Google-zoekvenster in taakbalk Windows

Google DeskbarEr is een nieuwe manier om te 'Googlen' ontwikkeld: de deskbar, een zoekvenster in de taakbalk van Windows. Met de deskbar is het mogelijk om via Google te zoeken zonder eerst een browser te hoeven openen.

De 'deskbar' bestaat niet voor Linux of Apple, het werkt alleen met Windows 98, ME, 2000 of XP in combinatie met Internet Explorer 5.5 of hoger. Via de 'deskbar' kan statistische informatie worden verzameld over de gegeven zoekopdrachten, die zal worden gebruikt voor de databank met informatie.

Het zoekvenster neemt ruimte in op de taakbalk, maar het heeft zo zijn voordelen boven de Google-taskbar in de browser. Zo kun je met de 'deskbar' direct zoeken in één van de onderdelen van Google, zoals plaatjes en nieuwsgroepen. Door vanuit een Windows-programma Ctrl+Alt+G in te toetsen, kom je meteen in het zoekvenster. Ook zijn er sneltoetsen voor de diverse onderdelen van Google.

Andere 'deskbars'

Wanneer er met Google gezocht wordt naar 'Google Deskbar', is onder andere een link te zien naar Dave's Quick Search Taskbar Toolbar Deskbar, een desktopzoekvenster in de taakbalk dat onlangs bedacht werd waarmee je niet alleen in Google, maar ook in andere diensten als Yahoo kunt zoeken. Verder vindt Google een link naar een artikel over de Quick-Search Deskbar, een andere zoekbalk die is gebaseerd op de open source-software van Dave's zoekbalk.

Dit geeft aan dat het idee van Google om een zoekvenster in de taakbalk te zetten niet nieuw is. Ook wordt echter duidelijk dat Google niet in haar eigen voordeel invloed uitoefent op de zoekresultaten, er worden immers ook links naar voorgangers gevonden.

Google als concurrent van Microsoft

De vraag werd al eerder gesteld of Google zodanig uitgebreid kan worden dat het uiteindelijk een volwaardige concurrent zou zijn van programma's als Internet Explorer en Outlook. Hierbij kan gedacht worden aan een e-mailvenster op de taakbalk of een instant messaging-systeem.

Er zijn verschillende meningen over hoe groot Google kan worden. Roel Pieper gaf aan dat hij verwacht dat Google de mogelijkheden heeft om de grootste intermediair van internet te worden. Columnist Maarten Legêne denkt echter dat de mogelijkheden van het bedrijf beperkt zijn omdat de gebruikte technologie niet uniek is.