verdient in Europa. Mexico reist zaterdag naar Frankrijk voor een trainingskamp en speelt ook nog een oefenduel tegen Les Bleus. Op 1 juni fungeert Nederland bovendien als sparringpartner.

De selectie:

Doel: Oswaldo Sanchez (Guadalajara/Chivas), Guillermo Ochoa (America), Jesus Corona (UAG/Tecos)

Verdediging: Jose Antonio Castro (America), Rafael Marquez (Barcelona), Mario Mendez (Monterrey), Ricardo Osorio (Cruz Azul), Francisco Rodriguez (Guadalajara/Chivas), Carlos Salcido (Guadalajara/Chivas), Claudio Suarez (Chivas USA), Andres Guardado (Atlas), Gonzalo Pineda (Guadalajara/Chivas)

Middenveld: Luis Perez (Monterrey), Pavel Pardo (America), Antonio Naelson (Toluca), Rafael Garcia (Atlas), Gerardo Torrado (Cruz Azul), Ramon Morales (Guadalajara/Chivas)

Aanval: Jared Borgetti (Bolton Wanderers), Guillermo Franco (Villarreal), Francisco Fonseca (Cruz Azul), Omar Bravo (Guadalajara/Chivas), Jesus Arellano (Monterrey)

Van Gemerden strandt in halve finale

Melle van Gemerden is er niet in geslaagd de finale van het challengertoernooi in Dresden te bereiken. De Amsterdammer verloor in drie sets van Simon Greul.

Greul was met 6-4, 4-6 en 6-3 net de meerdere van Van Gemerden. In de eerste ronde toonde de Zwitser zich nog te sterk voor Peter Wessels. Voor Van Gemerden is het de tweede keer binnen één week dat hij een halve finale van een challenger verliest. In Ostrava versperde de Spanjaard Marcel Granollers-Pujol de weg.

Belgische beker voor Zulte

Zulte Waregem heeft een uitstekend seizoen bekroond met de Beker van België. De nummer zes van de competitie versloeg Excelsior Moeskroen in het Koning Boudewijnstadion: 2-1.

Tim Matthys tekende in blessuretijd voor de winnende treffer, waardoor Zulte komend seizoen acte de présence geeft in de UEFA Cup. De wedstrijd viel enigszins tegen; veel kansen creëerden beide teams niet. De eerste de beste mogelijkheid voor Zulte was meteen raak: Stefan Leleu kopte een vrije trap van Matthys binnen. Zulte nam hierna het heft in handen, zonder verder tot scoren te komen. Een kwartier na rust maakte Adnan Custovic namens Moeskroen gelijk. Moeskroen leek door te drukken, totdat Matthys’ gouden moment in de toegevoegde speeltijd een eind maakte aan de finale.

IDL: Barney, Lloyd naar finale

Raymond van Barneveld en Colin Lloyd treffen elkaar vanavond in de finale van de International Darts League.

Van Barneveld versloeg met 9-7 Simon Whitlock, de bedwinger van Phil Taylor. Whitlock opende briljant door zevenmaal de triple 20 te raken op weg naar een negendarter, iets wat uiteindelijk niet lukte. Binnen no time leidde The Wizard met 3-0, dankzij onder meer een finish van 144. Van Barneveld knokte zich langzaam terug en de volgende drie sets waren voor hem, alle met 2-1.

Tot 5-5 ging het gelijk op, waarna Van Barneveld doordrukte. De Hagenaar kwam helemaal in zijn ritme, getuige een elf- en een twaalfdarter. Op 6-5 plaatste Barney de break middels een 96 finish. Whitlock versaagde niet, maar dankzij nog een twaalfdarter zit Van Barneveld in de eindstrijd. ”Toen het 3-0 stond, vreesde ik een 9-0 afgang. Gelukkig kun je in dit format snel de zaken veranderen”, blikte Van Barneveld terug.

Colin Lloyd was verantwoordelijk voor de eliminatie van Roland Scholten: 9-8. Scholten kreeg in de zestiende set via dubbel 9 een matchdart. Lloyd benutte wel z’n kans, en in de beslissende set heerste Jaws. De wedstrijd kende een merkwaardig verloop: Lloyd pakte een 1-2 voorsprong, vervolgens racete Scholten naar 5-2, alvorens de Engelsman twee achtereenvolgende sets pakte. De komende zeven sets lieten breaks over en weer zien. ”Ik ben content met mijn speelwijze, maar een voorsprong van 5-3 en 8-6 zou je eigenlijk niet moeten weggeven”, aldus Scholten.


Van Barneveld – Whitlock 9-7
(1-2, 0-2, 1-2, 2-1, 2-1, 2-1, 2-0, 0-2, 2-1, 0-2, 2-1, 2-1, 1-2, 2-1, 0-2, 2-1)

Lloyd – Scholten 9-8
(0-2, 2-1, 2-0, 0-2, 0-2, 0-2, 0-2, 2-0, 2-0, 1-2, 2-1, 0-2, 2-1, 0-2, 2-0, 2-1, 2-0)

CD: Various - They ll Have To Catch Us First

Bij de eerste tonen van deze verzamelaar denk ik spontaan dat er iets hapert aan mijn muziekinstallatie. Ik heb geen cd van Wilco of John Zorn in mijn digitale draaitafel gestopt, maar zo klinkt het ongeveer als mijn luidsprekers niet goed aan gesloten zijn. Gelukkig duurt de verwarring slecht een paar seconden, en is er daarna vrij baan voor de beluistering van de verzamelaar van het Domino label, They'll Have To Catch Us First.

Boek: Kevin Wells - Vaarwel liefste Holly

Holly Wells en Jessica Chapman, Soham en Ian Huntley, de meesten zullen hier wel iets over hebben gelezen of gehoord tussen augustus 2002 en december 2003. Holly was een meisje van tien. Was, want helaas moest dit onschuldige leven beëindigd worden door een pedofiel. De vader van Holly, Kevin Wells, heeft dit boek geschreven als afscheid en afsluiting van een vreselijke periode waarin zijn dochter vermist werd, haar lichaam levenloos werd gevonden in een greppel en een moeilijke tijd van gerechtigheid en berechting aanbrak.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.