WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

5. Afdaling mannen: het koningsnummer van het skiën

Er is maar één echt koningsnummer in het alpineskiën en dat is de afdaling. Hier worden de legendes gemaakt en met duizelingwekkende snelheden jagen de heren naar beneden. In St. Moritz gebeurt dat gelijk vanaf het begin al op spectaculaire wijze: de Free Fall is de steilste start ter wereld en men stort zich gelijk vanaf het starthuis al naar beneden. Ook dit keer belooft het erg spannend te worden, want niemand steekt er bovenuit. In 1972 won Bernard Russi uit Zwitserland zijn tweede wereldtitel op rij en sindsdien slaagde niemand er meer in een afdalingstitel te prolongeren...slecht nieuws voor Patrick Küng. 

Podium WK 2015
1. Patrick Küng (Zwitserland)
2. Travis Ganong (VS)
3. Beat Feuz (Zwitserland)

De favorieten
Een favoriet op de afdaling bij de mannen aanwijzen...het is gekkenwerk.  We hebben vijf afdalingen achter de rug dit seizoen en vijf keer won iemand anders en maar liefst elf verschillende skiërs mochten het podium beklimmen. Laten we dus maar beginnen met de leider in de World Cup, de Italiaan Peter Fill. Juist hij won dit seizoen nog niet, maar met twee tweede plaatsen en een derde plek doet hij het prima. In Val d'Isère was de Noor Kjetil Jansrud de beste, maar in januari heeft hij het tempo nog totaal niet kunnen vinden.

Max Franz won in Val Gardena, maar de Oostenrijker presteert verder bijzonder wisselvallig. Dominik Paris was op de Streif in Kitzbühel de beste en kan op een goede dag weergaloos uithalen. In Garmisch-Partenkirchen gingen de zeges naar Travis Ganong - altijd goed op kampioenschappen - en good old Hannes Reichelt. Dan hebben we Beat Feuz nog niet eens genoemd: de Zwitser werd derde in Garmisch, maar won vorig jaar de afdaling bij de generale repetitie in St. Moritz. 

Verder is er nog een hele meute aan outsiders, die allemaal op een goede dag naar het podium kunnen skiën. Denk aan de Fransen Adrien Theaux en Johan Clarey, de Canadezen Erik Guay - wereldkampioen van 2011 - en Manuel Osborne-Paradis, de Zwitser Carlo Janka en laten we toch vooral ook regerend wereldkampioen Patrick Küng en olympisch kampioen Matthias Mayer niet uitvlakken. Voorspellen is bijna onmogelijk, maar mooi wordt het wel!

Voorspelling
1. Beat Feuz (Zwitserland)
2. Dominik Paris (Italië)
3. Matthias Mayer (Oostenrijk) 

Skilegende Bruno Kernen neemt ons mee op de afdalingspiste van St. Moritz, inclusief de 'Free Fall' bij de start (Bron: YouTube)