Game-franchises die groot zijn geworden op smartphones

4. King Entertainment

Met deze spelen we een beetje vals. Hoewel de franchise niet is begonnen op smartphones, is de impact van smartphones en tablets op de populariteit en succes van King's games niet te ontkennen. De toegankelijkheid en grote aantal gebruikers hebben ongetwijfeld bijgedragen aan het succes van King's titels.

Candy Crush Saga

Miljoenen mensen spelen het, ongetwijfeld evenveel mensen haten het, maar één ding is zeker: iedereen kent het wel. Candy Crush. Het charmante spelletje waarin je een aantal verschillende missies tegenkomt die je moet behalen om een level uit te spelen. Denk aan alle beertjes vinden achter de snoepjes of simpelweg een X aantal punten scoren. De gameplay is utiermate simpel, maar oh zo verslavend. Waar komt dat door? Wellicht door de lage instap-drempel, maar ook de snoepjes met speciale effecten brengen iets meer diepgang met zich mee.

Hoe dan ook: Candy Crush is een hit en dat hebben we geweten ook. Andere games heeft King uiteraard ook, denk aan Bubble Witch Sage, Farm Heroes Saga, Pet Rescue Saga en verschillende varianten van Candy Crush. Het is allemaal wellicht niet origineel of verrassend te noemen, maar de formule werkt. Neem de cijfers van de ontwikkelaar zelf: in 2014 had Candry Crush 93 miljoen (!) dagelijkse spelers en was de game ruim een half miljard keer gedownload. Wow. 

Activision Blizzard maakt 226 miljoen dollar winst (Foto: Novum)

Dat zijn op zich al mooie cijfers voor een ontwikkelaar, waarvan logischerwijze een groot deel speelt op smartphones en tablets. De games zijn ontzettend toegankelijk en voor alle leeftijden speelbaar. Maar ook hier geldt weer: zijn deze aantallen genoeg om te spreken van een succesvolle franchise? Op zich wel, maar één nieuwtje van vorig jaar is toch wel veelzeggend. Activision Blizzard heeft in 2015 ontwikkelaar King overgekocht voor 5,9 miljard dollar. Een gigantische overname voor een ontwikkelaar die zich focust op kleine en toegankelijke mobiele spelletjes. Hun toekomst lijkt in ieder geval zeker.

Heb jij nog franchises die groot zijn geworden op of door smartphones en tablets? Noem ze eens in de reacties!