Interview: Miamigo op Pinkpop 2016

Elektronische klanken die doen denken aan de 80s. Miamigo weet het vers te verpakken en er toch een eigentijdse draai aan te geven. Wij spraken ze naar aanleiding van hun debuut in Nederland, gelijk op het grootste festival van ons land.

De popformatie uit Brighton heeft een hele lijst aan inspiratiebronnen waar ze hun klanken op baseren: "Ik zou zeggen Michael Jackson, jaren 80 slasherfilms, John Carpenter, en ook wel americana, zwarte stijlen. Films of muziek. We zouden ook zeker als we terug konden gaan in de tijd ergens tussen de jaren 70 en 80 teruggaan, maar ook de jaren 90, maar dat hebben we zelf al meegemaakt." Het belangrijkste wat ze in hun muziek willen bereiken is ook heel duidelijk voor de heren: "Live de nummers spelen, en die boodschap brengen, want het is ook gewoon een stuk rauwer. Live moeten het beeld ook hand in hand gaan met de muziek. Als die twee niet samen gaan, komt het niet goed. We schrijven ook al jaren storyboards en nu ook voor de visuals. Dat geeft de muziek ook meer kracht mee." In de korte tijd dat de band bestaat, een kleine 2 jaar, zijn er al een aantal hoogtepunten geweest: "Hier op Pinkpop is het grootste publiek waar we ooit voor hebben gespeeld. We hebben ook de supportact gedaan voor Hurts, dat was ook heel speciaal. Ook een muziekvideo maken was iets unieks."

De boeking voor Pinkpop kwam redelijk onverwacht: "We dachten dat het een grap was. We gingen ook gelijk video's van het festival kijken waar je als het ware het einde van het publiek niet kan zijn. Dat was geweldig om te zien, maar tegelijkertijd ook weer angstaanjagend." Het is ook voor de heren de belangrijkste droom geweest om dit te mogen doen: "Om eerlijk te zijn, ik kan ook niet heel veel andere dingen. Een van ons is wel goed op de Gametube, maar dat is het dan ook wel een beetje. Misschien storyboardartist worden voor een film, maar dat kan ik nu ook combineren met dit." De harmonie tussen de heren is erg sterk: "We wonen al drie jaar samen, dus de creatieve verschillen zijn erg miniem. Als het niet goed gaat met een liedje, dan schelden we elkaar weer even de huid vol, maar daarna gaat het gewoon weer goed. Mijn favoriete nummer wat we gemaakt hebben is denk ik 'Forever', die is wel het leukste om live te spelen." 

De heren speelde in het kleine halfuur dat ze de Brand Bier Stage op zaterdag vulden de tent plat en waarschijnlijk is er van deze heren over een paar jaar veel meer te horen dan het geringe materiaal dat nu al erg fijn in het gehoor ligt.