WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

9. Reuzenslalom vrouwen: bekroont Worley haar topseizoen?

De reuzenslalom bij de dames zorgt altijd weer voor mooie beelden, zoals eigenlijk elk onderdeel wel. Italië heeft hier goede hoop op een medaille of zelfs wel twee, maar het thuispubliek zal zeker weer voor de lieflijke Lara Gut willen juichen.

Podium WK 2015
1. Anna Fenninger (Oostenrijk)
2. Viktoria Rebensburg (Duitsland)
3. Jessica Lindell-Vikarby (Zweden)

De favorieten
De eerste die we moeten noemen is zonder twijfel Tessa Worley, en veel mensen zouden haar een wereldtitel absoluut gunnen. De Française pakte die al in 2013, maar raakte vervolgens zwaar geblesseerd en moest de Olympische Spelen missen. Ze kwam er weer bovenop, maar pas dit jaar haalt ze eindelijk haar echte niveau weer. Bij de seizoensopening in Sölden werd ze nog zesde, maar sindsdien is ze niet meer van het podium weg te slaan: drie zeges en drie tweede plekken, goed voor de ruime leiding in de World Cup. De Amerikaanse Mikaela Shiffrin is al lang niet meer slalomspecialiste pur sang en kan op de reuzenslalom om het goud meestrijden. Lara Gut kan ook hier met de allerbesten mee en zal voor eigen publiek nog eens/eindelijk (afhankelijk van de resultaten op de afdaling, super-G en combinatie) willen vlammen.

De drie favorieten worden bedreigd door een ware Italiaanse armada. Zoals meerdere keren vermeld maakt Sofia Goggia het seizoen van haar leven mee en ook op de reuzenslalom gaat ze met de besten mee, maar een overwinning ontbreekt nog. De pas 20-jarige Marta Bassino pakte in oktober in Sölden en eind januari op de Kronplatz twee derde plaatsen en zou zich zomaar tussen de top kunnen nestelen getuige haar vijfde plek in de World Cup-stand. Met Federica Brignone en Manuela Mölgg hebben de Italiaanse dames bovendien nog twee ervaren dames in de selectie, die beiden om de medailles mee kunnen doen.

Buiten de grote drie en het Italiaanse reuzenslalomleger wordt het lastig om grote kanshebbers aan te wijzen. Viktoria Rebensburg uit Duitsland domineerde de reuzenslalom enkele jaren terug, maar is tegenwoordig beter op de afdaling. De Sloveense Ana Drev kan verrassen, net als het Noorse duo Ragnhild Mowinckel en Nina Løseth. Sara Hector zou namens Zweden misschien wat moois kunnen laten zien, Tina Weirather uit Liechtenstein is net als op de snelle onderdelen een outsider en wereldkampioene Anna Veith-Fenninger mag natuurlijk niet vergeten worden, ook al is de vorm er na een lange blessure nog niet helemaal.

Voorspelling
1. Sofia Goggia (Italië)
2. Tessa Worley (Frankrijk)
3. Mikaela Shiffrin (VS) 

Sofia Goggia kan een uitstekend potje reuzenslalom skiën en zou zomaar het goud weg kunnen kapen (Bron: YouTube)