Game-franchises die groot zijn geworden op smartphones

2. Angry Birds

Angry Birds, Angry Birds Season, Angry Birds Star Wars, Angry Birds 2, Angry Birds Rio, Angry Birds Space, Angry Birds Epic, Angry Birds Trilogy, Bad Piggies, Angry Birds Stella, Angry Birds POP! en meer. Een film en een tv-serie, een eigen pretpark en merchandise. Een indrukwekkend resume voor een franchise die iets ouder is dan 6 jaar.

Angry Birds Transformers

Het oorspronkelijke design van de boze vogels zelf komt uit handen van Jaakko Iisalo. Er was nog totaal geen gameplay bij de personages verzonnen, maar de medewerkers bij Rovio waren zo onder de indruk van het design van de poot- en vleugelloze vogels dat ze al snel besloten de personages te gebruiken. Door de populariteit van flash-games als Crush the Castle koos Rovio voor een soortgelijke aanpak en zo werd de eerste Angry Birds geboren op iOS.

Waar komen de kwaadaardige varkentjes dan vandaan? Simpel: rond dezelfde tijd heerste er een varkensgriep-epidemie. Een vijand was geboren. Afijn, de eerste Angry Birds was gereleased, maar was niet direct een wereldwijd succes. Pas toen de app in het Verenigd Koninkrijk featured werd in de App Store kreeg het meer aandacht, waarna het in de Verenigde Staten voor 275  dagen op rij de nummer 1 in de paid apps charts was. Hierna besloot Rovio om uit te breiden naar andere platforms als Android en Windows Phone.

Angry Birds 2 gameplay

Door het succes van het oorspronkelijke deel (met meer dan twaalf miljoen verkochte eenheden), ontwikkelde Rovio al snel nieuwe delen en spin-offs. Van nieuwe personages tot samenwerkingen met andere franchises en van nieuwe genres tot fysieke goederen. De franchise groeide erg snel en ging de hele wereld over. De franchise bleef altijd trouw aan hun oorspronkelijke platform in de vorm van smartphones en tablets, maar breidde ook uit naar andere platforms. Denk aan Facebook, Microsoft, Nintendo en PlayStation. 

Er zijn zelfs heuse themaparken gebouwd met de boze vogels en groene varkentjes in de hoofdrol. Het is ook niet gek: de immense populariteit met de charmante stijl is erg uitnodigend. Een film is in de maak (release in mei van dit jaar) en een eigen televisieserie heeft de serie al gekregen. Het is snel gegaan met de serie, maar helaas lijkt het al ruim over het hoogtepunt heen te zijn gegaan.

In 2014 en 2015 heeft Rovio namelijk in totaal meer dan tweehonderd werknemers moeten ontslaan en een herstructurering moeten doorvoeren wegens tegenvallende resultaten. De competitie blijft natuurlijk ontzettend hoog in de smartphone-wereld en relevant blijven is wellicht nog wel moeilijker dan doorbreken. Het is hopen dat Rovio weer terug kan komen: ze hebben bewezen dat ze genoeg in petto hebben.