WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

12. Slalom mannen: Epische tweestrijd als spetterende finale

Helaas, we zijn alweer aangekomen bij de laatste dag van het WK in St. Moritz. Het voordeel is dat we dus gaan kijken naar de slalom bij de mannen en dat is dit seizoen een waanzinnig mooie strijd tussen twee absolute topslalommers. 

Podium WK 2015
1. Jean-Baptiste Grange (Frankrijk)
2. Fritz Dopfer (Duitsland)
3. Felix Neureuther (Duitsland)

De favorieten
We hadden het over een tweestrijd en die gaat tussen Marcel Hirscher en Henrik Kristoffersen. De Oostenrijker en de Noor bevechten elkaar al het hele seizoen en na acht slalomwedstrijden staat het inmiddels 6-2 voor de jonge Noor. In wedstrijden waar de twee bovenaan eindigen is het verschil vaak bijzonder klein, maar toch heeft Kristoffersen inmiddels vijf zeges binnen. We moeten hem dan ook aanwijzen als favoriet, maar Hirscher is een vechter pur sang en zal zich als het moet weer als een Japanse kamikazepiloot naar beneden storten. Dat deed hij op het vorige WK overigens ook, terwijl hij na run één de leiding in handen had. Dat pakte niet goed uit: Hirscher mistte onderaan de piste een poortje en zag Jean-Baptiste Grange met zijn wereldtitel aan de haal gaan.

Grange is de laatste tijd niet zo lekker meer op dreef, maar iemand die in 2011 en 2015 de wereldtitel pakte afschrijven zou een bijzonder domme zet zijn...dat gaan we dus niet doen. Wie het Hirscher en Kristoffersen moeilijk moeten gaan maken? Normaal gesproken gaat dat niemand lukken, maar de twee kunnen natuurlijk altijd uitvallen. Dan staat bijvoorbeeld Dave Ryding klaar. De Brit werd onlangs tweede in Kitzbühel, de eerste Britse podiumplaats in 36 jaar. Ook de Rus Alexander Khoroshilov heeft het ritme goed te pakken met derde plekken in Kitzbühel en Schladming.

Manfred Mölgg was dit seizoen de enige die een slalom wist te winnen zonder Hirscher of Kristoffersen op zijn paspoort te hebben staan en dus hoort de ervaren Italiaan, vicewereldkampioen in 2007, ook op het lijstje te staan. Verder is de slalom weer een mooie open discipline, onder de bovenste twee dan. Daniel Yule (Zwitserland), Stefano Gross (Italië), Felix Neureuther (Duitsland) of zelfs de 37-jarige Franse veteraan Julien Lizeroux zijn zomaar wat namen die de ogen op het podium gericht zullen hebben.

Voorspelling
1. Henrik Kristoffersen (Noorwegen)
2. Marcel Hirscher (Oostenrijk)
3. Julien Lizeroux (Frankrijk) 

Kristoffersen is een slalommer van de absolute buitencategorie (Bron: YouTube)