Blu-ray: Absolutely Fabulous

Edina en Patsy leven nog steeds hun luxe leventje. Het is inmiddels bijna 5 jaar geleden dat we afscheid van ze namen op televisie en toch kriebelde het al die tijd bij Jennifer Saunders om het weer op te pakken. Ditmaal is dat alleen niet via het televisiemedium gegaan, maar via de bioscoop. Nu keren Eddie en Patsy uiteraard wel terug waar ze horen; op tv door de blu-ray-uitgave van deze bioscoophit. 

Een van de meest legendarische duo's van de Britse televisie raakt in de problemen wanneer ze per ongeluk Kate Moss vermoorden. Ze worden gedwongen om te vluchten en kiezen voor de Franse Rivièra. Daar komen ze erachter dat het misschien niet helemaal zo handig was om hun levens te leven zoals ze hebben gedaan. Het is aan Eddie en Patsy om hun namen te zuiveren en de wereld te laten zien dat ze het allemaal niet zo bedoeld hadden. En dat gaat natuurlijk gepaard met gekke capriolen en stuntelige probeersels.

Joanna Lumley en Jennifer Saunders spelen al vanaf 1992 deze twee rollen en het is dan ook een understatement om te zeggen dat ze bekend zijn met de personages. Het is dan ook fantastisch om ze weer samen op het scherm zien en dat ze aan het doen zijn wat ze het beste kunnen: Eddie en Patsy naar de meest extreme vormen helpen. Niets moet, maar alles mag. Saunders weet op fantastische wijze de Britse droge humor in te brengen in de twee personages en gaat daarin soms misschien niet eens ver genoeg, mede omdat deze film het toch ook op meerdere markten moest gaan doen. Daardoor werken ook niet alle cameo's even goed, aangezien dat daar toch wel uit blijkt dat de film als hoofdmarkt de Britse heeft. Is dat erg? Nee, niet echt als er gekeken wordt naar waar Absolutely Fabulous gewoon trouw blijft aan het materiaal waar de rest van de wereld ook van is gaan houden.

Er is wel degelijk een minpunt aan dit succesverhaal: de scènes die het zouden moeten hebben van hun snelle grappen en vlotte overgangen duren vaak wel heel erg lang. Zo is het gedeelte van de Franse Rivièra soms helemaal niet grappig en werkt de serieuze toon die er aan het verhaal meegegeven tracht te worden voor geen meter. Het voelt aan alsof Rowan Atkinson in zijn rol als Mr. Bean gevraagd wordt een verschrikkelijk serieuze relatie op te bouwen met zijn teddybeer. Alhoewel dat er misschien heel grappig uit zou zien, werkt zo'n mechaniek niet in Absolutely Fabulous. Als extra materiaal komen er dan wat verwijderde scènes bij en wordt er een kijkje achter de schermen gegeven, en dan voornamelijk op de set in Frankrijk. Het levert allemaal ongeveer op wat de film ook doet: vermaken, maar soms wel met een moeizame aanloop.