WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

10. Reuzenslalom mannen: na zes jaar een nieuwe wereldkampioen

De reuzenslalom bij de mannen. Jarenlang was het het domein van de Amerikaan Ted Ligety, die nauwelijks te kloppen was. In 2011, 2013 en 2015 won hij de wereldtitel en tussendoor werd hij nog even olympisch kampioen. Ligety is echter geblesseerd en zal in St. Moritz niet in actie komen, waardoor de troon vrij is. 

Podium WK 2015
1. Ted Ligety (VS)
2. Marcel Hirscher (Oostenrijk)
3. Alexis Pinturault (Frankrijk)

De favorieten
Twee jaar geleden werden Marcel Hirscher en Alexis Pinturault op een hoopje geskied door Ligety, maar nu de Amerikaan er niet bij is ligt de weg volledig open. De twee zijn dit jaar de grote mannen op de reuzenslalom: Pinturault won drie keer in de World Cup, Hirscher twee keer, alleen Mathieu Faivre wist een overwinning te stelen. We kunnen er dan ook kort over zijn: de twee kemphanen zijn torenhoog favoriet voor het goud en zilver, in willekeurige volgorde.

Dan blijft het brons nog over en daar zijn wel veel gegadigden voor. De eerder genoemde Faivre bijvoorbeeld, maar met Victor Muffat-Jeandet hebben de Fransen een derde ijzer in het vuur. Henrik Kristoffersen en Felix Neureuther hebben op de slalom vermoedelijk wat meer kans, maar ook op de reuzenslalom doen ze zeker niet voor spek en bonen mee, net zoals een Leif Kristian Haugen of een Florian Eisath. Eind januari stond Matts Olsson in Garmisch-Partenkirchen nog achter Hirscher op het podium, samen met de Duitser Stefan Luitz, en beiden moeten dan ook zeker meegerekend worden. Luca de Aliprandini gaat vaak spectaculair naar beneden, maar de Italiaan gooit er nog niet de allerhoogste ogen mee. Tot slot noemen we de 33-jarige Philipp Schörghofer nog, omdat het kan.

Voorspelling
1. Marcel Hirscher (Oostenrijk)
2. Alexis Pinturault (Frankrijk)
3. Victor Muffat-Jeandet (Frankrijk) 

Hirscher stort zich met een kamikazerun naar beneden tijdens de World Cup in Hinterstoder (Bron: YouTube)