FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 8

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en  PM jouw tips!

René van der Kroon

Aflevering 8. 'In het kader van' de Mol is hier weer de wekelijkse special. Eindelijk staan er weer wat video's en foto's in, dit miste vorige week omdat er nauwelijks iets te zien was. Ik heb goed opgelet, net zoals jullie allen. We vinden die Mol wel, maar het is een feit dat het dit jaar extra lastig lijkt te zijn. Waar zijn die verborgen hints? Hebben we ze al gezien maar denken we gewoon te moeilijk? Nog twee weken en we weten het.

Uitspraak van de week

Paulien: "De jostiband op avontuur in het postkantoor."

Nog even over...

De leader

Naast het feit dat Kees in een MOL-achtige sprong is te zien (zie verderop) horen we in de leader duidelijk iemand 'graven graven graven' roepen. Met dank aan Esther voor het opmerken.

Kees

FOK!user debuurvrouw waarom je Kees niet kan vertrouwen: "Tim nam Kees op geen enkele manier serieus. (schoot zich door zijn hoofd bij alle Kees dansjes, liedjes dingetjes). Bij de biecht in aflevering 7 doet Kees wel raar trouwens zegt 7, steekt 6 vingers op, en telt dan heel raar terug. (...) Daniel las Kees zijn boekje, Zarayda was zijn protegé..."

Verder:
"Het is wel frappant dat de mensen die in Kees boekje mogen lezen er allemaal uit liggen inmiddels. Helemaal nu je in het voorstukje ziet dat Paulien en Carolien ook het boekje van Kees lezen. Hij past er niet echt heel goed op ofzo."

Aflevering 7, opdracht 2: Topito

FOK!user Debuurvrouw: " Kees kon bij die topito opdracht best hard werken als hij al wist dat Daniël verkeerd zat. De mol weet denk ik wel wie hem of haar verdenkt of helemaal niet. Dus deze vrijstelling was sowieso verloren. Het feit dat hij onder het mom van "afleiden"zich laat afschieten maakt de kans groter dat er géén 2000 euro in de pot komt."

Carolien: Blauw

FOK!user AFCACBS kwam met het volgende: "Is het al een keer gezien dat Carolien elke aflevering wel iets blauws aan heeft, eerst afleveringen altijd een blauwe trui en bijvoorbeeld afgelopen aflevering had ze, blauwe nagels en blauwe ring een dag. En toen ze het veld in ging een blauw shirtje onder haar vest. En ook bij het duiken was zij de enige met een blauw duikpak

Als je alle afleveringen terug kijkt zie je altijd wel iets blauws. Misschien een soort gelijke hint als ook bij Dennis Weening? Die altijd iets roods aan had?"

Carolien: (NIET) de Mol

Van het AVRO-forum, gebruiker Erphon: "Carolien heeft het veel over wie vooral NIET de Mol is, i.p.v. wie WEL de Mol is... Opmerkelijk?"

Aflevering 1, opdracht 2: Torensprong

FOK!user ace_eleven zag dit bij de sprong van Kees:

Aflevering 4, executie

Paulien: "Als ik dan toch mensen moet nomineren..." Dit klinkt wel akelig vreemd.

Aflevering 7, Opdracht 1: Zulu leren

  • Carolien dacht dat hoe moeilijker de woorden, des te meer geld er in de pot kan komen. Dit houdt wel in dat de moeilijkere woorden waarschijnlijk ook moeilijkere en/of langere vertalingen hebben.
  • Kees en Carolien gingen mee met Dalo. Kees heeft deze knul volgens de openbaringen 'Dion' genoemd. De betekenis van deze naam is 'de berg van Zeus', de koning van de goden.
  • Als Zarayda een verkeerd woord noemde ging Paulien daar erg makkelijk in mee.
  • Wat staat er op het bord tussen Kees en Carolien in? Met dank aan FOK!ker Daantke:

 Aflevering 7, Opdracht 2: Touwtje trekken

  • Art: "De Mol trekt aan het langste eind." Dat was in dit geval Carolien. FOK!user Smeich: "Wat Art precies zei was "De Mol trekt aan het langste eind" dus niet aan het "langste touw". Als jullie er toch iets in willen zien, het was Kees die aan het einde van het langste touw zat."
  • Na enige tijd verlaat iedereen zijn of haar post om naar de geldruimte te gaan. In plaats van een goed afgesproken plan blijft er een discussie plaatsvinden over wie wel of niet met trekken, in plaats van dat er echt iets gebeurt.
  • Paulien vindt pas na drie kwartier de porto's op haar post.
  • Paulien geeft in de laatste minuten aan dat iedereen aan de touwen moet trekken. Het is pure natuurkunde, als je logisch nadenkt weet je dat dit geen goed idee is.

Aflevering 7, Opdracht 3: Drive-in met de Mol

  • Wat zei de Mol precies?

 

1. Volgens mij zat Ewout niet op wie iedereen denkt dat 'ie zat. (Met andere woorden: Iedereen had een antwoord fout in de kerk. Kees maakte de groep eerder duidelijk dat Ewout op Daniel zat en niet op Joep.)

2. Ah Joep. Die Joep heeft niet één keer gelijk gehad. (Dat klopt, aflevering 1 is onbekend op wie hij zat, aflevering 2 op Janine.)

3. Jammer dat Janine er niet meer bij is. Ze werd een goede vriendin van me. Tim zag trouwens wel een rood scherm in aflevering 3. (Tim en Carolien hadden en verbond. Carolien zou de enige zijn die dit logischerwijs zou kunnen weten.)

4. Weet je wie er in aflevering 4 er eigenlijk naar huis had gemoeten, als niet bijna iedereen een groene kaart had getrokken? Tania. (Aflevering 4: Tania: "Het kan niet zo zijn dat Tim niet de Mol is...".)

5. Het Wie is de Mol-spel in het Krugerpark was vooral aan het begin en aan het eind spannend. Voor mij dan. (Paulien heeft het als Mol van begin tot eind volgehouden, maar Kees was de laatste persoon die als kandidaat het tot de 'finale' heeft gered. Paulien heeft vrijwel direct Carolien afgemaakt.)

6. 'Ontmoet de mol' was zo spannend. Heeft niemand mij gezien? Of herkende, bedoel ik. Echt niet? (Weinig bijzonders kunnen opmerken uit dit.)

7. 7 kokers, beste medekandidaten. 7. Ik heb er 3 opengemaakt. (Kokers. Zarayda en Tania hadden er twee geopend. Kees had een koker van Tim gejat in aflevering 4, die hij later die dag onder toeziend oog van Carolien en Tim opentrekt. Na opdracht 1 van aflevering 4 gaan de eerste kokers open: Zarayda maakt er twee open. Opvallend: Paulien is de eerste die zegt dat het thermisch papier is.)

8. Mol in het Zulu is dus Infusai, grappig he? Ik spreek dus heel goed Zulu. (Paulien is de enige in de klas die zulu kan. Let wel op: het woordje 'mol' stond op beide formulieren, dus Carolien en Kees kunnen ook het woord kennen. Deze kans is echter een heel stuk kleiner omdat zij in het Engels communiceerden met het kind.)
  • De Mol zegt zeer duidelijk 'Taaniejaaa' in plaats van gewoon 'Tania'. Wie kan deze naam zo hebben uitgesproken? FOK!user SecretStoryWous maakte de volgende vergelijking:
  • Om de Volendamse tongval nog beter te horen kan je naar dit filmpje luisteren, waar de audio lijkt te zijn opgepoetst:
  • Carolien probeerde de geldauto op het laatste moment weg te sturen.
  • Paulien zit alleen maar te klooien en te wachten met het stellen van vragen.
  • Paulien vindt in eerste instantie niet dat Carolien haar informatie over de Mol moet delen.

Aflevering 8, vooruitblik

Art: "Wie....is.....de Mol?". Bij 'de Mol' zien we Paulien in beeld.

Doorlopende hints, aanwijzingen en theorieën

Spel- en schrijffouten, met veel dank aan tomhaze van WieIsDeMol.com voor aflevering 1 t/m 5. FOK!user Plakvoet vond nummer 6.

Letters tot nu toe: 
Aflevering 1: I
Aflevering 2: I (en/of A/O?) 
Aflevering 3: N
Aflevering 4: A of O
Aflevering 5: E of I

Aflevering 6: A en/of O

Aflevering 7: K of C

Aflevering 1: 

  • De 'i' ontbreekt in de achternaam van Daniël Boissevain.

Aflevering 2: 

  • De 'i' ontbreekt nog steeds in de achternaam van Daniël.
  • De 'a' of 'o' Moroca als Maroca gespeld. Geen ontbrekende letter, wél fout gespeld.

Aflevering 3:

  • De 'n' ontbreekt. Bij de springopdracht staat er 'kadidaten' ipv 'kandidaten'

Aflevering 4: 

  • De 'a' of 'o'. Kakofonie wordt gespeld als Kakafonie.

Aflevering 5: 

  • De 'e' of 'i'. Pilgrims Rest wordt gespeld als Pelgrims Rest.

 

Aflevering 6:

  • Mambazo staat de tweede keer geschreven als Mbazu.

Aflevering 7:

  • De 'c' of een 'k', helikopter wordt geschreven met een K.

  • Jor_Dii zag ook de volgende fout: Paulien --- Pauline.

Kort samengevat, met dank aan AVRO-forummer mmhmjanssen :

Afl. 1. Daniel Bossevain moet zijn Daniel Boissevain: I

Afl. 1. Diverse keren Moroka police station met de foute ondertiteling Maroka: A (te vaak, onduideljk, reserve)

Afl. 2. Daniel Bossevain moet zijn Daniel Boissevain: I

Afl. 2. Testvraag: Heeft de Mol geld binnen gebracht bij Minedumps-opdracht. Moet zijn Minedump, dus S te veel: S

Afl. 3. Kadidaat moet zijn Kandidaat: N

Afl. 3. Boottocht: Blyderivier(s)poort: S

Afl. 4. Kakafonie moet zijn Kakofonie: A

Afl 4. Zandzeepsodeblabla moet zijn Zandzeepsodablabla: E

Afl. 5. Pelgrims Rest moet zijn Pilgrims Rest: E

Afl. 6. Kaartje Kees in vliegtuig Mbazu moet zijn Mambazo: U = zeker, AM = onduidelijk

Afl. 7. Testvraag "De Mol zat in de helicopter" moet zijn helikopter: C

Afl. 7. Pauline moet zijn Paulien: NE

Hiermee heb ik de volgende letters: ?AU?IEN C??NE?ISSE  (reserve: AM).

Aanwijstheorie:

Volgens de theorie valt de kandidaat af die de volgende afvaller is:

In aflevering 1 zat Ewout vol op Joep, die er in aflevering 2 uitvloog.

Joep stemde op Janine, die in aflevering 3 uitviel.

In aflevering drie is het lastig om te bepalen: Janine zat volgens uitspraken van haar op Kees, terwijl Kees vol op haar zat. Tim, uitgaande dat hij wel is afgevallen, heeft niet verteld op welke kandidaat hij zit, maar wel dat hij in een verbond met Carolien zit. Eerder deze aflevering vertelde hij dat hij Carolien verdacht. Zij denkt weer op haar beurt dat Tim de Mol is, gezien haar reactie op de uitslag van de executie.

In aflevering vier is er geen afvaller geweest, dus de theorie kan niet worden uitgebouwd. In aflevering vijf verdenkt Tim Tania. Tim gaat eruit.

Aflevering zes was het einde voor Tania, die op Daniël zat.

Aflevering zeven is het einde verhaal voor Daniël, die bij de laatste vraag Zarayda aanklikte.

Om het iets overzichtelijker in beeld te brengen, FOK!user DaMart maakte dit:

Aflevering 1 -> het lijkt alsof Ewout Joep verdenkt
Aflevering 2 -> Joep verdenkt Janine
Aflevering 3 -> Geen test van Janine
Aflevering 5 -> Tim verdenkt Tania
Aflevering 6 -> Tania verdenkt Daniel
Aflevering 7 -> Daniel verdenkt Zarayda
Aflevering 8 -> Zarayda verdenkt Carolien

De Mol van René:

Op dit moment durf ik niet meer te switchen. Ik zit zo fijn in mijn Paulientunnel, maar ik durf de rest niet uit te sluiten. De stem in de drive-in klonk akelig naar Kees, terwijl de zinnen meer op Carolien sloegen. Voor nu blijf ik nog bij Paulien: Ze doet me in vergelijking met Kees en Carolien te weinig.

Hoe het over twee weken gaat uitpakken: De Mol heeft me ook dit jaar weer helemaal gek kunnen krijgen. Gefeliciteerd. Voor nu hou ik het op Paulien, met Carolien op de tweede plaats. Mevrouw 'verdeel en heers' vergeet ik niet zomaar...

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en PM jouw tips!