School verrast over uitlekken mishandeling

De Amsterdamse school waar afgelopen dinsdag een leraar werd mishandeld, is verbaasd dat het incident naar buiten is gekomen. Volgens directrice Marian Konijn, van het Sweelinck College, was met de politie afgesproken voorlopig totale mediastilte te houden.

De vier vmbo-leerlingen (15 tot 16 jaar) die vastzaten voor het mishandelen van de leraar, zijn na verhoor weer vrijgelaten. Ze zijn in afwachting van het politieonderzoek wel van school geschorst.

Volgens ooggetuigen begon de ruzie met de Marokkaanse leerlingen omdat de leraar een muis van zijn schouder sloeg die ÚÚn van hen er op gezet had. ''De muis dreigde te ontsnappen en daar was die jongen heel erg boos over. Bij ons op school is het een rage om witte muizen te kopen op de Albert Cuyp''. Ze wilden dat de leraar wat brood met kaas zou voeren aan de muis, maar dat weigerde de leraar waarna een vechtpartij ontstond. De conciŰrge wist de zaak te sussen.

Toen de jongen met de muis even later een aantal meisjes achterna zat, greep de leraar opnieuw in. ''Hij werd toen door die leerling en drie vrienden helemaal in elkaar geslagen en geschopt. Ze stonden gewoon bovenop hem te springen''.

Op het schoolplein tekende het Parool weinig mededogen op met de mishandelde geschiedenisleraar. Sommigen vinden dat de leraar om klappen heeft gevraagd, omdat hij at in het bijzijn van leerlingen die niet mogen eten in verband met de ramadan. Directrice Konijn zegt dat dit in de klassen besproken zal worden. Verder wil ze geen mededelingen doen over de daders.