FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 november 2003

UPC koopt internetrechten Champions League

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kabelbedrijf UPC heeft vandaag bekendgemaakt dat het de internetrechten voor uitzendingen van de UEFA Champions League-wedstrijden heeft verworven. Eerder bemachtigde UPC al de rechten voor tv-uitzendingen van wedstrijden tot 2006.

Via internet kunnen klanten van Chello, de internetdienst van UPC, de wedstrijden terugkijken. Op deze manier hoopt UPC voetbalfans die een uitzending van een wedstrijd op tv hebben gemist, tegemoet te komen. Verder biedt Chello aanvullende informatie over de Champions League, waaronder een video-archief van tien jaar UEFA Champions League.

De overeenkomst geldt alleen voor het seizoen 2003-2004. Onbekend is hoeveel UPC voor de uitzendrechten heeft betaald.

Brand JŁlich (D) eist zesde dode

De brand die gisterochtend in een woning in het Duitse JŁlich woedde, heeft een zesde dodelijk slachtoffer geŽist. De enige overlevende, een jongetje van twee jaar oud, is vandaag overleden. Zijn ouders, twee zusjes en een oudere vrouw kwamen al tijdens de brand om.

Uit onderzoek is gebleken dat de brand, ontstaan in de kelder van het appartementencomplex, is aangestoken. De dader is nog spoorloos. Omdat JŁlich in diepe rouw verkeert is de kermis, die vandaag zou beginnen, afgelast.

Vrouw neergestoken bij overval op tankstation

Maan_man had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een overal op een tankstation, gisteravond in Weert, is een 24-jarige vrouw uit Weert levensgevaarlijk gewond geraakt. De dader is vanmorgen in Landgraaf opgepakt. Het blijkt te gaan om een 40-jarige man uit Heythuysen.

De vrouw werd rond 9 uur gisteravond neergestoken, waarna ze hevig bloedend in een aparte ruimte werd opgesloten. Omdat de medewerkster, net voordat de overval plaatsvond, op de stilalarmknop drukte, kon haar leven worden gered. Inmiddels is haar toestand niet meer kritiek.

Onderzoek dood marshall

In 2001 stierf tijdens de Grand Prix van AustraliŽ een baancommissaris door een losgeraakt wiel.

De Medical Practitioners Board heeft hiernaar een onderzoek gedaan. De Board heeft een aantal dokters een waarschuwing gegeven omdat ze zich ongepast gedragen zouden hebben toen ze de marshall aan het helpen waren.

De doktoren David Vissenga en Paul Temme werden bestraft omdat ze toch nog de opdracht gegeven hebben om Graham Beveridge na zijn dood te reanimeren. Christopher Atkin werd ook beschuldigd maar is niet tevreden over het onderzoek.

"De inspanningen vanwege het Alfred Trackside Medical Team en andere dokters waren dapper, maar de uitkomst was ongelukkig. Spijtig genoeg werden deze heldhaftige daden in de schaduw geplaatst en gedegradeerd door de onderzoeken die erop gevolgd zijn", verteld Atkin.

Hij vindt ook dat de reputatie van het team zwaar beschadigd is door dit onderzoek.

Ralf is het zat in Europa

Ralf Schumacher heeft er een nieuw optrekje bij. Een villa ter waarde van 1,6 miljoen dollar.

Dit is opzicht niks raars, maar deze villa staat in het bloedhete Dubai.

Een officier van tourisme-zaken, Maher Jelfar, heeft dit te kennen gegeven.
Hij zegt hierover:" Ralf Schumacher heeft inderdaad een villa gekocht op een van onze eilanden. Het betreft hier een villa met 6 slaapkamers. Waarschijnlijk wilde hij eens iets anders en besloot hij op demediterraanse tour te gaan beginnen".

Er is bekend gemaakt dat het 1,6 miljoen dollar kostende optrekje ondermeer een prive strand en eigen zwembad bevat.

"Eenmaal gezien is nooit meer vergeten", vertelt de Sultan Ahmed bin Sulayem.

Duitse kindermoordenaars voor rechter

In Duitsland vindt momenteel het proces plaats tegen twee mannen, die terechtstaan voor het verkrachten en vermoorden van twee kinderen. Het gaat om de 33-jarige conciŽrge Markus Lewendel en de 28-jarige computertechnicus Markus Wirtz.

Het duo heeft bekend afgelopen maart de 11-jarige Tom en zijn 9-jarige zusje Sonja te hebben ontvoerd. Tom werd nog op de dag van de ontvoering gewurgd, Sonja werd twee dagen lang door beide mannen seksueel misbruikt alvorens eveneens te worden vermoord.

Vandaag zei Markus Lewendel dat hij een tikkende tijdbom is. Hij heeft naar eigen zeggen nog steeds fantasieŽn over het misbruiken van kinderen.

Lewendel
Markus Lewendel


Niet verder lezen als je geen lugubere details wilt weten

Lewendel deed vandaag ook uitgebreid verslag over hoe hij Sonja langzaam wurgde. Daarbij zag hij de gezichten van diverse andere kinderen en dat van zijn moeder voor zich. "Ik krijg geen lucht meer", wist het meisje nog uit te brengen. Waarop Lewendel antwoordde: "Dat is ook de bedoeling''.

Lewendel bevestigde ook dat de twee mannen wegens hun pedoseksuele neigingen ťn om geld te verdienen, hebben overwogen een kinderseksnetwerk op te zetten. ''We maakten vaak autoritjes door de omgeving, op zoek naar vers vlees. Het was een kwestie van tijd voordat er iets gebeurde''.

Volgens Lewendel is hij mede gedreven door haat jegens de kinderen die hem als conciŽrge het leven zuur hebben gemaakt. Wirtz zei dat hij steeds, als hij op zijn werk werd gepest of beledigd, thuis erover fantaseerde om macht over jonge meisjes uit te oefenen. Hij wilde kinderen vastbinden en slaan; Lewendel wilde hen bewerken met kokendhete olie. Beiden zochten het internet af naar kinderporno en gaven zich gezamenlijk over aan fantasieŽn over kindermisbruik.

Wirtz zei vandaag nog nooit geslachtsverkeer met iemand te hebben gehad; Lewendel zei alleen met prostituees en met een man te hebben gesekst.

Het proces tegen de twee verdachten gaat verder op 17 november. Een uitspraak wordt begin december verwacht.

Ook 101 saluutschoten bij een prinses

McGuyver had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mochten prins Willem-Alexander en zijn vrouw MŠxima een dochter krijgen, dan zal het meisje met 101 saluutschoten worden verwelkomd. Het afvuren van saluutschoten bij een nieuwe koninklijke telg is een oud gebruik. Het was echter normaal om alleen bij jongens 101 schoten af te vuren. Meisjes moesten het met 51 schoten doen.

Aangezien de Grondwet sinds 1983 bij de erfopvolging geen onderscheid naar geslacht meer maakt, heeft het kabinet nu besloten ook meisjes met 101 schoten te verwelkomen. Het is overigens niet bekend hoe de oude getallen, die door koning Willem I zijn ingesteld, in zwang zijn geraakt.

Ook zal de geboorte worden gevierd met het voeren van de Nederlandse vlag met oranje wimpel op overheidsgebouwen, het luiden van klokken en aandacht voor de geboorte op websites van de rijksoverheid en van de diensten, instellingen en andere publiekrechtelijke instellingen die onder de overheid ressorteren. Kinderen en ambtenaren zullen geen vrije dag krijgen.

Radio 538 dj woest op Nieuwe Revu

Radio 538 dj Edwin Evers is woest op Nieuwe Revu. Dat zegt hij in Vrij Nederland. Nieuwe Revu plaatste vorige week een foto van de dj op de voorpagina als verwijzing naar een artikel verderop in het blad. Onder de foto stond '20 uur werken voor 1 miljoen euro, dus waarom kijkt Edwin Evers zo zuinig?'. "Dat artikel heb ik als een dolkstoot in de rug ervaren", zegt Evers nu in Vrij Nederland.

Volgens de ochtend-dj is er geen enkele relatie tussen de uren die hij werkt en het geld dat hij daarmee verdient. "Net als in het topvoetbal word je naar je aanleg gehonoreerd. Het lijkt er verdacht veel op dat die tekst op de cover van de Revu is bedacht, waarna het verhaal met mij zich ernaar moest schikken."

Balkenende: Bepaalde satire stoort de koningin

devzero had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister-president Jan Peter Balkenende stoort zich aan programma's die woorden in de mond leggen van leden van het Koninklijk Huis. Balkenende meent dat dit hun imago kan schaden. Vooral het tv-programma Egoland van BNN en het toneelstuk 'Landgenoten, Beatrix spreekt' wekken zijn wrevel.

Balkenende heeft er geen bezwaar tegen dat leden van het Koninklijk Huis onderwerp zijn van satire, zoals bij het VARA-televisieprogramma Kopspijkers. Het gaat er hem vooral om dat er geen verzinsels en halve waarheden in de mond gelegd worden van leden van de Koninklijke familie, die zich daar niet tegen kunnen verweren.

Het kabinet overweegt geen juridische stappen, maar wil wel een discussie over wat wťl en niet kan.

Egoland schrijft zelf op haar site: Hare Majesteit Beatrix van Oranje (enige gelijkenis met onze huidige vorstin berust op louter toeval)............

Helft van de treinen reed maandag niet op tijd

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slechts 52,4 procent van de treinen reed afgelopen maandag op tijd. Op zondag was dat nog 67,5 procent. Daarnaast zijn er deze week ongeveer honderd treinen uit de dienstregeling geschrapt. Volgens de NS komt dit door boomblaadjes op het spoor.

Zaterdag reed nog 82 procent van de treinen volgens de dienstregeling. Wind, regen en herfstbladeren zijn de boosdoeners van de vertragingen. Hierdoor kunnen de wielen van de treinen afvlakken. Deze 'vierkante' wielen zorgen voor onaangenaam gehobbel en moeten mede daarom weer rond worden gemaakt.

Vanaf maandag rijden wel weer meer treinen op tijd.

20% IsraŽliers ziet IsraŽl als gevaar

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 21% van de IsraŽlische bevolking vindt dat de joodse staat een gevaar vormt voor de wereldvrede, zo blijkt uit een onderzoek van de krant 'Yediot Aharonot'. De enquÍte is een reactie op het onderzoek dat de Europese Commissie vier dagen geleden bekend maakte. Volgens die enquÍte vindt 59% van de EU-bevolking IsraŽl het grootste gevaar voor de wereldvrede (onder Nederlanders lag dat zelfs boven de 70%). In IsraŽl leidde dat tot grote beroering.

De overgrote meerderheid van de IsraŽlische bevolking (83%) beschouwt Iran als het grootste gevaar voor de wereldvrede, gevolgd door buurland SyriŽ met 73%. Noord-Korea komt op de derde plaats en IsraŽl op de twaalfde.

Bond wil Turkse letters in Nederlands alfabet

Useroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland moet volgens de Nederlandse Bond voor Oudere Migranten (Nisbo) een aantal Turkse letters in zijn alfabet opnemen. Het gaat onder meer om de letters g met een omgekeerd dakje en de s met een cedille. Op die manier kan worden voorkomen dat namen van Turkse Nederlanders foutief worden gespeld in officiŽle documenten als paspoorten en diploma's.

De Nisbo heeft het voorstel vandaag gedaan in een brief aan de regering. Volgens de bond ondervinden veel Turken problemen bij de douane als ze op vakantie gaan naar hun vaderland, omdat hun namen niet volgens de Turkse spelling in de paspoorten staan. Dat komt omdat bepaalde letters niet op Nederlandse toestenborden voorkomen. Als volwaardige Nederlandse burgers willen ze graag dat hun namen op een correcte manier in hun bescheiden worden geschreven.

Als het voorstel van de bond van de hand wordt gewezen, wil de Nisbo dat er andere oplossingen voor het probleem worden onderzocht.

Smoarriche KankerSwarten!

"Smoarriche kanker Swarten! Smoarige kanker Swarten!" (Besmeurde verkoudheids Zwarten, Besmeurde verkoudheids zwarten!) schreeuwt de achterbank van lijn 41 naar voren, waar een klein 14 jarig negertje zich snel onder de bank verstopt. "Moat gewoan godverdomme net nuverder wurde mei die kankurSwarten!" (Het moet Allahverdomme niet erger worden met die verhipte negers!) "Se kenne net iens gewoon prate! It liket verdomme wol een oarwald hjirre!" (Ze kunnen me daar verhippie niet eens normaal praten, het lijkt hier wel een oerwoud.) De achterbank van lijn 41 reageert door hyperactief op en neer te springen en vreemde kreten te uiten. De bus tuft over de snelweg. "Se mutte sich ris fatsoenlyk waskje!" (Ze zouden zich eens moeten wassen.)

"We soene it godverdomme krekt sa dwan mutte as in Bolward, godverdomme!", (We zouden het verdikke me net zo moeten doen als in Bolsward, verdikkeme.) schreeuwt het kleinste manneke van de achterbank van lijn 41. "Der woene se immers un grut krus in de fik stekke, kreks as die luu van de KaaKaaKaa! Verdomme!" (Daar zou men een kruis in de brand steken, net als onze Arische broeders van de KKK.) "Of gewoan een stjinne troch de ruten smite, dat sil die aaisikers ljerje!" (Of gewoon een steen door de ruiten gooien, dat zal de eierzoekers leren!" "Godverdomme!" (Verhip).

"En oars die smoarige Turken, die kenne sig godverdomme ek net het fatsoen halde! Wat tinken die smoarige s‚nmantsjes wol net! Se helde godverdomme ek nog s‚n smoarige hoer ut dat kankerl‚n van se! Wat mankjerred die kankurTurken! Wat is der verdomme mis mei een gewoane hollanse teef!", (En anders die bevuilde Turken, die kunnen zich verhippetip ook niet fatsoenlijk gedragen. Ze halen verdorie zelfs nog een vrouw uit het land van herkomst, het kinkhoestland, wat is er mis met een Oud-Hollandsch melkvrouwtje?) schreeuwt de aanvoerder van de achterbank door de bus.

De bus stopt. Een aantal mensen stapt uit, en een aantal mensen stapt in. Onder de instappers twee negers. Echte. Gecertificeerde Vijftigcentnegers met houding, en blingbling. Heuse Chizznicks. Van Chizzle. En Frizzle, to. The. Nizzle. De bus vervolgt zijn weg.

"Hest do dien huuswerk ek al dwan?", (Zeg, heb jij mijn huiswerk al af?) zegt het kleinste manneke op een beschaafde toon van de achterbank tegen zijn buurman. "Ja, wie wol noflik, sa even oan it wurk." (Ja, en dat was wel prettig.) "Hee Henk, must do eens oan dien broek sjugge!" zegt Klaas. (Hee, Henk, moet jij eens naar je broek kijken.) Henk kijkt beteuterd naar zijn broek, waar een grote poepvlek de spijkerstof ontsiert. "Hahahaa Godver. Der he'k mie de skoanen oan ouwvege! (Haha, snotje. Ik heb me er mijn schoenen aan afgeveegd.) De rest van de achterbank van lijn 41 lacht. De negers, enkele banken ervoor, draaien zich om en kijken verwonderd achterom. De achterbank krimpt ineen, en de bus begint zich te vullen met de geur van zure angstpoep. (En die komt uit Kopspijkers.)

De bus stopt weer. De dogs van Snoop stappen uit, en de bus rijdt weer verder.

"Gooooooodverdomme sjees! Seagest dat? Godverdomme sees! Wat een swarten! Nononono!" (Gompies, zag je dat? Potsie. Wat een kleurlingen. Nou, nou, nou!) schreeuwt een van de rasechte NNPers op de achterbank naar voren. Henk graait in de tas van iemand op een bank voor zich, pakt er iets uit, en smijt het naar voren. Het broodbakje zeilt door de lucht, alvorens terecht te komen op het hoofd van het kleine 14 jarige knuffelnegertje. "Heeeeeee Swatte! Baviaan! Kest ik Hollansk prate! Of bist een bitsje in mogoal ofsa! Achtelyke Oaljefant!" (Hee, kleurling, kan je ook Nederlands praten, of heb je misschien het syndroom van Down? Bijdehante Olifant!) Het jongetje steekt zijn hoofd boven de stoel uit en begint de boterhammen uit zijn haar te frunniken. "Haaa man dat kinst dochs ek gewoan sittelitte! Ti's Godverdomme gewoan pindakaas! Verdomme! Dat hawwe se fansels net in dat verdomde kut-Afrika f‚n dy he?" (Hee, homie. Dat kan je gewoon zitten laten, het is allegrutjes nog aan toe gewoon pindakaas. Maar dat hebben ze zeker niet, daar in dat verAllahde vaginale Afrika.)

Het jongetje krimpt weer ineen en verstopt zich onder de bank. "Waa, ik wie hjoed ek nog op san websiede van san WP figuur. Da's vet stoer jong, mei allegjerre fan die mooie hakenkruusen en fan die waaitpower dingen. Die wol ik ek! Ik gean se mar ris downloadje. En dan ien myn agenda plakken. Dan sjocht ienien hoe ongloaflik stoer ik wol net bin." (Hee, ik was vandaag op de website van zo'n WP-figuur. Vet stoer, joh. Met allemaal plaatjes van hakenkruizen, en van die Whitepower-dingen. Die wil ik ook, en dan ga ik ze downloaden. En op mijn agenda plakken. Dan ziet iedereen hoe stoer ik ben.) zegt Henk. "Do bist godverdomme hielendal net stoer juh, smaarge baarch! Wat tinkst wol net!" (Je bent helemaal niet stoer, vies varken, wat denk je wel niet.) is het antwoord van zijn buurman, we noemen hem voor het gemak even Gurbe, die zich erna omdraait en naar voren schreeuwt: "Heej negertsjuh! Sjug ris, wa bin ik?" (Hee, negertje, kijk eens, wie ben ik?) Het negertje draait zich om, en ziet Gurbe met 2 vingers onder zijn neus, en een arm in de lucht, terwijl hij schreeuwt: "Sieg heil! Sieg heil! Wir sullen godverdomme swarte! Nuver! Ausweis! Meine opa wille sein fahrrad terug!" Het negertje antwoordt doodkalm: "Chaplin?"

De achterbank van lijn 41 barst uit in woede. "Wat sille we no kriege, smoarige AZCer! Baarch! Wat tinksto wol net! Bietsje de beest uithingje no! He? Wotsoestono!" (Wat zullen we nou krijgen, AZCer! Varken! Wat denk je wel niet! Een beetje de beest uithangen hŤ? Wat zou je nou!) schreeuwen ze in koor, terwijl ze alles wat los en vast zit naar voren smijten. Het negertje krimpt alleen niet meer in elkaar. In plaats daarvan drukt hij op het stopknopje en staat op. Hij loopt naar achteren toe, en zegt tegen de geshockeerde achterbankers, in perfect, accentloos Nederlands: "Godzijdank zijn jullie te dom om daadwerkelijk ook maar enkele invloed te hebben op de manier waarop dit land geregeerd wordt." Daarna stapt hij uit en kijkt met een glimlach achterom naar lijn 41, die verder rijdt met een beduusde achterbank.


Note: Laten we aardig zijn en er geen links-rechts discussie van maken, oke?

Rechters niet blij met miss Afghanistan

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vorige week heeft het hooggerechtshof van Afghanistan zich uitgesproken tegen de 25-jarige Miss Afghanistan, die meedoet aan de Miss Earth-verkiezingen. De Afghaanse, Vida Samadzai, liep vorige week in rode bikini over de catwalk en wist zich te plaatsen voor de eindronde, die zondag in de Filipijnse hoofdstad Manila plaatsvindt.

Het hooggerechtshof oordeelt dat het tegen de sharia, tegen de islam en tegen de cultuur van het Afghaanse volk is dat vrouwen hun lichaam zonder kleren aan anderen tonen. De Taliban zijn al twee jaar niet meer aan de macht, maar veel Afghaanse vrouwen hullen zich nog steeds in een burqa.

Samadzai, die al jaren in de Verenigde Staten woont, geeft toe dat ze zich niet prettig voelde toen ze in een rode bikini over de catwalk liep. ''Het past gewoon niet in mijn cultuur''. De Afghaanse miss meent echter dat ze geen andere keus had, omdat ze zich anders niet kon kwalificeren: ''Het doel heiligt de middelen. Als Miss Afghanistan kan ik de mensen vertellen dat de Afghanen grote behoefte hebben aan hulp''.

Overigens hebben vrijwel de meeste Afghanen geen flauw idee dat er een Miss Afghanistan is, laat staan welke kleur bikini ze heeft gedragen. De Afghaanse pers zwijgt namelijk als het graf over de miss-verkiezingen.

Bouw van UMTS-antennes gaat gewoon door

De bouw van UMTS-antennes gaat gewoon door. Eerder bleek uit onderzoek dat mensen in de buurt van zo'n antenne duizelig konden worden of last konden krijgen van tintelingen. UMTS is de opvolger van het GSM-net. De telefoonproviders moeten in 2007 een landelijk netwerk hebben gebouwd. Dat was een voorwaarde in de vergunning die ze hebben gekregen.

Maar minster Brinkhorst van Economische Zaken vindt niet dat dit een reden is om te stoppen met de bouw van de UMTS-netwerken. Er komt waarschijnlijk wel extra onderzoek naar de schadelijke gevolgen van de antennes.

N'landse tv populair bij Marokkaanse jeugd

Marokkaanse jongeren in Nederland blijken opvallend vaak naar de Nederlandse televisie te kijken. Foquz Etnomarketing deed een onderzoek waaruit blijkt dat Marokkaanse jongens en meisjes gemiddeld 18 uur per week tv-kijken, en dan vooral naar RTL 4, Yorin, MTV en TMF.

Meer dan 50% van de jongens kijkt naar het NOS-Journaal en 27% bekijkt Netwerk. Bij de meisjes valt vooral VARA's Lagerhuis in de smaak; 56,6% kijkt ernaar.

TV-programma's die zich speciaal op allochtonen richten worden door 31,7% van de Marokkaanse jongeren bekeken. Programma's voor allochtonen op Radio 747 AM hoort vrijwel geen enkele jongere: slechts 0,8% zegt die te beluisteren.

NOS Journaal voor de Raad voor de Journalistiek

Wessie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het NOS Journaal wordt door de topambtenaar van justitie die in verband is gebracht met seksueel misbruik van minderjarigen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen, voor de Raad voor de Journalistiek gesleept. Vandaag werd al bekend dat de Gay Krant en Panorama vanwege beschuldigingen tegen de ambtenaar in het ongelijk zijn gesteld door de rechter.

Het Journaal suggereerde volgens de advocaat van de ambtenaar op 5 november nog dat zijn cliŽnt seks heeft gehad met minderjaringen. Maar juist uit de mond van de advocaat citeerde het Journaal: "Achter gesloten deuren heeft hij toegegeven dat hij seks heeft gehad met jonge mannen en dat hij niet altijd vroeg hoe oud ze waren".

Volgens het NOS-Journaal heeft de topambtenaar in een gesprek met Panorama en de Gay Krant gezegd dat hij contact heeft gehad met jonge mannen.

Blessure Shinji Ono valt mee

De blessure van Shinji Ono lijkt mee te vallen.

Ono viel gisteravond met een knieblessure uit en moest in de rust in de kleedkamer blijven.
Een MRI-scan zal uit moeten wijzen dat er geen meniscusbeschadiging aan de knie is en dat er spraken is van een beschadiging aan de binnenkant van de knie.

Van Marwijk geeft aan zich zorgen te maken om Ono, die zich mogelijk toch maandag aansluit bij de nationale ploeg van Japan. "Ik hoop het niet", zegt de trainer. "Ik vind dat hij topfit moet zijn om daar heen te gaan. Maar als de medische staf zondag zegt dat hij nog twee of drie dagen nodig heeft om te herstellen, mogen ze hem volgens mij opeisen."

Engelse trainer knipt zijn haar niet meer

Beetle vertaalde en herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

De voorzitter van een amateurclub in Engeland hoopt zijn team te motiveren door te weigeren om zijn haar te knippen. Hij hoopt dat zijn club in staat is een schok teweeg te brengen.

Gordon Hampton, voorzitter van Shildon, moeten zaterdag aantreden tegen Notts County en heeft zijn haar niet meer geknipt sinds zijn team zich wist te kwalificeren in augustus.

Hampton, die daar nog bovenop het haar nog heeft gekleurd in de clubkleuren paars/zwart, zei: "Het haar komt me nu over de schouders. Ik heb een afspraak gemaakt bij de kapper voor volgend jaar mei, voor het geval we ons plaatsen voor de FA-cup finale."

Haring praat door winden te laten

Sunny, XcUZ_Me, ickw_volkswagen@zonnet.nl>Nickw15 en User-Unknown hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gezellig in een cafť winden laten. Wij mensen vinden dat niet zo fris, maar haringen weten niet beter. Canadese biologen hebben ontdekt dat deze vissen door te winden met elkaar communiceren.

De biologen bestudeerden het gedrag van haringen met camera's en microfoons. Het viel ze op dat de haringen 's nachts door te winden met elkaar praten. "Dat betekent dat ze met hun knetterende winden communiceren", zeggen de biologen.

Voor de visserij kan dit ook belangrijk zijn. Vissers kunnen de haringen dus opsporen met microfoons.

Volgens de Canadezen kunnen vissers de haringen met microfoons dus opsporen. Een haringwind duurt gemiddeld 2,5 seconde. Maar de biologen hoorden ook winden die wel acht seconden aanhielden.

GalŠsek verlengd contract

TomŠs GalŠsek heeft zijn contract met Ajax verlengd. De 30-jarige Tsjechische international staat nu tot 30 juni 2006 bij Ajax onder contract.

TomŠs GalŠsek speelt binnenkort zijn honderdste competitiewedstrijd voor Ajax. Sinds zijn komst naar de Amsterdamse club in de zomer van 2000 speelde hij 94 competitiewedstrijden waarin hij 16 keer scoorde.

Voor zijn komst naar Ajax speelde TomŠs GalŠsek 110 competitiewedstrijden (met 12 doelpunten) voor Willem II. Zijn carriŤre begon bij Banik Ostrava.

Ook originele Nokia batterijen gevaarlijk

QuietGuy herschreef voor ons via de newssubmit het volgende bericht:

Nokia BMC-3 batterijUit onderzoek van de Belgische Consumentenbond 'Test Aankoop' blijkt dat ook de originele Nokia batterijen kunnen exploderen bij kortsluiting. Het gaat hierbij om een tweetal typen accu's, namelijk de Nokia BML-3 en Nokia BMC-3 accu's. Volgens 'Test Aankoop' kunnen deze accu's een temperatuur van 130 graden bereiken en doorbranden of barsten.

De Nederlandse Consumentenbond gaat Nokia ter verantwoording roepen. "Wij willen binnenkort een gesprek met Nokia hierover", aldus de Consumentenbond. "Nokia moet zijn verantwoording nemen en alle batterijen gratis testen en vervangen als ze niet in orde zijn."

Overigens is de beveiliging tegen kortsluiting bij nieuwe modellen wel goed volgens 'Test Aankoop'.

Postbodes krijgen RSI van verticale brievenbus

Wessie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

TPG Post wil dat er binnenkort alleen nog maar brievenbussen met een horizontale gleuf zijn. Het bedrijf vraagt daarom op ergonomische gronden. Een verticale gleuf kan bij postbodes namelijk een tennisarm veroorzaken.

In Limburg heeft een aantal huishoudens al een brief ontvangen van TPG Post met het verzoek om hun verticale brievenbus te vervangen door een horizontale. Voor de aanpassing krijgen de huishoudens twee maanden de tijd. Hebben ze daarna nog steeds een brievenbus met een verticale gleuf, dan bezorgt TPG er geen post meer.

Advocaat: Van Nistelrooij op de bank

Bondscoach Dick Advocaat zal niet afwijken van het eerdere plan, dit verklaart hij in de Schotse krant Daily Record. Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert zullen geen koppel vormen tegen Schotland.

Advocaat heeft de spelers de afgelopen weken gezien en is niet van gedachten veranderd. Bij Manchester United-Glasgow Rangers (3-1) zag hij Van Nistelrooij tweemaal scoren. De spits speelt onder Advocaat zelden een volle wedstrijd en komt weinig te scoren. Kluivert bevalt goed in Oranje.

Advocaat zei verder dat Clarence Seedorf op de voorlopige lijst van de selectie voor de playoff tegen Schotland staat.

CWI leest mail werkzoekenden

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft vandaag verklaard dat het de e-mail die werkzoekenden versturen via de internetcomputers die op vestigingen van het CWI aanwezig zijn leest. Sommige klanten zouden de computers gebruiken voor bijvoorbeeld het e-mailen naar vrienden.

De computers die op de 131 vestigingen van het CWI aanwezig zijn zijn er om werkzoekenden de gelegenheid te geven te zoeken naar en reageren op vacatures op het internet.

Het CWI reageerde door te zeggen dat ze moet controleren of de mensen zich hier wel aan houden. "Dat is niet tegen de regels. Wij waarschuwen mensen vooraf."

De computers staan in een openbare ruimte waar medewerkers van het CWI rondlopen. Wanneer die constateren dat iemand de computers niet gebruikt om werk te vinden dan volgt er een waarschuwing. "Na een aantal waarschuwingen confronteren wij als laatste toevlucht de gebruiker met de verstuurde persoonlijke e-mail.", aldus een woordvoerder van het CWI.

Het CWI moet volgens het College bescherming persoonsgegevens de werkzoekenden duidelijk maken op wat voor manier en waarvoor het computergebruik dient te geschieden en dat het gecontroleerd kan worden. "De informatieplicht weegt heel zwaar in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Wij zullen ons laten informeren door het CWI hoe zij dit doen."

Het gebruik van de computers voor privťdoeleinden valt mee sinds het CWI de werkzoekenden op de controle wijst, aldus de woordvoerder.

Vrouw vermoord in Weert

RoelS had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een woning aan de Doolhofstraat in het Limburgse Weert is vanmorgen een vrouw vermoord. Inmiddels is een 39-jarige man aangehouden in verband met de moord, volgens buurtbewoners gaat het om Sjaak M. Over het motief van de dader is nog niks bekend, de zaak wordt momenteel onderzocht door tien rechercheurs.

Het slachtoffer zou een dakloze verslaafde zijn, die volgens buurtbewoners van de verdachte regelmatig bij M. op bezoek kwam. Wat er de afgelopen nacht tussen de twee is voorgevallen, is niet bekend. De verdachte wordt nog verhoord.

KRO start onderzoek naar zichzelf

De KRO gaat onderzoeken of ze zich zelf wel aan de regels houdt. Dit na een onderzoek van NRC Handelsblad waaruit afgelopen zaterdag bleek dat familieleden en vrienden van omroepdirecteuren werkopdrachten ontvangen via hun contacten. De KRO-directie werd daarbij expliciet genoemd. Een externe commissie moet nu gaan uitzoeken of het beleid van de omroep wel 'transparant is'. Overigens gaat de commissie ook zoveel mogelijk de hele Publieke Omroep bekijken.

Het Commissariaat voor de Media pleitte eerder deze week al voor een omroepbrede gedragscode. "De mediawet moet worden aangescherpt zodat integriteitsschendingen bij publieke omroepen kunnen worden tegengegaan", zo liet een woordvoerder van het commissariaat eerder weten. Ook staatssecretaris Van der Laan voelt wel wat voor zo'n code.

Overigens ligt de Publieke Omroep de laatste tijd vaker onder Vuur. "Het lijkt wel alsof er een nationaal spel is ontstaan: omroepverenigingen pesten", dat schreef EO-directeur Andries Knevel in zijn internetdagboek. Ook in de politiek gaan nu stemmen op om bijvoorbeeld de ledeneis bij de omroepen te laten vallen.

Wanneer het onderzoek klaar is, is niet bekend.

Tv-zender Bulgarije uit de lucht gehaald

Voor het eerst heeft Bulgarije een televisiestation uit de lucht gehaald. Op de commerciŽle zender 'Den TV' was een programma te zien waarin de kijker zijn gal kon spuwen over de Turkse minderheid. Het programma is in strijd met de mediawet, zo oordeelde de mediaraad donderdag. Het is verboden aan te zetten tot intolerantie.

'Den TV' raakte zijn zendvergunning kwijt. Ongeveer 10% van de bijna acht miljoen Bulgaren zijn etnische Turken.

Man slaapt 8 jaar naast dode echtgenote

Wessie en bordewolf hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Noord-China heeft een man acht jaar lang naast het dode lichaam van zijn vrouw geslapen. Zijn echtgenote was in 1995 gestorven aan een hersenbloeding.

De Chinese media melden dat de weduwnaar het overlijden van zijn vrouw niet bekend wilde maken. Aan buurtbewoners vertelde de man dat zijn vrouw zich binnenshuis ontspande. De politie werd uiteindelijk gewaarschuwd door wantrouwende buren. Het lichaam van de vrouw werd in bed gevonden toen agenten het huis bestormden.

Concorde-souvenirs vliegen weg

Delen van de Concorde worden verkocht in Londen. Het cadeau voor iemand die alles al heeft, een stukje Concorde. De supersonische jet die vorige maand haar laatste vlucht maakte.

Alles van het vliegtuig wordt te koop aangeboden, de prijzen liggen tussen de $50, - en $58.500, - . Zo worden de stoelen van de piloten, metertjes van het controle paneel, het servies en zelfs het staartwiel te koop aangeboden.

Voor de echte verzamelaar zijn zelfs de vleugels, kompleet met de anti-ijs hitte panelen te koop. De opbrengsten van de verkoop gaan naar verscheidene goede doelen, aldus British Airways, die de verkoop organiseert.

Programma HCE (week 45)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 45)

DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00 Vitesse Willem II -
.
za19.30 SC Heerenveen FC Zwolle -
za19.30 PSV RBC Roosendaal -
za19.30 NAC Breda AZ -
za19.30 Roda JC FC Twente -
.
zo12.30 FC Volendam Feyenoord -
zo14.30 FC Utrecht RKC Waalwijk -
zo14.30 ADO Den Haag Ajax -
zo14.30 NEC FC Groningen -

Italiaanse clubs presteren

De Italiaanse teams hebben zich Europees herpakt. De overgebleven afvaardiging kwam gister tot winst.

AS Roma won thuis met 1-0 van Hajduk Split. Perugia klopte Aris Saloniki (2-0). Parma verzekerde zich zelfs al zo ongeveer voor de volgende ronde met een 0-4 zege op SV Salzburg.

Gevoegd daarbij het sterke optreden van AC Milan en Juventus in de Champions League maken de Italianen wederom indruk op Europa.

Verplicht Turks voor brugklassers

Roland/Sphere, Porschedriver en ViTaMiN§ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de St. Gerardus Majellamavo in Utrecht wordt volgend jaar aan alle eersteklassers het vak Turks gegeven. De leerlingen kunnen vervolgens zelf kiezen of ze hier in het tweede jaar verder mee willen gaan en er examen in doen of ze het vak willen laten vallen. De directeur van de school, Ton van Vught, wil dat Turks net zo'n gewone taal in het onderwijs wordt als Frans en Duits.

Op dit moment krijgen al vijftien leerlingen van de school les in Turks. Deze leerlingen zijn afkomstig van het Thorbecke College dat is opgeheven. Daar stond Turks op het lesrooster. "Zij vroegen of zij hier ook Turks kunnen krijgen. Dat vond ik wel een goed idee.", aldus Van Vught. De school is de enige in de stad die het vak geeft.

Andere leerlingen gaven vervolgens ook te kennen dat ze de taal wel zouden willen leren, aldus de directeur. Dit zette hem ertoe aan Turks te gaan verplichten in de eerste klassen. "De leerlingen maken in de eerste klas verplicht kennis met Frans en Duits en straks ook Turks. Zij kiezen twee talen om mee door te gaan."

Het vak zou een volwaardig onderdeel van het onderwijs moeten worden, aldus Van Vught. "Straks zit Turkije bij de Europese Unie en dan is Turks gewoon een Europese taal. Daarom moet je het op school aanbieden." Hij noemt het onzin dat het vak gegeven gaat worden om de allochtone leerlingen op school ter wille te zijn. Het zou er om gaan dat Turks een moderne vreemde taal is.

Van Vught heeft bewust gezocht naar een Nederlandse docent voor het vak, om het zo uit de 'probleemhoek' te halen. Een oud leerling van de school, die Turkse taal- en letterkunde gestudeerd, Ton Duindam geeft sinds augustus twee uur per week Turks. Die verklaarde dat leerlingen het juist leuk vonden om van een Nederlander Turks te krijgen.

Duindam is ook werkachtig bij het CITO. Het eindexamen Turks is nu van een hoog niveau, omdat Turken er examen in doen. Besproken moet worden hoe het vak geŽxamineerd moet gaan worden als ook niet-Turken het willen maken.

Van Vught wil naast Turks ook Arabisch gaan geven op zijn school, de invoering daarvan zal waarschijnlijk in 2005 plaatsvinden. De taal zou zo belangrijk zijn in de wereld dat dat een plek in het onderwijsprogramma rechtvaardigt.

Strijdplan Bolivia gestolen

Dieven hebben deze week uit het huis van bondscoach Nelson Acosta van Bolivia tactische plannen weten te ontvreemden.

De inbrekers namen onder meer twee laptops mee. Inclusief de trainingsopbouw en tactische plannen van het Boliviaanse team. De voorbereiding op het WK-kwalificatieduel met ArgentiniŽ is daarmee verstoord.

Bolivia speelt op 15 november in en tegen ArgentiniŽ. Eerder won het van Columbia (4-0) en verloor het van Uruguay (0-5).

AEL dient klacht in tegen hulporganisatie

realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In BelgiŽ heeft de Arabisch Europese Liga (AEL) heeft een klacht ingediend tegen de hulporganisatie Moeders voor Moeders wegens racisme en discriminatie. "De voorzitster van Moeders voor Moeders zegt dat ze bang is van de AEL. Ze is terecht bang. Racisten dienen bang te zijn van AEL, want wij laten niet met onze gemeenschap en onze religie sollen,", aldus de AEL.

Aanleiding voor de klacht was een voorval afgelopen dinsdag in Antwerpen waar een vrouw met een hoofddoek om gevraagd werd deze af te doen. Moeders voor Moeders eiste dat de vrouw dit deed, wanneer ze hulp wilde ontvangen. De vrouw weigerde dit. De politie kwam er zelfs aan te pas.

De AEL verklaart op hun website dat het voorval in strijd is met de grondwet. "Vrijheid van godsdienst is een feit waar iedere instelling zich naar dient te schikken. Het interne reglement waarop de voorzitster zich beroept, is ondergeschikt aan de grondwet en is gewoonweg racistisch."

De AEL wil dat de organisatie zich aan de wet houdt en iedereen ongeacht afkomst of religie helpt. "Indien de organisatie niet bereid is zich aan te passen aan de wet, zullen wij dit via alle mogelijke middelen afdwingen en eventueel de organisatie laten opdoeken. In de samenleving waar wij als de AEL naar streven is er geen plaats voor fascisten."

Panorama en Gay Krant veroordeeld

Nadat Panorama en de Gay Krant afgelopen woensdag al hun excuses moesten maken aan het adres van de secretaris-generaal van Justitie, omdat ze hem ten onrechte beschuldigd hadden van seksueel misbruik van jongeren, zijn beide bladen nu in het ongelijk gesteld in de zaak tegen de oud-deken van Weert.

De bladen hadden eerder beweerd dat de geestelijke aan seksfeesten had deelgenomen. Ook werd gesuggereerd dat de deken betrokken was bij het seksnetwerk in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. De voorzieningenrechter in Den Bosch vindt de echter dat de Gay Krant en Panorama geen enkel bewijs hebben.

Beide tijdschriften moeten nu de berichtgeving over de oud-deken rectificeren. Bovendien moeten ze 5.000 euro schadevergoeding betalen.

Wellicht tůch leven op Mars

Nieuw onderzoek toont aan dat er wellicht wel leven op Mars aanwezig is, maar dit eenvoudigweg niet detecteerd is. Dit hebben wetenschappers van de NASA Ames Research Center gezegd nadat ze in een gebied op Aarde dat op Mars lijkt onderzoek hebben gepleegd.


Foto van de Viking-1 op Mars toont een schijnbaar dorre woestijn

In 1976 landde de Viking-1 op het Mars oppervlak, waar het de grond testte op aanwezigheid van koolstof, de bouwstoffen van leven. Dit werd niet gedetecteerd, dus men heeft aangenomen dat Mars een dode planeet is. De Atacama woestijn in Chili heeft dezelfde eigenschappen als Mars. De wetenschappers hebben in deze woestijn dezelfde test als de Viking-1 gedaan. Hieruit kwamen dezelfde conclusies als de test op Mars. Met andere woorden: De Aarde moest een dode planeet zijn.

Toen men echter geavanceerdere metingen deed, bleken er wťl minescule sporen van organisch leven te zijn, op een niveau die de Viking-1 niet kon detecteren. Dus de mogelijkheid bestaat dat er al die tijd gewoon organisch materiaal was, maar dit gewoon niet gedetecteerd was.

De Atacama woestijn gaat een waardevol testgebied worden om nieuwe instrumenten te ontwerpen en experimenten te houden voor toekomstige Mars-missies. Er zijn twee instrumenten in ontwikkeling, de Mars Oxidant Instrument en de Mars Oxidant Detector. "We hopen dat deze instrumenten grond ontdekken waarmee aangetoond kan worden dat er leven op Mars is, of is geweest", zegt Dr. Quinn van de NASA.

Jongen uit Bavel acht uur ontvoerd

Een 15-jarige jongen uit Bavel is donderdagavond ontvoerd en acht uur lang gegijzeld gehouden. Politie en justitie sloegen groot alarm nadat een getuige had gemeld dat twee mannen de jongen tegen zijn zin hadden meegenomen in een auto met een Frans kenteken.

Kort na middernacht belde de jongen zijn ouders en vertelde dat hij op weg naar huis was. Hij was ergens in BelgiŽ vrijgelaten. Waarom de jongen ontvoerd werd, is nog niet duidelijk.

Politie en justitie houden er rekening mee dat de ontvoering bedoeld is geweest als een signaal dat derden zich moeten houden aan zakelijke of persoonlijke afspraken. De politie zegt niet bekend te kunnen maken om welke zakelijke afspraken het gaat.

School verrast over uitlekken mishandeling

De Amsterdamse school waar afgelopen dinsdag een leraar werd mishandeld, is verbaasd dat het incident naar buiten is gekomen. Volgens directrice Marian Konijn, van het Sweelinck College, was met de politie afgesproken voorlopig totale mediastilte te houden.

De vier vmbo-leerlingen (15 tot 16 jaar) die vastzaten voor het mishandelen van de leraar, zijn na verhoor weer vrijgelaten. Ze zijn in afwachting van het politieonderzoek wel van school geschorst.

Volgens ooggetuigen begon de ruzie met de Marokkaanse leerlingen omdat de leraar een muis van zijn schouder sloeg die ťťn van hen er op gezet had. ''De muis dreigde te ontsnappen en daar was die jongen heel erg boos over. Bij ons op school is het een rage om witte muizen te kopen op de Albert Cuyp''. Ze wilden dat de leraar wat brood met kaas zou voeren aan de muis, maar dat weigerde de leraar waarna een vechtpartij ontstond. De conciŽrge wist de zaak te sussen.

Toen de jongen met de muis even later een aantal meisjes achterna zat, greep de leraar opnieuw in. ''Hij werd toen door die leerling en drie vrienden helemaal in elkaar geslagen en geschopt. Ze stonden gewoon bovenop hem te springen''.

Op het schoolplein tekende het Parool weinig mededogen op met de mishandelde geschiedenisleraar. Sommigen vinden dat de leraar om klappen heeft gevraagd, omdat hij at in het bijzijn van leerlingen die niet mogen eten in verband met de ramadan. Directrice Konijn zegt dat dit in de klassen besproken zal worden. Verder wil ze geen mededelingen doen over de daders.

Ahold komt met miljardenemissie

Om de enorme verliezen na de schandalen het hoofd te kunnen bieden, zal Ahold met een miljardenemissie komen. Daarnaast wordt een aantal bedrijfsonderdelen verkocht waarmee Ahold hoopt vijf miljard op te kunnen halen.

Kort geleden werd bekend dat Ahold vorig jaar een nettoverlies had geleden van 1,2 miljard euro en een omzet geboekt van 62,7 miljard euro. Het verlies over 2002 was vooral het gevolg van malversaties in de boekhouding van de Amerikaanse dochter US Foodservice.

Ahold hoopt met de claimemissie alleen al minstens 2,5 miljard euro op te halen. Bij een claimemissie kunnen bestaande aandeelhouders zich met voorrang inschrijven. Het groene licht voor de emissie moet worden gegeven tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 26 november aanstaande. Dan zal ook de prijs van nieuwe aandelen worden vastgesteld.

Ahold verkoopt de bedrijfsonderdelen die geen leidende positie hebben in hun markt. Onder meer de Spaanse activiteiten worden afgestoten.

Topman Moberg, omstreden vanwege zijn salariŽring, presenteerde vandaag de nieuwe doelen voor Ahold. Zelf sprak hij van de lancering van het nieuwe Ahold. Hij benadrukte dat hij van het concern een geheel wil maken.

Privťsurfen op werk verbetert productiviteit

MSNMGHA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Privť-surfen op het werk blijkt goed voor de werknemers te zijn. Dat stelt stelt hoogleraar Claire Simmers van de St. Joseph's Universiteit in Philadelphia, Zo zijn werknemers aanzienlijk productiever wanneer ze iedere ochtend na het opstarten van de computer eerst uitgebreid de kranten op internet doorlezen en ze 's middags in de chatbox te vinden zijn. De hoogleraar stelt ook dat het voor de werknemers goed is om aan het eind van de werkdag recepten te gaan zoeken voor het avondeten.

Privť-surfende werknemers zijn voor veel werkgevers een bron van irritatie. Vaak denkt men dat privť-surfen in de baas zijn tijd niet bijdraagt aan de arbeidsproductiviteit.

Het onderzoek van hoogleraar Claire toont het tegenovergestelde aan. Ze concludeert dat surfen tijdens werktijd juist leidt tot een aantal positieve ontwikkelingen zoals beter 'time-management', minder stress en vergroting van de vaardigheden en kennis die voor het werk nodig zijn. Bovendien draagt het surfen voor eigen doeleinden bij aan een betere balans tussen werk en privťleven.

Europa wil af van aanschafbelasting auto's

Binnen het Europees Parlement gaan steeds meer stemmen op om de aanschafbelasting op auto's in de EU-landen af te schaffen. Dat bleek na een debat in het Parlement. Deze vorm van belasting leidt er nu nog toe dat er grote prijsverschillen tussen de EU-landen zijn, omdat elk Europees land een ander tarief hanteert.

In Nederland staat de aanschaf- of registratiebelasting bekend als BPM. Het BPM-tarief bedraagt in ons land bijna een kwart van de verkoop-prijs. Nederland hanteert in vergelijking met andere Europese landen ťťn van de hoogste tarieven.

CDA-europarlementariŽr Doorn is tevreden met de uitkomsten van het debat in het Europees Parlement. "Burgers die binnen Europa verhuizen moeten in hun nieuwe land soms nogmaals belasting betalen."

Minister Peijs van Verkeer wil de BPM na 2007 geleidelijk vervangen. Dit wil ze doen door middel van een kilometerheffing.

Google-zoekvenster in taakbalk Windows

Google DeskbarEr is een nieuwe manier om te 'Googlen' ontwikkeld: de deskbar, een zoekvenster in de taakbalk van Windows. Met de deskbar is het mogelijk om via Google te zoeken zonder eerst een browser te hoeven openen.

De 'deskbar' bestaat niet voor Linux of Apple, het werkt alleen met Windows 98, ME, 2000 of XP in combinatie met Internet Explorer 5.5 of hoger. Via de 'deskbar' kan statistische informatie worden verzameld over de gegeven zoekopdrachten, die zal worden gebruikt voor de databank met informatie.

Het zoekvenster neemt ruimte in op de taakbalk, maar het heeft zo zijn voordelen boven de Google-taskbar in de browser. Zo kun je met de 'deskbar' direct zoeken in ťťn van de onderdelen van Google, zoals plaatjes en nieuwsgroepen. Door vanuit een Windows-programma Ctrl+Alt+G in te toetsen, kom je meteen in het zoekvenster. Ook zijn er sneltoetsen voor de diverse onderdelen van Google.

Andere 'deskbars'

Wanneer er met Google gezocht wordt naar 'Google Deskbar', is onder andere een link te zien naar Dave's Quick Search Taskbar Toolbar Deskbar, een desktopzoekvenster in de taakbalk dat onlangs bedacht werd waarmee je niet alleen in Google, maar ook in andere diensten als Yahoo kunt zoeken. Verder vindt Google een link naar een artikel over de Quick-Search Deskbar, een andere zoekbalk die is gebaseerd op de open source-software van Dave's zoekbalk.

Dit geeft aan dat het idee van Google om een zoekvenster in de taakbalk te zetten niet nieuw is. Ook wordt echter duidelijk dat Google niet in haar eigen voordeel invloed uitoefent op de zoekresultaten, er worden immers ook links naar voorgangers gevonden.

Google als concurrent van Microsoft

De vraag werd al eerder gesteld of Google zodanig uitgebreid kan worden dat het uiteindelijk een volwaardige concurrent zou zijn van programma's als Internet Explorer en Outlook. Hierbij kan gedacht worden aan een e-mailvenster op de taakbalk of een instant messaging-systeem.

Er zijn verschillende meningen over hoe groot Google kan worden. Roel Pieper gaf aan dat hij verwacht dat Google de mogelijkheden heeft om de grootste intermediair van internet te worden. Columnist Maarten LegÍne denkt echter dat de mogelijkheden van het bedrijf beperkt zijn omdat de gebruikte technologie niet uniek is.

WAO in toekomst ook individueel

De keuring van werknemers voor de WAO blijft geschieden op individuele basis. De zogenaamde 'negatieve lijst' met ziektes die geen recht geven op de WAO die het kabinet wil hanteren, is niet doorslaggevend. Keuringsartsen blijven beslissen wie recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Dat heeft minister De Geus toegezegd in het Kamerdebat over de WAO-plannen van het kabinet. Met name regeringspartij D'66 en de linkse oppositiepartijen zijn niet blij met de mogelijke komst van een lijst met ziektes, die geen recht geven op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De grootste vrees bij de tegenstanders is de vraag of er nog genoeg rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden bij een WAO-keuring.Minister de Geus geeft aan dat de lijst een belangrijke leidraad zal worden bij de keuringen, maar uiteindelijk blijven de keuringsartsen uitmaken wie er recht heeft op een WAO-uitkering.

Op de negatieve lijst, die onderdeel uitmaakt van de hervorming van het WAO-stelsel zullen vooral psychische aandoeningen komen te staan, waarvan aangenomen kan worden dat ze binnen vijf jaar kunnen genezen. Een van de speerpunten van het nieuwe stelsel is dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog in aanmerking komen voor een WAO-uitkering.

Dekker: 'wonen in vakantiehuizen mag'

Minister Dekker wil permanente bewoning van vakantiehuisjes mogelijk maken. In het RTL Nieuws presenteerde ze een plan waarin gemeenten en provincies voor 1 januari 2005 moeten aangeven of ze het huidige verbod willen handhaven.

Vandaag zal het plan van de minister in de ministerraad besproken worden. Al jaren wordt gedoogd dat mensen permanent in zomerhuisjes wonen, in strijd met de geldende bestemmingsplannen.

De al langlopende discussie over permanente bewoning van recreatiewoningen is in een stroomversnelling gekomen toen de Raad van State onlangs besloot dat 23 gezinnen niet langer permanent in recreatiepark Lingemeer in Lienden (Gelderland) mochten bivakkeren. In Nederland wonen ongeveer 60.000 tot 80.000 mensen in vakantiehuizen.

Blootblad Penthouse nagenoeg failliet

Het blad Penthouse dreigt binnenkort uit de schappen te verdwijnen. Reden is een naderend faillisement. Zo is gisteren de oprichter van Penthouse, Bob Guccione, al opgestapt. De huidige problemen zijn volgens Guccione te danken aan de forse omzetdaling door de concurrentie van porno op internet.

Guccione, 72 jaar oud, bracht in 1965 voor het eerst de Penthouse op de markt. Guccione en Playboys Hugh Hefner en Larry Flynt van Hustler gelden als een van de beroemdste uitgevers van blootbladen. Guccione werd de topman van het overkoepelende concern Penthouse International.

Op haar hoogtepunt had het maandblad Penthouse een oplage van meer dan vijf miljoen exemplaren. Vorig jaar december was dit aantal gedecimeerd tot 530.000 exemplaren. General Magazine, de divisie van Penthouse International dat het blad uitgeeft, heeft inmiddels surseance van betaling aangevraagd.

Met de crediteuren is afgesproken dat het tijdschrift moet worden verkocht. Guccione heeft een belang van 85 procent in Penthouse International en General Media.

Noodtoestand Sri Lanka opgeheven

De Srilankaanse president Kamaratunga heeft de afgekondigde noodtoestand weer opgeheven. Dit heeft een hoge overheidsfunctionaris vandaag bekendgemaakt.

De noodtoestand werd afgekondigd, omdat het land in een in een politieke chaos verkeerd, nadat Kumaratunga woensdag drie ministers had ontslagen en ze het parlement voor drie weken naar huis had gestuurd.

Er speelde ook grote meningsverschillen omtrent de vredesonderhandelingen met de Tamil-rebellen (LTTE) mee. Volgens de president gaf de premier te veel toe aan de eisen van de rebellen. Daarom verwierp ze gisteren een vredesvoorstel van de rebellen, terwijl de premier er enkele dagen eerder nog positief op was ingegaan.

De premier zei bij zijn terugkomst van zijn reis naar de Verenigde Staten dat hij het parlement, dat Kamaratunga deze week naar huis stuurde, weer zal heropenen. Wickremesinghe verklaarde dat de maatregelen die de president deze week heeft genomen het vredesproces met de Tamil-rebellen in gevaar brengen.

Amerikaanse helikopter stort neer bij Tikrit

Irak Opnieuw is er in Irak een Amerikaanse helikopter neergestort. Afgelopen zondag was dit ook al gebeurd. Toen werd een andere heilkopter neergeschoten, waarbij twintig Amerikanen omkwamen.

Vanochtend stortte een helikopter van de Amerikaanse strijdkrachten neer bij de noord-Iraakse stad Tikrit. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse leger. De oorzaak van de crash is nog niet bekend, evenals of er slachtoffers zijn gevallen.

Tikrit is de geboorteplaats van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein en gold als zijn machtsbasis. Nog altijd zijn de inwoners van het gebied fel gekant tegen de Amerikaanse bezettingsmacht in hun land.

Ook elder in Irak hadden de Amerikanen het zwaar te verduren. Zo is vandaag ook een Amerikaanse militair om het leven gekomen en zeven soldaten raakten gewond, toen hun konvooi werd aangevallen in de Iraakse stad Mosul. Het konvooi werd bestookt met granaten, verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten.

_
De belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen tijd omtrent Irak:

28 oktober: Verzet tegen Irak-beleid zwelt aan.
29 oktober: Diverse aanslagen in Irak: zeven doden en meerdere gewonden.
30 oktober: Senaatscommissie stel CIA ultimatum: veel cruciale informatie zou worden achtergehouden.
31 oktober: Iraaks gezin klaagt ministerie in het Verenigd Koninkrijk aan.
1 november: Doden bij Dag van Verzet in Irak
2 november: Zwaarste aanslag op Amerikanen tot nu toe: helikopter wordt neergehaald. Twintig militairen komen om het leven
3 november: Opnieuw diverse aanslagen op Amerikaanse doelen in Irak.
4 november: Senaat gaat akkoord met nog eens 87 miljard dollar extra uitgaven voor Irak: voornamelijk bestemd voor militaire operaties. Zware aanslag op hoofdkwartier VS gepleegd.
Vandaag: Helikopter stort neer. Bush wil met het leger in Irak blijven.

Nederlander gearresteerd bij drugsvangst

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij het onderscheppen van een grote XTC-zending uit BelgiŽ, heeft de Australische politie een Nederlander aangehouden. Dit meldt Chris Ellison, de Australische minister van Justitie.

De zending is met 860.000 tabletten met een totaal gewicht van 195 kilo de op ťťn na grootste XTC-vangst die ooit gedaan is in AustraliŽ. Bij gezamenlijke acties in AustraliŽ en BelgiŽ werden zes verdachten gearresteerd. Naast de Nederlander, die in AustraliŽ aangehouden werd, zijn twee Belgen en drie AustraliŽrs opgepakt. De zes verdachten zitten nog vast omdat ze hebben afgezien van vrijlating op borgtocht.

De XTC werd gevonden in een container vol irrigatiemachines die op 4 oktober was geÔmporteerd vanuit BelgiŽ. Men had de drugs, met een totale waarde van omgerekend 37 miljoen euro, verstopt in de plastic verpakking van de machines. Ellison gaf aan dat het hier ging om een "opvallend geraffineerde poging" om drugs naar AustraliŽ te smokkelen.

Politie A'dam: "Remkes slaat onzin uit"

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na hoofdcommissaris Kuiper van de politie Amsterdam, komt nu ook de ondernemingsraad met kritiek op VVD-minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Volgens de raad voert Remkes een "zigzagbeleid" en brengt hij dubbele boodschappen naar buiten. "Remkes slaat inderdaad onzin uit," aldus de OR in een persbericht.

In juni zou Remkes het korps 22,5 miljoen euro hebben beloofd. Die toezegging werd eind oktober weer ingetrokken. Verder zou de VVD'er tijdens het Korpsbeheerdersberaad hebben beloofd dat er een budget zou komen voor sterktegroei van het korps, ook dat aanbod werd eind oktober weer ingetrokken.

De ondernemingsraad is van mening dat het met deze "wirwar van ministeriŽle invallen" nauwelijks mogelijk is om "de organisatie zowel qua personeelssterkte als economisch verantwoord de toekomst in te leiden. Het zou te prijzen zijn wanneer Remkes zijn korpsen ruimhartig zou faciliteren."

Kamer: geen belasting op kerstpakket

De Tweede Kamer wil dat het voor bedrijven weer fiscaal aantrekkelijk wordt om werknemers een kerstpakket te geven. Dit jaar zou er voor de eerste keer loonbelasting worden geheven over dit presentje aan het einde van het jaar. De regeringspartijen CDA, VVD en D'66 willen het per 2005 weer afschaffen.

De fracties zijn van mening dat het in zware economische tijden mogelijk moet zijn iets leuks te doen voor de werknemer. Het voorstel zal maandag tijdens de behandeling van het belastingplan in de Tweede Kamer worden ingediend.

Volgens het voorstel krijgen bedrijven de kans voor 35 euro een geschenk in natura te geven aan werknemers. VVD-Tweede-Kamerlid Dezentjť zegt een potje van 57 miljoen euro gevonden te hebben om het plan te financieren.

Rechters VS blokkeren abortuswet

Rechters in New York, CaliforniŽ en Nebraska hebben een tijdelijk verbod ingesteld op de abortuswet die president Bush woensdag groen licht gaf. Het houdt in dat artsen, die de verboden abortus plegen, niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De uitspraak is een direct gevolg van de rechtszaak die door de National Abortion Federation, een belangenorganisatie van abortusartsen in de VS en Canada, en zeven artsen was aangespannen tegen minister van Justitie John Ashcroft.

Gisteren besliste een federale rechter al kort na de ondertekening dat de wet tegen een viertal artsen niet toegepast mag worden omdat die tegen de grondwet zou indruisen. Zij voerden in 12 staten de omstreden ingreep uit.

PartiŽle geboorte is een abortus-methode waarbij het hoofdje naar buiten wordt gehaald om de foetus te doden. De methode wordt toegepast in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap. President Bush noemt deze abortusmethode "een verschrikkelijke vorm van geweld tegen kinderen die centimeters van hun geboorte af zijn, terwijl de wetgever de andere kant opkeek".

De rechters zijn het met de klagers eens dat de abortuswet in strijd is met de grondwet, omdat de wet geen uitzondering maakt voor vrouwen die gevaar lopen als de abortus niet gepleegd wordt.

Schatten uit museum Bagdad teruggevonden

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amerikaanse functionarissen konden gisteren melden dat er twee kostbare Iraakse kunstschatten die gestolen waren uit het Nationale Museum van Bagdad tijdens de oorlog, zijn teruggevonden in een beerput in de hoofdstad. Het gaat hier om de Akkadische Bassetki en een Assyrische stoof van hout en brons uit 850 voor Christus. Beide stukken verkeren in goede staat.

Het Akkadische Bassetki beeld weegt 150 kilo en is na het Warka Masker van een Sumerische godin ťťn van de belangrijkste kunstwerken Iraakse antieke geschiedenis. Het Warka Masker was ook zoek, maar werd eerder dit jaar al teruggevonden.

Prins Charles ontkent 'aantijgingen' bij voorbaat

De Britse kroonprins Charles zegt niet betrokken geweest te zijn bij een vooralsnog onbekend incident. Dat meldt de Britse publieke omroep BBC. De Mail on Sunday zou over de pikante gebeurtenis willen publiceren.

Het vermoeden bestaat dat het verhaal betrekking heeft op het gerucht dat enkele jaren geleden een voormalig medewerker van het koninklijk huis per ongeluk getuige was van een seks-incident. Hierbij zou een lid van de koninklijke familie betrokken zijn geweest.

De voormalige persoonlijk secretaris van Charles, Michael Fawcett, wist deze week publicatie middels een rechtszaak kort geding te voorkomen. Fawcett nam eerder dit jaar omwille van de schandalen ontslag.

Duitse minister haalt fel uit naar Zalm

Sinan / saban en Lkw hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse minister van FinanciŽn Eichel heeft tijdens zijn toespraak in het Duitse parlement fel uitgehaald naar zijn Nederlandse collega Zalm.

Eichel wilt dat Zalm stopt met zijn kritische opmerkingen over Duitsland. "Ik zou mijn collega in Nederland, Gerrit Zalm, willen adviseren wat rustiger aan te doen met zijn kritiek op Duitsland", zei een duidelijk boze Eichel. De uitspraken zijn verrassend, omdat Eichel het toonbeeld van diplomatieke uitstraling is.

Een woordvoerder van Zalm omschreef de felle uithaal als: "verbazingwekkend dat je dit soort kritiek krijgt als je oproept tot datgene wat alle lidstaten zouden moeten doen: het naleven van EU-verdragen".

Zalm laat zich al voor langere tijd sceptisch uit over Frankrijk en Duitsland, specifiek op het gebied van de financiŽle huishouding van beide landen. Zo zullen de landen de regels van het stabiliteitspact voor het derde jaar op rij schenden. Beide landen hebben een begrotingstekort van meer dan drie procent van hun nationaal inkomen.

Zowel Berlijn als Parijs zijn van mening echter dat er soepeler met de begrotingsregels moet worden omgegaan. Frankrijk en Duitsland investeren in economisch slechte tijden liever in werkgelegenheid en dringen daarom aan op een versoepeling van de norm. Ze steunen elkaar in hun pleidooi voor een vrijwillige aanpak.

Kleinere lidstaten als Oostenrijk en Nederland, die hun begrotingen dankzij stevige bezuinigingen wel op orde hebben weten te krijgen, vinden deze houding onacceptabel.

Microchip verraadt Australische visstropers

Mosselmaster en NeMe hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om de slinkende inheemse visstand verder te beschermen hebben de Australische autoriteiten een nieuwe opsporingsmethode in de jacht op visstropers geÔntroduceerd: de microchip. Al drie stropers zijn door dit nieuwe middel betrapt.

De introductie van de microchip begon in een beek in de deelstaat Victoria. Ambtenaren zagen een goudbaars en een kabeljauw welke verstrikt geraakt waren in een net en zij plaatsten een microchip in de huid van deze vissen. Dankzij deze chip vonden opsporingsbeambten de dieren in de diepvriezer van ťťn van de stropers. Hoewel de vissen al gefileerd waren, zonden de chips nog steeds hun signalen uit.

De mogelijke boete op op het stropen van vis is 10.000 dollar (6215 euro) of zes maanden celstraf.

FBI identificeert 'twintigste kaper'

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens de Amerikaanse krant USA Today is er gisteren door de FBI een man geidentificeerd die als twintigste kaper had moeten meedoen aan de kapingsactie van 11 september 2001.

"Wij zijn ervan overtuigd dat we weten wie nummer twintig is", zo meldt de krant met als bron een FBI-functionaris die anoniem wil blijven. Volgens de bron wilde het Al-Qaida lid zich begin augustus 2001 bij de overige negentien kapers voegen, alleen doordat hij kort voor de kapingsactie de VS moest verlaten, is dit niet gebeurd.

Bush pleit voor democratisch Midden-Oosten

Sinan / saban en unwary hadden ons via de newssubmit het volgende te melden: Uitgegeven: 6 november 2003 20:37

"De Verenigde Staten zullen hoe dan ook een democratie in Irak tot stand brengen". Dat heeft president Bush gezegd in een toespraak voor de National Endowment for Democracy, een stichting voor de bevordering van democratie in de wereld, waarin hij pleitte voor meer democratie in het Midden-Oosten. "Als het ons niet lukt om hervormingen door te voeren, betekent dat een vrijbrief voor terroristen overal ter wereld", zo zei de president.

Hij riep Iran, SyriŽen de Palestijnen democratische hervormingen door te voeren. Hij prees de ontwikkeling in onder meer JordaniŽ, Oman en Saudi-ArabiŽ. Bush benadrukte dat democratisering niet automatisch een verwestelijking van de islamitische samenlevingen inhoudt.

Verder zei Bush dat de islam met democratisch bestuur goed kan samengaan. Dat ontkennen noemde hij "culturele hooghartigheid". Hij zei dat democratie geenzins perfect is, maar wel de meest menswaardige vorm van samenleven is en "de enige weg naar nationale succes en waardigheid".

De speech wordt gezien als een nieuwe poging van de Amerikaanse president om de oorlog in Irak te rechtvaardigen. Het Irak-beleid van het Witte Huis ligt onder vuur vanwege het oplopende aantal gedode Amerikanen in het land en het toenemende anti-Amerikanisme onder moslims.

De Amerikaanse aanwezigheid in Irak is volgens Bush nodig voor de vestiging van democratisch bestuur in de regio.

Korfbal: Recordscore Oranje op WK

Sinan / saban had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse korfbalploeg heeft met een recordscore afscheid genomen van de voorronde op de wereldtitelstrijd. Gisteren in het laatste duel werd Duitsland vernederd met 29-7, deze score is nog nooit behaald op een WK.

Oranje startte direct goed, al binnen tien minuten stond het 10-0. Niet lang daarna kwam ook de 13-0 op het bord. Vooral Wim Scholtmeijer en Michiel Gerritsen waren zeer productief van de Nederlandse kant. Beiden scoorden voor de rust vijf uit negen.

"Die jongens", aldus de 33-jarige routenier Dennis Voshart, "hebben in korte tijd ongelooflijk progressie gemaakt." Juist door de ontwikkeling van deze relatieve nieuwkomers is Voshart met zijn 45 interlands en 225 doelpunten voor Oranje
helemaal niet meer zeker van een basisplaats in de halve finale en eventuele finale.

"Dat besef ik drommels goed", erkende Voshart. "Ik ben op de terugweg van een enkelblessure, begin lekker te draaien maar Van den Bos (bondscoach) heeft keuzemogelijkheden te over."

Justin Timberlake grote winnaar MTV Awards

Justin Timberlake is de grote winnaar van de MTV Europe Awards 2003. Het voormalige boyband-lid won als solo-zanger de prijzen voor het beste album ('Justified'), de beste popartiest en de beste mannelijke act. Als beste Nederlandse artiest kwam DJ TiŽsto uit de bus.

Timberlake, die voor vijf prijzen was genomineerd, wist supersterren als Robbie Williams en Eminem achter zich te laten. Hij werd van tevoren al getipt als de gedoodverfde winnaar. Eminem won wel de award voor de beste hiphop-artiest.

Christina Aguilera verzorgde de presentatie van de MTV Europe Awards in een bomvolle Arena in Edingburgh, waar zich zesduizend uitzinnige fans hadden verzameld. Zij pakte en passant de award voor beste vrouwelijke act mee.

Beyoncť Knowles won de R&B-award. De prijs voor de beste groep ging naar het Britse Coldplay, die voor de beste video naar Sigur R'os en die voor de beste rockact naar The White Stripes.

DJ TiŽsto viel voor de zoveelste keer in de prijzen. Vorige week werd hij al uitgeroepen tot beste DJ van de wereld en beste DJ van Nederland. Bij de MTV Europe Awards streefde hij Beef, Blōf, Junkie XL en Kane voorbij.

Hier kunnen jullie alle genomineerden nog eens nalezen. Discussieer ook mee in het mooie Muziek-forum, dat FOK! rijk is.

Fransen werken dag extra voor ouderen

De Franse bevolking zal worden gevraagd om elk jaar een dag extra te werken om een verbetering in de zorg voor ouderen en gehandicapten te kunnen financieren. Dat heeft de Franse minister-president Jean-Pierre Raffarin vandaag bekend gemaakt.

De maatregel volgt op het overlijden van meer dan vijftien duizend ouderen gedurende de zeer warme zomer van dit jaar. Raffarin ziet het daarom als "een plicht om de ouderen te helpen". Met de maatregel, die naar verwachting in 2005 ingaat, hoopt de regering 1,9 miljard euro per jaar extra aan inkomsten uit de sociale zekerheid binnen te halen. Bedrijven en vakbonden kunnen zelf kiezen welke feestdag of andere dag waarop niet wordt gewerkt, wordt opgegeven.

Voor de Franse begroting heeft de maatregel geen directe gevolgen. Deze ligt onder vuur, omdat het begrotingstekort boven de grens ligt die in het stabiliteitspact is afgesproken. Deze week werd bekend dat Frankrijk voorlopig geen maatregelen hoeft te nemen om het begrotingstekort onder de afgesproken grens te brengen.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.