FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 november 2003

GP BraziliŽ van de baan?

Het is nog niet zeker of de Grand Prix van BraziliŽ in Oktober 2004 doorgaat.

Een rechter verklaarde dat er veel verlies geleden wordt en dat dit Sao Paulo miljoenen kost. Mocht Sao Paulo de race niet meer willen organiseren dan gaat de race naar Rio de Janeiro. Hierbij moet ook rekening worden gehouden dat in 2004 verkiezingen zijn en dat de burgemeester de race absoluut in Sao Paulo wil houden. Dit heeft meer weg van politieke belangen dan met geld.

Veel mensen die niet of nauwelijks bij de race betrokken zijn in Sao Paulo zien de race liever verdwijnen. Het hobbelige circuit en de slechte facaliteiten en natuurlijk de criminaliteit in de stad zelf zijn het belangrijkste. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat als Sao Paulo nee zegt dat Rio de Janeiro de rechten krijgt om een race te organiseren, want dat is niet zo snel geregeld.

Tellen stemmen GeorgiŽ gestaakt na fraude

Het tellen van de uitgebrachte stemmen bij de Georgische parlementsverkiezingen is tijdelijk gestaakt, dat meldde de kiescommissie vanavond. De oorzaak van de onderbreking is een groot aantal klachten over fraude. Het is nog onduidelijk hoe het nu verder moet met de verkiezingen.

Eerder vandaag protesteerden opnieuw duizenden oppositieaanhangers tegen de eerste verkiezingsuitslagen. In de betogingen eiste oppositieleider Michail Saakasjvili, die de protesten leidde, dat zijn Nationale-Bewegingspartij tot winnaar van de verkiezingen van afgelopen zondag wordt uitgeroepen. Hier waren tussen de 9000 en 15.000 mensen bij aanwezig.

Volgens de voorlopige resultaten zou het huidige regeringsblok bij de verkiezingen op een overwinning afstevenen. De kiescommissie zei tot nu toe nog bijna twee weken nodig te hebben om alle stemmen te tellen.

Tennisster Henin sluit jaar af als nummer ťťn

De Belgische tennisster Justine Henin-Hardenne sluit dit jaar af als nummer ťťn van de wereld. De 21-jarige Henin-Hardenne won vrijdag van Jennifer Capriati in de WTA Masters in Los Angeles (6-1, 6-2). Daardoor neemt ze de nummer ťťn-positie op de wereldranglijst van haar landgenote Kim Clijsters over.

Henin-Hardenne kende een uitstekend seizoen. Ze schreef twee grandslamtoernooien (Roland Garros en US Open) en zes andere toernooien op haar naam. "Het ging dit jaar vrijwel perfect. Ik kan nauwelijks geloven dat ik het seizoen zal eindigen als de beste tennisster van de wereld", aldus Henin-Hardenne na haar overwinning op Capriati.

Ze is de achtste speelster die het jaar als nummer ťťn afsluit sinds de invoering van de WTA-wereldranglijst in 1975.

"Galileo op Jupiter gaf nucleaire reactie"

Een onderzoeker denkt dat er een fusiereactie op de planeet Jupiter aan de gang is die de planeet in een tweede zon zou kunnen veranderen. De fusiereactie is op gang gebracht door plutonium aan boord van de ruimtesonde Galileo die op Jupiter neergestort is.

Op 21 september 2003 besloot de NASA de Galileo, die nog steeds werkte, in de atmosfeer van Jupiter te laten neerstorten. Dit hebben ze besloten omdat ze bang waren dat de sonde in botsing met de maan Europa zou komen. Dit zou biologische besmetting op de maan ten gevolg kunnen hebben. Jacco Van der Worp heeft toen geprotesteerd omdat de 144 Radio-isotope Thermo-elektrische Generators (RTG's) volgens hem een fusiereactie door de enorme druk in de atmosfeer zouden kunnen veroorzaken, en daarmee een nucleaire ontploffing in gang zou kunnen zetten.

De canisters met de plutonium inhoud zijn bestand tegen hoge druk. Als ze echter door de druk in de onderste lagen van Jupiter zouden imploderen, zou het effect te vergelijken zijn met een kernbom. De NASA heeft de sonde echter toch op Jupiter laten neerstorten.

Toen de sonde de atmosfeer inging gebeurde er in de eerste instantie niets. Op 19 oktober 2003 werd er echter een merkwaardige donkere vlek op Jupiter waargenomen. Volgens analyse op deze site lijkt dit veroorzaakt te zijn door een fusiereactie van de plutoniumcanisters. Het feit dat de reactie pas een maand later kwam, is te verklaren door het feit dat de canisters de binnenkomst in de atmosfeer overleefd hebben, en in de stroperige gasmassa van de planeet afgezakt zijn. Door de druk is er een fusie-effect ontstaan.

In tegenstelling tot eerdere merkwaardige spots op Saturnus waar uitgebreide aandacht aan besteed is, en foto's van gemaakt zijn, lijkt de NASA dit fenomeen aan de amateur-astronomen over te laten. Astronomen weten ook niet hoe de spot ontstaan is, aldus space.com. Over de Galileo-impact schrijft space.com niets. Uitgebreidere informatie over de "Galileo nucleaire ontploffingtheorie", zie enterprisemission.

Uitslagen HCE (08-11-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanavond.

SC Heerenveen - FC Zwolle (1-1)
63' Sibon 1-0
90' Zuurman 1-1

Geel: De Lange (Hee), Roelofsen (Zwo), Van der Werff (Zwo)

PSV - RBC Roosendaal (1-1)
5' Molenaar 1-0 (ed)
75' Thompson 1-1

Geel: Hofland (PSV), Bouma (PSV)

NAC Breda - AZ (1-2)
39' Boussaboun 1-0
41' Huysegems 1-1
60' Perez 1-2

Geel: Stam, Slot, Engelaar (allen NAC), Lindenbergh, Opdam, Van Galen, Meerdink (allen AZ)

Roda JC - FC Twente (2-1)
15' Van der Weerden 0-1
25' Senden 1-1
88' Anastasiou 2-1

Geel: Luijpers (Rod)

Brand snel geblust dankzij agenten

Een uitslaande brand in het centrum van Breda kon in de nacht van vrijdag op zaterdag snel geblust worden dankzij oplettende agenten.

De agenten, die toezicht moesten houden op het uitgaanspubliek, roken rond kwart voor vier 's nachts een scherpe brandlucht. Zij gingen op onderzoek uit en bemerkten hevige rookontwikkeling bij een pand in de Vismarktstraat. Ook zagen zij op de tweede verdieping twee mensen die met armgebaren de aandacht probeerden te trekken.

De agenten hebben de deur geforceerd om zo het pand binnen te gaan. Eťn bewoner kon op deze manier gered worden. De twee andere bewoners zijn via het dak naar het naastgelegen pand gevlucht. De politie en omstanders hebben met brandblussers het vuur bestreden tot de brandweer het werk kon overnemen.

De brand is vermoedelijk ontstaan door het aansteken van een kaars. Eťn van de bewoners is aangehouden op verdenking van brandstichting.

Zware explosies in centrum Bagdad

Vanavond heeft in het centrum van Bagdad een serie zware explosies plaatsgevonden. Dat wordt gemeld door diverse bronnen ter plaatse.

De ontploffingen zouden zijn veroorzaakt door raketten of mortieren en deden zich voor in de buurt van het Amerikaanse hoofdkwartier in Bagdad. Eerder deze week werd dit hoofdkwartier al met mortieren aangevallen.

Nadere details ontbreken op dit moment nog.

Politiek tegen verplicht Turkse les

De politieke partijen in Den Haag zijn op hun zachtst gezegd geen voorstander van het voornemen van een Utrechts schoolhoofd, om vanaf volgend jaar Turkse taalles verplicht te stellen voor de brugklasleerlingen. De VVD spreekt van een ''onbegrijpelijk'' idee en D66 noemt het ''bizar'' om in het eerste jaar meteen al 4 vreemde talen te geven. De VVD vraagt zich af waarom de school zich niet op het Nederlands oriŽnteert en D66 hoopt dat de school nog te bewegen is van dit ,,onzalige plan'' terug te komen. Ook het CDA is fel tegen.

De school waar het Turks ingevoerd gaat worden is de rooms-katholieke St. Gerardus Majella Mavo in Utrecht. Meer dan 50% van de 300 leerlingen op de school is van allochtone afkomst. Directeur Ton van Vught besloot tot invoering van het Turks omdat er geen subsidie meer wordt gegeven voor het onderwijs in allochtone levende talen (OALT). Eerder pleitte al een PvdA'er in Friesland om die reden ervoor, om van onder meer Turks een rijkstaal te maken.

Volgens Van Vught zijn Turks en Arabisch volwaardige moderne vreemde talen. ''Kennismaken met een andere taal betekent kennis maken met een andere cultuur''. Ook noemt hij een economische reden: Turkije is een toekomstig lid van de Europese Unie.

Van Vught bestrijdt dat Turkse taalles de integratie beperkt. Dat argument gebruik je volgens hem ook niet bij Duits of Frans.

De Onderwijsinspectie laat weten niet te kunnen optreden omdat het iedere school vrijstaat om een vak verplicht te stellen; zolang de school zich maar aan de wettelijke bepalingen houdt.

De PvdA en GroenLinks hebben laten weten in principe niets tegen Turkse taalles te hebben, al stellen beide partijen wel vraagtekens bij het verplichte karakter.

[update] Man bekent moord op Weertse

De 38-jarige Anita Wildschut uit Weert, die gisteren levenloos in een woning werd aangetroffen, is vermoord door de 39-jarige Sjaak M. uit Weert. Hij heeft de moord bekend, meldt de politie vandaag.

Vandaag verricht het Nederlands Forensisch Instituut sectie op het lichaam van de vrouw om de doodsoorzaak vast te stellen.

Het slachtoffer, een verslaafde zonder vaste woon- of verblijfplaats, was bij de Weertenaar op bezoek, toen zij werd vermoord. Over het motief voor de moord heeft de politie geen mededelingen gedaan.

Update 20.00
Inmiddels heeft de politie bekendgemaakt dat aan de moord een ruzie over geld is voorafgegaan. Sjaak M., die de moord heeft bekend, zou van het slachtoffer geen geld hebben gekregen om drugs te kopen. De vrouw is door wurging om het leven gebracht.

Dronken man op vier meter hoogte

Een dronkaard heeft de Groningse politie en brandweer in de nacht van vrijdag op zaterdag even goed bezig gehouden. De man had het Oude Stadhuis tot op een hoogte van vier meter beklommen.

Agenten zagen de man en vroegen hem naar beneden te komen, dit weigerde hij echter. Een van de agenten klom toen via een brandweerladder naar boven om de man aan te houden. Deze sloeg echter op de vlucht. Tijdens zijn vlucht schopte de man een paar lampen op het Stadhuis kapot. Toen de man over de Grote Markt probeerde weg te vluchten, wist de politie hem in zijn kraag te grijpen. Op het bureau kon de man zijn roes uitslapen. Hij kreeg een proces-verbaal voor dronkenschap en vernieling.

Overlevenden Srebrenica willen miljard dollar

Wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Overlevenden van de val van moslimenclave Srebrenica spannen een proces aan tegen de Verenigde Naties en de Nederlandse regering omdat zij er niet in zijn geslaagd de slachtoffers te beschermen. Bij de val van de enclave in juli 1995 vonden 8.000 moslimmannen de dood.

De advocaat van de slachtoffers, Semir Guzin, deelde mee: "De komende drie maanden zullen we rechstzaken beginnen tegen de VN in de Verenigde Staten en tegen de Nederlandse regering in Nederland. We willen een totale schadevergoeding van ten minste een miljard dollar, en hopen dat we tot een schikking kunnen komen."

Vorig jaar stuurde de advocaat van de overlevenden al een brief naar de VN waarin hij verzocht om financiŽle compensatie van een miljard dollar. "De VN heeft nooit officieel gereageerd", aldus Guzin. De advocaat hoopt erop dat het buiten de rechtszaal tot een schikking zal komen en dat zo een ellenlang proces te vermijden.

Italiaan wil met dynamiet in vliegtuig

Wouterwouter2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Italiaanse man is donderdag op het vliegveld van Quito, de hoofdstad van Ecuador, gearresteerd omdat hij met twee zelfgemaakte pistolen en een staaf dynamiet in zijn rugzak op het vliegtuig naar huis wilde stappen. Beveiligingsbeambten op het vliegveld wisten een ramp te voorkomen door de rugzak van de man te doorzoeken. De man werd aangehouden omdat hij erg zenuwachtig overkwam.

Toen de politie de 41-jarige Giovanni Martonaro onder druk zette, probeerde hij de staaf dynamiet tot ontploffing te brengen. De man gedroeg zich volgens de politie verward en zal psychisch worden onderzocht. Het vliegtuig naar ItaliŽ zou een tussenstop maken in de Amerikaanse staat New Jersey.

Proces tegen Vlaams Blok wellicht over

In BelgiŽ moet het zogeheten 'Blok-proces', een proces waarin getracht werd het Vlaams Blok verboden te krijgen, wellicht over worden gedaan. Volgens de advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, Marc Timperman, is een eerdere uitspraak van het Brusselse hof van beroep ,,behept met een interne tegenstrijdigheid''.

Het Brusselse hof van beroep stelde eerder dit jaar dat de klacht tegen het Vlaams Blok een rechtstreekse aanslag inhoudt tegen de politieke instellingen van BelgiŽ, daar het voortbestaan van het Blok als politieke partij door het proces in gevaar kwam.

De klacht tegen het Vlaams Blok was ingediend door het 'Centrum voor Racismebestrijding en de Liga voor Mensenrechten; het was gericht tegen drie vzw's van het Vlaams Blok. Mocht de klacht echter gegrond worden verklaard, dan zou het hele Vlaams Blok kunnen worden ontbonden.

De reguliere politieke partijen zijn geen voorstander (meer) van de rechtszaken tegen het Blok. Na de uitspraak van het Hof dat het proces geen doorgang mocht vinden kwam de politiek eensgezind tot het besluit dat het Vlaams Blok beleidsmatig moet worden aangepakt, en niet langer via juridische weg.

De Liga voor Mensenrechten en het centrum-Leman (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding) blijven echter aandringen op een veroordeling van het Vlaams Blok wegens inbreuken op de anti-racismewet. Op 18 november behandelt het Hof van Cassatie de zaak. Het hof is niet verplicht het advies van de advocaat-generaal te volgen, maar zou dan de eigen rechtspraak negeren. Als het Hof de uitspraak van het hof van beroep in Brussel verbreekt, moet een ander hof van beroep de klacht tegen de Blok-vzw's opnieuw behandelen. Dat hof beslist uiteindelijk of de partij al dan niet een racistische groepering is.

Drugs dealen vanuit de kinderwagen

De Duitse politie heeft deze week in Frankfurt een opvallende arrestatie verricht. De politie arresteerde een 22-jarige man en zijn 24-jarige vriendin, die samen hasj verkochten vanuit een kinderwagen. De man ging samen met zijn vriendin regelmatig "wandelen" met de kinderwagen. Naast een kind van anderhalf lagen er in de wagen voorraden drugs en geld.

Bij de arrestatie afgelopen woensdag nam de politie 42 kilo hash en 34.000 euro aan contant geld in beslag. Het geld zat verstopt in de kinderwagen.

Pro-Milosevic protest in Den Haag

In Den Haag hebben vanmiddag zo'n honderd mensen gedemonstreerd voor de vrijlating van Slobodan Milosevic. De voormalige leider van ServiŽ zit in een cel in Scheveningen, in verband met zijn proces voor het JoegoslaviŽtribunaal.

De demonstratie, waaraan voornamelijk ServiŽrs deelnamen die in West-Europa wonen, verliep rustig. De aanwezige politie hoefde niet in te grijpen.

Het proces tegen Milosevic begon op 12 februari 2002. Hij staat terecht op beschuldiging van genocide en misdaden tegen de mensheid tijdens de burgeroorlogen in voormalig JoegoslaviŽ.

Heitinga en Escudť centraal duo

John Heitinga en Julien Escudť vormen zondag tegen ADO Den Haag het centrale verdedigingsduo van Ajax. Ronald Koeman kiest voorlopig voor deze combinatie.

Koeman is zoekende naar het sterkste centrum. Hij zal Heitinga nu een aantal wedstrijden laten staan om te zien of hij de geschikte rechter centrale verdediger is.

Koeman: "We hebben behoefte aan vastigheid. Ik wil ze een tijdje samen zien. Zo kunnen ze ook aan elkaar wennen. Ondanks zijn leeftijd heeft Heitinga een sterke persoonlijkheid, straalt hij zelfvertrouwen uit en beschikt hij over een goede pass en een mooie traptechniek."

Al 260 massagraven in Irak

In Irak zijn tot dusver 263 massagraven ontdekt met lijken van mensen die gedurende het regime van Saddam Hussein zijn geŽxecuteerd. Bij 40 graven is tot nu toe komen vast te staan dat de slachtoffers systematisch zijn vermoord.

Men schat dat onder Saddam Hussein, sinds hij in 1979 aan de macht kwam, tussen de 300.000 tot 1,3 miljoen mensen zijn vermoord.

Volgens een woordvoerster van het Amerikaans-Britse interim-bestuur in Bagdad zijn er vele miljoenen dollars nodig om alle graven bloot te leggen en de slachtoffers te identificeren. Er zijn door donorlanden al toezeggingen gedaan om hiervoor 100 miljoen dollar beschikbaar te stellen, maar vooralsnog heeft niemand betaald.

Robben scoorde '200e CL goal'

Aanvaller Arjen Robben van PSV heeft dinsdag in de wedstrijd tegen AEK Athene de 200e Nederlandse goal in de Champions League gemaakt.

De volgende Nederlanders scoorden tot op heden in de Champions League:

33
Ruud van Nistelrooij
29 Patrick Kluivert
16 Roy Makaay
9 Marc Overmars
8 Frank de Boer
6 Dennis Bergkamp
5 Arnold Bruggink
5 Phillip Cocu
5 Ronald de Boer
5 Ronald Koeman
4 Clarence Seedorf
4 Giovanni van Bronckhorst
4 Marco van Basten
4 Michael Mols
3 Wilfred Bouma
3 Edgar Davids
3 Paul Bosvelt
3 Rafael van der Vaart
2 Arjen Robben
2 Andrť Ooijer
2 Andy van der Meyde
2 Jean-Paul van Gastel
2 John Bosman
2 Marco van Hoogdalem
2 Mark van Bommel
2 Nordin Wooter
2 Pierre van Hooijdonk
2 Pieter Huistra
2 Tarik Oulida
2 Theo Lucius
2 Wim Jonk
1 Anthony Lurling
1 Arno Arts
1 Arnold Scholten
1 Arthur Numan
1 Boudewijn Zenden
1 Dean Gorrť
1 Erik Meijer
1 Ernest Faber
1 Frank Rijkaard
1 Graeme Rutjes
1 Henk Vos
1 Jaap Stam
1 Jeffrey Talan
1 John de Jong
1 Kees van Wonderen
1 Kevin Hofland
1 Kiki Musampa
1 Mario Melchiot
1 Mark Schenning
1 Nigel de Jong
1 Peter van Vossen
1 Remco van der Schaaf
1 Richard Witschge
1 Ronnie Venema
1 Youri Mulder

Vannacht totale maansverduistering

logisnack had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een heldere lucht is komende nacht in ons land een totale maansverduistering te zien. Het schouwspel, waarbij de maand door de schaduw van de aarde trekt, is ongeveer elke zes maanden te zien.

De verduistering begint in Nederland om 00.32 uur. Vanaf linksboven ontbreekt er vervolgens telkens een grotere 'hap' uit de maan, tot de maan volledig is verduisterd en alleen nog een oranje-rode gloed is te zien. Deze totale verduistering vindt plaats vanaf 02.06 uur en duurt tot 02.31 uur. Vervolgens wordt de maan voor het oog weer groter en om 04.04 uur is de maan weer volledig te zien.

De verduistering is met het blote oog te zien, maar des te indrukwekkender door een verrekijker. Ook kan men naar enkele sterrewachten, die speciaal voor de verduistering 's nachts zijn geopend. Voor wie de verduistering deze nacht mist: de eerstvolgende totale maansverduisteringen, die in Nederland zijn te zien, zijn op 4 mei en 28 oktober 2004.

Apart toilet om kindermisbruik tegen te gaan

Speciale toiletten voor kinderen kunnen het risico op seksueel misbruik van kinderen verkleinen. Dat is de mening van een methodistenkerk in de Britse stad Plymouth. Het kerkbestuur heeft onlangs als eerste dergelijke toiletten in het gebouw laten aanbrengen.

De maatregel komt voort uit een nieuw beleidsplan van de methodisten. Dit moet seksueel misbruik binnen het kerkverband minimaliseren. De nieuwe ruimte in de kerk mag niet gelijktijdig worden bezocht door volwassenen en kinderen, tenzij het gaat om naaste familie. Een speciale WC-suppoost houdt het toiletbezoek in de gaten.

Volgens voorganger Paul Smith zouden ook andere openbare gebouwen de maatregel moeten invoeren. "Wat kan er immers allemaal niet gebeuren als volwassenen en kinderen samen in een toiletruimte belanden? Het kan leiden tot penibele situaties, die we best maar helemaal kunnen voorkomen," aldus Smith.

Hertha BSC boekt tweede zege

Hertha BSC boekte vanmiddag zijn tweede overwinning. Ditmaal werd Borussia MŲnchengladbach verslagen (2-1).

Al na zeven minuten keek Hertha tegen een 0-1 achterstand aan door een doelpunt van Vaclav Sverkos. Luiz„o kon nog voor het verstrijken van het halve uur de balans weer herstellen (1-1). Pas vijf minuten voor tijd schoot invaller Alexander Madlung de bevrijdende tweede treffer in. Trainer Huub Stevens had derhalve een goede hand van wisselen.

Met de zege komt Hertha BSC op een veertiende plek in de Bundesliga, op doelsaldo achter het Kaiserslautern van Eric Gerets. Beide clubs staan vier punten voor op hekkensluiter 1.FC KŲln.

Sinouh is basisplaats kwijt

Trainer Martin Jol van RKC Waalwijk passeert keeper Khalid Sinouh komende zondag. Tweede doelman Wilco de Vogt zal derhalve keepen in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Jol maakte op zijn eigen website bekend dat hij weer rust wil brengen in de Waalwijkse defensie. Sinouh maakte op hem een onzekere indruk. De fout van verleden week toen Sinouh een strafschop veroorzaakte in de wedstrijd tegen Willem II, kost hem nu zijn basisplaats.

Jol: "Door het optreden van Sinouh van de afgelopen weken is er op hem en de ploeg te veel druk komen te liggen. Het publiek van de tegenpartij reageerde bijvoorbeeld meteen bij een terugspeelbal. Dit is niet goed voor hemzelf en het elftal."

Geen hoge verwachtingen RS24

Renault motoren bouwer, Bernard Dudot, denkt niet dat Renault in het nieuwe seizoen een top motor zal hebben.

De motor zal hoger in de auto moeten liggen en dat geeft problemen met de wegligging. De nieuwe motor, Renault RS24, zal ook groter en zwaarder zijn.

De motor zal door Renault niet in gebruik genomen worden voor Januari. Men heeft ook weinig tijd om de kinderziektes eruit te halen. Dit zal wel nodig zijn omdat Renault met een nieuw concept werkt. De 2003 motor had een blokhoek van 110 graden, terwijl Renault overstapt naar de 90 graden blokhoek, die trouwens de rest van het startveld ook heeft.

Bernard Dudot vertelt:"De nieuwe motor is gebaseerd op de Supertec motor uit 2000. We hebben deze als basis gebruikt voor onze nieuwe krachtbron, deze motor zal geheel nieuw zijn. Ik denk niet dat deze motor meteen tot de sterkste motoren van de Formule 1 zal gaan behoren, hiervoor hebben we wat tijd nodig."

Renault zal dus weer in het begin van het jaar met enige pk's minder moeten rijden. Misschien is het chassis van Renault dan wel weer erg goed, maar dit moet ook helemaal vernieuwd worden omdat er een geheel andere motor moet inkomen. Hierbij komt ook nog eens dat twee belangrijke ontwerpers zijn weggekocht van Renault die naar Ferrari en Toyota zijn gegaan.

Partycentrum Wilnis afgebrand

visjesoft en TechXP hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Wilnis is vanmorgen een partycentrum uitgebrand. De brand werd omstreeks 7 uur gemeld bij de brandweer, die het vuur met tien wagens bestreed. Rond 11 uur werd het sein 'brand meester' gegeven, waarna men het vuur gecontroleerd liet uitbranden.

In het gebouw waren naast een partycentrum een bibliotheek, een peuterspeelzaal en een aantal gymzalen gevestigd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er zijn geen slachtoffers gevallen.Deze en meer foto's van de brand, gemaakt door visjesoft, zijn te vinden op zijn website.

Rode Kruis sluit posten in Irak

Het Rode Kruis verlaat tijdelijk zijn posten in Bagdad en Basra. De hulporganisatie doet dit vanwege de "extreem gevaarlijke" situatie in Irak. De hulp in Noord-Irak blijft voorlopig gehandhaafd.

Eind oktober trok het Rode Kruis al haar buitenlandse medewerkers terug, nadat bij een aanslag op een kantoor van de organisatie twee van zijn medewerkers en tien anderen waren gedood. Of de buitenlandse medewerkers nog terugkeren staat nog niet vast. Ook is niet duidelijk wanneer de posten in Bagdad en Bazra weer opengaan.

Weer Amerikanen gedood

Het besluit van het Rode Kruis valt in een week met veel Amerikaanse doden. Vandaag nog kwamen twee Amerikaanse militairen om het leven bij een bomaanslag in Fallujah. Daarmee komt het dodental deze week op 34. Dit is het hoogste aantal slachtoffers sinds de val van het regime in Irak.

"Nederlanders geen identiteitsbesef"

Volgens de Vlaamse cultuurkenner Jozef Deleu worstelen Nederlanders en Vlamingen met een gebrek aan identiteitsbesef. Dit zou komen doordat de Lage Landen ingeklemd liggen tussen drie grote zelfbewuste gemeenschappen; Frankrijk, Duitsland en Groot-BritanniŽ.

Deleu merkte ook op dat heel Europa last heeft van culture druk. Dit zou komen doordat sinds de afgelopen vijftig jaar steeds meer de 'American way of life' opgedrongen word. Volgens Deleu vinden zelfs denkers en schrijvers uit Groot-BrittaniŽ dat de machtige en zelfbewuste Verenigde Staten een bedreiging voor de Britse taal en cultuur zijn.

Deleu deed deze uitspraken op de twintigste Pacificatielezing, die in de Grote Kerk van Breda gehouden werd.

Man zit maanden onopgemerkt in vrouwencel

Wouterwouter2 (E-tracker) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 43-jarige Amerikaanse crimineel verbleef de afgelopen acht maanden onopgemerkt in de vrouwengevangenis van Kentucky. Pas toen hij een medische controle zou krijgen, maakte hij de cipiers vooraf duidelijk dat hij een man was.

Het is onbekend hoe de man, die vastzit wegens het kweken en dealen van marijuana, in de vrouwengevangenis terecht kon komen. Waarschijnlijk zijn de procedures niet naar behoren nageleefd. De man zal worden overgebracht naar een mannengevangenis, het personeel van de vrouwengevangenis wacht een disciplinaire straf.

Honkbal: Amerika uitgeschakeld voor Athene

De Amerikaanse honkbalploeg heeft zich niet weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Athene komend jaar. Amerika verloor gister in Panama in de kwartfinale van het Olympisch kwalificatietoernooi met 1-2 van Mexico.
Amerika won in Sydney (2000) nog de gouden medaille.

Amerika had in drie eerdere wedstrijden tijdens het toernooi geen enkel punt tegen gekregen. Ook tegen Mexico ging het aanvankelijk goed. In de vierde inning sloeg Justin Leone (Seattle Mariners) een solo homerun (1-0). Ray Martinez (Mexico City Red Devils) maakte echter in de volgende Mexicaanse slagbeurt alweer gelijk, eveneens met een homerun. Luis Garcia (Arizona Diamondbacks) sloeg vervolgens in de negende inning een beslissende homerun. Reliever John VanBenschoten (Pittsburgh Pirates) was toen juist vervangen door Brian Bruney (Arizona Diamondbacks), die het verlies op zijn naam kreeg. Victor Alvarez (Los Angeles Dodgers) was winnende pitcher.

Mexico kwam met veel moeite in de kwartfinale, maar wist die verrassend te winnen. Het zal nu in de halve finale spelen tegen de winnaar van het duel Columbia-Canada.

De uitschakeling van Amerika is een klap voor de Griekse organisatie. De Olympische status van Honkbal stond eerder al op de tocht, de afwezigheid van Amerika zal de aandacht voor deze sport geen goed doen.

RšikkŲnen geopereerd

Kimi RšikkŲnen heeft een lichte operatie aan zijn pols ondergaan

Hij ondervond al enige tijd last aan zijn pols, dit als gevolg van een vrij onschuldig auto-ongeluk. Na deze operatie zou het euvel verholpen moeten zijn.

Waarschijnlijk zal de Fin hierdoor de eerste testsessie missen, maar als hij dacht dat hij op deze manier van de verplichte promotionele activiteiten af zou zijn dan heeft hij dat mis. Deze week al zal hij moeten verschijnen op een autoshow in Las Vegas en volgend weekend staat een bezoek aan een beurs in Stuttgart op het program.

Eind deze maand zal volgens de planning de MP/19 aan zware tests gaan worden onderworpen en mocht RšikkŲnen dan nog niet beschikbaar zijn zal David Coulthard zijn taken overnemen. Over het hoe en wat van eventuele testcoureurs is evenwel nog niks bekend. Alex Wurz is in onderhandeling met Jaguar en ook over Pedro de la Rosa is nog weinig tot geen duidelijkheid.

Ferrari contracteert Iley

Aerodynamica specialist John Iley vertrekt van Renault naar Ferrari.

Iley zal bij het Italiaanse team hoofd van de afdeling aerodynamica worden. Eerder werkte hij al bij Jordan en later onder Gascoyne bij Renault, en had hier een groot aandeel in de wagen van 2003 waarover kon worden gezegd dat het aeordynamisch de beste in het veld was.

"Dit is een nieuw gecreerde positie binnen het team en heeft de volledige verantwoordelijkheid over de afdeling aerodynamica. Iley zal onder de supervisie van hoofd ontwerper Rory Byrne werken", aldus het team van Ferrari.

Overigens verloor Renault eerder dit jaar al Mike Gascoyne aan Toyota.

Rijksweg A5 officieel geopend

Woe en jaha hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag om 12.00 uur is de nieuwe rijksweg A5 door minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) officieel geopend. De acht kilometer lange kaarsrechte weg ligt tussen de landingsbanen van Schiphol en verbindt het knooppunt De Hoek (A4) en het knooppunt Raasdorp (A9) met elkaar.

De A5 ontlast de A4 en A9 en moet de doorstroming bij knooppunt Badhoevedorp verbeteren, wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. Naar verwachting zullen dagelijks 50.000 automobilisten van de weg gebruik maken.

De nieuwe snelweg heet in de volksmond Spottershighway: de A5 gaat onder de taxibaan tussen de Zwanenburgbaan en de Polderbaan van Schiphol door. Om te voorkomen dat vliegtuigspotters langs de snelweg stilstaan, zal de politie streng controleren.

De aanleg van de A5 kostte in totaal 305 miljoen euro waarvan een deel door luchthaven Schiphol voor haar rekening werd genomen.

Voor meer informatie kun je terecht op de site Rijksweg A5.

'IsraŽl ronselde in NL voor spionagezaken'

Mutant01 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gedurende vele jaren heeft IsraŽl zich schuldig gemaakt aan ronselpraktijken in Nederland voor spionageactiviteiten. Hierbij werd ook chantage toegepast. IsraŽl liet met succes Nederlandse VN-officieren voor zich spioneren. Dit alles zou gebeurd zijn tijdens de hoogtepunten van de Nederlands-IsraŽlische vriendschap.

Bovenstaande beweringen zijn te lezen in het zojuist verschenen boek 'Waarnemers op heilige grond, Nederlandse officieren bij UNTSO 1956-2003'. In het boek noemt de auteur, Arthur ten Cate van het Instituut voor Militaire Geschiedenis, de namen van twee IsraŽlische ronselaars en van Nederlanders die op hun aanbod ingingen.

Zo was ťťn van de personen was majoor G. J. SchŁssler, die commandant was van het Noord-IsraŽlische hoofdkwartier van UNTSO, in Tiberias. SchŁssler kwam in aanraking met de IsraŽlische veearts Uzi Ghanoch. De IsraŽlier had gestudeerd in Utrecht en sprak vloeiend Nederlands. Ghanoch vroeg SchŁsseler of hij voor de IsraŽlische inlichtingendienst wilde komen werken. SchŁssler ging op zijn aanbod in met de voorwaarde dat hij 'geen enkele vergoeding' kreeg.

De verdiensten die SchŁssler IsraŽl leverde was onder meer cruciale informatie over de plaatsing van luchtdoelraketten in SyriŽ en over Palestijnse strijders in JordaniŽ. Volgens Ten Cate werd iedere Nederlandse officier die in die tijd werkte vanuit Tiberias, benaderd door Ghanoch.

De andere Nederlandse spion was majoor IJsbrand Smit van de Koninklijke Luchtmacht. Hij is getrouwd met een agente van de IsraŽlische geheime dienst. Smit was ook participant ook mee aan de ronselpraktijken van de IsraŽliŽrs.

Doodverklaard meisje blijkt nog in leven

Wouterwouter2 (E-tracker) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een politierechercheur uit CaliforniŽ moet vreemd hebben opgekeken toen hij de dood van een meisje dat in een zwembad was gevallen onderzocht. Het 20 maanden oude meisje, dat na het ongeval in een ziekenhuis was doodverklaard, bleek namelijk nog te leven.

De rechercheur bezocht het ziekenhuis vrijdag om foto's te maken, nadat de artsen het kind dood hadden verklaard. Hij ontdekte echter dat het kind nog in leven was. Het meisje werd daarop overgebracht naar de intensive care-afdeling van het ziekenhuis.

CIA: 'Iran trachtte kernwapens te krijgen'

Iran heeft dit jaar nog 'krachtige' pogingen ondernomen om massavernietigingswapens te produceren. Teheran heeft daarbij de hulp ingeschakeld van onder meer Rusland, China, Noord-Korea en verscheidene Europese landen. Dit staat in een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA dat vrijdag aan het Amerikaanse Congres is gepresenteerd.

"De VS blijven ervan overtuigd dat Teheran een clandestien kernwapenprogramma nastreeft", aldus de CIA. De CIA zou ook in het bezit zijn van satellietfoto's, waarop te zien zou zijn hoe Iran een centrifugesysteem voor de verrijking van uranium probeert te verbergen.

Het verrijkte uranium kan gebruikt worden voor kernwapens. Ook heeft de islamitische republiek volgens de CIA een zwaarwateronderzoeksreactor aangeschaft waarmee het "plutonium kan produceren voor nucleaire wapens." Teheran was volgens het halfjaarlijkse rapport van de inlichtingendienst bovendien ook drukdoende met het najagen van een biologisch en chemisch wapenprogramma.

Het CIA-rapport maakt verder melding van Noord-Korea en SyriŽ. De CIA zegt een 'groeiende zorg' te hebben over de nucleaire activiteiten van SyriŽ. Het land heeft een onderzoekcentrum voor kernenergie. De Verenigde Staten verdenken SyriŽ ervan terrorisme te steunen.

Beslag op volledige prijzenpot Staatsloterij

Het bedrijf European Wireless Lotery Holding (EWLH) heeft beslag laten leggen op de gehele prijzenpot van de Staatsloterij, die in totaal zo'n 225 miljoen euro bedraagt. EWLH is van mening dat het financiŽle schade heeft geleden, doordat het sms-spel Sevens van de Staatsloterij niet mocht doorgaan.

Half oktober had EWLH met beslaglegging gedreigd, maar de Staatsloterij is toen met een schikkingsvoorstel gekomen dat door EWLH is afgewezen. Echter de Staatsloterij is van mening dat het beslag van 225 miljoen niet in verhouding staat tot de door EWLH geleden schade. Zij stapt dan ook naar de rechter om opheffing van het beslag te eisen.

Het spel Sevens, dat door de Staatsloterij in samenwerking met EWLH zou worden georganiseerd, zou de eerste loterij zijn waarbij via de mobiele telefoon kan worden meegespeeld. Minister Donner (Justitie) verbood de loterij waardoor EWLH zegt financiŽle schade te hebben geleden.

Door een noodkrediet van 50 miljoen euro zullen prijswinnaars gewoon hun geld krijgen.

'Arafat leider van terroristische beweging'

Tom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Palestijnse president Arafat blijkt iedere maand enorme bedragen te doneren aan de al-Aqsa Martelaren Brigades, een militante Palestijnse organisatie. Deze beweging heeft de afgelopen jaren talloze zelfmoordaanslagen tegen IsraŽlische doelen uitgevoerd. Dit alles zou blijken uit een documentaire van de BBC, die morgen wordt uitgezonden.

Volgens de documentaire zou Arafat maandelijks 50.000 dollar doneren aan de leden van de Brigades. Dit wordt door de Palestijnse ex-minister Abdel Fattah Hamayel bevestigd. Hamayel ontkent echter dat de donaties worden besteed aan terroristische activiteiten. Hij beweert zelfs het tegenovergestelde: het geld zou bedoeld zijn om de Brigades ervan te weerhouden aanslagen te plegen.

Volgens Hamayel huurt de Palestijnse Autoriteit veel al-Aqsa-leden voor de Palestijnse veiligheidsdiensten. Daarnaast zouden niet-leden van de Brigades, die niet voor de Autoriteit werken, ook ongeveer 250 dollar per maand ontvangen. Zo zou het voor mensen minder aantrekkelijk zijn om niet voor andere radicale bewegingen zoals Hamas en Jihad te gaan werken.

De documentaire laat verder zien dat de de Brigades de bewapende tak zijn van de Fatah-beweging. Verder vertelt een lokale Fatah-leider in de documentaire dat al-Aqsa de militaire vleugel is van de Fatah-beweging en dat Arafat aan de leider van beide bewegingen is.

Daarnaast vertelt een woordvoerder van de Brigades dat Arafat hen nooit officieel heeft verzocht een einde te maken aan de bloedige aanslagen. De al-Aqsa Martelaren Brigades hebben enkele maanden geleden een staakt-het-vuren opgezegd dat verschillende militante Palestijnse organisaties eerder dit jaar afkondigden. Ook Hamas en Jihad houden zich niet langer aan dit bestand.

_
De documentaire wordt zondag 9 november uitgezonden om 20.15 uur op BBC 2.

Scholen verzwijgen homo- en jodenhaat

Het probleem met haat jegens joden en homo's op scholen lijkt groter te zijn dan naar buiten wordt gebracht. Het Parool schrijft vandaag dat scholen in Amsterdam de problemen met antisemitisme, homohaat of andere vormen van discriminatie bewust achterhouden uit vrees voor negatieve beeldvorming of escalatie. Een maand geleden riepen PvdA-wethouder Rob Oudkerk en burgemeester Job Cohen alle 70 scholen in het voortgezet onderwijs op om incidenten te melden; slechts ťťn school heeft tot nu toe gereageerd.

Ouderk noemt dat gevaarlijk. Het gaat er bij hem niet in dat discriminatie en verbaal of fysiek geweld slechts op ťťn school spelen. ''Daar geloof ik helemaal niets van. De houding van scholen is onacceptabel. Later, als het uit de hand is gelopen, zal de reactie zijn: hadden we het toen maar gemeld''.

De Telegraaf pakt vandaag ook uit met een paginagroot artikel over antisemistisme op scholen in grote steden. Onder de kop: Stop de Jodenhaat constateert de krant dat het danig uit de hand begint te lopen. Alleen het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) ASA in Amsterdam-Noord durft de zaak aan de kaak te stellen.

Vrouwenhaat, antisemitisme en homofobie. docenten op de ASA lopen er elke keer weer tegenaan. ''Vrouwelijke docenten worden voor hoer uitgescholden, de Tweede Wereldoorlog was een zegen voor joden en homo's zijn geen normale mensen'', zo schildert leraar Rijk Vlaanderen het gedrag van de groep jongens. ''Marokkaanse jongens vereenzelvigen zich met de Palestijnen. En dat geeft ze op de een of andere manier ook dat onderdrukte minderwaardigheidscomplex, waardoor ze dit 'stoere' gedrag gaan vertonen. Palestina betekent in hun ogen anti-joods en dus anti-Amerika, wat zich bijvoorbeeld uit in het verstoren van de les tijdens behandeling van de holocaust. Of ze ontkennen glashard dat er concentratiekampen of jodenvervolgingen zijn geweest. Turkse leerlingen vertonen overigens bijna nooit dat slachtoffergedrag.'' Opvallend is volgens de docent dat ook (islamitische) meisjes zich schuldig maken aan haatopmerkingen. Zij staan echter wel meer open voor discussie dan hun mannelijke tegenhangers.

Veel scholen durven echter niets openbaar te melden. Volgens de Anne Frank Stichting komt de jodenhaat vooral voor in grote steden en onder alle schooltypen. Er waren laatst zelfs zoveel aanmeldingen voor een themadag voor leraren over anti-semitisme, dat de stichting op 19 november een nieuwe groep docenten informeert. Duidelijk is dat op vmbo's en de ROC's vaker sprake is van antisemitische uitlatingen, door de veelheid allochtone moslimjongeren daar. MedewerkerKaren Polak van de Anne Frank Stichting: ''Toch zijn er grote verschillen. Er zijn scholen die zeggen nauwelijks iets te merken, er zijn lovenswaardige scholen waar - zoals op dit ROC in Noord - open kaart wordt gespeeld. En er zijn schooldirecties die hun leraren zelfs verbieden hulp te zoeken voor een juiste aanpak van het groeiende antisemitisme''.

Morgen vindt er in Amsterdam een demonstratie plaats tegen het oplaaiende antisemitsme in de hoofdstad.

Taakstraf voor seks in kathedraal New York

Michel van Bergen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een wedstrijd waarbij prijzen werden uitgeloofd voor seks in het openbaar heeft een 36-jarige Amerikaanse vrouw de "hoofdprijs" opgeleverd: een taakstraf van vijf dagen omdat ze met haar vriend de liefde bedreef in de St. Patrick's Cathedral in New York.

De producer van het betreffende radioprogramma deed vanuit de kathedraal per gsm verslag van het gebeuren. Een politieagent die het programma toevallig beluisterde kwam in actie en arresteerde de twee geliefden en de producer. De producer heeft een taakstraf van zeven dagen opgelegd gekregen. De 38-jarige partner van de vrouw overleed in september aan een hartaanval.

Zoenen mogelijk verboden in Moskou

ViTaMiNÄ-Z en Wouterwouter2 (E-tracker) hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Russische hoofdstad Moskou worden plannen gemaakt om zoenen in het openbaar vanaf 1 januari 2004 strafbaar te stellen. De maatregel zou bedoeld zijn om de publieke moraal weer op te krikken. Mensen die uitzonderlijk schaamteloos zoenen kunnen dan zelfs in de gevangenis belanden.

Het plan stuit al op veel weerstand in Moskou. Het liberale Russische parlementslid Novodvorskaja verklaarde dat een dergelijk verbod "Orwelliaans" zou zijn. Als het zoenverbod inderdaad wordt ingesteld gaf zij aan haar tijd zoenend in openbare ruimtes te willen doorbrengen: "Op het moment dat ik een aardig iemand zie die ik ken, zal ik hem direct kussen, zelfs als ik er geen zin in heb. Ik nodig alle Moskovieten uit hetzelfde te doen".

Eindhoven verbiedt extreem-rechts concert niet

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden: Extreem-rechts concert Eindhoven gaat door

Extreem-rechtse bands mogen vanavond in Eindhoven optreden in de 'Constant Rebecquekazerne'. De Eindhovense PvdA had om een verbod gevraagd, maar de gemeente ging daar niet in mee. Wel zal goed in de gaten worden gehouden of het niet uit de hand loopt.

De kazerne wordt al tijden gekraakt door een extreem-rechtse groep. Afgelopen zomer protesteerde de Anti-Fascistische Actie (AFA) al tegen het pand, dat volgens hen een bron van geweld vormt. Het was nu ook de AFA die de politiek attendeerde op het extreem-rechtse gehalte van het concert.

Volgens AFA treden vanavond onder andere de Duitse fascistische band 'Oidoxie' en de nationaal socialistische rock 'n roll band 'Rassenhass' op. Het concert draagt de naam 'Rock gegen Zog'. ZOG staat voor: Zionist Occupation Government. Binnen extreem rechtse kringen wordt daarmee een antisemitische samenzweringstheorie bedoeld. Volgens die theorie zouden regeringen wereldwijd achter de schermen worden beheerst door Joden.

-
AFA info over het concert.

Breuk tussen Bassie en Adriaan

Wouterwouter2 (E-tracker) had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De jeugdhelden van vele Nederlanders, Bassie en Adriaan, zijn zowel privť als zakelijk uit elkaar gestapt. Na 47 jaar verklaren de gebroeders Van Toor elkaar nu voor gek. Ze hebben ruzie gekregen nu hun afscheidstournee niet doorgaat, omdat bij Adriaan van Toor (61) kanker is geconstateerd.

Volgens Adriaan kan Bassie het applaus niet missen en denkt hij dat Adriaans ziekte een smoesje is. ''Hij is hier in vier maanden nog maar twee keer geweest. Ik had nooit verwacht dat hij me zo in de steek zou laten''. Waarom Bassie niet bij Adriaan op bezoek komt weet Adriaan niet: ,,Er zijn twee mogelijkheden: of hij is eigenlijk een Jan Lul ůf hij spoort niet meer''.

Volgens Bassie (de 68-jarige Bas van Toor) is het Adriaan zelf die door zijn ziekte 'geestelijk aan zijn einde' is geraakt: ,,Hij heeft zelfs gedreigd mij kapot te maken.'' Bassie zegt in het geheim geluidsopnames te hebben gemaakt van gesprekken met zijn broer, waaruit zou blijken dat deze niet meer weet wat hij zegt.


Het duo in gelukkiger tijden.

"Gemengd wonen moet bevorderd worden"

Volgens Turkse en Marokkaanse Nederlanders moet de overheid een actievere rol spelen in het bevorderen van gemengd wonen en gemengd naar school gaan. De Turken en Marokkanen zien in dat er veel mis gaat in de opvoeding en zijn daarom bezorgd over hun 'eigen' jeugd.

Dit is een conclusie die de SP trekt uit een rapport dat gebaseerd is op onderzoek naar de opvattingen van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Het rapport 'Hoe gaat het?' geeft ervaringen, opvattingen, wensen en voorstellen weer van bijna 500 Turkse en Marokkaanse Nederlanders die recentelijk zijn ondervraagd.

Allochtonen: "Liever een gemengde wijk en school"

Uit het onderzoek moet vooral blijken hoe de ondervraagden kijken naar hun eigen situatie en de voortgang van de integratie in Nederland. De meeste ondervraagden geven aan dat ze wel tevreden zijn met hun woning en de school van hun kinderen. Ruim 40% zou echter liever verhuizen naar een gemengdere wijk om te zorgen dat de kans op een gemengde school voor hun kinderen groter wordt. Het belang van hun kinderen, met name het leren van de Nederlandse taal en de kans op integratie, is daarbij doorslaggevend.

De Turken en Marokkanen waarderen de hulp van politie en andere instanties bij problemen met hun kinderen. De SP concludeert dat de ondervraagden veel respect hebben voor de inzet van deze instanties. "Beter Nederlands leren wordt door vrijwel iedereen genoemd als eerste voorwaarde voor geslaagde integratie. Een grote meerderheid zou alsnog graag gebruik maken van taallessen."

"GroenLinks-kamerlid was inbreker"

Potvis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

DuyvendakGroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak heeft in het verleden regelmatig ingebroken en anderen aangezet tot roof. Dit blijkt uit het boek 'RaRa wie ben ik' van Peter Siebelt, dat volgende week verschijnt. De Telegraaf meldt dat Siebelt onderzoek heeft gedaan naar het anarchistische verleden van het kamerlid.

De titel van het boek is een verwijzing naar een lijst van veertig verdachten van een reeks onopgeloste aanslagen in de jaren tachtig en negentig, die werden opgeŽist door de actiegroepering RaRa. Sinds 1996 zou bekend zijn dat ook Duyvendak deel uitmaakte van deze groepering, aldus de Telegraaf.

Het boek gaat onder andere in op uitspraken die het kamerlid gedaan zou hebben in 'Bluf', de voorloper van het anarchistische tijdschrift 'Ravage'. Duyvendak zou bijvoorbeeld hebben gezegd dat hij RaRa ťťn van de beste actiegroepen vond omdat er "aantrekkelijke kanten" aan zitten. Verder heeft Duyvendak volgens Siebelt geschreven dat hij "trots" is op de acties die onder andere bij het Provinciaal Militair Commando in Amsterdam en bij de NAVO werden gevoerd. Bij die acties werden documenten gestolen en gepubliceerd in het tijdschrift 'Bluf'.

NAVO-top uitgesteld voor afstuderen

kiloton had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Omdat de dochters van de Amerikaanse president Bush gaan afstuderen is de NAVO-top van mei volgend jaar in Istanbul afgelast. Speciaal voor Jenna en Barbara Bush is de top naar 28 en 29 juni verplaatst. Dat hebben de Amerikaanse vice-president Cheney en de Turkse premier Erdogan gisteren afgesproken.

Tijdens de bijeenkomst in Istanbul moet de toetreding van zeven nieuwe lidstaten worden bezegeld.

Adenauer ťťn van de grootste Duitsers

Uit een opiniepeiling onder 90.000 Duitsers is gebleken dat Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier van West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, als ťťn van de grootste Duitsers in de geschiedenis wordt gezien.

De top tien bestaat verder uit Johann Sebastiaan Bach, rijkskanselier Bismarck, bondskanselier Willy Brandt, Albert Einstein, Goethe, Johann Gutenberg, Maarten Luther, Karl Marx en twee verzetsstrijders tegen Hitler, Sophie en Hans Scholl.

Componisten Van Beethoven en Mozart moesten het doen met respectievelijk de twaalfde en twintigste plaats.

Amerikanen verwijderen mp3-bestanden

johnny_bravo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De acties van de Amerikaanse muziekbrancheorganisatie RIAA tegen het illegaal verspreiden van mp3-bestanden lijken succes te hebben. Amerikanen blijken massaal hun mp3-bestanden te verwijderen om juridische vervolging te voorkomen.

Vanaf mei, toen de RIAA juridische stappen tegen mp3-aanbieders begon, tot september zouden meer dan twee miljoen Amerikanen hun computers van mp3-bestanden hebben verschoond. Ook blijkt het aantal gebruikers van peer-to-peer-netwerken, zoals Kazaa en Grokster, fors af te nemen. De NDP Group heeft becijferd dat in september het aantal gebruikers vandeze programma's met elf procent is afgenomen. In dezelfde periode daalde het aantal aangeboden muziekbestanden met negen procent. Desondanks hebben nog altijd 35 tot 40 miljoen Amerikaanse huishoudens gemiddeld 250 muziekbestanden op hun harde schijf opgeslagen.

In september zorgde de RIAA voor opschudding door onder andere een meisje van twaalf en een oma van 65 jaar oud aan te klagen wegens het schenden van copyrights. Ze zouden meer dan duizend mp3-bestanden via Kazaa hebben aangeboden. Uiteindelijk heeft de RIAA de aanklacht tegen de oma laten vallen, omdat bleek dat Kazaa helemaal niet op haar Apple Macintosh kan draaien.

Brandweeroefening zorgt voor echte brand

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een brandweeroefening van de brandweer en politie van de gemeente Loon op Zand en de vliegbasis Gilze-Rijen in de wijk Pannehoef in Kaatsheuvel heeft donderdag gezorgd voor een echte brand.

Om rookontwikkeling te simuleren werd er gebruik gemaakt van houten blokjes in stalen tonnen. Door de hete rookgassen zijn de houten spanten onder de dakpannen in het leegstaande slooppand, waar de oefening werd gehouden, gaan branden. Het vuur verspreidde zich razendsnel, maar werd door de brandweer snel onder controle gebracht. Niemand raakte gewond.

Franse soldaat doodt kind door gooien steen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Ivoorkust is een onderzoek ingesteld naar de dood van een 11-jarige jongen. De knaap viel maandag uit een boom toen een Franse vredessoldaat een steen naar de boom gooide. De jongen overleed de dag erna aan zijn verwondingen.

De soldaat gaf aan de steen te hebben gegooid omdat hij iets hoorde bewegen in de boom. Hij wist niet dat de jongen erin zat.

In het Afrikaanse land Ivoorkust zijn ongeveer 4.000 Franse militairen en 1.300 West-Afrikaanse soldaten gestationeerd, die leger en rebellen uit elkaar moeten houden.

Vierde ronde in prijzenoorlog supermarkten

ViTaMiN§-Z had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanaf vandaag ben je in verschillende supermarkten weer goedkoper uit. In de vierde ronde van de prijzenoorlog verlagen Edah, Super de Boer en Konmar nogmaals de prijzen van diverse producten. Moedermaatschappij Laurus maakte dit vrijdag bekend.

Vanaf maandag zijn bij Edah tweehonderd producten - voornamelijk A-merken - goedkoper. Een week later verlaagt men de prijs van vleesproducten. In totaal heeft Edah tijdens de huidige prijzenoorlog 780 artikelen goedkoper gemaakt. Super de Boer en Konmar verlagen deze week nog tweehonderd producten in prijs. Zij hebben in totaal de prijs van 1.300 producten naar beneden bijgesteld.

Albert Heijn, dat in oktober de prijzenoorlog startte, doet vooralsnog niet mee aan deze ronde van prijsverlagingen. Wel verlaagde Albert Heijn vrijdag de prijzen van nog eens veertig producten. C1000, dat via Ahold's werkmaatschappij Schuitema ook tot het Ahold-concern behoort, doet morgen hetzelfde met de prijs van vijftig producten. Later zullen de prijzen van vleesproducten volgen.

Vrouwen houden autodief aan

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vrijdagavond hebben twee vrouwen in Tilburg lef getoond toen ze een inbreker in hun auto aantroffen.

Ze twijfelden geen moment, trokken de man uit de auto en legden hem op de grond totdat de politie arriveerde. De inbreker bleek een frontje van een autoradio in z'n bezit te hebben.

De man is door de politie aangehouden en ingesloten.

Duizend kilo vuurwerk in woning Alkmaar

Sinan / saban en -peet- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na een tip heeft de politie vrijdag in een woning in Alkmaar duizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

Het vuurwerk betreft onder andere tientallen Chinese rollen, duizenden voetzoekers en een grote hoeveelheid vuurpijlen. De partij zal worden vernietigd. Tegen de 46-jarige eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.

Eerder heeft de politie in Heemskerk zwaar vuurwerk aangetroffen. Nadat twee mannen werden aangehouden, die in Heemskerk enkele vuurpijlen hadden afgestoken, stuitte de politie in de auto van de mannen op acht lawinepijlen en een doos vol nitraatbommen. Als deze op een verkeerde manier worden aangestoken, zijn nitraatbommen extreem explosief en levensgevaarlijk.

De mannen zijn, na het betalen van een boete, vrijgelaten.

Column: Bloembollywood in bloei

Er is weer belangstelling voor ons culturele erfgoed! Vaderlandse Hemingways en Tolstois en Rowlings worden haastig afgestoft en door de scenariomolen gehaald. De ontdekking van wťťr een hemelse kassa! Maria Peters moet haar zoontje maar een spoedcursus Groter Groeien geven zodat ook hij snel aan de slag kan als regisseur! De legendarische Flipje Tiel zal misschien nooit een verfilming halen, maar er zijn nog zat andere vergeten helden!...

Isabelle Brinkman terug op de radio

Rob had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Isabelle Brinkman zal vanaf 1 december weer op de radio zijn te beluisteren. Ze gaat elke maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur het programma De Moordlijst op KINK FM prestenteren.

De manager van Isabelle meldt dat we nog meer dingen van Isabelle kunnen verwachten 'waar ze op de achtergrond mee bezig is'. Tijdens een uitzending van Ook Goedemorgen meldde Isabelle eerder al dat ze bezig is met schrijven.

Op dit moment is Brinkman werkzaam als presentatrice bij het SBS6-programma Show van Nederland. Dit zal zij ook na 1 december blijven doen. Eerder had Brinkman op radiostation 3FM haar eigen programma Isabelle, maar ze vertrok daar als gevolg van onenigheid over het gevoerde beleid.

Hennepkwekerij ontdekt na brand in paardenstal

-peet- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een paardenstal in Purmerend is vrijdagmorgen door een uitslaande brand geheel in de as gelegd. De aanwezige paarden en pony's zijn door hulp van omwonenden gered. De oorzaak van de brand is vermoedelijk kortsluiting.

Later bleek dat naast de stallen een hennepkwekerij met ruim vierhonderd planten was gevestigd. Hiervoor werd illegaal stroom afgetapt. In verband hiermee is een 29-jarige inwoner van Purmerend aangehouden.

Volgens de brandweer is bij de brand asbest vrijgekomen, maar deze leverde geen gevaar voor de volksgezondheid op.

Pop-up spammer aangeklaagd

Phoenixx (Ingrid) had ons via de newssubmit het volgende vertaalde en herschreven bericht te melden:

Donderdag is de Federal Trade Commission (FTC) in de Verenigde Staten naar de rechter gestapt om de handelswijze van D-Squared Solutions in San Diego te laten verbieden. Howard Beales, directeur consumenten bescherming, stelde dat de cyber-marketeer een uiterst sneaky vorm van pop-up reclame hanteerde door gebruik te maken van een lek in de Messenger Service van Microsoft Windows.

De Messenger Service is ontwikkeld om mededelingen te verzenden over het netwerk binnen een bedrijf. Online adverteerders hebben echter uitgevonden dat zij deze applicatie kunnen misbruiken om ongevraagde reclameboodschappen naar iedereen op het internet kunnen zenden.

Volgens de FTC zijn vooral de pop-ups van D-Squared Solutions zorgelijk. "De beklaagden stuurden iedere paar minuten een bericht", aldus Beales, "Het spervuur van berichten heeft bij sommige gebruikers data verlies, vastgelopen programma's of crashes veroorzaakt."

Om de eis kracht bij te zetten stelde de FTC dat de pop-ups die D-Squared verzond zogenaamde "ad-blockers" aanboden. "De misdaad die wij hier aan de kaak stellen is dat berichten worden gestuurd met geen andere bedoeling dan de ander te laten betalen opdat je die berichten niet meer zal ontvangen", zei Beales." 'Ik sla je in elkaar, maar zal daarmee ophouden als je betaalt'. Dat heet afpersing."

De FTC hoopt dat de rechtszaak zal uitwijzen hoeveel geld de advertenties het bedrijf hebben opgeleverd en dat het geld wordt teruggegeven aan de consumenten.

Vorige maand heeft Microsoft de consumenten al gewaarschuwd om de Messenger Service in Windows uit te schakelen, omdat het mogelijk was voor hackers via deze applicatie virussen te verspreiden.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.