Rechters VS blokkeren abortuswet

Rechters in New York, Californië en Nebraska hebben een tijdelijk verbod ingesteld op de abortuswet die president Bush woensdag groen licht gaf. Het houdt in dat artsen, die de verboden abortus plegen, niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

De uitspraak is een direct gevolg van de rechtszaak die door de National Abortion Federation, een belangenorganisatie van abortusartsen in de VS en Canada, en zeven artsen was aangespannen tegen minister van Justitie John Ashcroft.

Gisteren besliste een federale rechter al kort na de ondertekening dat de wet tegen een viertal artsen niet toegepast mag worden omdat die tegen de grondwet zou indruisen. Zij voerden in 12 staten de omstreden ingreep uit.

Partiële geboorte is een abortus-methode waarbij het hoofdje naar buiten wordt gehaald om de foetus te doden. De methode wordt toegepast in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap. President Bush noemt deze abortusmethode "een verschrikkelijke vorm van geweld tegen kinderen die centimeters van hun geboorte af zijn, terwijl de wetgever de andere kant opkeek".

De rechters zijn het met de klagers eens dat de abortuswet in strijd is met de grondwet, omdat de wet geen uitzondering maakt voor vrouwen die gevaar lopen als de abortus niet gepleegd wordt.