Blu-ray: A Most Wanted Man

Van Philip Seymour Hoffman weten we dat er nooit meer een film met hem in de hoofdrol zal gaan verschijnen. Hij zal waarschijnlijk nog kort te zien zijn in het tweede deel van The Hunger Games: Mockingjay, maar ook hierin hebben de makers moeten knippen door zijn plotselinge overlijden. Een groot acteur is daarmee heen gegaan en wat er dan nog rest is het laatste grote werk dat hij deed te roemen. FOK!film genoot nog éénmaal van Seymour Hoffman in zijn laatste hoofdrol: A Most Wanted Man.

Hoffman speelt Günther Bachmann, het hoofd van een Duitse organisatie tegen terrorisme. Met het kleine team dat hij leiding geeft staat hij elke keer weer voor hetere vuren, in een wereld met niet alleen gevaren van buitenaf, maar deze keer ook van binnenuit. A Most Wanted Man focust zich op Isa Karpov, een Tsjetsjeense moslim die naar Hamburg komt om het fortuin van zijn vader te claimen. Wanneer hij dit probeert te doen, gaan bij de organisatie van Bachmann alle alarmbellen rinkelen en dan is het werk voor het team pas begonnen.

Zoals al gezegd wordt deze kleine, arthouse-achtige, spionagethriller gedragen door zijn hoofdrolspeler. Hoffman weet Bachmann op een manier neer te zetten zoals eigenlijk geen andere acteur dit kan en weet daarmee iets los te maken bij iedereen die deze film bekijkt. Het rauwe is altijd iets dat Hoffman in een personage naar voren weet te brengen en bij een personage als Günther Bachmann blijkt dit ook geen probleem.

Het verhaal speelt zich af in het Duitse Hamburg, dat regisseur Anton Corbijn prachtig, haast fotografisch weet neer te zetten. Zet daarin Philip Seymour Hoffman op de eigenlijke top in zijn carrière neer en wat volgt is een uiterst geslaagde rolprent, die weet te boeien en eigenlijk nooit saai wordt, ondanks dat er in grote stukken van de film eigenlijk niets gebeurt.

Veel extra's vallen eigenlijk niet te verwachten bij een film als deze, maar dat blijkt uiteindelijk toch anders te zijn als er goed gekeken wordt. De lijst lijkt kort, maar is dat verre van.

Extra's:

- (00:16:10) The Making Of A Most Wanted Man: Anton Corbijn (met zijn afgrijselijke Nederlandse accent) vertelt hoe het was om de film te maken. Ook Seymour Hoffman komt nog aan het woord, om te vertellen hoe het voor hem was om een film op te nemen in een stad als Hamburg en een film als A Most Wanted Man daar te kunnen schieten.

- (00:09:09) Spymaster: John le Carré in Hamburg: de schrijver van het boek waarop de film gebaseerd is vertelt over de motieven van de hoofdpersonen, waarom hij het verhaal in Hamburg heeft laten afspelen en wat hem überhaupt zette tot het schrijven van A Most Wanted Man.

- (00:42:15) Interviews: met Anton Corbijn, Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Daniel Brühl en Rachel McAdams.

- (00:25:11) B-Roll: een kijkje achter de schermen. Het komt zelden voor dat zo'n lange B-Roll beschikbaar wordt gesteld op een blu-ray. Meestal zijn het filmpjes van 7 á 8 minuten.

Het laatste optreden van Hoffman is er een om absoluut niet te missen. Hij speelt de sterren van de hemel en Corbijn weet door zijn foto-achtige visie op een stad de film een bepaalde geest mee te geven die alleen hij maar mee kan geven. Ook de bijrollen zijn erg goed gecast en de cast als ensemble werkt als een trein. Wees bereid om steeds op de welbekende punt van de stoel te zitten, want dat is waar deze film ongetwijfeld voor zal zorgen. De blu-ray ervaring kan daarna afgesloten worden met een imposante duur aan extra's, ideaal om nog even na te genieten.