WK alpineskiën 2017: Bloedmooie thuisfavoriete en steilste start op aarde

7. Alpinecombinatie mannen: dé kans op een stunt

Net als bij de vrouwen is de alpinecombinatie bij de mannen ook een ware hel om te voorspellen. Snelle jongens die op de afdaling scoren, maar zich vervolgens als een Houten Klaas door de slalompoortjes wurmen, soepele slalommers die bijna rechtop de afdaling skiën en mannen die op beide onderdelen niet tot de (sub)top behoren, maar in een combinatie toch boven komen drijven...het is niet te overzien allemaal, maar we gaan het gewoon proberen.

Podium WK 2015
1. Marcel Hirscher (Oostenrijk)
2. Kjetil Jansrud (Noorwegen)
3. Ted Ligety (VS)

De favorieten
We moeten toch weer wat namen aanwijzen, dus laten we een poging wagen. Om te beginnen de snelle mannen, de heren die 's ochtends op de afdaling een zo groot mogelijke voorsprong moeten pakken. Hier komen gelijk de Südtirolers weer bovendrijven: Peter Fill en Dominik Paris kunnen dit, maar op de slalom ziet het er vaak niet uit. Carlo Janka en Beat Feuz kunnen het ook, maar met name de laatste heeft nog wel eens moeite met een degelijke slalom. Op een goede dag kan Adrien Theaux ook een leuke slalom neerzetten, net als bijvoorbeeld Aleksander Aamodt Kilde.

De slalommers pakken tegenwoordig toch het gros van de zeges op deze niet vaak geskiede discipline. De grote man van de laatste jaren is Alexis Pinturault, die vijf van de laatste tien combinaties won en twee keer tweede werd. De Fransman kan prima afdalen en heeft goede slalomkunsten in huis, iets wat altijd handig is op een combinatie. Marcel Hirscher is natuurlijk de koning van de slalom en met een redelijke afdaling kan hij zomaar naar het goud skiën, iets wat hij twee jaar geleden op het WK nog uitmuntend demonstreerde.

De combinatie is verder bij uitstek de kans op een stunt van een relatief onbekende skiër. Vorige maand nog pakte de jonge Zwitser Niels Hintermann zomaar ineens de overwinning in Wengen...zijn eerste keer in de top-20 ooit! Maxence Muzaton en Frederic Berthold eindigden op twee en drie, ook niet bepaald hoogvliegers in de World Cup. Fransen als Victor Muffat-Jeandet en Thomas Mermillod-Blondin kunnen goed uit de voeten op beide onderdelen en de 36-jarige Tsjechische veteraan Ondrej Bank mag je op geen enkele combinatie buiten beschouwing laten.

Voorspelling
1. Alexis Pinturault (Frankrijk)
2. Marcel Hirscher (Oostenrijk) 
3. Carlo Janka (Zwitserland) 

Alexis Pinturault is met zijn snelheid en technische vaardigheden een bijna perfecte combinatieskiër (Pro Shots/Gepa)
Alexis Pinturault is met zijn snelheid en technische vaardigheden een bijna perfecte combinatieskiër (Pro Shots/Gepa)