Bush pleit voor democratisch Midden-Oosten

Sinan / saban en unwary hadden ons via de newssubmit het volgende te melden: Uitgegeven: 6 november 2003 20:37

"De Verenigde Staten zullen hoe dan ook een democratie in Irak tot stand brengen". Dat heeft president Bush gezegd in een toespraak voor de National Endowment for Democracy, een stichting voor de bevordering van democratie in de wereld, waarin hij pleitte voor meer democratie in het Midden-Oosten. "Als het ons niet lukt om hervormingen door te voeren, betekent dat een vrijbrief voor terroristen overal ter wereld", zo zei de president.

Hij riep Iran, Syriëen de Palestijnen democratische hervormingen door te voeren. Hij prees de ontwikkeling in onder meer Jordanië, Oman en Saudi-Arabië. Bush benadrukte dat democratisering niet automatisch een verwestelijking van de islamitische samenlevingen inhoudt.

Verder zei Bush dat de islam met democratisch bestuur goed kan samengaan. Dat ontkennen noemde hij "culturele hooghartigheid". Hij zei dat democratie geenzins perfect is, maar wel de meest menswaardige vorm van samenleven is en "de enige weg naar nationale succes en waardigheid".

De speech wordt gezien als een nieuwe poging van de Amerikaanse president om de oorlog in Irak te rechtvaardigen. Het Irak-beleid van het Witte Huis ligt onder vuur vanwege het oplopende aantal gedode Amerikanen in het land en het toenemende anti-Amerikanisme onder moslims.

De Amerikaanse aanwezigheid in Irak is volgens Bush nodig voor de vestiging van democratisch bestuur in de regio.