Fransen werken dag extra voor ouderen

De Franse bevolking zal worden gevraagd om elk jaar een dag extra te werken om een verbetering in de zorg voor ouderen en gehandicapten te kunnen financieren. Dat heeft de Franse minister-president Jean-Pierre Raffarin vandaag bekend gemaakt.

De maatregel volgt op het overlijden van meer dan vijftien duizend ouderen gedurende de zeer warme zomer van dit jaar. Raffarin ziet het daarom als "een plicht om de ouderen te helpen". Met de maatregel, die naar verwachting in 2005 ingaat, hoopt de regering 1,9 miljard euro per jaar extra aan inkomsten uit de sociale zekerheid binnen te halen. Bedrijven en vakbonden kunnen zelf kiezen welke feestdag of andere dag waarop niet wordt gewerkt, wordt opgegeven.

Voor de Franse begroting heeft de maatregel geen directe gevolgen. Deze ligt onder vuur, omdat het begrotingstekort boven de grens ligt die in het stabiliteitspact is afgesproken. Deze week werd bekend dat Frankrijk voorlopig geen maatregelen hoeft te nemen om het begrotingstekort onder de afgesproken grens te brengen.