Pop-up spammer aangeklaagd

Phoenixx (Ingrid) had ons via de newssubmit het volgende vertaalde en herschreven bericht te melden:

Donderdag is de Federal Trade Commission (FTC) in de Verenigde Staten naar de rechter gestapt om de handelswijze van D-Squared Solutions in San Diego te laten verbieden. Howard Beales, directeur consumenten bescherming, stelde dat de cyber-marketeer een uiterst sneaky vorm van pop-up reclame hanteerde door gebruik te maken van een lek in de Messenger Service van Microsoft Windows.

De Messenger Service is ontwikkeld om mededelingen te verzenden over het netwerk binnen een bedrijf. Online adverteerders hebben echter uitgevonden dat zij deze applicatie kunnen misbruiken om ongevraagde reclameboodschappen naar iedereen op het internet kunnen zenden.

Volgens de FTC zijn vooral de pop-ups van D-Squared Solutions zorgelijk. "De beklaagden stuurden iedere paar minuten een bericht", aldus Beales, "Het spervuur van berichten heeft bij sommige gebruikers data verlies, vastgelopen programma's of crashes veroorzaakt."

Om de eis kracht bij te zetten stelde de FTC dat de pop-ups die D-Squared verzond zogenaamde "ad-blockers" aanboden. "De misdaad die wij hier aan de kaak stellen is dat berichten worden gestuurd met geen andere bedoeling dan de ander te laten betalen opdat je die berichten niet meer zal ontvangen", zei Beales." 'Ik sla je in elkaar, maar zal daarmee ophouden als je betaalt'. Dat heet afpersing."

De FTC hoopt dat de rechtszaak zal uitwijzen hoeveel geld de advertenties het bedrijf hebben opgeleverd en dat het geld wordt teruggegeven aan de consumenten.

Vorige maand heeft Microsoft de consumenten al gewaarschuwd om de Messenger Service in Windows uit te schakelen, omdat het mogelijk was voor hackers via deze applicatie virussen te verspreiden.