Duitse minister haalt fel uit naar Zalm

Sinan / saban en Lkw hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse minister van FinanciŽn Eichel heeft tijdens zijn toespraak in het Duitse parlement fel uitgehaald naar zijn Nederlandse collega Zalm.

Eichel wilt dat Zalm stopt met zijn kritische opmerkingen over Duitsland. "Ik zou mijn collega in Nederland, Gerrit Zalm, willen adviseren wat rustiger aan te doen met zijn kritiek op Duitsland", zei een duidelijk boze Eichel. De uitspraken zijn verrassend, omdat Eichel het toonbeeld van diplomatieke uitstraling is.

Een woordvoerder van Zalm omschreef de felle uithaal als: "verbazingwekkend dat je dit soort kritiek krijgt als je oproept tot datgene wat alle lidstaten zouden moeten doen: het naleven van EU-verdragen".

Zalm laat zich al voor langere tijd sceptisch uit over Frankrijk en Duitsland, specifiek op het gebied van de financiŽle huishouding van beide landen. Zo zullen de landen de regels van het stabiliteitspact voor het derde jaar op rij schenden. Beide landen hebben een begrotingstekort van meer dan drie procent van hun nationaal inkomen.

Zowel Berlijn als Parijs zijn van mening echter dat er soepeler met de begrotingsregels moet worden omgegaan. Frankrijk en Duitsland investeren in economisch slechte tijden liever in werkgelegenheid en dringen daarom aan op een versoepeling van de norm. Ze steunen elkaar in hun pleidooi voor een vrijwillige aanpak.

Kleinere lidstaten als Oostenrijk en Nederland, die hun begrotingen dankzij stevige bezuinigingen wel op orde hebben weten te krijgen, vinden deze houding onacceptabel.