Amerikaanse helikopter stort neer bij Tikrit

Irak Opnieuw is er in Irak een Amerikaanse helikopter neergestort. Afgelopen zondag was dit ook al gebeurd. Toen werd een andere heilkopter neergeschoten, waarbij twintig Amerikanen omkwamen.

Vanochtend stortte een helikopter van de Amerikaanse strijdkrachten neer bij de noord-Iraakse stad Tikrit. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse leger. De oorzaak van de crash is nog niet bekend, evenals of er slachtoffers zijn gevallen.

Tikrit is de geboorteplaats van de verdreven Iraakse president Saddam Hussein en gold als zijn machtsbasis. Nog altijd zijn de inwoners van het gebied fel gekant tegen de Amerikaanse bezettingsmacht in hun land.

Ook elder in Irak hadden de Amerikanen het zwaar te verduren. Zo is vandaag ook een Amerikaanse militair om het leven gekomen en zeven soldaten raakten gewond, toen hun konvooi werd aangevallen in de Iraakse stad Mosul. Het konvooi werd bestookt met granaten, verklaarde een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten.

_
De belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen tijd omtrent Irak:

28 oktober: Verzet tegen Irak-beleid zwelt aan.
29 oktober: Diverse aanslagen in Irak: zeven doden en meerdere gewonden.
30 oktober: Senaatscommissie stel CIA ultimatum: veel cruciale informatie zou worden achtergehouden.
31 oktober: Iraaks gezin klaagt ministerie in het Verenigd Koninkrijk aan.
1 november: Doden bij Dag van Verzet in Irak
2 november: Zwaarste aanslag op Amerikanen tot nu toe: helikopter wordt neergehaald. Twintig militairen komen om het leven
3 november: Opnieuw diverse aanslagen op Amerikaanse doelen in Irak.
4 november: Senaat gaat akkoord met nog eens 87 miljard dollar extra uitgaven voor Irak: voornamelijk bestemd voor militaire operaties. Zware aanslag op hoofdkwartier VS gepleegd.
Vandaag: Helikopter stort neer. Bush wil met het leger in Irak blijven.