WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

6. Afdaling vrouwen: Vonn eindelijk weer wereldkampioene?

Een dag na de mannen mogen de vrouwen zich naar beneden storten voor de afdaling. Ook hier belooft het een erg mooie strijd te worden, hoewel eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het misschien nog wel iets minder open is dan de wedstrijd bij de mannen.

Podium WK 2015
1. Tina Maze (Slovenië)
2. Anna Fenninger (Oostenrijk)
3. Lara Gut (Zwitserland)

De favorieten
Het World Cup-seizoen begon met de grote doorbraak van Ilka Stuhec. De Sloveense won de eerste drie afdalingen - haar eerste drie podiumplekken ooit - en is dan ook zeker een van de favorieten, ook al is ze de laatste weken in elk geval te verslaan. Eind januari was het Lara Gut die in Cortina d'Ampezzo de zege pakte en de kleine Zwitserse is voor eigen publiek weer een absolute topfavoriete. Naast Stuhec en Gut is er nog één andere dame die bij de echte favorieten hoort: Lindsey Vonn. De Amerikaanse kent een carrière waarin ze regelmatig halve of hele seizoenen moet missen door blessures, maar wordt algemeen gezien als een van de beste skiesters ooit. Ze is tweevoudig wereldkampioene, maar dat is toch al weer acht jaar geleden: in 2009 pakte ze de wereldtitels op de super-G en het onderdeel van vandaag, de afdaling. Ze is wederom teruggekeerd van een blessure en dus hoort ze bij de favorieten.

Eén World Cup-winnares van dit seizoen ontbreekt nog: de jonge Oostenrijkse Christine Scheyer is bezig aan haar eerste seizoen op het hoogste niveau, maar pakte halverwege januari in Altenmarkt-Zauchensee plotseling de overwinning. De Italiaanse Sofia Goggia kan bijna alles en met haar spectaculaire stijl is het altijd een genot om naar te kijken, terwijl ze ook een serieuze kans op een medaille heeft in het seizoen van haar doorbraak. Verder kunnen we Tina Weirather uit Liechenstein niet afschrijven, terwijl Anna Veith-Fenninger ook een goede kans heeft - mits ze in vorm is. Let voor de outsiders ook op dames als Fabienne Suter, Kajsa Kling of de Duitse Viktoria Rebensburg.

Voorspelling
1. Lara Gut (Zwitserland)
2. Sofia Goggia (Italië)
3. Viktoria Rebensburg (Duitsland)  

De laatste keer dat Lindsey Vonn wereldkampioene werd is alweer acht jaar geleden, met deze run in Val d'Isère (Bron: YouTube)