KRO start onderzoek naar zichzelf

De KRO gaat onderzoeken of ze zich zelf wel aan de regels houdt. Dit na een onderzoek van NRC Handelsblad waaruit afgelopen zaterdag bleek dat familieleden en vrienden van omroepdirecteuren werkopdrachten ontvangen via hun contacten. De KRO-directie werd daarbij expliciet genoemd. Een externe commissie moet nu gaan uitzoeken of het beleid van de omroep wel 'transparant is'. Overigens gaat de commissie ook zoveel mogelijk de hele Publieke Omroep bekijken.

Het Commissariaat voor de Media pleitte eerder deze week al voor een omroepbrede gedragscode. "De mediawet moet worden aangescherpt zodat integriteitsschendingen bij publieke omroepen kunnen worden tegengegaan", zo liet een woordvoerder van het commissariaat eerder weten. Ook staatssecretaris Van der Laan voelt wel wat voor zo'n code.

Overigens ligt de Publieke Omroep de laatste tijd vaker onder Vuur. "Het lijkt wel alsof er een nationaal spel is ontstaan: omroepverenigingen pesten", dat schreef EO-directeur Andries Knevel in zijn internetdagboek. Ook in de politiek gaan nu stemmen op om bijvoorbeeld de ledeneis bij de omroepen te laten vallen.

Wanneer het onderzoek klaar is, is niet bekend.